BeneluxSpoor.net forum

Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Hans Reints op 16 November 2012, 10:15:27

Titel: Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: Hans Reints op 16 November 2012, 10:15:27
Een relatie in het Rotterdams maritimegebeuren maakte mij attent op het volgende bericht dat vandaag uitgegeven is door RPA en het Havenbedrijf Rotterdam.
 
Havenbedrijf pleit voor omleggen Havenspoorlijn via Theemsweg.

Zonder ingrijpen is de Calandbrug bij Rozenburg in 2020 een bottleneck voor het treinverkeer over de Havenspoorlijn en voor het scheepvaartverkeer. De brug moet regelmatig open voor passerende zeeschepen. Nu is dat nog geen onoverkomelijk probleem, maar het spoorverkeer neemt dusdanig toe dat treinen vanaf 2020 in de file staan voor de brug. Het over een lengte van 4,5 km verleggen van het spoor via de Theemsweg lijkt de beste mogelijkheid om het probleem voor de komende decennia op te lossen.
Dit blijkt uit een studie van het Havenbedrijf Rotterdam. Door toenemende economische activiteit en het beleid om transport van de weg te verschuiven naar het spoor en de binnenvaart, neemt het aantal goederentreinen zodanig toe dat vanaf 2020 sprake is van filevorming op het spoor wanneer de Calandbrug open gaat voor de scheepvaart. De verwachting is dat in 2020 dagelijks 168 goederentreinen de brug passeren. Bovendien is de levensduur van de brug in 2020 ten einde. Ook vanuit veiligheidsoogpunt zijn dus op korte termijn maatregelen nodig.
Onderzochte alternatieven; Het Havenbedrijf heeft verschillende oplossingen voor het knelpunt Calandbrug onderzocht:
Spoortunnel: Aanleg van een spoortunnel naast de Thomassentunnel is geen optie, omdat een tunnel zeer hoge kosten met zich meebrengt, veel ruimte vraagt (door de lengte van de op- en afritten) en omdat een spoortunnel minder capaciteit heeft dan de andere alternatieven vanwege de veiligheidseisen.
Vaste brug: Aanleg van een vaste brug, zodat treinen onbelemmerd kunnen doorrijden, is geen oplossing omdat de bedrijven in de Brittanniëhaven dan niet meer per zeeschip bereikbaar zijn. Verplaatsing van deze bedrijven naar elders, gecombineerd met aanleg van een vaste brug, is fors duurder dan het Theemswegtracé.
Grootschalige renovatie: Grootschalige renovatie van de Calandbrug biedt onvoldoende soelaas voor het trein- en het scheepvaartverkeer. Treinen en schepen blijven elkaar in de weg zitten. Daarnaast moeten bij een dergelijke grootschalige renovatie het spoor en de scheepvaartroute langere tijd buiten werking worden gesteld.
Theemswegtracé: Bij het Theemswegtracé wordt de spoorlijn over een lengte van 4,5 km verlegd in zuidelijke richting, via de Rozenburgsesluis en de Theemsweg. Dit deel van de spoorlijn wordt als een viaduct door het Botlekgebied gebouwd. Uit verkennende studies blijkt dat het spoor technisch gerealiseerd kan worden in dit tracé. Bij het Theemswegtracé blijft de Calandbrug bestaan voor het wegverkeer. Deze weg is nodig als gevaarlijkestoffenroute, als alternatief voor de Thomassentunnel indien deze is gestremd, en voor langzaam verkeer. Om lange tijd mee te kunnen moet de brug wel worden gerenoveerd.
Daarmee lijkt op dit moment het Theemswegtracé verreweg de meest kansrijke oplossing voor het knelpunt Calandspoorbrug. Realisatie van de spoorlijn in dit Theemswegtracé kost ongeveer € 300 miljoen. Niets doen is duurder: Stagnatie van het spoorvervoer leidt naar verwachting tot verlies van lading voor Rotterdam en daarmee een verlies van toegevoegde waarde voor Nederland dat hoger is dan de aanlegkosten. Het Havenbedrijf Rotterdam voert al jaren een beleid om verkeer per spoor te stimuleren. Dat is goed voor de doorstroming op de A15 en voor de luchtkwaliteit in de regio. Het aandeel van het spoor in het transport van containers naar het achterland moet toenemen van de huidige 11% naar 20% in 2035. Om dat te bereiken zijn onder andere contractuele afspraken gemaakt met de terminalexploitanten op Maasvlakte 2.
Besluitvorming: De problematiek rond de Calandbrug is beschreven in het rapport ‘Herijking Integrale Verkenning Calandbrug’ van ProRail, Keyrail en Havenbedrijf Rotterdam uit februari 2012. Dit rapport is in maart 2012 aangeboden aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In de vervolgfase zal nader moeten worden gekeken naar onder andere de ruimtelijke inpassing, geluid en externe veiligheid. Het is aan de minister en de staatssecretaris om te besluiten of, wanneer en hoe het knelpunt Calandbrug wordt aangepakt. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt graag mee aan een tijdige oplossing, zodat het goederenvervoer per spoor ook na 2020 kan groeien.
Bon: Over het Havenbedrijf Rotterdam Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven

Bronvermelding vergeten......

Blauw is het trace van het huidige spoor over de Callantbrug/kanaal
Zwart het beoogde nieuwe spoor.
Titel: Re:Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: Peter Kleton op 16 November 2012, 10:47:50
Het is een interessant verhaal, Sobat. ;)
 Op Google Earth heb ik alles kunnen terug vinden bij de bewuste brug en de voorgestelde route langs de Theemsweg.
 Vr Gr, Peter
Titel: Re:Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: Hans Reints op 16 November 2012, 10:54:57
Ik had ook een kaartje gekregen, zal eens kijken of dat er bij mag?
Titel: Re:Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: Peter Kleton op 16 November 2012, 10:57:30
 Prima, voor degenen die G.E. niet hebben. ;)
 Het is toch een gebied  waar de meeste mensen die er niet wonen  nooit komen zullen.
 Vr Gr, Peter
Titel: Re:Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: Peter Korsten op 16 November 2012, 11:33:20
Google Maps (https://maps.google.com/maps?q=Calandbrug,+Europoort,+Botlek+Rotterdam,+Nederland&hl=nl&ll=51.899429,4.227591&spn=0.03559,0.069094&sll=51.886452,4.272823&sspn=0.071201,0.138187&oq=calan&hnear=Calandbrug,+Botlek,+Rotterdam,+Nederland&t=m&z=14) heeft iedereen. Zet liever niet nog meer auteursrechtelijk beschermd materiaal op onze server.

- Peter
Titel: Re:Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: Darkwing Duck op 16 November 2012, 19:44:42
Naja aangezien het plaatje verwijderd is ga ik maar vragen stellen:
Hoe willen ze het rond de sluis oplossen?
Gaan we de aanlegplaatsen bij de neckarkade opheffen en dempen?

Er is al eerder ontmoedigingsbeleid ingevoerd voor de schepen :D klik (http://www.youtube.com/watch?v=LMVXITq9ccM)
Titel: Re:Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: Hans Reints op 16 November 2012, 19:56:46
Dat heb ik nu willen laten zien door zelf een plaatje uit een kaart te scannen en daar het trace in te tekenen. Maar dat is waarschijnlijk een BNLS staatsgeheim. Helaas heb ik daar zo geen antwoord op. Maar kijk eens op www.schuttevaer.nl of op de site van het Havenbedrijf. Daar staan alle staatsgeheimen met hun eigenkaartje open en bloot op.
Titel: Re:Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: Darkwing Duck op 16 November 2012, 20:12:42
Ah zoiets dus:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/alternatief_calandbrug.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/alternatief_calandbrug.jpg)
Zelf gekliederd!
Tis jammer dat ze niet net naast de brus een tunnel kunnen leggen omdat die leidingstraat in de weg ligt.
Titel: Re:Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: henk op 16 November 2012, 20:52:31
Ah ja, geel is dus de huidige route en dat paars het voorgestelde tracé. Daartussen de Britanniëhaven waar bijvoorbeeld de nodige autocarriers naartoe moeten. Rond de brug staan daarom betonnen windschermen om die hoge schepen ook bij wind zonder problemen door de brug te loodsen.

Toevallig daarnet nog over de brug gereden. Leuker dan de tunnel.  :)
Titel: Re:Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: Peter Korsten op 16 November 2012, 21:28:39
Zo, even stoffer en blik door dit draadje gehaald. Graag bij het onderwerp blijven.

SK, met je eerste bericht overtreedt je de auteurswet. Het is niet jouw artikel en toch zet je het integraal neer. Met het kaartje overtrad je de auteurswet ook, aangezien je het niet zelf getekend had. Ja, een blauwe lijn, maar niet de kaart zelf. Dat zijn er al twee. Dus je hebt geen enkele reden om boos te worden op wie dan ook.

- Peter
Titel: Re:Calandbrug bij Rozenburg steeds grotere bottleneck voor spoor.
Bericht door: Peter Korsten op 16 November 2012, 22:44:58
Dit draadje is voorlopig gesloten.

- Peter