BeneluxSpoor.net forum
Algemeen => Ditjes en datjes => Topic gestart door: Simplex op 18 November 2012, 21:28:58
-
Tijdens Eurospoor heb ik even staan te praten met een meneer
van die lasercut stand tegenover de spoor 1 baan. En ik heb hem
het probleem zilvervisjes voorgelegd. Dat zijn van die kleine
zilverachtige insecten die papier eten, of aanvreten. Wij hebben hier
in het dorp veel last van deze beestjes. Zijn advies was dan ook
geen lasercut modellen te gebruiken op je modelbaan. Hij had zo
één twee geen oplossing om eventueel toch deze bouwpaketten
te kunnen gebruiken.
Iemand anders misschien wel?
-
Nou Steef dat lijkt mij zwaar overdreven hoor. Eer dat ze dat huisje opgegeten hebben (als dat al zo is) Ben jij allang met pensioen! :)
Groet Jaap
-
Ik heb daarom ter afleiding een grote boekenkast met oude studieboeken in de hobbykamer staan. Daar hebben die beestjes zich nu vol overgave op gestort. Ik ben alleen bang dat ze na het tot zich nemen van zoveel kennis uiteindelijk slimmer worden dan ik...
;)
Even serieus: zilvervisjes zijn erg klein. Je hebt heel veel zilvervisjes nodig om zo'n huisje op te eten. Ik heb ze ook thuis, kom er zo af en toe eentje tegen, maar heb nog nooit de gevolgen ervan kunnen waarnemen. Persoonlijk zou de aanwezigheid van zilvervisjes me dus niet tegenhouden om een papieren huisje te plaatsen op m'n spoorbaan.
-
Als ik wikipedia mag geloven klopt dit helemaal: http://nl.wikipedia.org/wiki/Papiervisje. Zilvervisjes houden trouwens van vochtige omgeving en papiervisjes niet.
En je moet gewoon een huispin als bewaker nemen die schijnt ze de baas te kunnen.
-
Tijdens Eurospoor heb ik even staan te praten met een meneer
van die lasercut stand tegenover de spoor 1 baan. En ik heb hem
het probleem zilvervisjes voorgelegd. Dat zijn van die kleine
zilverachtige insecten die papier eten, of aanvreten. Wij hebben hier
in het dorp veel last van deze beestjes. Zijn advies was dan ook
geen lasercut modellen te gebruiken op je modelbaan. Hij had zo
één twee geen oplossing om eventueel toch deze bouwpaketten
te kunnen gebruiken.
Iemand anders misschien wel?
De papiervisjes zijn niet gek op al het papier, maar ik heb er ook last van gehad.
Ik maakte vroeger veel papieren sleepboten uit bouwplaten, daar zijn de gaten ingevreten..
Maar de boten die ik van gewoon dik papier maakte lusten ze niet, dat papier/karton is ook gladder dan het bouwplaten papier.
Wil je minder risico lopen, dan zou ik de lasercut huisjes behandelen met een laklaag, dan zijn ze snel uitgegeten...
-
Ik denk idd als je last hebt van die beestjes dat bv een goedkope haarlak bus al wonderen doet voor je huisjes als je ze daarmee bespuit ;D
-
"Much to do about nothing" zei Shakespeare al. ;)
Gr. Jaap
-
Steef, ik werk in de museumwereld waar Zilvervisjes uiteraard ook een probleem zijn.
Er zijn wel degelijk maatregelen die je kunt nemen om het probleem enigszins te beperken. Ze komen voornamelijk af op etensresten, lijmresten, karton en vochtige ruimtes. Zorg er dus ten eerste voor dat de ruimte goed schoon is (stofzuig regelmatig, een gladde vloer helpt hier erg bij). Een enkel kartonnen huisje kan niet zo'n kwaad maar ze zijn wel gek op kartonnen dozen. Probeer deze dus zo weinig mogelijk in je hobbyruimte te laten staan. En probeer de relatieve luchtvochtigheid onder de 70% te houden, daarmee voorkom je een hoop ellende. Bovendien is het nog beter voor je baan ook.
-
Als je het over "kartonnen dozen" hebt, bedoel je denk ik vooral golfkartonnen dozen? Daarin zit veel lijm verwerkt waar de zilvervisjes gek op zijn, vandaar mijn vermoeden. Geperst karton, zoals schoenendozen, is lijkt me vergelijkbaar met de kartonnen huisjes. Ik ben benieuwd naar je antwoord. Je andere tips zijn de moeite waard.
-
Heb er ook wel last van. Ze zullen misschien niet snel een heel huisje opeten. Maar in de huisjes met een volledige papieren binnenkant, zwart voor afscherming, en gordijn motief voor de ramen, weten ze toch wel raad mee hoor.
Na een paar jaar zijn die voor een groot deel opgegeten.
Bij wat dikker karton, en de dozen van mijn materiaal eten ze niet de gehele doos op, maar met name de gekleurde toplaag wordt wel netjes opgegeten.
En ze weg krijgen, heb verschillende dingen geprobeerd, maar ze blijven er rondlopen. Soms zie ik ze zelfs over de rails lopen. Of ze al eens onder een trein hebben gezeten durf ik niet te zeggen, ze kunnen best behoorlijk snel zijn.
Roelco
-
Als je het over "kartonnen dozen" hebt, bedoel je denk ik vooral golfkartonnen dozen?
Ja golfkartonnen dozen inderdaad. Die dingen zijn overigens ook erg goed in het vasthouden van stof dus minder geschikt voor de hobbykamer. Zilvervisjes zijn zgn. 'grazers', dus ze zullen alleen aan de oppervlakte eten. Het klopt dus helemaal wat Roelco zegt.
-
Voordeel, je blijft bezig ;D Hebben ze een huissie op plak je een nieuwe in elkaar ;)
-
Aan de andere kant zijn die zilvervisjes wèl de meest ultieme manier van verouderen. (y) Waar kan ik die zilvervisjes kopen, staan ze gewoon in het schap tussen de verf, de poeders en de drybrushes?
-
Ik weet wel een middel tegen zilvervisjes:
Tegenwoordig zijn er lokdozen te koop, ze zien er een beetje uit als een mierenlokdoos, werking is gelijk.
Niet met je vingers in zitten wroeten, of plaatsen waar kids bij kunnen.
Indien je we een paar levende gevangen heb, kun je contact opnemen met Wim Corduwener ;D
-
Als je het over "kartonnen dozen" hebt, bedoel je denk ik vooral golfkartonnen dozen? Daarin zit veel lijm verwerkt waar de zilvervisjes gek op zijn, vandaar mijn vermoeden. Geperst karton, zoals schoenendozen, is lijkt me vergelijkbaar met de kartonnen huisjes.
Ik heb een aantal jaar schoenendozen gehad waarvan een deel bestookt werd door die beesten, maar een paar exemplaren, die nota bene soms op de exemplaren stonden die onder vuur werden genomen, lieten die beesten compleet links liggen, terwijl ik geen verschil kon ontdekken aan het karton: sterker nog, de ene schoenendoos die was puur op een ingenieuze wijze in elkaar gevouwen en bevatte dus, op het eventuele lijmmiddel in het papier zelf, geen lijm. Desondanks zaten daar op slechte momenten zo 3 of meer zilvervissen in, terwijl de andere, waar de lijm rijkelijk gebruikt was aan de vlekken te zien, nooit 1 zilvervis aantrok.
Overigens kan het zeker lonen ruimtes te controleren op gaten en kieren. Ik bleek een grote doorlopende luchtbel in de gipsmuur tussen mijn kamer en die van m'n ouders te hebben, een sluiproute waar de familie zilvervis graag gebruik van maakte. Sinds ik dat gat dichtgesmeerd heb met gips, is de overlast behoorlijk afgenomen. Helaas is de overlast bij m'n ouders wat toegenomen, maar sinds enige tijd hebben de overlastgevers daar ook weer minder voedsel gekregen, omdat het behang vervangen is door een kunststof behang.
-
Is er hier gen verwarring met het "papiervisje"?
Zilvervisjes komen vooral voor onder keukenkastjes etc.
Papiervisjes juist in paier en karton. Zie wikipedia.
"Hygiene" schijnt wel een beetje het toverwoord te zijn.
Dus vaak stofzuigen, de zaak netjes opgeruimd houden etc.
Ik heb ze op zolder nog nooit aangetroffen, hoewel ik daar - behalve mijn modelbaan - ook veel boeken en tijdcshriften heb staan.
-
Papiervisjes en Zilvervisjes lijken op elkaar, qua voorkeur voor materialen en schade die ze veroorzaken. Beide houden ze van karton, lijm, zetmeel e.d. Zilvervisjes houden alleen van een iets vochtige omgeving, terwijl papiervisjes ook onder vrij droge omstandigheden prima gedijen. Keukenkastjes, zolders en hobbyruimtes waar niet altijd de verwarming aan staat zijn dus plekken waar je vooral Zilvervisjes tegen zult komen.
En dan heb je ook nog Ovenvisjes, maar das een ander verhaal ;)
-
Bij allemaal denk ik "gadverdamme".
Als ik ze in huis zou hebben zou ik ze koste wat het kost verdelgen.
-
Piranha's op je baan, da's pas erg.
-
Die spartelen zo ;)
-
Bij allemaal denk ik "gadverdamme".
Geloof me, de meeste mensen weten niet eens wat voor diertjes ze allemaal in huis hebben. Reken er maar op dat elke 10e doos van golfkarton die je het huis in draagt wel één of meer papiervisjes kan bevatten, vooral van spullen die langer in een magazijn hebben gestaan.
-
Het merkwaardige is dat ik alleen op een plek waar ik gewerkt heb deze walgelijke en onuitroeibare beestjes ben tegen gekomen, maar verder nergens anders. Er was dan ook een zeer vochtige kelder, dat zal er wel aan bijgedragen hebben.
-
Dat zijn dan zilvervisjes (heb ik onder de vloer :P), maar de beruchte papiervreters zijn papiervisjes, die doen het ook heel goed op warme zolders. Die zijn trouwens ook makkelijker te bestrijden (wel alle t*ringzooi van z'n plaats..) maar komen met de eerstvolgende kartonnen doos modelspoorhandel net zo makkelijk ook weet terug.
-
Bij allemaal denk ik "gadverdamme".
Als ik ze in huis zou hebben zou ik ze koste wat het kost verdelgen.
Das makkelijker gezegd dan gedaan. Om dat te doen zou je je hele huis kunnen invriezen. Maar als je in een rijtje woont moet je alle huizen uit dat rijtje dan wel gelijk mee nemen. En omdat boeken nogal goed isoleren moet je dus wel goed en lang vriezen.
Wel een reden waarom ze in oudere minder goed geïsoleerde woningen niet zo veel voorkomen. Daar wil het s'winters ook binnen best vriezen. Je kunt ook met gif je huis bestrijden, maar dan is dat hetzelfde verhaal. En als je 1 doos in huis haalt van een ruimte waar ze nog liepen heb je ze dus zo weer terug.
ben bij het schoonmaken van de zolder wel eens een doos weggehaald waar er wel 30 rondliepen.
Stofzuigen doe ik wel regelmatig, maar ja, dan ga je op zolder ook weer niet elke doos verzetten en uitpakken, of elk boek dat er staat bladzij voor bladzij schoon zuigen.
Van de zomer op bepaalde punten wel wat gif gespoten, net voor we op vakantie gingen, en dat lijkt wel geholpen te hebben. In die ruimtes kom ik ze nu toch echt minder tegen.
Aan de andere kant, kom ze ook buiten wel eens tegen. Dus als we als blokje elk huis al helemaal laten ontsmetten voor deze beestjes vraag ik me af of ze dan als nog niet van af de buren weer overkomen? In dat geval zou je dus een hele wijk of heel dorp gelijktijdig moeten ontsmetten om er vanaf te komen.
-
van de week op zolder wat dozen verzet , kwam er ook een paar tegen
deze even kopen van de week : http://roxasect.nl/nl/producten/detail/zilvervisjesval
-
De bestrijdingsmiddelen helpen niet. Zoals aangegeven behang eraf en
of sauzen of kunstofbehang erop. Hier in de wijk (was vroeger een
nat tuinders gebied) sterft het ervan. Kartonnen dozen hebben we vanaf
het begin al niet meer. Alles zit in kunstof afgesloten bakken. Het meest simpele middel
is een stenen schaaltje tussen je eventuele papier of karton zetten. Ze glijden
erin, maar kunnen er niet meer uit. In mijn vitrine zat een kartonnen kaartje
van de firma die hem gemaakt heeft, dat is na een half jaar voor 25% weggevreten.
Een lasercut pakketje van een trafohuisje (gekocht tijdens Ontrax 2012) is
ook al aangevreten. Het werd afgedaan als "dat zal wel meevallen" maar dat doet het
dus niet. Met hygiene heeft het ook niets van doen. Het is gewoon het vocht
wat onder het huis zit. En de warmte op zolder ja. Dus komt er een deur in het
trapgat, en gaat de kachel daar uit. Kijken wat er dan gebeurd..
Ik weet trouwens niet wie de topic titel bedacht heeft, maar het ging over kartonnen gebouwen.
-
Het meest simpele middel is een stenen schaaltje tussen je eventuele papier of karton zetten. Ze glijden
erin, maar kunnen er niet meer uit.
Hoezo dan? Ik heb die krengen tegen muren op zien lopen. Als ze dat kunnen, dan kunnen ze toch ook makkelijk weer uit zo'n schaaltje ontsnappen?
mvg,
Gert
-
bij laminaat kruipen ze graagt tussen de plakplint en de muurom tussen laminaat en de muur te komen. Lekker veilige plek.
-
Ben je nou serieus Gert, of begrijp je het gewoon niet??
Glazuur... Of heb je dat ook op je muren zitten...
-
Ja hoor, er kan nog wel een crisis bij:
de 'Zilvervisjescrisis'!
(http://smileys.on-my-web.com/repository/Sad/crying-022.gif)
Gr. Jaap
-
Ik snap wel dat er glazuur op zo'n schaaltje zit, maar als ze daar op uitglijden, dan kunnen ze er toch ook niet in komen?
Er zit toch glazuur aan binnen én buitenzijde van een schaaltje?
mvg,
Gert
PS: 'If I had a rocketlauncher' van Bruce Cockburn komt spontaan in me op als ik aan die krengen denk...
-
Ben je nou serieus Gert, of begrijp je het gewoon niet??
Glazuur... Of heb je dat ook op je muren zitten...
Steef, met alle respect; heb je er al eens een of andere bestrijder bij gehad? Een expert zeg maar. Als het zo een groot probleem is in jou buurt en huis zou ik dat eerst doen. Misschien heeft zo iemand een goede oplossing voor jullie.
-
Een aantal kikkers los laten?
Zelfs nep insecten eten ze!, soms ook iets anders ;D
http://www.youtube.com/watch?v=D1xb_3ahtvc
-
Dan kun je beter muizen loslaten.
-
Ik weet trouwens niet wie de topic titel bedacht heeft, maar het ging over kartonnen gebouwen.
Dat gaat het nog steeds. (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,47919.msg778805.html#msg778805)
Je zei trouwens stenen schaaltje, ik kan me voorstellen dat die er ook zonder glazuur zijn en dat zo'n beestje er dan wel gewoon in- en uitloopt. Hier op de baan ben ik ze nog niet tegen gekomen, er is gelukkig ook geen voedsel voor ze.
-
Koop van die parketviltjes voor onder de stoel. Los wat suiker op in warm water. Druppel dit suikerwater op de viltjes. Plak de viltjes op de looproutes van de zilvervisjes, dus plinten en zo. Ze zijn er gek op en drogen uit na het eten ervan. Het beste is om dit een jaar vol te houden want er komen gegarandeerd nog eitjes uit. Deze methode is gifvrij en doeltreffend.
Wij hadden er erg veel met de nodige schade en we hebben er nooit meer een terug gezien.
-
Dat klinkt als een hele goede tip. Ga ik eens proberen.
O ja, dan ding van roxasect is niet effectief genoeg. Er waren een paar van die jongens zo vriendelijk om in die val te lopen.
De rest was er kennelijk te slim voor...
mvg,
Gert
-
Zilvervisjes zijn gek op vochtige ruimtes en dat is iets waar onze treinen zich niet lekker bij voelen. :'( Mijn hobbyruimte is uitgerust met een ontvochtiger die konstant draait. Dit kost wel wat stroom (15 Watt) maar behalve dat de zilvervisjes wegblijven heb ik ook geen last van roest, zachtwordende kartonnen bouwsels en andere vochtgerelateerde problemen. ::) Er zijn diverse systemen, staat je baan in een buitenruimte let er dan op dat het een vorstbescherming heeft. Ook zijn er die de lucht gelijk kunnen ioniseren, dat zorgt voor minder stof neerslag. Het is dus geen airco, maar puur om het vocht uit de lucht te halen - veel modellen doen dat door de lucht af te koelen en de ontstane condens af te voeren, anderen verwarmen de lucht juist voor een temperatuur verschil. ??? De mijne heeft een permanente afvoer naar buiten voor het water, want anders moet je elke keer de tank leeggooien. De prijzen liggen voor een klein model vanaf € 45,- tot enkele duizenden voor een geavanceerd klimaatbeheersingssysteem. :o Doordat de lucht dmv. een ventilator in beweging wordt gebracht pakt die alle lucht in de ruimte en niet alleen dat wat er rond de apparaat hangt, iets wat bij de chemische vochtvreters nogal eens het geval is. Nogmaals, het kost wat maar de voordelen wegen hier ruimschoots tegenop. (y) ;D (y)
-
Je creëert dus de ideale omstandigheden voor papiervisjes (y).
Soms moet ik logboeken die op warme cv ketels liggen eerst uitkloppen, die beesten rennen dan overal heen en kruipen in de isolatie van de ketels. Heerlijk vinden ze dat, lekker warm en droog.
-
Het grootste probleem is dat ze niet op schaal zijn !
Jan
-
Zoon gladde bestekbak uit je bestekla is ook een mooie val ;)
-
Ik weet trouwens niet wie de topic titel bedacht heeft, maar het ging over kartonnen gebouwen.
Ik ben de schuldige. Dat andere draadje ging namelijk niet over kartonnen gebouwen, maar over een nieuwe fabrikant van bouwpakketten (Markenburg). Waarop iemand over zilvervisjes begon. Op verzoek van een andere lezer dit topic afgesplitst.
Gr, Bert
-
Weet iemand waar die beestjes ineens vandaan komen?
Ik had ze voorgaande jaren nauwelijks gezien, maar dit jaar wemelt het er van.
-
Koop van die parketviltjes voor onder de stoel. Los wat suiker op in warm water. Druppel dit suikerwater op de viltjes. Plak de viltjes op de looproutes van de zilvervisjes, dus plinten en zo.
Heeft bij ons ook goed gewerkt. Wel moet je zo af en toe die viltjes weer met een paar druppels suikerwater opnieuw vochtig maken. En dat een aantal maanden volhouden!
En bovendien vaak stofzuigen, en elk beest dat je ziet meteen pletten.
Mijn ervaring is dat ze vaak tevoorschijn komen als het donker is. Doe je dan opeens het licht aan dan zie je ze goed afsteken tegen lichte vloeren en muren - klaar om geplet te worden.
Freek.
-
Weet iemand waar die beestjes ineens vandaan komen?
Ik had ze voorgaande jaren nauwelijks gezien, maar dit jaar wemelt het er van.
Wellicht een keer een stapeltje interessante, oude tijdschriften van iemand overgenomen?
Ook al zat er geen levend zilvervisje in, een paar van die eitjes kunnen al de oorzaak zijn.
mvg,
Gert
-
Nou raak ik m'n oude MIBA's nooit meer kwijt natuurlijk ;D
-
Oude tijdschriften bewaren is toch niet meer van deze tijd...?
Heb onlangs 10 jaargangen RailHobby ingescand (1 nummer = 1 scan, gaat dus razendsnel).
Binnenkort gaan al mijn RailKronieken/RailMagazines er achteraan.
Alles in PDF op een USB'tje en een harddisk.
In de praktijk kijk je er nauwelijks meer in, dus waarom laten staan als voer voor papiervisjes...?
-
Mij valt op dat veel artikelen met wat aanpassingen naar deze tijd in al die bladen herhaald worden. Oplossing, naar de Kringloopwinkel, er zijn altijd wel weer mensen die je er een plezier mee doet en ik heb weer ruimte voor andere zaken.
-
Heb er ook enkele jaren wat last van gehad en naar een grondige verbouwing van het huis zijn ze zo goed als verdwenen.
Op mijn werk komt Rentokil en heb een man eens er naar gevraagd. Het is erg moeilijk om ze goed kwijt te raken.
Enkele adviesen die hier staan zijn door hem ook genoemd, maar het zijn probeersels.
Als ze helpen is het mooi mee genomen.
-
Oude tijdschriften bewaren is toch niet meer van deze tijd...?
Heb onlangs 10 jaargangen RailHobby ingescand (1 nummer = 1 scan, gaat dus razendsnel).
Binnenkort gaan al mijn RailKronieken/RailMagazines er achteraan.
Alles in PDF op een USB'tje en een harddisk.
In de praktijk kijk je er nauwelijks meer in, dus waarom laten staan als voer voor papiervisjes...?
MARC mag ik even vragen hoe je dat doet, ik kan namelijk alleen elke pagina apart in scannen, jouw methode zou een stuk makkelijker zijn of begrijp ik je verkeerd?
groeten,
ANDREUS
-
(misschien een beetje off-topic in dit draadje, maar het is wel een methode om de hoeveelheid papier op je zolder drastisch te verminderen...)
Ik kreeg deze vraag ook al in een PB, dit is het antwoord:
Ik haal de nietjes eruit, en snij de pagina's op de vouw door.
Het wordt dan dus een losbladig ding.
Op mijn werk hebben we een grote Xerox copier/scanner.
Daar leg ik het hele pakket op en geef als opdracht: "scan to pdf", met als bestemming mijn eigen mailbox.
In mijn mailbox vind ik dan binnen een minuut een mailtje van de copier, met het PDF bestand als aanhangsel.
NB De tijdschriften worden dan losbladig, en zijn daarna dus in principe onverkoopbaar.
NB2 Met een flatbed scanner thuis is dit niet te doen, veel te tijdrovend. Bovendien krijg je dan per scan een PDF. Er zijn denk ik wel programmaatjes om die tot 1 grote PDF samen te voegen, bv. een betaalde versie van Adobe).
NB3 De meeste grote copiers in het bedrijfsleven hebben tegenwoordig een scan-/mailfunctie. Met een automatische invoer is het dan zo gepiept. Per dag nam ik 5 tijdschriften mee (= halve jaargang); kostte me 10 minuten van mijn lunchpauze.
NB4 Ik heb nog geen ervaring met het los snijden van tijdschriften met een gelijmde rug, zoals RM al jaren heeft.
NB5 Ik scan praktisch alles meteen in: gebruiksaanwijzingen, rekeningen, losse tijdschrift artikelen, etc. Als je deze slag eenmaal hebt gemaakt is het een kwestie van bijhouden. Een vrijwel papierloze zolder.
-
Precies Marc
dat dacht ik al, want ik ben behoorlijk handig maar voor mijn vijf jaargangen RAILmagazien toch een beetje boel werk.
Bedankt voor je reactie,
Andreus
-
Gelijmde ruggen kun je afsnijden met een papiersnijder, even opletten met de inbindmarge.
PDF's kun je samenvoegen met het (gratis) programma FreePDF (zoek op FreePDFXP). Dit programma maakt een printer op je PC aan, waarmee je de mogelijkheid hebt om iedere afdruk aan de vorige toe te voegen.
Groet,
Tjalling
-
NB2 Met een flatbed scanner thuis is dit niet te doen, veel te tijdrovend. Bovendien krijg je dan per scan een PDF. Er zijn denk ik wel programmaatjes om die tot 1 grote PDF samen te voegen, bv. een betaalde versie van Adobe).
Heel mooi als je dat inderdaad op je werk kunt/mag doen, maar een .pdf van meerdere pagina's maken lukt mij met mijn CanoScan LIDE 90 ook hoor; Moet je alleen de bijgeleverde programmatuur installeren...
-
In mijn gebouw-modelen verwerk ik vrij veel papier en karton.
Toch maak ik me om papiervisjes geen zorgen. In de eerste plaats omdat ik ze nog nooit in huis heb aangetroffen, en ook geen vraatsporen.
Een grotere vijand van met name papier is UV-licht (= daglicht in het algemeen, hoeft nog niet eens felle zon te zijn).
Dus behandel ik al mijn modellen met een UV-remmende blanke lak (bv. Lukas)
Ook vocht kan een issue zijn.
Mijn modellen-in-aanbouw vertoeven vaak in de garage, en komen weer in huis als eraan gewerkt wordt. Nu met het koudere seizoen zouden ze dan binnen condens aan moeten trekken.
In de praktijk valt dat eigenlijk erg mee. Ik heb nog nooit last gehad van krom getrokken of losgelaten delen. Een fatsoenlijke constructie en goed vastlijmen doen kennelijk veel...
-
Als je echt veel last hebt van papiervisjes kun je nog altijd overstappen op een ander thema voor je baan.
Bijvoorbeeld een sprookjes thema; "Hans en Grietje" (http://1.bp.blogspot.com/-xXSLrVD6L6Q/TgyJ_0GSzOI/AAAAAAAAIq4/kI2LjCiCfv4/s1600/Hans_en_Grietje.jpg) 8);D 8)
-
Mocht je bang zijn dat teveel papier (en vocht) in huis deze beestjes aantrekt: Kijk eens naar het programma Evernote. (www.evernote.com). Er is een gratis versie met een klein reclameblokje links-onderin en een betaalde versie (zonder dat blokje) voor $ 40 per jaar.
In het eerste geval mag je, dacht ik, 50 MB uploaden per maand en bij de betaalde versie 1 GB. Je kunt naar het programma scannen in allerlei formaten (ik gebruik PDF). De gescande zaken worden opgeslagen op je eigen PC en op 2 servers in ik meen GB en de USA. Je kunt ook de webclipper gebruiken, dus als je hier een interessante draad ziet sleep je hem even naar Evernote en klaar.
Het goede is dat het programma ook nog eens alles kan lezen, zelfs handgeschreven dingen. Dus zoek je iets, maar weet je nog maar één woord: Hij vindt het.
En mocht je nou ergens anders op de wereld zitten en heel graag aan iemand een bepaalde scan willen laten zien? Geen probleem.
Net als in een archiefkast kun je submappen aanmaken. (Modelspoor, Auto, Verzekeringen, etc.) Hier thuis gaat alle relevante post regelrecht naar Evernote en daarna bij het oud papier. Printen doet ie ook evenals het rechtstreeks versturen van een document per mail. Een gewone flatbed voldoet. Zelf heb ik speciaal hiervoor de Fujitsu Scansnap S1300 aangeschaft, want die werkt als een printer. Stapeltje documenten erin en hoppa. En hij scant ook nog eens rechtstreeks naar Evernote. Maar ok, dat ding kost dan wel weer iets van € 200.
Ik denk dat ik mijn Rail Magazines er ook maar ingooi. Goed idee!
-
Voor de mobiele gebruikers: Evernote heeft ook een app :https://play.google.com/store/apps/details?id=com.evernote (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.evernote)
Groeten,
Rauke
-
Zie die dingen als een voordeel. Als je na jaren genoeg van je baan hebt, ruimen zij hem op terwijl je zelf vrolijk aan een nieuwe kunt bouwen.
-
That's the spirit! (y)
-
Dat ze niet helemaal schadeloos zijn is bij mij intussen wel duidelijk. Het zal best even duren voor ze een heel huisje opgegeten hebben, maar ze houden blijkbaar veel van kleur.
En de kleurlaag er alleen van af eten kan natuurlijk ook. Bij mij dan geen huisje, maar een achtergrond.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/afgevreten_achtergrond1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/afgevreten_achtergrond1.jpg)
Hierbij een foto van een stuk waar de kleur intussen mooi weggegeten is.
Hier nog een andere ook. En dan wordt het resultaat van z'n achtergrond toch wel een stuk minder met die witte vlekken er in.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/afgevreten_achtergrond_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/afgevreten_achtergrond_2.jpg)
maar eens kijken of ik dat heel voorzichtig met wat kleurpotloden kan bij werken, en dan eens kijken of we een beschermlaag er overheen kunnen spuiten.
Groet,
Roelco
-
De papiervisjes zijn een van mijn stations aan het opeten, deze is van karton en beplakt met steentjespapier.
Misschien dat inspuiten met blanke lak had geholpen.
(http://i112.photobucket.com/albums/n177/spadejong/20161221_202355_zps1puxivuw.jpg)
(http://i112.photobucket.com/albums/n177/spadejong/20161221_202342_zpsf1jzyy5a.jpg)
(http://i112.photobucket.com/albums/n177/spadejong/20161221_211243_zpsqfroxrcc.jpg)
Stephan.
-
Je hebt een vochtprobleem.
Zilvervisjes gedijen niet in een droge omgeving.
https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/ongediertebestrijding/zilvervisjes-en-papiervisjes/ (https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/ongediertebestrijding/zilvervisjes-en-papiervisjes/)
In mijn huis zie ik ze soms in de badkamer, een enkele keer in de keuken.
Maar nooit op de (treinen)zolder.
groeten
Hendrik Jan
-
In een droge omgeving kun je dit soort insekten ook tegenkomen. Bv. in je woonkamer.
Dan zijn het meestal papiervisjes, die erg op zilvervisjes lijken. en net zo dol op papier en sommige soorten etiketten-lijm zijn.
Met gelijktijdig gebruik van de volgende zaken hebben we bij ons de papiervisjes het huis uit gekregen:
1. Spuitbus Roxasect tegen kruipende insecten (chemisch middel), vooral bij plinten, kieren en andere plekken waar de visjes zitten.
2. "Roxasect poeder tegen kruipend ongedierte" (niet-chemisch middel, soort schuurpoeder), vooral bij plinten, kieren en andere plekken waar de visjes zitten.
3. Ecostop plakkertjes (om op plinten te plakken, regelmatig bevochtigen met suikerwater)
Zie https://www.youtube.com/watch?v=75IutRnyGgQ
4. Vaak stofzuigen, vooral bij plinten, kieren en andere plekken waar de visjes zitten.
5. s Avonds licht uitdoen; na ca. tien minuten of langer het licht weer aan doen. De visjes zijn dan tevoorschijn gekomen,
ze steken vooral goed af tegen witte muren en lichtgekleurde plavuizen ===> pletten.
Freek.
-
Temperatuur scheelt ook nogal bij papiervisjes.
Mijn huiskamer is 18'C, warm zat.
Op zolder is het nog een graadje koeler.
Deze temperatuur, gecombineerd met een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat ik geen last heb van die beesten.
Zonder gif. (wel met een trui ;))
Als oma op bezoek komt, gaat de kachel wel een paar graden warmer trouwens.
Stephan, da's wel balen. Zo'n natuurlijke weathering is niet prettig.
groeten
Hendrik Jan
-
Ik heb een nieuw goed geïsoleerd huis en ze zitten overal, we hebben overal al zilver/papiervis valletjes liggen, ik denk dat ik ook eens de suikerwaterviltjes erbij ga proberen.
Het station wordt vervangen door een kunststof exemplaar.
Stephan.
-
@Stephan,
Daar schuilt ook het probleem. Isolatie vergt ook goede ventilatie.
Gr. Erik.
-
Daar zit iets in, de mechanische ventilatie staat altijd op stand 1; de nachtstand, (behalve met koken en douchen op stand 3), overdag moet hij eigenlijk op stand 2 staan.
Stephan.
-
Ik heb 3 katten , die slopen veel meer. ;D
Moeten we daar niet ook een topic voor openen :-*
-
Gewoon voor de kat een contract opstellen, als ze zich niet gedragen wordt er sate van gemaakt. Heeft tot nu to redelijk goed gewerkt. Het enige wat er uit mijn kamer gestolen wordt zijn wattenstaafjes.
-
Ik heb 3 katten , die slopen veel meer. ;D
Moeten we daar niet ook een topic voor openen :-*
Hadden we daar niet ditjes en katjes voor? ;D
-
Die beestjes zij nagenoeg niet uit te roeien. Het ene jaar erger dan het andere. Reden onbekend.
Wat ik wel gedaan heb, is zoveel mogelijk kartonnen dozen met zooi vervangen door plastic boxen en daar de zooi in gegooid.
Dat scheelt in ieder geval.
-
HG tegen zilvervisjes spuiten doet wonderen. Ook een goede ontvochtiger en ventilatie zijn belangrijke zaken om deze beestjes buiten de deur te houden en inderdaad je spullen beschermen. Kunststof kratten ipv. dozen, zoals al eerder gemeld en papierzaken beschermen met een lak / vernis laag. Maar een familie muizen die je kabelboom doorknagen omdat ze een holletje willen maken is vervelender. ::)
-
Gewoon voor de kat een contract opstellen, als ze zich niet gedragen wordt er sate van gemaakt. Heeft tot nu to redelijk goed gewerkt. Het enige wat er uit mijn kamer gestolen wordt zijn wattenstaafjes.
Dat wordt dan 'katéh', als ik het goed begrijp? Recept? Marinade? ;D
Rob
-
Daar zit iets in, de mechanische ventilatie staat altijd op stand 1; de nachtstand, (behalve met koken en douchen op stand 3), overdag moet hij eigenlijk op stand 2 staan.
Stephan.
Meten is weten. En dat is bij luchtvochtigheid goed te doen. Als de luchtvochtigheid beneden de 50% komt, en de temperatuur niet boven de 18', zou je van die kleine ellendelingen verlost moeten zijn. Zonder chemische oorlogvoering.
Sprak hij, die zijn huis regelmatig naar Pernis doet ruiken als hij weer een verf- of plakklusje heeft. :angel:
groeten
Hendrik Jan
-
Misschien weer actueel (na een laatste post uit 2016 ;):
Recent gekocht bij de Wibra. 3 zilvervisvallen voor een euro en nog wat.
Werken bij mij goed. Binnen een paar dagen 20 zilvervisjes in een val, ook hele kleintjes.
Goedkoper dan die van Roxasect (2 voor Euro 4,12 bij de Etos)
-
Dan ben ik een stuk duurder uit met een spuitbus van HG, de tweede al sinds de afgelopen 5 jaar dat ik in mijn splinternieuwe nieuwbouwrijtjeswoning zit. Luchtvochtigheid meestal =< 30%.
Nu zijn er bij de nieuwbouw materialen gebruikt, zoals wanden van geperst papier/karton om hergebruik / kringloop / duurzaam bouwen te bevorderen. Daar zijn ze gek op. Ik kom er denk ik niet vanaf, maar als ik alle kieren in mijn huis gespoten heb, ben ik er weer voor maandenlang vanaf.
-
Een luchtvochtigheid van minder of gelijk aan 30% zorgt wellicht voor minder last van zilvervisjes maar lijkt me voor de hoofdbewoner (de mens) niet zo gezond.
-
Even serieus: zilvervisjes zijn erg klein. Je hebt heel veel zilvervisjes nodig om zo'n huisje op te eten. Ik heb ze ook thuis, kom er zo af en toe eentje tegen, maar heb nog nooit de gevolgen ervan kunnen waarnemen. Persoonlijk zou de aanwezigheid van zilvervisjes me dus niet tegenhouden om een papieren huisje te plaatsen op m'n spoorbaan.
Daar mag ik het even grondig met mezelf oneens zijn. De gevolgen zijn er nu, na 10 jaar, zeker. Inmiddels is bijvoorbeeld het overzicht van de groepen in de meterkast grotendeels onleesbaar geworden, met echt grote gaten in het papier. Ik denk dat kartonnen huisjes ZEKER het slachtoffer zullen worden van zilver- of papiervisjes als je daar geen maatregelen tegen neemt. Het gebouwtjes zal wel blijven staan, maar aan de oppervlak zullen zeker vreetsporen ontstaan. Dat is inmiddels hierboven overigens ook aangetoond.
-
Dank U :)
-
Een luchtvochtigheid van minder of gelijk aan 30% zorgt wellicht voor minder last van zilvervisjes maar lijkt me voor de hoofdbewoner (de mens) niet zo gezond.
Ja dat klopt, maar het huis is erg goed geïsoleerd, heeft vloerverwarming, dus het wordt al gauw te droog. Ik probeer er wel wat aan te doen, zoek nog steeds een betaalbare luchtbevochtiger.
Hier lees ik dat zilvervisjes van vochtige ruimten zouden houden, ergens anders lees ik dat ze juist van droogte houden. En dat er twee soorten zilvervisjes zijn.
-
Je hebt zilvervisjes en papiervisjes (ook wel genoemd boekenvisjes). Ze lijken op elkaar maar de eerste houdt van een beetje vochtigheid en de tweede van warm en droog.
Gr, Ben.
-
Zie daar het verschil ;D ;)
-
Ik ga ervan uit dat ze beiden in de lokdoosjes kruipen.
-
In het flat waar ik heb gewoond kwam met harde regenbuien altijd een beetje regen op de muur als ik van de galerij naarbinnen stapte ( bovenste verdieping, geen overkapping )
Daardoor liet het gekleurde behang bovenaan een beetje los. Dus de papiervisjes konden erachter kruipen. Ik wist niet dat ze er zaten tot er gaatjes in het behang vielen.
Het behang boeide me niet zoveel meer, omdat ik toch wilde verhuizen. Maar ik kwam ze ook tegen bij het leeghalen van de spoorkamer. O.a in loc-dozen ;D
Voor mij reden om zo min mogelijk gekleurd / bedrukt papier te gebruiken als ik een baan ga bouwen. Dus voor mij zeker geen perrons met op papier geprinte tegels.
Vriendelijke groet Ruud B.
-
Al mijn bouwsels halen de 10 jaar niet dus een eventueel aanwezig zilvervisje mag rustig mee-eten aan mijn papieren huisjes. (Knibbel knabbel knuisje enz..) Met goudvisjes is het een heel ander verhaal; heb je die op je modelbaan dan heb je waarschijnlijk ook kortsluiting.
Maar even serieus nu: Ik zou een 1/87 Preisertje een hengel in z'n handen drukken en de man/vrouw opdragen die beesten te vangen.....
Albert
-
Een toepasselijke forumnaam op dit onderwerp: "Scratch"built...
-
Een lokdoosje in een wagen bouwen? Zie Sleutelspoor: het vervoer van levende dieren (https://sleutelspoor.nl/projecten/veevervoer/).
@Ben, bedankt voor de uitleg, duidelijk!
-
Zilvervisjes houden toch van papier? Ik weet dat er op de bibliotheek paniek uit brak omdat men die diertjes vond in een aantal boeken.
-
Uitleg over deze visjes:
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/ongediertebestrijding/zilvervisjes-en-papiervisjes/
-
geen wijn of zoete dranken.....geen etensresten en dan kom je al ver....vernissen of schilderen geen oplossing ?
-
vernissen of schilderen van je papieren huisjes, je kartonnen roco-doosjes, je handleidingen, je tijdschriften, je postzegels enz. lijkt me niet erg praktisch
-
Je bent er wel even mee van de straat ;D
-
De thermostaat op 18
Ventileren
Vochtproblemen oplossen.
Simpel dus.
Tegen goudvisjes is biologische bestrijding mogelijk,
Door reigers uit te zetten.
Succes
Hendrik Jan
-
De thermostaat op 18
Ventileren
Vochtproblemen oplossen.
Simpel dus.
Klinkt inderdaad simpel...
Maar dat is het niet, helaas. In moderne huizen raak je ze eigenlijk nooit meer kwijt. Spuiten met HG of vallen zetten werkt om het probleem binnen de perken te houden, maar er overleven er altijd een aantal die de populatie zo weer op peil brengen. Dat geldt ook voor ventileren. Een vochtprobleem komt in moderne huizen ook niet zo vaak voor.
-
Komt er nu ook een draadje over andere bedreigingen van onze zo gekoesterde hobbyspullen? Ik denk aan de bonte knaagkever, de gewone houtworm en breekbaar wordend plastic? En ik vergat nog de zinkpest en doodgewone roest.
Want alles in perfecte staat bewaren gaat niet lukken.
Wolter
-
Muizen, Wolter...
En ik ben er mee bekend: piepschuim van modules aangevreten, papieren ondergesch.... ::)
-
Komt er nu ook een draadje over andere bedreigingen van onze zo gekoesterde hobbyspullen? Ik denk aan de bonte knaagkever, de gewone houtworm en breekbaar wordend plastic? En ik vergat nog de zinkpest en doodgewone roest.
Behalve een horde Russen met bijbehorend wapentuig zie ik geen gevaar.
Albert
-
Klinkt inderdaad simpel...
Maar dat is het niet, helaas. In moderne huizen raak je ze eigenlijk nooit meer kwijt. Spuiten met HG of vallen zetten werkt om het probleem binnen de perken te houden, maar er overleven er altijd een aantal die de populatie zo weer op peil brengen. Dat geldt ook voor ventileren. Een vochtprobleem komt in moderne huizen ook niet zo vaak voor.
Hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid komen juist in modernere huizen vaker voor. Juist omdat ze zo goed geïsoleerd zijn. En omdat velen de thermostaat nogal hoog zetten. Persoonlijk vind ik 18' warm zat. Ik trek wel een trui aan.
Ventileren en de thermostaat lager zetten helpt tegen de zilvervisjes.
En het is ook nog goed voor de portemonnee (y).
Groeten
Hendrik Jan