BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: maurits op 26 February 2013, 22:28:51
-
Beste forumleden,
Enkele dagen geleden las ik in Op de Rails (van april 2004) over het masterplan. Hierin stond geschreven dat de SGB met onder andere de mat 36 een treinverbinding wil gaan maken tussen Goes en Roosendaal. Inmiddels zijn we bijna 9 jaar verder en aan de 252 wordt druk gewerkt. Mijn vraag is of de SGB nog steeds het voornemen heeft om met dit treinstel (of wellicht met een blokkendoos) een historische treinverbinding op te zetten?
groeten,
Maurits
-
Ik weet niet wat de plannen zijn van de SGB op dit moment, in ieder geval wordt er hard in de goede richting gewerkt op een aantal fronten.
Wat de 252 betreft is er wel iets wezenlijks veranderd sinds het project werd gepresenteerd: de 252 is in eigendom overgegaan van de STIBANS aan het Spoorwegmuseum.
Wat dat betekent voor het SGB plan is een open vraag lijkt me zo, en ook niet erg urgent om daar nu iets in te beslissen.
Het treinstel is nog niet gereed en de SGB is er nog niet klaar voor.
Komt tijd komt raad.
Vast wel.
Dirk
-
De SGB werkt het Masterplan in fases uit, waarbij elke ongeveer 5 jaar wordt bekeken welke zaken uit het Masterplan (en eventuele nieuwe zaken) de komende periode gerealiseerd kunnen worden.
In de periode 2008-2012 stonden o.a. de restauratie van het Tractiegebouw, het project Toeristische Hoofdas ('motorwagenproject') en de bouw van een museumgebouw (voor stalling van het materieel) op het programma. Het Tractiegebouw is grotendeels klaar en wordt dit jaar verder afgewerkt; Het motorwagenproject loopt, dat wil zeggen dat de infrazaken nagenoeg zijn afgewerkt, de tijdelijke railbus operationeel is en de omC's in aanbouw zijn; Het museumgebouw is om diverse redenen doorgeschoven.
Nu de huidige projecten de eindfase naderen bezint de SGB zich op de periode tot 2020. Daar worden nu de plannen voor geïnventariseerd en uitgewerkt. Het is nu dus nog niet precies te zeggen wat de keuzes zullen zijn, maar reken er maar op dat de prioriteiten voor de komende jaren vooral op eigen terrein en eigen spoorlijn zullen liggen, en weinig op de hoofdlijn. M.a.w. het museumgebouw, een stationskap en de inrichting van het terrein maken meer kans dan het hoofdlijnbedrijf. Dat heeft te maken met attractiviteit van het museumproduct, bescherming van de collectie en met de moeilijker wordende regelgeving op het hoofdspoor.
Tot zover even de voorlopige gedachtengang. Ik moet benadrukken dat er nog niets definitief is en dat keuze voor het ene niet betekent dat het andere nooit meer zal gebeuren! Ik denk dat de SGB nog wel eens zal verrassen de komende jaren.
Ontwikkelingen als deze gaan niet heel snel, en dat is denk ik begrijpelijk als je weet met hoe weinig middelen de SGB alles realiseert. Voor sommige stappen moet de tijd gewoon rijp zijn en de SGB heeft inmiddels de nodige ervaring met het inspelen op kansen en soms gewoon met geduldig afwachten. En daarbij heeft de exploitatie en de instandhouding van de middelen voor de exploitatie voorrang boven de andere zaken.