BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Johan de Vries op 07 February 2013, 09:37:31
-
Hallo,
Ik heb in diverse wagonnen nu verlichting zitten en merk dat de spanning behoorlijk terugloopt (logisch natuurlijk).
Nu is de treinverlichting (led-strips van Peter) rechtstreeks aangesloten op de wielassen.
Ik wil echter nog meer wagonnen voorzien van deze verlichting, maar mijn vader liep er ook al tegen aan, de spanning loopt dan wel erg terug en bij treinen die in het schaduw station staan wil je eigenlijk dat de verlichting niet brand.
Mijn vader heeft vervolgens diverse sporen geisoleerd en er met een schakelaar op het schakelbord voor gezorgd dat hij deze zonder stroom kan zetten (en tevens een led-indicator er bij gemaakt).
Een hele mooie oplossing, maar zijn er nog andere oplossingen/tips?
Ik rij trouwens Roco digitaal en werk al met een extra booster (en trafo) en heb ongeveer een dozijn aan locs/treinen.
Grt en bvd
Johan
-
Je kunt tussen de verlichting een functiedecoder zetten. Functiedecoders kan je met de functietoetsen in en uit schakelen. ;)
-
Mijn vader heeft vervolgens diverse sporen geisoleerd en er met een schakelaar op het schakelbord voor gezorgd dat hij deze zonder stroom kan zetten (en tevens een led-indicator er bij gemaakt).
Een hele mooie oplossing, maar zijn er nog andere oplossingen/tips?
Bij digitaal rijden juist geen mooie oplossing en duidelijk afkomstig uit het analoog denklen.
Het mooie van digitaal rijden is nu juist dat er altijd spanning op de baan staat en je door middels van decodercommando's verlichting e.d. kunt schakelen.
Zoals mij voorganger ook al schrijft. Decoders voor je verlichting plaatsen en de verlichting uitschakelen waar je wilt.
Gr.
Eric
-
Dank voor de eerste antwoorden, hier had ik ook al aan gedacht, maar dan wordt het een dure aangelegenheid...35 wagonnen x een functiedecoder... vandaar dat ik misschien dacht of er nog andere ideeën waren, naast dat wat mijn vader bedacht had.
Ben benieuwd naar nog meer reacties :)
Grt
Johan
-
Wanneer je je treinen in vaste combinaties hebt zou je 1 functiedecoder in 1 rijtuig kunnen stoppen, en de rest van de rijtuigen doorverbinden, eventueel met stroomvoerende koppelingen.
1 druk op de knop en de hele combinatie gaat aan of uit.
-
Gezien functiedeconders net iets duurder dan 11 euro zijn, vraag ik me dan af hoe je aan goedkope stroomvoerende koppelingen zou kunnen komen. Volgens mij liggen die prijzen toch ook rond de 10 euro?
Dan ben je per wagon niet veel voordeliger uit. (voordeliger oplossingen ben ik ook erg geinterreseerd.
-
Misschien heb je rijtuigen waar een schakelende functiedecoder niet zo noodzakelijk is. Zodat je daarop kan besparen. Anders is de schakelaar tussen de rails de enige optie.
-
Je kan het schaduwstation een eigen booster geven. Ook niet goedkoop, maar dan zal het verder boeien of de verlichting daar brandt.
-
Johan,
Je zou het ook op de "ouderwetse" manier kunnen doen door een klein schakelingetje in te bouwen in elke rijtuig.
Deze schakeling bevat 2 reed-contactjes en 1 bistabiel relais.
Het ene reed-contact zo hoog en de andere zo laag mogelijk tegen de zijwand van je rijtuig monteren.
Bij de ingang van het schaduwstation een magneetje monteren op de juiste hoogte (bv het onderste reed-contact) van het rijtuig (deze schakelt het relais) en de binnenverlichting gaat uit. Bij de uitgang ook weer een magneetje plaatsen die het bovenste reed-contact schakelt en de verlichting gaat weer aan.
Dus nu gaat vanzelf de binnenverlichting uit bij het binnenrijden en vanzelf weer aan bij het verlaten van het schaduwstation.
Als er een keerlus in je baanplan zit moet er aan beide zijden een magneetje worden geplaatst omdat het rijtuig gedraaid is.
De truuk is alleen om het relais een beetje uit het zicht te monteren (deze is +/- 20x10x10mm).
Voor de kosten hoef je het niet te laten, max 2,50 Euro per rijtuig.
Dit is het (principe)schemaatje. Ik weet niet of er al iets in het rijtuig zit wat van de railspanning een gelijkspanning maakt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wagonverlichting.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Wagonverlichting.jpg)
Misschien heb je hier wat aan.
Mvg,
André
-
Ook een leuk idee, dank!
In de verlichting zit zelf een gelijkrichter.
-
Dat klopt wel, maar dan zal je op je ledstrip na de gelijkrichter wel een printbaan moeten onderbreken voor de tussenschakeling van de relaiscontacten ;).