BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Steamer op 03 April 2013, 19:09:20
-
Gisteren avond wilde ik weer een lekker met de groene ESU BR151 (31030) gaan rijden.
Dat is tenslotte toch een machtige lok.
Dat deze niet lekker over de gebogenwissels van M gaat is volgens mij een algemeen bekend probleemvan de ESU Engineering Editions. Aan de door ESU aangedragen oplossing heb ik maar niet uitgevoerd vanwege de compexiteit hiervan.
Geloof me maar want ik heb ze allemaal, maar als er een BR 151 op de baan rond rijdt dan schrik ik toch geregeld als deze over een gebogen wissel rijdt vanwege het geluid dat ik dan hoor. Ik denk dan altijd dat er ergens op de baan een trein ontspoort. Omdat de snelheden op mijn baan laag liggen, liep dit eigenlijk altijd goed af, uitzonderingen daargelaten, tot gisteren. Hij reed al de hele avond mee in het zelfde traject en op een gegeven moment ontspoorde de lok ineens wel op de bochtwisssel. Hij reed nog een aantal centimeters door en maakte sluiting met de rails. Ik hoorde gelijktijdig heel kort een soort geluid dat mij deed denken aan het geluit dat de lok produceert als de panto op de leiding gaat, maar dan wel op een foute manier.
Hierna rijdt hij nog wel maar doen geen van de functies doen het meer. Resetten heeft helaas niet geholpen. Ik denk dat de decoder is opgeblazen door de voelers in de draaistellen die het wissel geluid moeten dedecteren.
Is hier iemand die dit ook overkomen is?
-
Als de decoder echt de geest zou hebben gegeven, dan zou de loc volgens mij ook niet meer rijden.
mvg,
Gert
-
Hoi Gert,
ik weet dat je een kennner bent en zie veel door jou gegeven zinnige antwoorden, maar ik denk dat het geluids en overige functie gedeelte van de decoder wel degelijk sluiting gemaakt heeft en overleden is. Toen de sluiting ontstond zei mijn broer ook gelijk, zo dat klonk niet goerd, die is vast overleden. Ik heb ook een paar pikos waar je de soundmodule aan de gewone decoder vaststekkert, wat overigens goed werkt. Ik heb de ESUlok wel open gehjad om hem te smeren, maar eigenlijk nog nooit echt goed bekeken maar ik weet wel dat er nogal wat onder de kap zit. Het verbaasde ons beiden dat hij nog wel gewoon reed, maar dat is dan ook alles. Geen van de funties doet het nog.
Nadat ik loks gekocht heb programmmer ik ze, en als ze eenmaal op de baan staan blijven ze daarop staan tot ik na een tijdje weer plaatsgebrek krijg en wat moet opruimen voor de nieuwe aanwinsten, of tot ze stuk gaan. Ik ga er echt wel voorzichtig mee om.
Er gaat gemiddeld iedere week wel een lok kapot, met name met stroom en digitale mankementen, meestal kort na de aankoop en nog dik in de garantie, waardoor ik ze haast niet meer durf in te leveren bij MTE, maar dit natuurlijk wel gewoon blijf doen.
Maar daar denken ze onderhand dat ik ze tegen gewoon de muur gooi.
Terwijl dit echt niet aan elektra van de baan en de liging van de rails licht.
Heb ik nou gewoon buitengewoon veel maandag modellen of hoort dit nu eenmaal bij het digitale tijdperk?
Ik hou de tel niet exact bij maar per jaar stuur ik momenteel wel minimaal 20 tot 30 nieuwe loks retour met dit soort problemen, waarvan 50% van M is, terwijl mijn aandeel M aankopen veel minder dan 50% van het geheel is. Dus komen ze er wat mij betreft helaas niet al te best af.
Als ik nu nog opnieuw zou beginnen werd het zeker geen M, maar ja de keus is nu eenmaal gemaakt en de verzameling is veel te omvangrijk om nog te om nogsimpel te kunnen switchen of er moet zich iemand melden die nog vele Euro's, met minimaal 5 nullen voor de komma, op de plank heeft liggen om alles in een koop over te nemen.
Ik ga deze ook maar weer inleveren bij MTE om in te sturen, want de oceaanblauwe is net terug na een pantograaf en sluitverlichting euveltje, en zo heb ik mijn wekelijkse uitje weer te pakken.
-
Er gaat gemiddeld iedere week wel een lok kapot, met name met stroom en digitale mankementen,
Wat doe je met dat spul dan? Bij mij gaan ze niet kapot....... de decoders (2 dacht ik) die kapot zijn gegaan bij mij was mijn eigen schuld door verkeerd aansluiten. Alle andere inclusief sound gaan jaren mee, zonder problemen.
Ik ga er echt wel voorzichtig mee om.
Dat betwijfel ik ten zeerste ;)
Terwijl dit echt niet aan elektra van de baan en de liging van de rails licht.
Weet je dat zeker? Als er zoveel modellen sneuvelen moet er toch iets niet goed zijn bij jou baan. Ik zou dat maar eens goed controleren of iemand erbij halen die daar misschien wat meer kijk op heeft of met wat meer digitale ervaring.
-
Ho ho, voor de duidelijkheid die 20 tot 30 loks zijn maar klein deel van wat ik aanschaf op jaarbasis.
Ik denk dat het in 2012 ruim 20 stuks zijn geweest, waarvan er wel meerdere meer dan een keer zijn ingestuurd. Uiteindelijk zijn ze allemaal weer goed terug gekomen, op een eigenwijze brawa stoomlok na die ook op ieder bochtwissel ontspoort op de wisselpunt. Vijf andere van het exact het zelfde type hebben er geen last van. Deze is al driekeer retour Brawa geweest en het heeft echt niets geholpen. Ik kan het zelf ook niet ontdekken maar het moet in iets heel kleins zitten. Was maar 500 Euro, leuk voor de onderdelen of op de plank.
Als ze eenmaal eerste maanden overleeft hebben dan blijven ze meestal goed. Niet alles wordt opgeblazen. Er raken ook geregeld draadjes los door het rijden, waarschijnlijk omdat deze te dun zijn of slecht zijn gesoldeerd. dan valt bijvoorbeeld een functie uit. Een lok kost toch al gauw 300 Euro of meer en dan mag je toch ook wel enige kwakliteit verwachten. Alle oude 40 jaar oude zooi uit mijn kindertijd rijdt ook nog gewoon al hebben die wel wat lakschade en zijn deze qua rijden niet te vergelijken met de moderne loks.
Het besturingsgedeelte van de baan is inderdaad ook niet simpel uitgevoerd en bestaat in totaal uit vele apparaten. In het verleden is er in het begin, tijdens het opstarten van de baan een probleem geweest met de noodstop van de baan met de IB. Deze werkte niet goed. Met hulp van Uhlenbrock.de is destijds het volledige elektrische schema bij Uhlenbrock aangleverd. De technische afdeling heeft destijds alles goed nagekeken en geantwoord dat alles goed was, indien alles ook op deze wijze aangesloten was. Dit is op zeker het geval. Verder hadden ze er niets op aan te merken. Nadat er wat sonderopties zijn uitgevoerd werkte alles weer goed. De hele baan is intussen op allerlei manieren uitvoerig nagemeten, de afzonderlijke boosterkringen zijn goed en er is nergens sprake van ongewone of ontoelaatbare lekspanning (met behulp van een originele meggertester gemeten). Geen opgetroste of bundels draden, alles is netjes op lengte en netjes wegewerkt.
Er is de laatste jaren ook niets meer aan veranderd of uitgebreid, dus daar kan het ook niet aan liggen.
Dit is voor mij echt iets van de laatste twee of drie jaar.
-
Je spreekt een aantal keer over een bochtwissel, waarop treinen ontsporen waarna dit tot kortsluiting leidt die de decoder opblaast. Ik heb dat hier wel eens meer gelezen, zelf echter nog niet meegemaakt. Bochtwissels zijn ondingen, maar soms kun je niet zonder. Ik heb ze ook in m'n baan. Toch is het te overwegen nog eens goed naar die wissels te kijken en vooral naar de manier waarop ze liggen.
Ik vind wel dat je veel brokken maakt - ongewoon veel. Ik heb ook veel locs. Daar gebeurt wel eens wat mee en sommige locs vallen me tegen, maar de ellende die jij beschrijft, overkomt me toch niet, ook niet met het modernste spul. Misschien heb je buitengewoon veel pech, misschien zitten er toch plekken in je baan die verbetering behoeven - wat rails betreft en/of wat electronica aangaat.
Groet,
Ruud
-
Kun je een paar foto's van die situatie me die wissels op jouw baan plaatsen?
mvg,
Gert
-
Ja die zal ik zeker maken, maar ik heb de baan niet thuis liggen dus dat kan ik pas aanstaande zaterdag bij daglicht doen, als ik niet opgeroepen wordt. Ze liggen overigens ook allemaal in vlakke gedeelten.
Dat bochtwissels niet de beste zijn weet ik inmiddels ook. Die van mij zijn inmiddels 6 jaar oud en ik heb wel eens gehoord dat er een update is uitgevoerd aan de bochtwissels 24671 en 24672, wat dit zou verhelpen.
Is er iemand die die dit kan bevestigen?????? en zo ja zijn deze beter.
Dan vervang ik deze op zeker allemaal voor de verbeterde versie want deze liggen gelukkig tamelijk eenvoudig in het trace. Aan het ontwerp kan en ga ik echt niets meer veranderen. Dan ben ik al dood voor ik hiermee klaar ben.
Ben namelijk net hersteld van een twee jaar durende operatie om alle 75 al ingebouwde seinmodules (eerste run) te verwijderen en vervangen voor de vervangende daarvoor moest honderden meters rails gelicht worden.
Ik zal echt niemand aanraden deze wissels te gebruiken.
-
Er is geen verbeterde versie. Probleem bij veel andere merken is dat ze hun loks te weinig testen op Marklin rails en er zijn 3 types rails. Vooral Brawa met stoomloks heeft geregeld geblunderd, zodat sommige modellen niet fatsoenlijk over slanke k wissels konden rijden en ja dat voor een lok van 500 euro.
Maar ik heb ook Brawa loks zien doorslippen op kruisingen.
Maar ook ESU blundert wat aan zoals met jou lok. Als je de eerste versie hebt dan is de asafstand waarschijnlijk afgesteld voor 2 rail en kan je op marklin rails problemen krijgen.
Maar ik verbaas mij steeds meer om alle problemen die je hebt. Heb je nog garantie dan retour naar ESU.
Wil je een echte goede lok koop dan de 1e versie van de E44 die is te koop onder nr 34400 of 37440. Dit is een echte krachtpatser met goede rijeigenschappen. De lok zelf is uit 2001. Maar je handelaar heeft hem nog op voorraad.
-
Voor zo ver dit wat toevoegt: vriendje van me rijdt met een Marklin centrale en een 10A Edits booster. Vier keer per jaar heeft hij ook zo'n probleem en de lokkies maar terugsturen naar de winkelier ter reparatie. Je begrijp wel wat er gebeurt met de kortsluitstroom bij een ontsporing.
Afgelopen november heb ik hem geholpen door de booster goed gericht in de kliko te mikken en 3 nieuwe boosters van 2,5A te plaatsen. :P
Gr, Ben.
-
Was maar 500 Euro, leuk voor de onderdelen of op de plank.
Ik hoop dat je dat cynisch bedoeld...... ::)
-
@Ben, de Edits booster via een paar apart gezekerde stroomkringen aansluiten had ook geholpen en had een paar euro gekost. Ik heb de Edits booster 10 jaar probleemloos in gebruik gehad.
-
Ik zou toch echt zeggen:verander je ontwerp en haal die boogwissels eruit. Als het je zoveel problemen oplevert dan zou ik het er voor over hebben om het aan te passen.
-
fotootje van de baan zo best verhelderend kunnen zijn
-
Dit is overigens de eerste keer dat ontsporen door slechte rijeigenschappen er toe heeft geleid dat er een decoder naar de knoppen is gegaan. Ik heb alleen 13 6017 boosters in gebruik met de M 52 VA trafo's. Wat daar het preciese Amperage van is weet ik niet, maar dit zal toch wel binnen de perken blijven. Alleen de IB wordt door een bijbehorende Uhlenbrock trafo gevoed. Deze voeding is alleen voor de IB en heeft geen aansluiting met een railvak om geen spanning te verliezen aan opgenomen rijstroom maar alles te kunnen benutten voor de aansturing. De aansluitingen zijn allemaal aangelegd met koperen draden voorzien van massieve kernen.
De kortsluitbeveiliging beveiliging van de baan is gewoon in werking en vertoont geen kuren. Dit zou dit eigen hebben moeten voorkomen dacht ik.
Ik denk dat de 151 lok in dit geval op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was en door de samenloop van de omstandigheden net een verkeerde sluiting heeft gemaakt.
Gelukkig heb ik er nog garantie op.
De 37440 is inderdaad een beest. Super mooi en inderdaad erg sterk. Gelukkig heb ik zelf ook nog drie op vooraad, maar het is zeker een aanrader. Dit was ik vroeger gewend wat de kwaliteit betreft. Heb overigens net van roco de 68981, 68987 en de 68977 gekocht en deze rijden ook super, met een mooi geluid en ze zijn echt heel sterk.
-
Dat deze niet lekker over de gebogenwissels van M gaat is volgens mij een algemeen bekend probleemvan de ESU Engineering Editions. Aan de door ESU aangedragen oplossing heb ik maar niet uitgevoerd vanwege de compexiteit hiervan.
My 5 cents; als je dit aantal loks op jaarbasis bij 1 winkelier aanschaft zal hij best genegen zijn deze wijziging voor je door te voeren. (Tenslotte maak je een groot deel van zijn jaarlijkse winst)
-
De genoemde 151 heb ik zelf ook (naast de andere door ESU uitgebrachte modellen) Ik rijdt met deze lok, zowel 2-rail (eigen baan) alsook 3-rail (clubbaan) op Märklin rails. Geen centje (ook geen 5 ;D ) pijn met deze loks. Heb wel een claas die wat problemen heeft met de Fl-profi Engelsman, maar ok dat is een enkelganger. Het merendeel rijdt hier ook prima over. Overigens gebruik ik en de IB-1 en de ECoS2
De eerste met 3A boosters, de 2e met 4A..
ESU heeft en geeft goede garantie. Gewoon opsturen en afwachten. Het zal je aangenaam verbazen 8)
Allie
-
Hallo, hier weer een lap tekst met hierin de beantwoording aan veschillende forumgenoten,
Vanmiddag tussen de bedrijven door toch de baan maar even bezocht om de overleden 151 Esu dan ook maar gelijk in te leveren. Ik heb de lok nog even op de baan gezet in de situatie zoals die was na de fatale ontsporing op de baan en er een foto van gemaakt. Dit is wel een reconstructie natuurlijk. Later in de middagook maar gelijk bij MTE ingeleverd ter reparatie door Esu, met het gelijk het verzoek dat zij de 'update' voor wat betreft de aanpassing van de spoorbreedte gelijk uit gaan voeren. Hier begint mijn handelaar niet zelf aan gelet op de garantie en de complexiteit hiervan.
Gert, hoe voeg je foto's toe aan deze topic en wat is de maximale grootte hiervan?. Ik zie dat er naast de wereldbolknop (hyperlink) hierboven wel een knop voor zit, maar na een aantal keer proberen het lukt mij nog steeds niet niet om er een foto aan toe te voegen. Ben tenslotte ook nog een echte newby.
Railroadtycoon, ik heb (helaas) ook de ervaring dat ESU inderdaad over een goede klantenservice beschikt, al hoor ik geregeld dat mijn vakhandelaar MTE daar anders over denkt :o. Ze zijn in ieder geval redelijk snel en de loks komen in tot nu toe ook goed gerepareerd terug, met een reparatie verslag.
Ronald, het was inderdaad ook wat cynisch bedoeld maar het is ook de keiharde werkelijkheid, maar dit betreft overigens een brawa stoomlok, Tender Locomotive T 11 K.P.E.V. nr. 40357, die al twee keer terug naar brawa is geweest zonder ook maar enige verbetering, maar dit hoort hier misschien niet thuis.
Ik weet denk ik ook wel waarom hij vastloopt op de punt van de wissel. laatse as loopt klem op de wisselpunt van, ja je raad het al een gebogen M 24672 wissel. Ik zoek overigens iemand die de juiste spullen heeft om op professionele wijze de spoorbreedte van de laatste grote as iets te versmallen, ondanks dat deze even breed staat als die van de andere vier gelijke loks die ik heb van dit type. Gemeten met een digitale schuifmaat. Dit mag wel maar hoeft natuurlijk niet gratis uitgevoerd te worden.
Als dit dan ook niet helpt dan wordt het inderdaad een vooral in de dooos opgeboren houden exemplaar, of ik het nu leuk vind of niet, maar alles went en zo blijft hij lekker nieuw ;D. Gelukkig heb ik nog heel veel andere om mee te kunnen rijden.
jopie, ook jij weer bedankt voor je bijdrage. Ik hoef dus geen wissels te vervangen en het ontwerp ga ik niet meer aanpassen.
Er zijn honderden loks die er totaal geen problemen mee hebben en dan moet de hele baan gesloopt worden.
Nu nog een beetje hulp om een paar plaatjes toe te voegen, zodat zichtbaar wordt dat het echt niet aan manier waarop deze zijn aangelegd zijn ligt. Ben er eigenlijk van overtuigd dat dit het geval is, maar ben wel benieuwd naar het commentaar hierop. :o
-
Gert, hoe voeg je foto's toe aan deze topic en wat is de maximale grootte hiervan?. Ik zie dat er naast de wereldbolknop (hyperlink) hierboven wel een knop voor zit, maar na een aantal keer proberen het lukt mij nog steeds niet niet om er een foto aan toe te voegen. Ben tenslotte ook nog een echte newby.
Ik heet dan wel geen Gert maar zal je op weg helpen.
Geen idee wat je met het wereldbolletje bedoeld om te uploaden. ???
Kijk eens links in het rijtje menuopties. Daar zie de de optie "Plaatje uploaden" staan. Klik die maar eens aan en volg de aanwijzingen (y)
Daaonder vindt je trouwens ook een link voor de handleiding voor het uploaden van foto's.
Succes.
Gr.
Eric
-
Bedankt Eric,
Bedankt voor de hulp.
Dat scheelt Gert weer een beetje werk
Ik heb er helemaal overheen gekeken.
Moet nu een paar uur gaan werken maar later op de avond ga ik het weer proberen.
-
Ik heb ook verhalen gehoord dat de service van ESU niet al te best is maar ik heb alleen maar goede ervaringen met dit merk.
Daarom ook voor de ECOS 2 gekozen ipv de intellibox 2.
Maar er gaan wel veel loks kapot.
Ik heb ook 30 digitale loks maar er is nog nooit 1 kapot gegaan.
Zelf heb ik wel alle bocht wissels uit mijn baanplan gehaald, was wel even plannen met anyrail.
Maar sindsdien nooit meer een trein ontspoort zonder dat ik er wat aan kon doen.
Benieuwd wat nou het probleem is.
groeten, wesley
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4302_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4302_3.jpg)
Test om een plaatje te uploaden
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4297_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4297_4.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4305.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4305.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4311_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4311_3.jpg)
De eerste is dus gelukt. Hiervolgen nog een paar foto's van de problematische bochtwissels in de baan.
De 151 kwam reed naar je toe over de wissel in afgebogen stand, eindigde ongeveer in deze toestand.
dit had hij twee uur zonder problemen gedaan.
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4302_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSCF4302_3.jpg)
Ligt het aan mij of liggen deze wissel daadwerkelijk op een iets hellend vlak?
Het lijkt er op dat je van voor naar achter iets naar beneden rijdt.
In dat geval komt er natuurlijk extra druk op de buitenste wielen te staan.
mvg,
Gert
-
Is het nou een hellend vlak of niet?
mvg,
Gert
-
Hmm.....wat een verhaal. Als er bij mij iets gruwelijk ontspoort op een wissel waardoor er kortsluiting optreedt zegt de ECoS (de ouwe) boem stop ho maar afschakelen stekker eruit speedbrakes up en max in de ankers. De kortsluitingsbeveiliging grijpt dus in, kortom. Bij jou niet?
Enne....ik zou bij een door de staat genationaliseerde bank moeten werken als meesteroplichter manager om een salaris te halen wat past bij het door jou aangeschafte locomotievenpark per jaar. Man man, maar ga je er echt wel zo voorzichtig mee om?! Dertig loks kapot, dat is toch niet normaal?
-
Enne....ik zou bij een door de staat genationaliseerde bank moeten werken als meesteroplichter manager om een salaris te halen wat past bij het door jou aangeschafte locomotievenpark per jaar. Man man, maar ga je er echt wel zo voorzichtig mee om?! Dertig loks kapot, dat is toch niet normaal?
kansloze opmerking dit.
roken is duurder, of blowen, of elke week 50 euro bij de *dames van lichte zeden* stukslaan.
en misschien gaat deze meneer niet 2 keer per jaar naar de wintersport, misschien staat deze meneer gewoon om 6 uur op om naar zijn werk te gaan.
en dat gewoon op zijn fiets, kan ook 100 euro schelen in de week..
misschien heeft die ooit 6 cijfertjes goed ingevuld en houdt hij de economie wel op gang..!!
en dan nog, treintjes rijden, beetje roken en twee keer per jaar op vakantie gun ik ook iedereen!
*tekst door mod aangepast i.v.m. Opmerking gebruiker*
-
De essentie van mijn kansloze opmerking is dat ik het vreemd vind dat iemand voor veel geld loks koopt en dat deze loks heel makkelijk kapot gaan. Dat kan toch niet zomaar gebeuren?! Dan vraag ik mij af of ie wel voorzichtig is met zijn dure spullen.
Maar wil je je peuken uitdrukken op je materieel om er daarna mee te voetballen voor mijn part, be my guest!
-
Als de simulatie foto correct is dan praten we hier over een R1 binnenbocht.
De snelheid waarmee deze bocht genomen wordt is dan ook belangrijk. Bij een vrij zware lok zoals de ESU engineering editions zijn zul je merken dat een lok in een dergelijke bocht aan de binnenkant van de bocht lichter wordt. Doordat je ook in de bocht nog een puntstuk hebt (zeg maar een stuk rails mist) zal de middelpuntvliedende kracht (ook al lijkt die te verwaarlozen) toch proberen de lok naar buiten te duwen. Snelheid is dus key in dit soort situaties. Mijn voorkeur zo zijn om de meegebogen wissels sowieso te vermijden.
Overigens kan ik me niet voorstellen dat als bewuste leverancier de wijziging uitvoert conform de door ESU opgegeven methode http://www.esu.eu/support/tipps-tricks/br151-radsaetze-einstellen/ de garntie verloopt. In dat geval zou ESU dit op de desbetreffnde pagina dienen te vermelden.
-
Casrog naar aanleiding van je foto. Als meer dan 90% van je treinen hier zonder problemen overrijden dan ligt het niet aan de bochtwissels. Bij loks die problemen geven zou je kunnen kijken wat er gebeurd als ze er overheen rijden en of ze het beter doen al je ze goed schoonmaakt loc en wissel en of je kijkt of ze er beter overheen rijden als je iets van een verkanting aanlegt dus aan een kant een stukje karton leggen bijvoorbeeld.
Dan merk je meteen of de loc er beter overrijdt of niet. Dit kan je het beste testen met een loc op lage snelheid en met een lok die problemen geeft en een loc die nergens last van heeft.
-
Ik zie dat er weer behoorlijk is gerageerd op de topic.
Ben echt niet geschokt onver mijn vermeende meesteroplichtrers baan. Moet er wel om loacchen. Kan echt wel tegen een stootje maar ik heb een andere baan en ga inderdaad ook 2 keer op wintersport, vul nooit een lotto in en gebruik geen helemaal geen drugs, maar koop op jaarbasis inderdaad vele lokomotieven, en nog veel meer wagons en rijtuigen.
Gert, sorry dat ii zaterdag niet direct gerageerd heb, maar ik werd opgeroepn en ben hierdoor een paar dagen van huis geweest, waardoor ik niet eerder kon reageren.
Gert,
de baan ligt daar in de lengterichting echt geheel vlak. Dat heb ik zaterdagmorgen na het posten van de foto's nog kunnen controleren met een kloppende waterpas.
De ondergrond bestaat uit 18 mm watervast verlijmd multiplex, wat je niet zomaar buigt, ik in ieder geval niet.
In de breedte ligt het links zelfs nog iets hoger dan rechts, ongeveeer 1 tot 3 mm over alle drie de sporen heen gemeten. Dan is er toch sprake van iets van tilt in de bocht. Ik denk dat dit optische effect op de foto's wordt veroorzaakt door kwaliteit van de lens in combinatie met de geringe afstand, en het rechts naastliggende spoor wat inderdaad wel omhoog loopt. Het is dus helaas allemaal optisch bedrog.
Op de foto zijn de bochten die boven de wissel uitgevoerd in R2 en R3, en de van de wissel is het afbuigende spoor naar binnen ook R2 en van de 'buitenste' bocht weet ik eigenlijk niet zeker of dit R2 of R3 is, maar R2 mag toch dit soort problemen niet geven.
Dat de kwaliteit van M achteruit gaat staat voor mij als een paal boven water.
Of dit er mee te maken heeft dat ik meestal de eerst uitgeleverde 'maandag' exemplaren krijg weet ik ook niet, maar dit zou er wel iets mee te maken kunnen hebben.
Het geval van de 151 is volgens mij ook redelijk uniek. Er branden naar mijn weten namelijk nooit decoders door en de kortsluitbeveiliging werkt ook gewoon zoals deze behoort te werken. Zelf denk ik dat in dit specifieke geval de de metalen in het draaistel ingebouwde koperen sleepcontacten, die hier zitten om een bocht of wissel in de baan te dedecteren om dan vervolgens het bijbehorende piepende geluid op het juiste moment voortbrengen, na deze ontsporing voor de noodlottige kortsluiting met de puko's heeft gezorgd. De baan ging ook snel uit maar het was blijkbaar al te laat. We hoorden ook tegelijkertijd een op een vlamboog gelijkend geluid wat wij beiden nog niet eerder hadden gehoord en ook niet meer hopen te horen. Het was ook meteen duidelijk dat het ernstig was, gezien de overleden functies.
Overigens rijdt de blauw/beige 151 op dezelfde manier, alleen komen hier iet wat minder verontrustende geluiden uit als deze over een bochtwissel rijdt.
Dat 30 loks veel is begrijp ik ook wel maar ik heb eerder gezegd tussen de 20 en 30.
Dit houdt ik namelijk ook niet precies bij. Ik maak ook niet alles stuk. Er zitten er zeker ook 5 bij die al kapot zijn voorat ik ze ook maar op de baan heb gezet. Die doen dus helemaal niets of als er leven inzit maken ze bijvoorbeeld een geluid als een koffiemolen. Ook nieuwe loks die dus helemaal niets doen. Ik neem ze ook altijd gewoon mee zonder de lok te testen of de doos te openen in de winkel. Dat testen doe ik altijd gewoon lekker thuis en als dan blijkt dat ze niet goed zijn lever ik ze zonder probleem in bij mijn vakhandelaar.
Meestal raakt er na korte tijd bijvoorbeeld een draadje of iets degelijks in de lok los, het geluid het niet ineens meer doet (is ook altijd sterk gereduceerd) of van de ESU Class 66 komt zomaar de sleper los en deze was hierna niet meer te bevestigen. Dit komt waarschijnlijk voort uit het feit dat in de regel de ESU loks niet echt soepel en geluidsaarm over M type C wissels rijden. De 216 modellen gaan overigens het beste over de wissels.
Over de ascorrectie die ESU aangeeft het volgende. Mijn leverancier zegt gewoon laat ESU dat lekker zelf uitzoeken en uitvoeren, dan moeten maar deugdelijke spullen uitleveren. Om die reden stuurt hij de loks gewoon in, waar ik geen enkel probleem mee heb.
Han,
Over de snelheid van de loks het volgende. Het is een echte bergbaan en daar wordt in het echt ook langzaam gereden. Ongeacht of het een goederen of een personentrein betreft liggen de snelheden waarmee door ons op de baan gereden wordt echt laag. Op schaal zal dit de 80 km per uur nooit overschrijden en dat is denk ik al te veel.
-
Dat 30 loks veel is begrijp ik ook wel maar ik heb eerder gezegd tussen de 20 en 30.
Dit houdt ik namelijk ook niet precies bij. Ik maak ook niet alles stuk. Er zitten er zeker ook 5 bij die al kapot zijn voorat ik ze ook maar op de baan heb gezet. Die doen dus helemaal niets of als er leven inzit maken ze bijvoorbeeld een geluid als een koffiemolen. Ook nieuwe loks die dus helemaal niets doen. Ik neem ze ook altijd gewoon mee zonder de lok te testen of de doos te openen in de winkel. Dat testen doe ik altijd gewoon lekker thuis en als dan blijkt dat ze niet goed zijn lever ik ze zonder probleem in bij mijn vakhandelaar.
Dan nog is 20 tot 30 stuks op jaarbasis hoger dan de gemiddelde hobbyist zo koopt.
En jij hebt er dan blijkbaar patent op om defecte producten te kopen als je er bij kopen al 5 kapot hebt.
Des te meer reden om ze voor de koop even uit te testen.
Over de ascorrectie die ESU aangeeft het volgende. Mijn leverancier zegt gewoon laat ESU dat lekker zelf uitzoeken en uitvoeren, dan moeten maar deugdelijke spullen uitleveren. Om die reden stuurt hij de loks gewoon in, waar ik geen enkel probleem mee heb.
Dan weet ik niet wie jouw leverancier is maar dit is onzin.
ESU maakt deugdelijke producten. Volgens de NEM 310 moet de afstand tussen de wielen tussen 14.4 en 14.6 liggen. Ik heb de loc niet maar dat zal best wel kloppen.
Alleen als je Marklin gebruikt moet je dit dus verkleinen tot 14.0 mm voor probleemloos gebruik. Ruim buiten de norm dus.
Je moet dus een goed product aanpassen om de problemen van een ander merk te boven te komen.
Mag jij raden wie er geen deugdelijke producten maakt :-\
Zal wel aan mij liggen maar je houdt er op zijn zachts gezegd toch wel een aparte manier van hobbyen op na.
Gr.
Eric
-
Alleen als je Marklin gebruikt moet je dit dus verkleinen tot 14.0 mm voor probleemloos gebruik. Ruim buiten de norm dus.
Da's niet wat meneer Esu zegt. Zij gaan er prat op dat je de lok ook op 3rail kan laten rijden door er eenvoudig de sleper op te klikken. Tekst op de Esu site: Neue BR151 mit Pantographensteuerung und Zwei- & Dreileiterbetrieb dank Steckschleifer - Ein Click! genügt.
Hoewel jij en ik beter weten mag de argeloze koper er dan van uit gaan dat dat volstaat. Hen voorts met een schuifmaat de boel zelf laten afstellen is in die zin een beetje raar. ;)
Gr, Ben.
-
Heb je gelijk in maar blijft een feit dat je in het geval je 3 rail rijdt je ruim van de norm af moet gaan wijken omdat de Marklin rail anders niet voldoet en je dus je locs moet gaan aanpassen.
Zeg niet dat je bij andere merken geen problemen hebt, daar moet je soms ook wat correctiewerk uitvoeren door de wielafstand juist wel binnen de norm te laten vallen.
Als iedere fabrikant zich netjes aan de normen zouden houden, hadden wij er als consument geen omkijken naar 8)
Maar helaas, de ideale werled bestaat (nog) niet ;D
Gr.
Eric
-
Marklin houdt zich prima aan de norm, zie NEM 340. Is alleen niet jouw en mijn norm. ;D
Gr, Ben.
-
Zegt toch wel iets dat ze een eigen norm nodig hebben ;D
Citaatje uit de norm NEM 340.
Diese Norm enthält zum Teil von NEM 110 und 310 abweichende Maße für Radsatz und Gleis
entsprechend den Systemen MÄRKLIN sowie für H0 auch Angaben über Mittelleiter und Stromabnahme.
Let vooral op het woordje "abweichende" 8)
En inderdaad, niet mijn norm ;D 8)
Gr.
Eric
-
Hoi Eric,
Zes jaar geleden begon het als een geintje maar intussen ben ik echt ook een liefhebber en verzamelaar, en wil zeker de ESU produkten niet afkraken want voor wat betreft de functie mogelijkheden zijn ze echt super. En als ze voor DC de juiste aswijdte hebben, zullen het dan zeker probleemloze loks zijn. Met de wetenschap in hoeverre het model er uit ziet, ten opzichte van zijn grote broer houdt ik mij niet bezig, omdat ik hier zelf niet over kan oordelen omdat ik echt niets afweet van het grootspoor.
Als ik ESU niet ok zou vinden had ik ze zeker niet allemaal gekocht, maar ik koop hem toch ook als model geschikt voor wisselstroom. Het concept van een lok voor beide stroomsystemen door het bevestigen van alleen de sleper vind ik ook wel innivatie, maar weet ik veel dat er voor wisselstroom andere as wijdten gehanteerd worden en dat M blijkbaar andere waarde hanteerd dan de NEM 310. Dat geeft inderdad aan dat ze er toch wel merkwaardige gedachten op na houden bij M. Maar in mijn geval is keuze voor AC / DC nu eenmaal al gemaakt, en daar doe ik niets meer aan.
Als ik een lok ergens op het internet koop, kan ik de lok toch ook niet testen, en mijn handelaar heeft alleen een recht stukje van 1,20 m. zonder wissels enz. liggen.
Over de verstandhouding met mijn leverancier heb ik ook niets te klagen.
Dat is toch ook een kwestie van vertrouwen, en doet niets af aan het feit dat in een aantal gevallen (de 5 dode loks) de lok blijkbaar in de doos al niet in orde was. In het geval iemand anders deze lok dan wel zou testen in de winkel, is het enige verschil dat ik hem dan later weer moet leveren en het defect op mijn conto wordt geschreven en ik in de meeste gevallen met een gerepareerde nieuwe lok eindig, in plaats van geweigerd na de test in de winkel door een andere koper.
Ja als je dat bedoeld houdt ik er inderdaad een merwaardige hobby op na en niet helemaal spoor (y).
Over het aswijdte verschil.
Het lijkt mij een slecht idee om zelf dit soort operaties uit te voeren, en ik denk ook dat ik hiet niet de enige in ben. Ik heb hier ook de tijd niet voor en ik zeker niet de kennis en het goede gereedschap heb om dit soort dingen uit te voeren. Ik neem aan dat een bankschroef en een hamertje niet voldoende is. Mocht er zich nu iemand geroepen voelen, die dit voor mij tegen redelijke vergoeding op verantwoorde wijze wil en ook daadwerkekelij kan uitvoeren zonder dat ik gezeur krijg met de garantie enz, dan hoor ik het graag.
-
Ik ben dus gewoon zo'n argeloze sukkel
-
Dat zou ik niet zo zeggen.
Over het aswijdte verschil.
Het lijkt mij een slecht idee om zelf dit soort operaties uit te voeren, en ik denk ook dat ik hiet niet de enige in ben. Ik heb hier ook de tijd niet voor en ik zeker niet de kennis en het goede gereedschap heb om dit soort dingen uit te voeren. Ik neem aan dat een bankschroef en een hamertje niet voldoende is.
Ik heb ooit via een ander forum bij een hobbyfabrikant, nu gestopt trouwens, een assensteller gekocht. Hiermee kan je de wielen op de juiste afstand drukken:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rk_bnls_assensteller.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rk_bnls_assensteller.jpg)
Met de afstandhouder kan je hem dat precies op maat krijgen. Ik heb het nog niet geprobeerd, hij ligt hier nog steeds. Ik weet dat er ook andere (hobby)fabrikanten zijn die dit soort hulpmiddelen maken.
Groeten Ronald.
-
Het zijn geïsoleerde assen, een wiel schuift waarschijnlijk over een plastic busje.
Die asmaat pas je met de hand en een schuifmaat aan.
-
Ik ga er als nono gewoon vanuit dat als het voor drie rail op de markt gezet wordt dat dit dan ook ok is. Blijkbaar niet dus!
Ik heb maar 1 lok die noodgewongen omgebouwd is naar 3 rail en dat is de capitool lok van Roco. Echt een beauty. Als deze ooit in AC door een andere fabrikant als M wordt uitgebracht schaf ik hem/haar zeker aan. Voor de rest is alles origineel als wisselstroom uitgevoerd.
Roland bedankt voor de tip.
Ik ben wel onwetend maar zeker niet a-technisch.
Ik begrijp dat hiervoor speciaal gereedschap voor verkrijgbaar is, maar ik werk me rot, heb echt heel weinig vrije tijd en in de weinige vrije tijd die er over is heb ik hier dan ook helemaal geen zin in. Dan moet ik echt even in de relaxstand en dan is lekker een beetje rijden een leuke bezigheid, maar is een lok operatiemet de loupe geen verstandig idee in het geval van een ESU lok. Er zitten nogal de nodige spulletjes in de draaistellen en ik heb daarbij nogal dikke vingers laten we maar zeggen.
Als Esu dit voor mij wil oplossen tegen betaling vind ik het ook best. Als ik hierdoor uiteindelijk een beter rijdende lokomotief krijg is waar het mij om gaat. Ik baal er natuurlijk ook wel van ALS JE INEENS PLOF HOORT, en de lok is overleden, terwijl hij al twee uur dezelfde route rijdt.
Ik zal van al mijn ESU loks de aswijdte opmeten en als deze niet op 14,0 mm staan en dit is de oplossing zullen ze hoe dan ook allemaal aangepast moeten worden, zo ben ik danook weer.
-
Tussen duim en wijsvinger. :o ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Naamloos5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Naamloos5.jpg)
Gr, Ben.
-
Ja,
Het zullen inderdaad wel geisoleerde assen moeten zijn gezien het ESU concept, Maar dat bedoel ik dat ik een nono ben, daar houd ik mij eigenlijk helemaal niet mee bezig, maar is logisch en maakt de klus dus waarschijnlijk wel wat eenvoudiger.
(waterpomptangetje) :P
Ik houdt het niet bij en loop een beetje achter. sorry hiervoor
-
Hoi,
Daar is het forum voor. ;) Om te leren van elkaar en om wat wijzer te worden. Ben je binnen de kortste keren weer een beetje bij. Je ziet dat er verschillende manieren zijn. Van compleet gereedschap tot het handmatige werk ;)
Groet Ronald.
-
Jullie zijn echt geweldig.
Da's wel super van een forum.
Zo kom je nog eens wat te weten.
Ik zal de handleiding hiervoor toch eens inzien en kijken of ik het zal gaan wagen maar eigenlijk laat ik dit liever doen
-
Eigelijk gebruikte ik het internet allEn maar m loks te kopen en dat lukt me tot nu toe aardig.