BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Tjeerd op 01 June 2007, 10:22:42
-
Hallo!
Past een Fleischmann 41'er op de Roco draaischijf (h0) ???
Voor wie een Fleischmann 41'er heeft, wat is de as-afstand?
Voor wie een Roco draaischijf heeft, welke stoomloks passen hier zoal op?
Ben benieuwd!
mvg, Tjeerd Walda
-
- Roco draaischijf :
Platformlengte 253 mm
- Fleischmann draaischijf :
Platformlengte 310 mm
- Fleischmann Br 41 Nieuwste op de fleischmann.de site :
Lengte over de buffers 275 mm
Dat past dus niet op een roco draaischijf.
Hoe het met oudere modellen zit weet ik niet maar ik zou het kunnen nazoeken tussen mijn oude modellen.
-
Dat hoeft niet per se, want de buffers kunnen toch over de rand van de draaischijf uitsteken, zolang de wielen dat maar niet doen, heb je geen probleem. Maar het wordt wel erg krap als ik het zo lees.
Henk
-
even plaatjes googlen op baureihe 4t, tadaa: http://www.dlok.de/img_files/br/br41-200.jpg
radstand is dus 20175 mm ofwel 232 mm in H0. (aangenomen dat de fleischmann op schaal is, wat ie fleischmann kennende wel zal zijn, al kan het qwezen dat ie iets langer uitvalt omdat loc en tender minder kort gekoppeld zijn)
Dan de roco-draaischijf, ff zoeken op de roco-site:
klik (http://www.roco.cc/content.php?id=1464&pd=1686&kat_id=&typ_1=19&land=&epoche=&spur=0&artikelnummer=&search=1&p_search=1&page_cp=66&acdc=&archiv=&PHPSESSID=16c1b12b5b5023cea73b79cf32b38f88)
bruglengte 253 mm, komt overeen met 22 meter in t eggie. Je hebt dus een centimeter of 2 speling, meer dan voldoende lijkt me.... Alle normale eenheidslocs passen trouwens op een 22 meter-schijf, alleen dat heel grote spul zoals de 05 en zo geeft problemen.
-
Aj, daar had ik natuurlijk zelf ook op kunnen komen... ::)
Floris, Thanks!
Snelle berekening eerste en laatste as tot buffers = 43mm.
275-43=232 dus 21mm speling.
Vanaf middelpunt assen, dus een deel van de speling is wel nodig.
Past net...
(@ Robbert Jan, daarom vroeg ik ook naar de as-afstand i.p.v. l.o.b.)
Groeten, Tjeerd
-
Opzich past het wel maar ik vind zelf de oversteek die je krijgt niet echt een mooi gezicht. Vandaar dat ik ook zei dat het niet paste.
Het kan wel maar dan steekt de loc dus een stukkie uit.
Succes!
-
die oversteek is net als in het echt hoor.... waarom een schijf zo groot maken als toch alleen de wielen erop hoeven te passen? Dat maakt m maar nodeloos duur.
-
Om te beginnen, "het" is allemaal nog een idee, ik heb nog (lang) geen draaischijf of 41'er. Het idee is een klein kopstation, waar om de een of de andere reden oa die 41'ers komen. (bijvoorbeeld voor een ertstrein, die daar geladen wordt, lijkt me leuk...) Ze moeten dan gekeerd worden, omdat ze achteruit "maar" 50km/h mogen i.p.v. 90km/h. (Dit maakt waarschijnlijk voor een DR epoche III goederentrein al minder uit, maar het ging me nu vooral om het idee.) Omdat het een klein station is, zou ik de roco draaischijf veel mooier vinden dan de grotere fleischmann draaischijf.
Is het trouwens realistisch om de draaischijf als een segementdraaischijf aan het einde van bijvoorbeeld 3 tot 4 sporen te zetten??? Dat zou weer veel lengte schelen.
-
je bedoelt ter vervanging van een wisselstraat aan de kopkant van het station? Dat zou ik niet doen, de draaischijf lag meestal in het depot.
-
Ja, dat bedoelde ik.
En het antwoord "vreesde" ik al...
Zou het realistisch zijn om een goederentrein in de DR in de 60'er jaren, getrokken door een 41'er, achteruit te laten rijden?
Misschien is een segmentdraaischijf dan toch beter.
Ik kwam laatst trouwens een leuk bouwvoorbeeld voor een H0e segmentdraaischijf tegen.
http://www.h0e-online.de/Files/Drehbu.pdf
-
Hoi,
de draaischijf lag meestal in het depot.
Dat klopt grotendeels, er zijn stations in Duitsland die een draaischijf ter vervanging van wisselstraten had. Thale in het Oost-duitse deel van de Harz had aan het eind van het emplacement een draaischijf (23 m) waar 4 sporen op uit kwamen. Thale had verder slechts een klein depot in de jaren tot 1960. Hier kwamen locs uit de series 03, 41, 50.35 en 52.
Misschien kan je een dergelijk station nabootsen.
Succes,
Tom.
-
http://www.h0e-online.de/Files/Drehbu.pdf
Slim idee een stereoplug als draaipunt te gebruiken(!) Zo'n fauli met reductor heb ik ook nog liggen... Hmmmm, nee, eerst al het andere afmaken :D
-
Ik had precies hetzelfde idee toen ik die plug zag.
Misschien pastie in die kleinspoorkraan, zou wel echt een hoop gezeur schelen...
Henk
-
Alleen dat "fingerspitzengefuhl des Rangierers" wat nodig is om de brug op het juiste punt te laten stoppen vind ik niet zo super.
-
Nou ja, een knop indrukken en wachten tot het ding in de juiste positie lockt is ook niet erg prototypical, dus wat dat betreft, vind ik het best! ;)
-
je kunt natuurlijk ook fysieke stopjes maken waar ie tegenaan loopt zodat ie precies aansluit... maar dan moet je wel je aandrijving zo maken dat ie wat kan slippen, anders vindt de motor het op langere termijn waarschijnlijk niet leuk.
-
hoi Tjeerd,
De oorsprong van de draaischijven ligt vooral toch in de "perronschijven". Het was gewoon een "must" bij eindhaltes te keren vanwege die snelheden van de loks. Ook "emplacement schijven" (in plaats van wisselstraten) ware er best veel. Er waren wel "emplacementen" met 10 schijven. Aangezien ze, tegen de tijd dat ze niet meer nodig waren, behoorlijk in de weg lagen, (dus perron en emplacementschijven) werden ze stuk voor stuk weggehaald. Er is ook niet zoveel fotomateriaal van. Op mijn site nog een enkele.
Wil je nu een 41'er laten omlopen lijkt mij ook keren een werkelijkheids getrouwe actie. In model maakt het voor de lengte niet uit of je een draaischijf of segmentschijf plaatst. Wil je een brugmaat naar eigen keuze, kijk dan eens op mijn site.
Succes met het denk en doewerk.
Henk
-
@ Tom, Thale klinkt erg intressant! Daar ga ik meer over uitzoeken!
@ Henk, mooie site! Is die perrondraaischijf nou een soort mix tussen normale en segmentdraaischijf? draait ie dan over twee assen, maar niet helemaal rond ???
groeten, Tjeerd
-
je kunt natuurlijk ook fysieke stopjes maken waar ie tegenaan loopt zodat ie precies aansluit... maar dan moet je wel je aandrijving zo maken dat ie wat kan slippen, anders vindt de motor het op langere termijn waarschijnlijk niet leuk.
Zo'n fauli met reductie is echt beresterk, maak je geen zorgen ;)
-
Hoi Tjeerd,
Tja, er is van alles gebouwd. De standaard draaischijf draait gewoon helemaal rond. Deze heeft dus het draaipunt in het midden. Er zijn ook draaischijven die niet helemaal rond kunnen draaien maar wel het draaipunt in het midden hebben.
En om het nog wat leuker te maken: Er zijn schijven die voorheen helemaal konden draaien. Echter hebben ze voor een bepaalde hoek de brug (en kuil) verlengd. Domweg (nou ja, lijkt me toch nog een ingewikkelde constructie) een stuk aan de brug gebouw en onder een bepaalde hoek de kuil verbreedt, inclusief een extra draagrail
Daarnaast werden ook de segmentdraaischijven gebruikt. Het verschil met de anderen is: De segmentschijf heeft het draaipunt aan een zijde.
Aan het einde van de perrons kwamen ze allemaal voor. Al naar gelang wat er moest gebeuren werd de schijf aangepast. Echter waren in de tijd van de locks met de verschillende snelheden (vooruit/achteruit) de schijven die 360 gr konden draaien natuurlijk in gebruik.
mvg
Henk