BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Treinsamenstellingen => Topic gestart door: Thomas G. op 22 February 2013, 12:34:11
-
Hallo,
Ik weet niet of dit draadje hier hoort of ergens anders(als het ergens moet hoor ik het vast wel).
Maar ik heb op mijn baan een 5 delige plan e stam rijden.
Maar nu zag ik op arthurstreinenpagina.nl dat de trein ook 8 delig reed.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Plan_E.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Plan_E.jpg)
zoiets.
Is dit ook mogelijk achter een een 1300?
Groet Thomas
-
http://www.seinarm.nl/Treinsamenstellingen/TreinsamPlanE.aspx (http://www.seinarm.nl/Treinsamenstellingen/TreinsamPlanE.aspx)
Site met daarop een heel aantal bekende treinsamenstellingen, er staat ook een stam van 5 rijtuigen en een stam van 8 rijtuigen (wel een iets andere volgorde) tussen.
Het lijkt me dat een 1300 ook prima voor zo'n trein kan hebben gestaan, op je eigen baan kan dat natuurlijk sowieso. Maar of de 1300 in die tijd bijvoorbeeld niet vooral voor goederentreinen werd gebruikt, weet vast wel iemand.
-
Bedankt voor de snelle reactie.
Het komt er dus op neer dat de plan e's ook wel in 8 delige stammen hebben gereden?
Maar nu is nog niet duidelijk of er ook een een 1300 voor kan.
Het is eventueel ook mogelijk dat er een 1200 voor komt.
Groet Thomas
-
Voor de privatisering werden veelal alle soorten E-loks overdag ingezet voor passagierstreinen, en snachts gingen ze de goederendienst in.
Dus een 1000, 1100, 1200, 1300, 1500 of vroege 1600, zo dus kunnen.
Of ff zoeken op de Site van Nico van Spilt:
http://www.nicospilt.com/links/index.htm
-
Nee een 1000 kan niet; die werden al snel begrensd op 100 km/uur ivm slechte loop en daardoor vrijwel geheel in de goederendienst gedrukt. Alleen aan het einde mochten ze soms weer een reisbureautrein oid rijden, waarbij ook de 100 km/uur limiet gehandhaafd werd.
-
Heb toevallig net het boek Elektrische Locomotieven NS-serie 1300 weer eens van boven gehaald en daarin staan dus idd foto's in van een 1300 met plan E. (Ik heb de rijtuigen niet geteld, maar op sommige foto's is te zien dat het om meer dan 5 rijtuigen plan E gaat.) 1300 kan dus prima, zowel blauw, geel/grijs en 1300 na renovatie. Lange treinen met plan E reden overigens hoofdzakelijk tussen Zandvoort en Maastricht, 1300 konden dan met name overdag gezien worden, in de nachtelijke uren reed deze locserie vooral goederentreinen. Deze verbinding was zeker niet onlogisch, aangezien de locs in Maastricht in onderhoud waren. 1300 is dus zeker geen bezwaar!
Mvg. Gert
-
Hallo,
@Boerpost: dus als ik het goed begrijp heeft de 1300 wel met 8 delige plan e stam gereden?
Zo ja was dat alleen met de 1300 of ook bijvoorbeeld 1200.
Het kan zijn dat ik ergens overheen heb gelezen dus dat ik het heb gemist.
Thomas
-
Thomas, de series 1100, 1200 en 1300 hebben voor van alles en nog wat gestaan, van VAM treinen tot luxe internationale treinen en alles wat je daar tussenin kan bedenken. Dus ook voor plan E met 5 of 8 rijtuigen of nog heel andere aantallen rijtuigen.
-
En als je nou eens op Internet op afbeeldingen zoekt, dan vind je binnen 3 minuten bijvoorbeeld deze foto:
http://www.flickr.com/photos/bou46/6350940576/in/pool-1295038@N24/
-
oke dank u wel.
@moderator(en) dit draadje mag verwijdert worden
-
Van mij mag ie blijven staan hoor :D Leuke link met die mooie zwart wit foto's...
Sent from my iPad using Tapatalk HD
-
Thomas, wat Henk schreef, klopt helemaal (y), ik ben in eerste instantie even op jouw vraag ingegaan.
Wat het draadje betreft: mooi laten staan, ik vind het leuke draadjes wat betreft samenstelling van treinen in het echt en in model.
Mvg. Gert
-
Dat is waar.
@moderator(s): laat maar ;D
-
Op de lijn Zandvoort naar Maastricht/Heerlen reden ze bij voorkeur met een 1200 ervoor. Soms werden er nog versterkingsrijtuigen bijgeplaats (Plan W) tot een maximale lengte van 12 rijtuigen. De 1100 en 1300 kwamen ook voor, maar wel in mindere mate. De 1100 kon de dienstregeling bij zo een lange en vaak volle treinen maar met moeite halen. Bij de kortere treinen was dat minder een probleem. Ik herrinner me uit mijn jeugd (ik mocht vaak van een machinist mee voorin de locs bij het rangeren en wegzetten van de treinen in de avond, soms een langer ritje) dat ik de 1200 het mooiste vond, maar de 1300 gaf veel meer het idee van kracht. De 1100-en reden minder fijn.
Overigens hadden ze op sommige tussenstations last van te korte perrons (zoals bijvoorbeeld Geleen-Oost), dan liep de conducteur door de laatste rijtuigen en vroeg of er uitstappers waren voor dat station, dan moesten ze alvast een paar rijtuigen naar voren lopen. Later zijn de perrons verlengd.
groet Marc