BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: rail4marcel op 07 May 2007, 19:50:06
-
Ik heb even een paar vragen over achterlichten. De serie 2200 heeft geen achterlichten ofwel. In model niet maar volgens mij in het echt ook niet. Heeft de serie 600 wel achterlichten. Heeft de sik uberhaupt wel achterlichten. En rijden de moderne goederen treinen met achterlichten aan als er een trein aan hangt.
Marcel.
-
Bij treinen worden dat meestal sluitlichten genoemd. ;)
Ik zal zo eens kijken of ik er iets over kan vinden.
-
Volgens mij heeft de 2200 serie wel sluitseinen, evenals de 600 serie.
Van de sik ben ik niet zeker maar er staat me iets bij dat wel een sluitsein had.
Er zijn ongetwijfeld experts hier die je dat beter kunnen vertellen
Harm
-
De 2200 heeft wel degelijk sluitseinen. De twee bovenste lampen hebben nl. een kleurenfilter (rood uiteraard) dat tussen de lens en de lamp in kan worden gezet om zo een sluitsein te genereren. Bij de 600 gaat het op soortgelijke manier, maar het moge duidelijk zijn dat dit slechts sporadisch voorkwam/voorkomt, omdat een 600 nou eenmaal een rangeerlok is en dus vooral het rangeersein voerde.
-
Als aanvulling: de 500/600 heeft vaste lampen die als sluitsein dienen, en losse lantaarns als frontsein.
De Sik werkt altijd met losse lantaarns. Als er een sluitsein nodig is zetten ze daar een rood glaasje voor.
-
Ok. Dan blijft alleen nog de vraag over of goederentreinen deze sluitseinen ook aanhebben tijdens het rijden als er een trein achterhangt. Ik ga vaak spotten maar daar heb ik eigenlijk nooit op gelet. ::)
-
Ja, meestal twee rood/witte sluitseinborden of een losse rode (knipper)lantaarn.
kijk (http://www.henkbartels.nl/railned/seinen_op_voertuigen.htm)
Stephan.
-
Ik had eigenlijk het idee dat er bedoeld wordt of de loc sluitseinen voert als er een trein achterhangt. Het antwoord daarop is nee, hoewel het soms ook ja is, maar in dat laatste geval heeft men ze waarschijnlijk gewoon vergeten uit te doen.
Wat de 500/600 betreft: die hebben inderdaad vaste lampen boven, maar als ik me goed herinner zit daar geen kleurwisselaar in. Daar moet dus ook een los glaasje voor. Ik zal het morgen wel even nakijken bij loc 521 (niet die van Roco, maar de echte)
-
De loc heeft als er een trein achter hangt geen sluitseinen aan( tenminste nooit gezien), wat ik wel regelmatig zie is een rangeersein achterop de loc.
Groetjes Michiel
-
Ok bedankt dan zijn helaas dus alle modeltreinen als je annaloog rijd fout. Ach ja maakt ook niet zoveel uit.:P
-
Als je annaloog rijd met treinen die beide kanten verlichting aanzetten dan kan dit ook fout zijn. Dat zie ik vaak met de 7200 loks van ACTS bij de Afvaltrein ;D
-
Ok bedankt dan zijn helaas dus alle modeltreinen als je annaloog rijd fout.
Daarom maak ik bij mijn locs de sluitseinen onwerkzaam. Behalve als die loc bedoeld is voor een trek/duwtrein. Dan maak ik de lampen aan de treinkant onwerkzaam.
-
Ok bedankt dan zijn helaas dus alle modeltreinen als je annaloog rijd fout. Ach ja maakt ook niet zoveel uit.:P
Als ze sluitlichten hebben, veel modellen in N hebben dat niet. ;D
-
Inprinciepe heeft al het materieel, muv sikken en bakkies, tot en met mat 54 kleurenwisselaars gehad. Al het stroomlijmaterieel, rijtuigen en loccen.
Een kleurenwisselaar was gewoon een vaste lamp binnen met een schijf met Rood en Geel glas en een gat zonder glas.
Het gat zonder glas straalde uiteraard wit licht uit.
De schijf was eenvoudig te verdraaien zodat een hoeksein zowel wit voor een L sein kon tonen, als rood voor een sluitsein.
Het gele hoeksein werd gebruikt om speciale treinen aan te kondigen.
-
De 500/600 had hoekseinen die alleen wit licht konden tonen. Om sluitseinen te kunnen tonen moest er aan de buitenkant een rood glas voor geschoven worden.
-
Mmm, inderdaad. Ik was dit draadje al vergeten, maar heb van de week inderdaad geconstateerd dat er losse glaasjes bij de hippel zitten. De bovenlichten van een hippel zijn natuurlijk ook niet ingebouwd, maar zitten buiten tegen de huif resp. machinistenhuis geschroefd. Wat dat betreft is het niet veel geavanceerder dan de losse lampen die onder zitten.