BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: AB 7216 op 31 March 2013, 18:14:00
-
Afgelopen donderdag is vanuit voorthuizen de wagenbak van de NS C 7032 naar Goes overgebracht.
Het rijtuig is in 1904 gebouwd door Beijnes te Haarlem voor de HSM als C 852. Het rijtuig was gebouwd voor de internationale diensten en had 8 coupes met in totaal 64 zitplaatsen. aan beide einden van het rijtuig waren de wc´s, een voor de heren en een voor de dames.
Deze serie C 851-853 viel op door de typische grote waterkasten en de open zijgang in het interieur. Bij de vervolgserie zijn er bij de bouw wel schuifdeuren aangebracht. De serie is later vernummerd tot C 1851-1853, en bij NS bekend als C 7031-7033.
Het rijtuig is rond 1952 afgevoerd en gebruikt als noodwoning aan de Cartesiusweg te Utrecht. In het begin van de jaren 60 is de wagenbak in twee delen vervoerd naar Voorthuizen waar het als woning werd gebruikt. In 2003 is de SGB via tips aan de locatie van dit rijtuig gekomen, en zijn er gesprekken geweest met de bewoners.
Begin dit jaar is het rijtuig door de erven van de bewoner aangeboden aan de SGB.
In samenwerken met andere museumverenigingen is de wagen vorige week transport gereed gemaakt, en donderdag op transport naar Goes gegaan.
Het frame is nog aanwezig, maar wel doorgezaagd. Pruisische draaistellen zijn al in Goes aanwezig. Deze serie is pas later van Engelse draaistellen voorzien.
van het interieur zijn de zijwandbetimmering nog grotendeels aanwezig, en ook nog twee tussenwanden.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1010416.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1010416.jpg)
De twee delen van het rijtuig stonden onder een hoek opgesteld, in het midden was de badkamer en toilet gebouwd.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1240987.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1240987.jpg)
De andere kant na een dagje slopen 8)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1240907.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1240907.jpg)
De typische HSM bouwstijl van de balcons
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1240961.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1240961.jpg)
Het nummer op de kopwand
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1240938.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/P1240938.jpg)
een van de twee nog resterende tussenwanden met originele gangdeur.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img_4264.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img_4264.jpg)
gereed voor transport
Groeten Arjen
-
(y)
Dat dat zoveel jaar na dato nog teruggevonden en geborgen wordt, chapeau!
-
Dat wordt wel weer een flinke klus voor ze .
gr Jos
-
Goh, hier wist ik niks van ;).
Gr. Erik, Goes.
-
Leuk dat er toch weer een oud HSM/NS rijtuig is veiliggesteld voor het nageslacht. ;)
-
Wanneer wordt met de restauratie/conservering begonnen? Ik ben absoluut geen ambachtsman, maar hand en spandiensten wil ik wel verlenen :-)
-
De SGB heeft momenteel een aardige wachtrij... ;D
-
Ongelooflijk gaaf nieuws!
-
De SGB heeft momenteel een aardige wachtrij... ;D
Maar vast niet voor iemand die zijn handen wil uitsteken!
-
Dat betwijfel ik ook...
Maar opnieuw een fraaie aanwinst voor de SGB. (y)
-
Toppie! (y)
-
Geweldig! Enneh, die zie ik graag over een paar jaar op het spoor veschijnen :)
-
De wagenbak in Goes:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_03_28_163729.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/2013_03_28_163729.jpg)
Wat de restauratieplanning betreft: Daar is nog niets definitief over besloten, maar de kans is groot dat deze ergens vooraan in de rij komt.
-
Fantastisch dat men weer een ex-NS rijtuig heeft opgespoord en in veiligheid heeft gebracht. Een vraagje aan de SGB-ers; worden meeste rijtuigen overdekt gestald of onder dak?
mvg,
Rick
-
gaaaaaaf ding! (y) (y) (y)
-
+1 voor de SGB ;)
-
Fantastisch dat men weer een ex-NS rijtuig heeft opgespoord en in veiligheid heeft gebracht. Een vraagje aan de SGB-ers; worden meeste rijtuigen overdekt gestald of onder dak?
mvg,
Rick
Uhm.... overdekt of onder dak?
-
Uit de plannen die een jaar of tien(?) geleden gepresenteerd werden, was op te maken dat er wel een overdekte stalling zou komen voor de rijtuigen. Of ze zouden gestald worden onder de kap van het nog te bouwen station. Zo iets. Maar geen idee hoe het verder met die plannen staat.
Er staat nu een mooi rijtje wagenbakken te wachten op restauratie: D7572, D6044, D6015, P6028, AB7516, C7032, C6081 en C6478. NOg even afgezien van het CIWL rijtuig en wat blokkendoosbakken. Werk zat voor de komende jaren :)
Eelco
-
Over de stalling:
Momenteel staat al het SGB-materieel buiten, behalve de stoomlocs en materieel waaraan gewerkt wordt. Materieel dat niet van zichzelf wind-en waterdicht is, wordt onder zeil opgeborgen. Dat zal met deze bak ook gebeuren.
In het SGB-masterplan van 1997, dat een plan voor de zeer lange termijn is, staan diverse wensen waaronder een overdekte stalling. De SGB werkt de plannen af in beleidsperiodes van ongeveer 5 jaar. In de afgelopen periode 2008-2012 stonden o.a. het motorwagenproject en de restauratie van het tractiegebouw op het programma. Nu deze projecten klaar zijn of vergevorderd, wordt er gewerkt aan de planning tot 2020. Daarin zal onder andere bepaald worden welke restauratieprojecten er zullen worden aangepakt. Omdat dit overleg nog loopt, is er nog niets te zeggen over de definitieve keuzes, maar zowel de restauratie van dit rijtuig als de realisatie van een stationskap scoren hoog.
Meer valt er nog niet over te zeggen, maar de SGB zal het beleidsplan tot 2020 dit jaar presenteren.
-
Duidelijk (y)
Ik kan me voorstellen dat het bij vlagen in zekere zin frusterend kan zijn die grote sleep nog te restaureren bakken te zien en je dan te realiseren dat het nog jaren gaat duren voor er iets mee gedaan kan worden.
Ik was in mijn lijstje nog het slaaprijtuig van Mitropa.
Eelco
-
Bedankt Reinier.
Goed om te horen dat de rijtuigen zo goed mogelijk worden beschermd tegen de elementen met de middelen beschikbaar. Bij de museumspoorweg waar ik een handje help(NZ) heeft men nu alle rijtuigen onder dak. Weliswaar zijn de rijtuigen opgeborgen in simple loodsen met golfplaat bekleding, maar het helpt wel enorm in de instandhouding van ons matrieel dat grotendeels geheel uit hout is opgetrokken.
mvg,
Rick
-
Het Mitroparijtuig heeft een paar jaar geleden al een cosmetische uitwendige opknapbeurt gehad, zie http://www.destoomtrein.nl/cms/index.php?show=PO0002LI&nmmd_obj=2560&nmmd_action=photo. Het is daarbij ook wind-en waterdicht gemaakt. Op de foto wordt er nog aan gewerkt. Een echte restauratie daarvan komt pas later aan de orde, maar dan zijn we jaren verder.
De keuze van de restauratievolgorde wordt voornamelijk bepaald door praktische overwegingen. Bijvoorbeeld welk rijtuig het meest zinvol is voor de exploitatie. Gerestaureerde rijtuigen moeten namelijk gewoon ingezet kunnen worden, want de SGB leeft immers van het toeristische treinbedrijf en niet van materieel dat alleen maar mooi staat te wezen. Zo'n HSM C is als doorgangsrijtuig dan een heel zinvolle keuze. Om dezelfde reden scoort bijvoorbeeld de Staatsspoor D ook hoog op de prioriteitenlijst, omdat de huidige Stalen D ook ooit een keer binnengenomen zal moeten worden voor groot onderhoud of revisie (en verdere afbouw van het interieur), maar de dienst Exploitatie geen bagagewagen kan missen.
Andere overweging bij de keuzes is de mate waarin het materieel uniek is, omdat de cultuurfondsen eerder restauratiesubsidie verlenen voor een uniek Nederlands rijtuig (A-status) dan voor materieel met een C-status, zonder status of van buitenlandse origine.
-
Was die Staatsspoor D niet al ontdaan van de schrootjes aan de buitenzijde in voorbereiding op de toekomstige restauratie? Uitgaande van inzetmogelijkheden voor reizigersvervoer begrijp ik idd dat de nu verworven NS C7032 hoog op de lijst staat. Ik neem aan dat de NS AB7516 dan ook redelijk hoog scoort ;)
Eelco
-
De Staatsspoor D is ontdaan van alle schrootjes aan de buitenzijde, maar ook van alle niet originele interieurbetimmering. Dat is gedaan om het originele hout te kunnen laten ademen, want de wagen werd nogal vochtig (de paddestoelen groeiden tussen de badkamertegels ;D). Om schade aan het originele hout te voorkomen is de wagen toen volledig gestript en daarna onder zeil weggezet.
Vraag maar 's aan Floris, die heeft er nog wel eens in gelogeerd. 8)
-
Iets met oorzaak en gevolg? ;D
-
Om Rainier zijn betoog wat visueel te maken,
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5778_3_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_5778_3_1.jpg)
zo komt het binnen....
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_IMG_1634_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/03_IMG_1634_3.jpg)
als je het dan goed inpakt...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4861_3_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_4861_3_2.jpg)
kan je er dit van maken ;D
-
Ik blijf het wel jammer vinden dat dit rijtuig geen afgesloten compartimenten heeft..
Maar het zorgt er wel weer voor dat de D-trein 3e klas zitplaatsen heeft, nu er een overvloed is aan 2e klas is(B 7507 en AB 7216 en later ABd 7516).
Maar ik neem aan dat de D-trein nu compleet is. (AB 7216, ABd 7516, B 7507, C 7032, D 7572, P 6028?)
-
Hoezo is het jammer dat er geen afgesloten compartimenten zijn? Zoals ik het lees is er wel sprake van coupés, maar dan zonder deuren maar open naar het gangpad.
-
Ja, dat bedoel ik. De meeste rijtuigen hebben afgesloten coupés. Dit rijtuig echter niet..
Maar ja, de derde klasse had vroeger niet veel te kiezen..
-
Maar waarom is het dan jammer dat er geen afgesloten coupés zijn?
-
Dat is iets persoonlijks: het geeft meer rust, reizen wordt persoonlijker(vooral in die tijd).
Maar toch blijft het schitterend dat dit soort rijtuigen alsnog bewaard zijn gebleven.
-
Het ontbreken van deze schuifdeuren maakt dit rijtuig nu juist zo uniek.
Alle andere doorgangsrijtuigen hadden wel dichte coupe's.
Misschien is dit nu juist een voorbeeld van de zuinige HSM??
Groeten Arjen
-
Was dit trouwens het laatste rijtuig dat als zomer/vakantiehuis ergens stond of zijn er stiekem nog meer waar de SGB nog mee bezig is achter de schermen? De AB7544 en blokkendoos te Eext en de NS C1040 te Bosch en Duin buiten beschouwing latend.
-
Als die bakken in de catergorie "stiekum / hush-hush" vallen is daar veelal een reden voor en zullen die dus hier niet genoemd worden ;D
-
Toch geweldig dat dit soort aquisities nog mogelijk zijn anno 2013 (y)
-
Als die bakken in de catergorie "stiekum / hush-hush" vallen is daar veelal een reden voor en zullen die dus hier niet genoemd worden ;D
Uiteraard, maar je weet maar nooit... ;)
-
Wat Paul zegt. 8)
-
I'll take that as a 'yes' 8)
Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt... :)
-
Is iets wat ook al een aantal keren op NMLD besproken is.
Het is vaak de wens van eigenaren van historische bakken dat bezit en locatie geen publieke informatie is. Dit omdat de eigenaren geen zin hebben om allerlei hobbyisten over de vloer te krijgen.
Voor de respectievelijke museumsclubs zit er nog een deel eigenbelang bij. D'r zijn voorbeelden bekend waarbij een club jaren op een of meerdere bakken zat te azen en dat deze bak(ken) ineens achter de rug om werden weggekaapt door een andere club. Dan heb je dus jaren rustig zitten wachten, de contacten warm gehouden en dan gaat er ineens een andere club mee aan de haal. Dan baal je behoorlijk
Op NMLD begonnen er ooit een aantal mensen over "het recht om het te weten". Meerdere mensen hebben toen laten weten dat ze met dat recht het dak op kunnen ;D. Ik weet niet of ik me daar toen ook onder geschaard heb, maar het zou zomaar kunnen van wel :D
-
Ik was er ook zo eentje die vond (en vindt) dat die mensen het dak op konden ;) Ik probeerde nu alleen te kijken of er meer gezegd kon worden.
Maar afgaande op het overzicht in het boek over de HSM door J. van der Meer ga ik er van uit dat al het bewaarde HSM materieel nu bekend is. Dit doorgangsrijtuig en de drie-asser die naar de MBS is gegaan stonden daar al in toen ze nog niet officieel bekend stonden als bewaard. Eens zien wat er in het komende boek over de SS komt te staan... ;)
Erg interessant is ook te lezen dat de SGB blijkbaar van plan is een 3-assig coupérijtuig van de HSM AB 111 te reconstrueren.
Eelco
-
Is dit rijtuig in de oorspronkelijke staat qua interieur te vergelijken met de SS C 723? Behalve dat de gangen niet doodlopen bij de toiletten.
-
Lijkt me niet, dit rijtuig heeft coupes met een zijgang.
-
Hoi,
Reconstructie van de HSM drieasser is helaas van de baan... Daarvoor was indertijd een Duitse wagenbak gevonden in Weissenberg die vrijwel identiek was aan deze HSM serie. Van de eigenaar mochten we de bak 2 jaar later wel ophalen. Helaas was er in de laatste tien jaar zoveel klipop tegenaan gegroeid dat het houtwerk niet goed kon drogen en compleet verrot was geraakt. Bij aankomst ter plaatse was de klimop voor ons verwijderd maar bleek herstel echt niet zinvol en is het hele transport afgeblazen. Bijna niets was daadwerkelijk herbruikbaar bij een herstel, elk deel was verroest of grotendeels verrot. Van de wagen zijn losse details als lijstwerk, handgrepen en zelfs originele wand- en bank bekledingsstof verwijderd en bewaard als voorbeeld maar de bak als geheel was echt geen redden meer aan ondanks dat het op foto lijkt mee te vallen...
(http://www.mkmodelbouwstudio.nl/SGB-diverse/AB5-01.JPG)
(http://www.mkmodelbouwstudio.nl/SGB-diverse/AB5-02.JPG)
Houten bufferbalken...
(http://www.mkmodelbouwstudio.nl/SGB-diverse/AB5-03.JPG)
Interieur...
(http://www.mkmodelbouwstudio.nl/SGB-diverse/AB5-04.JPG)
Meer interieur...
(http://www.mkmodelbouwstudio.nl/SGB-diverse/AB5-05.JPG)
Ventilatie rooster boven het zakraam van de deur, één van de vele originele details die nog aanwezig waren, veel daarvan is ingemeten of als los onderdeel mee naar Goes gegaan als voorbeeld voor o.a. onze C10c of eventuele latere andere rijtuigen...
Groeten,
Maykel
-
Zonde.
-
Het interieur spreekt boekdelen; het is enkel nog het hout om het exterieur 'overeind' te houden. In zo'n staat ( zelfs de term 'erbarmelijk' is teveel eer voor deze stoffelijke resten) resten slechts onderdelen, detaillering, maatvoering en afscheid nemen.
-
Jammer, maar je kan niet alles bewaren natuurlijk.
-
En vandaag (14-04-2021, dus die waarschuwing van de 30 dagen genegeerd) op Facebook: https://www.facebook.com/StoomtreinGoesBorsele/ En voor degene die er niet op lezen:
-----
Ons HSM C-rijtuig uit 1904 (HSM 1852, later NS C 7032) is na de NS-carrière in gebruik geweest als noodwoning. Eerst in Utrecht, later in Voorthuizen. Voor transport naar die laatste locatie werd het in twee delen gezaagd. In Voorthuizen stonden beide delen haaks op elkaar, met elkaar verbonden door een aanbouw. Sinds 2013 is het bij de SGB en stond het opgeslagen op een platte goederenwagen, want er zitten geen eigen wielen meer onder. Vandaag verhuisde het rijtuig naar een plekje op het museumterrein, waar het onderdeel wordt van de materieeltentoonstelling 'Oorlog en Wederopbouw'. De ene helft wordt weer ingericht als noodwoning, in de andere helft komt een tentoonstelling over het thema. Er zal weer een aanbouw komen die beide helften verbindt en die de entree zal worden. Dit betekent niet dat het rijtuig nooit meer in oorspronkelijke staat zal worden gerestaureerd, maar dat is iets voor de lange termijn.
------
De bak stond al in 2 delen te Voorthuizen. Volgens mij is er dus niet gezaagd vóór het transport maar vele jaren eerder.
Groet, Raymond van den Hoven, die nog heeft meegeholpen aan de berging te Voorthuizen, destijds.
-
In de tekst staat dan ook dat de bak gezaagd is voor transport naar Voorthuizen :)