BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Noordpool op 03 March 2013, 06:52:10
-
Één van onze clubleden, een Märklin rijder, heeft van Roco de digitale incl. sound Plan T gekocht. Nu rijden wij op de vereniging gelijkstroom DCC digitaal aangestuurd. Hij heeft de wens deze mee te laten rijden op onze baan. Na bestudering van het model gezien dat in ieder geval de wielen geisoleerd zijn. Nu meen ik van mening te zijn dat, zoals dat nu ook bij nieuwe Märklin modelen het geval is de sleper te verwijderen, het model, mits natuurlijk digitaal, dan ook op een gelijkstroombaan kan rijden.
Is dit zo? Is het wel werkelijk zo simpel? Of anders, wat moet er gedaan worden om dit model zowel op een digitaal aangestuurde Märklin baan als op een digitaal aangestuurde gelijkstroombaan te laten rijden.
-
Beste Jasiu
Dat hangt af van de decoder die ingebouwd is. Als het alleen een DCC sound decoder is dan kan deze trein alleen het DCC protocol volgen.
Als hij zijn marklin treinbaan aanstuurt met een multiprotocol digitale centrale, dan kan hij deze trein aansturen ook met DCC op zijn eigen marklin baan.
Heeft hij alleen een marklin MFX centrale, zoals de CS dan kan hij deze trein alleen aansturen met de Motorola protocol.
In dat geval moet de sound decoder in zijn trein een multiprotocol sound decoder zijn. Met deze decoder kan hij op beide banen rijden.
mvg teunis
-
Teunis, je antwoord is niet compleet.... Hoe zit het met de sleper en de doorverbonden wielen ??
Grtzz,
Karst
-
Beste Karst
Dat mag jij bijvoorbeeld aanvullen, hoe dat mechanisch moet.
Ik pretendeer niet compleet te zijn, ik heb alleen aangegeven hoe dat zou kunnen met de decoders.
teunis
-
Je moet ook rekening houden met de wielen: voor 3-rail worden vaak wielen met hoge flenzen gebruikt die geschikt zijn voor maximaal K of C-rail (code 93?). Als je die trein dan op een code-83 rail zet zoals Roco of Peco dan heb je ratelende wielen en slecht elektrisch contact. Is het bijvoorbeeld Piko A-gleis (code 100) dan zit je waarschijnlijk goed.
Mvg,
Erik.
-
Is dat tegenwoordig echt alles? Slepertje er af, stroomafname omleiden naar de geïsoleerde assen en karren maar?
Zelf rij ik op code 100, en opa heeft een hele rits loks in zijn vitrine staan (heeft geen baantje meer op de kleine flat en ook niet meer de rek- en strek fitheid om er mog weer aan te beginnen...
Zit er al een tijdje aan te denken om een en ander een keer op te halen, na te kijken en voor 2-rail geschikt te maken, dat hij hier af en toe eens lekker mee kan rijden.
Groet,
Richard
-
Was het maar zo simpel, nee zo ligt het helaas niet!
-
Soms is het zo eenvoudig, maar meestal zijn de wielen niet geïsoleerd en heb je nieuwe wielstellen nodig.
Eenvoudig is ook relatief. Voor de situatie waar de vragensteller op doelt, is telkens alle bakken open maken en de bedrading omsolderen nu ook niet echt praktisch. Schakelaartjes erin?
-
Ik bedoel inderdaad uiteraard wel de wielstellen wisselen, en in het geval van de vraagstellen zou ik dan denken aan een microswitch die je door de bodem heen boort en vastlijmt.
Maar nogmaals: is dat alles?
Groet,
Richard
-
Ik wil het vooral simpel houden. Niet ingaan op railhoogte of wat dan ook. Ook niet praten over "oude Märklin treintjes". Dit kan in een ander Topic.
Gewoon technisch. Als ons clublid de sleper van het modelafschroeft, rijdt hij dan op de gelijkstroombaan. Dit is nl, met de nieuwe modellen wel het geval van Märklin. Ook kan ik mij niet voorstellen dat er technisch door Roco een heel ander model gemaakt zou worden, dit werkt alleen kostenverhogend in de produktiekosten.
Zouden de soundfuncties nog werken?
Gewoon wat vragen voordat wij het proefondervindelijk gaan vaststellen en eventuele iets kapot gaan maken.
-
Jasiu,
M.b.t. de plan T.
Op 3rail (Marklin baan) neem je stroom af van de sleper (zeg maar de plus) en beide wielen (samen de min). Die zijn elektrisch met elkaar door verbonden. Wil je met dezelfde lok gaan 2railen moet je de doorverbinding ongedaan maken. Het ene wiel komt dan aan de plus, het andere aan de min.
Marklin modellen kunnen nooit op 2rail rijden. Ook niet als je de sleper er van af haalt, dat is een fabeltje en er komt de nodige ombouw bij kijken als al gemeld hier.
Gr, Ben.
-
Op zich is het vrij makkelijk om (vooral) een roco loc om te bouwen.
1. controleer of ALLE wielen geisoleerd zzijn
2. zo ja dan de sleper er af, de kabels omzetten. waar de sleper aangesoldeerd zat zet je de ene wielkant en de andere laat je zitten. meestal is de decoder (zeker een geluidsdecoder) multiprotocol. Overigens kan je ook op 3-raail met dcc rijden. klaar is kees. als de wielen niet geisoleerd zijn is het een stuk lastiger....
-
Gewoon technisch. Als ons clublid de sleper van het modelafschroeft, rijdt hij dan op de gelijkstroombaan.
Nee, want intern is de stroomafname van alle wielen via de printen doorverbonden. Dat zul je dus per bak moeten scheiden. Nu weet ik niet of het clublid ook thuis nog met het stel wil rijden. Zo ja, dan lijkt me telkens alle bakken openmaken en de boel omsolderen niet zo praktisch.
-
Even geciteerd uit het eerste bericht:
Na bestudering van het model gezien dat in ieder geval de wielen geisoleerd zijn.
Dus waarom komt steeds de opmerking terug over dat de wielen zouden zijn doorverbonden?
- Peter
-
Is al eens naar de flenshoogte gekeken? Ik herinner me van de Fl* plan V dat de wisselstroomwielen hogere flenzen hadden om over oude Märklin rails te kunnen rijden en ik weet niet of Roco dat ook doet; dat kan dan op recenter railmateriaal in code 83 of minder problemen geven.
-
Hallo Peter
De wielen mogen dan fysiek wel geisoleerd zijn maar als je de
contacten die tegen de wielen zitten op de print elektrisch aan elkaar knoopt dan krijg je hetzelfde effect als niet geisoleerde wielen en dan maak je nog steeds kortsluiting op een twee-rail baan. Die verbinding zul je dus wel moeten verbreken om gebruik te maken van de isolatie in de wielen zelf. (staat in de posting van Henk boven je eigen bericht ;D)
Gr. Ron
-
Snap ik, maar Josiu zegt dat ze geïsoleerd zijn (ik mag hopen dat hij dat heeft doorgemeten en niet alleen op het oog heeft gedaan). Waar ik me een beetje over verbaas is dat er over een aantal zaken heen wordt gelezen, zoals:
Ik wil het vooral simpel houden. Niet ingaan op railhoogte of wat dan ook.
en vervolgens:
Is al eens naar de flenshoogte gekeken?
Maar goed.
- Peter
-
Ah, OK, op die fiets.
Ik mag dan inderdaad hopen dat ze zijn doorgemeten want deze "op het oog" constatering is erg beperkt inderdaad.
Gr. Ron
-
Je moet ook rekening houden met de wielen: voor 3-rail worden vaak wielen met hoge flenzen gebruikt die geschikt zijn voor maximaal K of C-rail (code 93?). Als je die trein dan op een code-83 rail zet zoals Roco of Peco dan heb je ratelende wielen en slecht elektrisch contact. Is het bijvoorbeeld Piko A-gleis (code 100) dan zit je waarschijnlijk goed.
ff overheen gelezen..advies was goed bedoeld hoor. Maar ja wie wil dan ook 3-rail spullen, da's zo 1935... ;D ;D
Maar serieus: De meeste Roco wisselstroommodellen die ik ken zijn aangepaste gelijkstromers, dus geisoleerde assen met een gesoldeerde doorverbinding op de stroomafnemers. Dus alleen met soldeerwerk aan te passen.
-
Ik heb een ex 3-rail rivarossi 1300 rondrijden op gelijkstroom.
Daar zaten de linker en rechter rail op de print aan elkaar gesoldeerd.
Simpelweg het draadje van het sleepcontact losgezet en hier weer (ik meen de rechter)rail stroomafname weer aan gesoldeerd.
Werkt prima.
Ik heb voor mijn vader de Trix Ram eens omgebouwd naar 3-rail door dit precies andersom uit te voeren. werk perfect.
Jaren geleden al kon mijn gelijkstroom FL*sprinter al gekoppeld rijden op de wisselstroombaan van mijn vader.
Middels een schakelaar kon ik de wielen met elkaar doorverbinden. De voeding van de motor kwam dan (2-polig)via een stroomgeleidende koppeling.
Groet,
Jeroen
-
Snap ik, maar Josiu zegt dat ze geïsoleerd zijn (ik mag hopen dat hij dat heeft doorgemeten en niet alleen op het oog heeft gedaan).
Ik heb dat gelezen als dat er alleen geïsoleerde wielstellen in zitten. Dat is al bijzonder, omdat er voor de meeste Roco locs wel degelijk specifieke ongeïsoleerde wielstellen in drierailvarianten worden toegepast. Ik ben er voetstoots vanuit gegaan dat de boel intern electrisch weer is verbonden. Al was het alleen maar omdat er anders op veel drierailbanen problemen ontstaan met de detectie.
-
Hoi Jeroen
Dank.
Tja, het werkt dus gewoon.
teunis
-
Er is ook niemand die anders beweerd. Ombouwen is niet moeilijk, maar dat elke keer doen als het stel mee naar de club moet, lijkt mij geen lolletje.
-
Ik kan alleen maar beamen dat veel Roco 3-rail modellen geïsoleerde assen hebben (maar een hogere flens). Om niet voor problemen te zorgen zijn de stroomafnemers van de 2 wielen intern met elkaar verbonden. Om dus op 2-rail te rijden moet je een van deze 2 stroomafnemers verbinden met het punt waar nu de sleper zit. Om dus 2-rail en 3-rail te kunnen rijden is wel wat schakelwerk/verbouwing nodig.
Dit nog afgezien van de decoder. Maar ook hier past Roco vaak een multi protocol decoder die zowel MM als DCC snapt. Ik weet niet hoe het precies voor dit model zit maar dat is makkelijk te testen. (3-rail spoortje, DCC centrale eraan en kijken of hij reageert).
Timo
-
Er is ook niemand die anders beweerd. Ombouwen is niet moeilijk, maar dat elke keer doen als het stel mee naar de club moet, lijkt mij geen lolletje.
Misschien een uitdaging om het zo te maken dat met een simpele "klik" van een schakelaar de trein geschikt is voor 2 rail of 3rail.
oef...
teunis
-
Dat kan natuurlijk en het mooiste is dan om die schakelaar van buitenaf te kunnen bedienen. Het zou alleen goed kunnen dat de boel in alle vier de bakken is doorverbonden en dan hebben we het over vier schakelaars. Maar dat weet ik eigenlijk niet.
-
Ik heb alle info doorgespeeld naar diegene. Hij gaat wat uitproberen en wil iedereen bedanken voor de gegeven adviezen.