BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Richey op 31 August 2012, 00:20:54
-
Hoi,
Omdat ik steeds meer punten tegenkom waarvan ik zoiets heb van "hmm... had ik dat nou maar..." zit ik te denken een en ander af te breken en opnieuw op te zetten.
Dankzij mijn huidige baan (in opbouw) heb ik ondertussen aardig wat kunnen leren over de digitale wereld van de modelbaan, en vooral hoe om te gaan met bezetmelders etc. :( >:( :-\ ;D
Het plan, zoals getekend in Wintrack9:
http://www.knol-computers.nl/modelbaan/TreinbaanV2.zip (http://www.knol-computers.nl/modelbaan/TreinbaanV2.zip)
Het gehele overzicht:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpV2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpV2_1.jpg)
Het onderste niveau:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpV2_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpV2_2.jpg)
Het tweede niveau:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpV2_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpV2_3.jpg)
Het derde (en bovenste) niveau:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpV2_4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpV2_4.jpg)
En tenslotte een 3D-weergave:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpV2_5.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/bpV2_5.jpg)
Ambitieus? Mja...
Bij deze baan ben ik tot het tweede niveau gekomen. Helaas ben ik er mede door de Trix Tee RAM achter gekomen dat er toch meer oneffenheden en onvolkomenheden in de baan zitten dan me lief zijn, ook mede doordat er vooral met sloophout en spaanplaat gewerkt is.
Dit wil ik dus nu goed gaan doen, met fatsoenlijke multiplex platen en een mooi open frame. De bekabeling wil ik dan netjes door een grote kabelgoot laten lopen, naar één centraal punt waar alle decoders, trafo's, etc bij elkaar hangen, in plaats van dat het al naar gelang onder de tafel geplakt is.
Bij de grote bruggen is de ingang, hier wil ik dus iets bedenken dat die brug makkelijk kan wegdraaien(met een scharnier) zodat je er doorheen kunt lopen. Verder wil ik (in ieder geval de wisselstraten) bereikbaar gaan houden met behulp van degelijke ladeleiders, zodat alles nog wel enigszins bereikbaar blijft.
Er zit één helling in de baan die boven de 3,5% uitkomt, maar deze helling wordt alleen naar beneden bereden, dus volgens mij niet echt een probleem. Dan als laatste: ontzettend veel opstelsporen... Klopt, maar ik vind het zo'n zonde om treinen in dozen te laten zitten... ;).
Nu hoor ik graag wat jullie er van vinden... ;D
Groet,
Richey
-
Hoi,
Mooi plan, geen idee hoeveel materieel je gaat laten rijden maar gezien het sporenplan zal dat aardig wat worden.
-Is het de bedoeling om Nederlands of buitenlands te gaan rijden?
In 1e geval kun je dan iets origineels verzinnen om de treinen naar de schaduwstations te laten verdwijnen(zijkant).
Als ik het goed begrijp is er 1 niveau zichtbaar of had je nog andere ideeen daarover?
Waarschijnlijk zal je de boel wel gaan automatiseren maar hou je schaduwstation zo simpel mogelijk wat wissels betreft(is ook in prijs voordeliger, reken de hoeveelheid wissels maar eens uit).
Geen idee hoe de tussenruimte zal zijn maar anders kun je in noodgevallen er moeilijk bij, nu kun je nog eventueel aanpassen.
- Je zou bv ivm hellingpercentage ook 1 dalend niveau(of spiraal) kunnen maken met eventueel keerlussen erin.
daaronder dan weer schaduwstation wat je gepland had.
Voor de rest, ik ben benieuwd (y).
groeten Koen.
-
Hoi,
Klopt inderdaad, in principe wordt alleen het bovenste niveau zichtbaar, op het kleine bruggetje op het tweede niveau en het korte lage stukje op het onderste niveau na. Aan de achterkant van de baan zit ik ontzettend te knoeien met de schoorsteen, vandaar dat ik daar wat meer ruimte heb.
De baan zet ik op een basishoogte van 50 CM. Kun je er nog precies onderdoor tijgeren, aan beide zijden van de schoorsteen heb ik dan ruimte om omhoog te komen bij calamiteiten. De tussenruimte heb ik op 15 CM, het bovenste niveau komt dan uit op 80 CM. In principe is het erg laag, maar aan beide zijden zit er helaas een schuin dak op de zolder.
Het materieel bestaat uit alles wat we mooi vinden :-). Dat wil dus zeggen dat er blokkendozen rijden, een roodgele benelux, een TEE RAM stel, meerdere IC3'en, Artitec plan E's, plan D's, plan W', een 1010, mat46, mat54, sprinter, mat64 etc. Daarnaast heben we ook nog massa's Duits materiaal, van een 01 naar een 52, naar drie V200'en en een VT430. Ook zijn er diverse stuurstand rijtuigen (onder andere Silverlingen) voorhanden. Letterlijk alles wat we mooi vinden dus...
Technisch werkt alles met roco multimuizen en Koploper.
Ik heb zitten denken aan klimspiralen, maar ik ben bang dat dat geen succes gaat worden met de R2 bochten waar ik mee rij. Er is gewoon te weinig ruimte op zolder... :-(.
Waar ik nog wel aan zit te denken is de draaischijf dichter bij de rand van de tafel te leggen, en vervolgens de ringloods precies om te draaien. Dan kun je er tenminste goed in kijken :-).
Groet,
Richey
-
Hallo Richey,
Het ontwerp ziet er goed uit. Daar gaat straks flink wat uren in zitten.
Het enige wat ik sowieso zou wijzigen is de loods met draaischijf. Deze zou ik 180 graden draaien. Vervolgens heb je er meer zicht op en daardoor meer plezier ervan.
Succes!
Wouter
-
Hoi,
Ik ben nog aan het tekenen geweest, maar helaas past het niet andersom. Wellicht gaat het nog wel met flexrails, maar met de standaardstukken van Fleischmann Modelgleis. Wordt dus even afwachten tot ik zover ben om dan te kijken hoe het past :).
Ik ben ook nog even aan het kijken geweest wat er mogelijk is met een klimspiraal. Ik heb één plek gevonden, maar daar moet ik dan een hoop kopsporen voor weglaten... :-(.
Groet,
Richey
-
Hoi Richey,
Een ambitieus plan. Ik ben benieuwd naar de uitwerking! Het geeft veel mogelijkheden om te spelen met treinsamenstellingen. Voor wat betreft de draaischijf, je zou er ook voor kunnen kiezen de loods minder groot te maken. 5 sporen van links met de loods te bebouwen, de overige open laten. Zo kan je je lokverzameling blijvend showen. En niet geheel onrealistisch.
Groet,
Michel
-
Fraai ! veel leuke dingen. Wat een beetje tegen je gaat werken is de bijna automatische rechte lijn. Als je het grote station nu eens in een flauwe bocht ( flexrail ) gaat bouwen dan krijg je een natuurlijker verloop ( en vaak meer perronlengte) Dus rechterkant van station wat naar beneden trekken en dan met een 15 gr boog neerleggen.
(ik zoek even een plaatje)(https://images.beneluxspoor.net/bnls/53727.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/53727.jpg)
-
Hoi Han
Ik zag je reactie op het baanplan van Richard, waarbij jij stelt het station in een flauwe bocht te maken. Als [ ex ] machinist had ik altijd een bloedhekel aan stations die in een bocht lagen. Denk eens aan een vertrekbevel voor een getrokken trein. Het was bijna onmogelijk om een conducteur te onderschijden, vooral als die ergens onder een kap stond en de lok buiten de kap. Ik denk dat ik dat op Richard heb over gebracht. Met het verdwijnen van getrokken treinen en een nieuwe manier van vertrek bevel is dat nu allemaal verleden tijd. Op de modelbaan zijn we wel in die tijd blijven hangen. Daarom toch maar rechte perrons, voor het goede overzicht voor de model conducteur.
Groet, Fred.
-
In het streven om het mooier/knapper/beter etc te maken zit ik ook te denken aan Peco code 100 rails. Bewust code 100, omdat we ook nog heel oud spul rond hebben rijden, met hoge flenzen.
Nu valt mij alleen wel een en ander op: als ik kijk naar de beschikbare bochten en wissels, dan kijk ik naar bijvoorbeeld een SL92 wissel (11,25 graden). Ga je nu kijken bij de bochten dan is er alleen 12 graden te vinden wat er bij in de buurt komt, maar gelijk laten lopen is er in principe niet bij...
Hoe doet men dat..? Puur met flexrail of op andere knutselmanieren...?
Groet,
Richey
-
Volgens de boeken kom je dan in de zelfbouwcategorie. Er zijn ook enkele prof-wisselbouwpakketten.
Daar heb ik verder geen weet van wellicht dat er hier een paar wel wat van weten.
Kijk eens bij Ronald Halma of Robbert -Jan.
Gr Koen.
-
Of bedoel je alleen de aansluitingstukjes bij de wissels?
Gr Koen.
-
Richey,
Even vluchtig naar gekeken. Ziet er op zich goed uit! Een puntje wat me opvalt is dat je in principe een dubbelsporige baan maakt echter dat je bij de sporen tussen station en draaischijf (antiklokwijs) min of meer enkelspoor gebruikt. Ik raad je aan te overwegen om juist daar driesporig te gaan werken.
-
Hallo Paul,
Inderdaad, dat is net een puntje om nog wat aan te doen. Ik denk dat ik de buitenste bocht door laat lopen naar het buitenste spoor, zodat het allemaal twee sporig wordt. Voor drie sporen moet ik nog even kijken, ik heb het gevoel dat het dan helemaal een groot wisselparadijs wordt...
@KoenF: ik voel een duidelijk gevalletje flexrail aankomen. Is op zich niets op tegen, kan ik het alleen niet helemaal zo uitdenken... Ik denk dat ik het vooral maar volgens dit plan ga uittekenen op plaat, uitzagen en vervolgens ga bouwen met veel flexrails... 😊
Ook zit ik nu met veel praktische vraagstukken. Ik gebruik nu de multimuis als centrale, maar met één enkele S88 string ga ik dit natuurlijk niet rondkrijgen met volledige detectie... Dan kom ik dus automatisch op een Loconet oplossing uit, ik zit dan te denken aan een intellibox basic met een loconetIf.
Qua blokindeling zit ik dan te denken aan 4 secties per blok: één sectie pal achter het wissel (als controle dat het wissel goed lag en de trein dus de goede kant op gaat, een inrijsectie, een stopsectie en een uitrijsectie.
Het klinkt als overkill, maar ik wil er nu graag zeker van zijn dat een trein niet bovenop een andere trein klettert, of juist te ver doorsuist en een net vertrekkende trein van de rails af beukt. Het gat nu te vaak mis: eerst een noodstop, stroom er weer op en dan dendert de trein veel te ver door... :-(
Tja... wat vinden jullie van dit idee..?
Groet,
Richey
-
Overigens, ik zit me nog een beetje stuk te peinzen over het volgende dilemma:
Tot nu toe heb ik met Fleischmann wissels alle sporen aan elkaar geknoopt, maar zoals het een wissel betaamd: soms wil hij niet lekker om. Dat geeft een hoop rommel onder de baan, en een hoop geploeter om alle treinen er weer onder vandaan te vissen/onderdelen weer terug te vinden.. .:-(.
Zoals ik al riep: dat moet anders!
Is het dan een optie om de secties zo te verdelen?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/secties.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/secties.jpg)
Ik heb hier een wisselstraat die volledig gedecteerd is.
Vervolgens een klein detectiestukje dat controleert of een trein niet stiekem de verkeerde kant op dendert (inrijsectie), dan een grote afremsectie, dan de stopsectie en vervolgens een stukje (overgeschoten) sectie. Ook de uitrij wisselstraat is weer volledig gedecteerd.
Het voordeel is dan dat als de computer een trein verwacht op de uitrijwisselstraat én een andere trein schiet door dat er alsnog een noodstop plaatsvind, bij voorkeur vóór de grote knal. Is dit werkbaar/uitvoerbaar?
Tweede vraag is: is het met een dergelijk scenario ook nog mogelijk het schaduwstation dynamisch te maken (met koploper en lichtsluisjes van bijv. Huub)?
Groet,
Richey
-
Technisch ben ik geen helder licht,maar ik weet dat er hier op t forum iemand was die met lichtsluisjes en detectie bezig is/was.
Miss een idee om hem is een mailtje te sturen en te vragen wat de mogelijkheden zijn ?
(kan niet meer op z'n naam komen :-[ )
-
Het voordeel is dan dat als de computer een trein verwacht op de uitrijwisselstraat én een andere trein schiet door dat er alsnog een noodstop plaatsvind, bij voorkeur vóór de grote knal. Is dit werkbaar/uitvoerbaar?
Zou kunnen maar wel wat overkill. Als je de wisselstraat al gedetecteerd hebt dan heb je al spookdetectie. Dan krijg je automatisch een stop als een melder bezet gemeld wordt die koploper niet verwacht.
Tweede vraag is: is het met een dergelijk scenario ook nog mogelijk het schaduwstation dynamisch te maken (met koploper en lichtsluisjes van bijv. Huub)?
Dan had je de boel niet helemaal hoeven voorzien van detectie. De lichtsluizen vervangen namelijk een aantal bezetmelders. Je moet wel zorgen voor een goede werking van je wissels. Dus zorg voor een goede wisselaandrijving. Daarnaast is het schaduwstation dan maar één richting en de wissels aan één zijde mogen c.q. moeten open te rijden zijn.
Groeten Ronald.
-
Ik denk dat ik het lichtsluis idee met het dynamisch schaduwstation toch maar moet laten varen. Hoewel het een groot voordeel heeft qua ruimte gebruik, heeft het (in mijn ogen) ook een groot nadeel voor wat betreft de detectie. Achtergebleven wagens zullen immers onopgemerkt blijven door de niet-volledige detectie.
Zo langzamerhand begint het hele idee steeds concretere vormen aan te nemen: ik heb wat Peco rails en wissels laten komen. Ook heb ik een paar servo's besteld bij Conrad, en staat er een servodecoder in bestelling.
De vorige baan werd aangestuurd met Koploper en een Multimuis setje. Hier hangen meerdere boosters aan wordt de terugmelding geregeld via de S88 bus.
Hiervoor in de plaats is er een Intellibox 1 binnengekomen. Deze wil ik via Loconet aan de Koploper computer knopen, en dan via de Digirails DR4088LN-2R een (of meerdere ;-) S88 bus(sen) aansturen. Aan 256 contactpunten heb ik in ieder geval niet genoeg... :-).
Eerst wil ik een proefstukje maken met een wissel en servo, eens kijken hoe dat werkt en bevalt. Ik merk keer op keer dat onze huidige magneetspoeltjes oud beginnen te worden: er treden af en toe spontaan breuken op in de spoeldraad, zonder dat er ook maar aangezeten wordt. Gewoon door het heen en weer schuiven :p.
Ik zit nu vooral nog te twijfelen tussen "alle Flm rails eruit en Peco er in", en "ondergronds Flm blijven gebruiken, met Flm wissels maar aangepast voor servo's, zodra dat op is verder met Peco". Waarschijnlijk wordt het het laatste :-). Ik krijg het alleen niet getekend, dus het blijft wel dit baanplan.. ;-), mét derde spoor richting draaischijf.
Groet,
Richey
-
Ik denk dat die volledige detectie niet zo heel veel toegevoegde waarde heeft boven het dynamisch blok.
Hoe vaak gebeurt het dat een trein spontaan in tweeën breekt? Als het vaak gebeurt, is er iets mis met trein en/of baan, dan zou ik dat oplossen. Als het incidenteel gebeurt, wat zijn dan de gevolgen? Meestal beperkt het zich tot een achteropkomende trein die aan de voorkant ineens wat langer is geworden.
Bovendien de vraag of een achtergebleven wagen gedetecteerd wordt. Zeker als de betreffende wagen door een ontsporing is achtergebleven, is die kans heel klein.
Huub
-
Huub,
Die vraag heb ik mezelf (uiteraard) ook gesteld. Ik merk alleen wel dat ik er elke keer ziek van ben als bijvoobeeld een Fleischmann 1200 achterop een Stalen D klettert (bij wijze van spreken...). Dat wil ik toch proberen te voorkomen... ;).
We rijden toch met vrij veel (ouder) spul, vooral qua rijtuigen. De kans dat een koppeling door ouderdom "wat minder" is geworden is dus altijd aanwezig. Het probleem van de baan speelt uiteraard ook, maar daar gaat juist dit topic over, dat moet verholpen worden.. ;).
Groet,
Richey
-
Ik kan je redenatie wel volgen, maar zou het toch in de eerste plaats in betere koppelingen zoeken.
Je hebt allemaal rechte sporen in je schaduwstation, dus de kans dat daar iets misgaat, is vrij klein. Als je dan ook de snelheid in het schaduwstation flink verlaagd, kun je de sporen net wat effectiever gebruiken (de trein staat eerder stil na het vrijkomen van de lichtsluis), de kans op spontaan ontkoppelen wordt op dat gedeelte een stuk kleiner en gebeurt dat toch dan klettert de 1200 niet meer op de stalen D, maar is er gewoon sprake van opduwen of koppelen ze aan elkaar.
Bovendien blijft de vraag of een achtergebleven wagen wel gedetecteerd wordt, ik zie bij mezelf toch wel regelmatig dat het laatste wagentje van de trein erg onbetrouwbaar gedetecteerd wordt. Ongetwijfeld vuile wielen en/of rails, maar dat gebeurt nu eenmaal in de loop der tijd.
Dus als die losse wagendetectie de enige reden is om geen dynamisch blok toe te passen, zou ik het toch nog eens heroverwegen. Just my two cents.
Huub
-
Even nog een opmerking mbt de hoogte. 50 cm is erg laag, wij hadden/hebben de tafel op 60 cm hoogte en dat gaf soms al problemen (zeker als je al wat ouder wordt) en we werden het al gauw zat om te tijgeren.
Reden voor ons om de tafelindeling en waar mogelijk de hoogte om te gooien.
8 jaar ploeteren onder een (te lage) tafel heeft effect gehad.
Gr,
Michael
-
Daar is absoluut over nagedacht, op papier heb ik het eigenlijk volledig uitgetekend met delen op het bovenste en middelste niveau die via pianoscharnieren omhoog te zetten zijn. Je kan er dus wel onderdoor, maar ik hoop toch dat het eigenlijk nooit nodig zal zijn (en je er altijd van de gewone kant bij kan... :-)
-
wat een enorm baanplan heb je ;D
Een ding dat me opvalt is dat je volgens mij geen rekening houdt met alles onder de baan/plaatdikte.
Je spreekt over 3 niveaus met elk 15 cm tussenruimte. Dan kom je op 3xplaatdikte+onderbouwend frame+2x15cm+50cm.
Met 15 cm kom je op ongeveer 7 cm vrije ruimte als er een trein staat en niets boven zit.
Hier moet ook nog de onderbouw van het volgende niveau bij en eventueel de servo aandrijving daarvoor.. Al met al hou je dan nog iets van 4 cm over, en dat is vrij krap denk ik.
-
Dat is wel dusdanig "krap" dat als er ooit een trein ontspoort in een niet zichtbaar deel (en je er hopelijk van buiten bij kunt komen) je de trein nog niet zal kunnen weghalen/hersporen.
15 cm ruimte (in of excl rails en evt ballast ?) is dusdanig krap dat je enkel je probleem maar zult kunnen bekijken want erbij komen met een hand is na bedrading e.d. bijna onmogelijk.
(zoals door TS al is gezegd "ik hoop dat t nooit nodig zal zijn",ga altijd uit van de rotste situatie en zorg daarop dat je ten alle tijde normaal iets kunt herstellen/oplossen anders dan ben je het zo zat)
-
Er komen inderdaad wel overal "paniek" plekken, om er goed bij te kunnen komen.
Ondertussen maar eens de Engelse economie gesponsord:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_000085.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/WP_000085.jpg)
En nu heb ik geen smoesjes meer... ;D
Groet,
Richey
-
Keuzes keuzes keuzes...
De onderbouw staat, ik twijfel nog over een nieuw "wat zijn we aan het bouwen" draadje... Ingewikkeld was het wel, de zoldervloer lijkt nog erger te hobbelen dan ik al dacht, en ik heb alles met de waterpas uit moeten meten.
Nu alleen een digitaal zijstapje: Ik heb hier een Intellibox 1 staan als centrale. Die gaat via Loconet naar Koploper voor de computer.
Dan heb ik nog een Tams B-2 booster, en nog twee of drie Roco 10764 boosters. En nu zit ik te twijfelen wat verstandig is: Naar schatting heb ik 5 boosters nodig (als ik het netjes wil doen), maar wat werkt een beetje fatsoenlijk?
De roco's schijnen met een schakelingetje bruikbaar te zijn, maar als het betrouwbaar werkt wil ik ook wel verder met de Tams B-2 boosters, waarbij ik het ledje en het kortsluitknopje mooi kan doorlussen naar een schakelpaneel. Zo kan ik mooi zien waar een sluiting plaatsvind, en deze ook lokaal opslossen zonder dat Koploper meteen op zijn gat gaat :-).
De IB zelf wil ik verder niet gebruiken als booster, maar enkel als centrale.
Groet,
Richey