BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: maclion op 10 January 2013, 13:18:02
-
Heb net een fraaie DB BR218 in oceaanblauw/beige van Roco (72753) voor mijn verjaardag gehad.
Er zit een LokSound decoder in van ESU, met naar mijn smaak fraai geluid.
In vergelijking met wat ik op diverse DVD's van het 1:1 model heb gezien en gehoord, komt een en ander goed overeen met de werkelijkheid.
Behalve veel extra en met functieknoppen op te roepen geluiden zoals (ont)koppelen, lossen van remmen, gedenggedeng over raillassen en natuurlijk het typische piepende geluid van de wielen in bochten en wisselstraten, beschikt deze decoder ook over een groot aantal voorwaardelijke functies.
De oudst bekende voorwaardelijke functie in decoders is natuurlijk het rijrichting afhankelijk branden van de front en sluitseinen.
Met de nieuw toegevoegde voorwaardelijke functies is het nu eenvoudig mogelijk om aan te geven aan welke kant van de locomotief de front en sluitseinen NIET mogen branden, omdat aan die zijde bijvoorbeeld wagons zijn aangekoppeld.
Volgens de handleiding doe je dat bij deze Roco loc met f10 en f11.
Nu werkt bij mijn loc de f11 functie perfect, maar bij f10 blijven de front en sluitseinen aan BEIDE kanten keurig afhankelijk van de rijrichting branden.
Omdat de standaard in de doos meegeleverde handleiding niet op de programmeermogelijkheden van dergelijke functies ingaat, heb ik de handleiding van de ESU website geraadpleegd.
Hoewel het me wel redelijk duidelijk is WELKE voorwaardelijke CV waarden moeten worden ingevuld om het beoogde resultaat te krijgen, snap ik (nog) niet HOE ik CV A, CV B, CV C kan aanroepen bij het programeren.
Momenteel beschik ik even niet over mijn Lenz centrale en alleen over de (te?) eenvoudige Roco centrale met de Multi Maus.
Heeft iemand al ervaring met het programeren van dergelijke functievoorwaarden?
Martin
-
Hoi
Heb je de nieuwste software in je multimuis? Ik weet dat deze lok problemen heeft met versie 1.nogiets.
Bart
-
Het wel of niet hebben van de juiste software/firmware versie van mijn Roco multiMaus, zal ik zeker gaan uitzoeken Bart.
Bedankt voor die tip.
Een tip over HOE ik de CV A, CV B, CV C etc. van de LokSound decoder kan benaderen om daar de juiste waarde in te schrijven, stel ik echter nog steeds erg op prijs.
Een CV 1, CV 3, CV 29 weet ik wel te benaderen.
Hoe kom ik echter bij een CV die met letters wordt aangeduid?
Martin
-
Weet niet wat de allerlaatste versie van de firmware voor de MultiMaus is, maar mijn muis heeft versie 1.02.
Voor zover ik heb kunnen vinden is dat de laatste versie.
Martin
-
Heb je een linkje naar de handleiding waarin CV A, B en C genoemd worden?
Timo
-
Hoi Timo,
De handleiding voor de Lok Sound 4.0 decoder van ESU kun je downloaden vanaf de volgende site:
http://www.esu.eu/download/betriebsanleitungen/digitaldecoder/ (http://www.esu.eu/download/betriebsanleitungen/digitaldecoder/)
Martin
-
CV A t/m xxx zijn alleen benamingen. Geen fysieke CV's.
Het echte CV nummer staat in de tabel daaronder.
De LoPi 4 en LoSo 4 hebben meer dan 255 CV's en voor de speciale toepassingen zijn die in aparte "pagina's" opgenomen en in te stellen.
Neem als voorbeeld de eerste "CV A" op regel 1. Dat is dus CV 257.
Om die te benaderen moet je met de index CV's 31 en 32 eerst de juiste pagina opgeven en daarna het juiste CV nummer ingeven en dan de waarde daarin zetten.
CV31 wordt dan 15, en CV32 wordt 2. Programmeer je dan CV257 met een bepaalde waarde dan is de eerste CV van regel 1 geprogrammeerd etc.
Alleen heb jij dan een tweede probleem. De MM kan standaard niet verder dan CV 255 invoeren.
Met een struukje (ook weer index CV's) lukt het wel (zie pag 35 en 36 van de handleiding).
Al met al heel omslachtig.
Als je Lopi 4 en LoSo 4 decoders gebruikt kan je eigenlijk niet zonder Lokprogrammer.
Dan is het een fluitje van een cent. Je stelt alles grafisch in en de programmer zoekt zelf wel uit welke instellingen er nodig zijn.
Maar ik zou zeggen. Lees de handleiding eens aandachtig door.
Gr.
Eric
-
Beste Martin,
Dit gaat een lang verhaal worden :-\
Allereerst ken ik de betreffende locomotief niet anders dan van een plaatje. Met ESU Mapping ben ik wel bekend. Het is moeilijk om te bepalen welke CV's er geprogrammeerd moeten worden zonder te weten welke zo genaamde maplines er gebruikt zijn voor uw Locomotief. Ik zal proberen het e.e.a. uit te leggen vwb de CV A t/m CV Q (zo genaamde voorwaarde blokken)
Ik heb het e.e.a. bekeken naar aanleiding van de ESU 11459-LSV4.0M4-Roco-Diesel-BR218_MB-TB11-V4-R1 LokSound M4 soundfile.
Ik ga er van uit dat voor de front- en sluitseinen Roco deze heeft aangesloten op FL FWD (frontsein 1) / FR REV (frontsein 2) / AUX1 (sluitsein 2) /AUX2 (sluitsein 1).
In de ESU handleiding vindt u op blz 52 de tabel voor de mapping line (40 stuks) U kunt dus in totaal 40 verschillende functies programmeren. Ook vindt u er de waarde van CV32 terug. Let Op CV31 wordt niet benoemd maar de waarde van CV31 moet in dit geval 16 bedragen
Op blz 53 t/m 56 vindt u de voorwaarde blokken CV A t/m CV Q. In deze blokken vindt u de waardes die corrensponderen met de betreffende voorwaarde.
Een voorbeeldje:
F10 wilt u gebruiken voor het schakelen van de AUX1, welke de sluitseinen moeten doven indien er met rijtuigen wordt gereden.
De voorwaarde die we willen programmeren zijn de volgende:
We willen in voorwaardse richting dat de frontseinen aan kant 1 (FL) branden en dat de sluitseinen aan kant 2 (AUX1 middels F10) niet branden, daarnaast willen we dat in tegengestelde of achterwaardse richting de sluitlichten aan kant 1 branden en de frontseinen aan kant 1 doven.
Kijken we bij de voorwaarde blokken dan vinden we het volgende:
Bij Control CV A zien we Direction is Forward = 4; F0 = 16 Totaal blok CV A = 20
Bij Control CV D zien we Key F10 is off = 2 Totaal blok CV D = 2
Aangezien we in CV A niet tegengestelde voorwaarde kunnen opnemen dienen we nog een keer de voorwaarde van CV A in een volgende lijn te programmeren. we willen immers dat de seinen ook het juiste beeld geven in de tegengestelde richting. (beeld voor een duw - trek stam) We vinden nu:
Bij Control CV A zien we Direction is backward = 8 Totaal CV A = 8
Bij Control CV D zien we Key F10 is On = 1 Totaal CV D = 1
Nu kunnen we de mappinglines gaan programmeren. Let op CV31 = 16 en CV32 = zoals aangegeven in de tabel. Aangezien er al een aantal lijnen zijn geprogrammeerd nemen we de eerste die vrij is. (in dit geval line 12)
Bij mappingline 12 onder CV A zien we CV nummer 433 staan. Hier in moeten we de waarde 20 programmeren. Tevens zien we voor CV D in lijn 12 het CV nummer 436 staan, deze moet de waarde 2 krijgen.
We gaan verder met de volgende mappingline 13 en zoeken we de waardes van de CV's voor de betreffende voorwaarde blokken en komen zo uit op 449 en 452.
De rest van de CV's in de mappingline worden niet geprogrammeerd.
Kort om:
(CV31=16 en CV32 =2)
CV433=20
CV436=2
CV449=8
CV452=1
Voor u aan de slag gaat noteer dan even de oorspronkelijke waardes van de CV's zodat u altijd terug kan naar de oorspronkelijke waardes zonder dat u de decoder hoeft te resetten.
Ik hoop dat u zo een beetje meer inzage heeft hoe het programmeren middels CV's werkt. En zoals ik net zie sluit ik mij aan bij Eric: Eigenlijk is het uitgebreid mappen middels CVs een monnikken werkje en is een LokProgrammer al bijna een must. Misschien is er iemand met een programmer die bij u in de buurt woont en wil deze persoon u wel even helpen met het programmeren van uw loc. Daarnaast adviseer ik u om met een nieuwe loc, die niet doet wat er in de handleiding staat, gewoon terug te gaan naar de winkelier.
Succes en veel railplezier
Yeti
-
Martin,
In deze context, lees ook dit draadje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,48428.0.html) eens door.
Geeft je wat inzicht in het gebruik van de lokprogrammer software en dan met name de mogelijkheid om een lijstje te genereren met de CV's die aangepast moeten worden.
Scheelt je in ieder geval al een hoop uitzoek werk.
De lokprogrammer software is gratis te downloaden en kan je zonder lokprogrammer gebruiken. Een nieuw project aanmaken en de juiste decoder kiezen en je kunt dan zelf experimenteren en via de menu optie Tools/Show changed CV's een lijstje generen met de CV's die je moet aanpassen + de juiste waardes voor de index CV's 31 en 32. (y)
Handige optie in de nieuwste versie.
Succes.
Gr.
Eric
-
Eric en Yeti,
Hartelijk dank voor jullie moeite.
Ik heb het een paar keer doorgelezen en snap nu het principe.
Eigenlijk is dit precies wat in het 8-bit computertijdperk met het hardwaregeheugen werd gedaan: afhankelijk van een indexregister werd er een andere (kleine) geheugenbank ingeschoven (paging).
Dat gaat (ging) bij de toenmalige 1 MHz processors sneller dan het nu gebruikte systeem van page files op de harde schijf bij o.a. Windows computers.
Nog eens hartelijk dank voor jullie uitstekende uitleg, ik kan nu weer verder.
Zeker de truuk van Eric met de software van de ESU LokProgrammer is een goede hulp.
Het zal echter zonder de Programmer zelf wel even uitzoeken zijn in welke Mappingline Roco de f10 heeft gedefinieerd.
Een dubbele definitie van dezelfde functie kan wel (voor zover ik nu heb begrepen), maar dan moet de mijne wel later komen dan die van Roco, anders heeft het nog geen effect.
Ik ben weer heel wat kennis rijker. (y) (y)
Martin
-
Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het resultaat:
Ik heb de LokProgrammersoftware (gratis) gedownload evenals de ESU projectdata voor de BR218 van ROCO (ook gratis).
Na installatie van LokProgrammer heb ik de gedownloade projectdata van de BR218 ingelezen.
Daarmee was heel makkelijk te vinden welke mappinglines Roco gebruikt voor de f10 functie (Line 2 en line 12).
Vervolgens opgezocht hoe met MultiMaus CVs boven 99 kunnen worden geprogrammeerd (honderdtallen in CV 96, tientallen plus eenheden in CV 97, CVwaarde in CV 99).
Omdat alleen de uitschakelfunctie van f10 niet werkte en de verlichting WEL brandde, ging ik ervan uit dat maximaal 4 CV-waarden in de mappingtabel moesten worden aangepast (CV273 en CV276 in mappingline 2, CV433 en CV436 in mappingline 12).
Ik heb dit op de volgende manier gedaan:
CV 31 = 16 (index 1 mappingtabel)
CV 32 = 2 (index 2 mappingtabel)
CV 96 = 2 (honderdtal CV 273)
CV 97 = 73 (tientallen en eenheden CV 273)
CV 99 = 24 (waarde in CV 273 te schrijven)
CV 31 = 16 (index 1 mappingtabel)
CV 32 = 2 (index 2 mappingtabel)
CV 96 = 2 (honderdtal CV 276)
CV 97 = 76 (tientallen en eenheden CV 276)
CV 99 = 2 (waarde in CV 276 te schrijven)
CV 31 = 16 (index 1 mappingtabel)
CV 32 = 2 (index 2 mappingtabel)
CV 96 = 4 (honderdtal CV 433)
CV 97 = 33 (tientallen en eenheden CV 433)
CV 99 = 20 (waarde in CV 433 te schrijven)
CV 31 = 16 (index 1 mappingtabel)
CV 32 = 2 (index 2 mappingtabel)
CV 96 = 4 (honderdtal CV 436)
CV 97 = 36 (tientallen en eenheden CV 436)
CV 99 = 2 (waarde in CV 436 te schrijven)
Na het invoeren van deze 20 CVs functioneert de front- en sluitseinverlichting van mijn BR218 weer geheel volgens de beschrijving in de Roco-handleiding.
En dat dankzij de goede tips die ik hier kreeg.
Bedankt!
Martin
-
(y)
Mooi dat het gelukt is.
Veel plezier met je loc.
Gr.
Eric