BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Treinsamenstellingen => Topic gestart door: Eelco Storm op 28 June 2012, 11:02:34
-
Wie kan mij vertellen uit welke rijtuigen de Etoile du Nord in de jaren '50 was samengesteld? Ik vind op seinarm wel een geweldige pagina treinsamenstellingen http://www.seinarm.nl/Treinsamenstellingen/treinsamStalD.aspx maar de Etoile du Nord staat er alleen genoemd voor 1940. Helaas geen samenstellingen van na 1945...
Eelco
-
Hoi Eelco,
Wikipedia stelt dat na de oorlog (in WOII reed de trein niet) de samenstelling bestond uit "bij elkaar geraapte" 1e en 2e klasse rijtuigen en CIWL-restauratiewagens. Ik kan me voorstellen dat het herstel van de wat luxere rijtuigen na de oorlog geen prioriteit had.
gr. Carlo
-
Op zich niet eens zo'n rare gedachte inderdaad. Ik heb de NL wikipedia-pagina ook gelezen, maar ik heb slechte ervaringen met Nederlandse wiki-pagina's (geen of matige bronvermelding, slordig, incompleet, foute info...) dus vandaar dat ik de vraag mbt tot de samenstelling ook hier even stel...
-
Gevonden! In "NS loc 3737, de laatste jumbo", p.30. Inderdaad een allegaartje, Etoile du Nord Amsterdam-Parijs (achter een 3700 want omgeleid via Utrecht -Den Bosch vanwege watersnoodramp.) Eerste rijtuig achter de loc een NS vooroorlogs stalen doorgangsrijtuig, dan twee DEV AO's (van verschillende series; eentje vooroorlogs, eentje na-oorlogs?) een NS stalen D, en dan wordt de foto erg vaag maar het lijken 2 CIWL-rijtuigen en daarachter nog iets - iets vaags maar relatief kort. Een "Nord" baggagerijtuig? Slechte drukkwaliteit.
Op de foto eronder, op het Bovendok, Amsterdam, weer zo'n NS doorgangsrijtuig met erachter een CIWL, lijkt tweekleurig,
-
Meteen even gekeken natuurlijk, leuke foto (y)
De Etoile du Nord van voor de oorlog vind ik de mooiste, maar met een collectie treinen bedoeld voor een baan in NL rond 1954, is het niet passend. Maar een paar mooie CIWL wagens in een trein lijkt me wel erg leuk, 't zijn fraaie rijtuigen.
edit: op die foto eronder staat een ovalen ramer bij de CIWL-wagon, zie ik bij nadere bestudering. Artitec komt daar mee, maar ik ga mijn toekomstige exemplaar gebruiken voor een stoptreintje met een C12c en een C10c. Maar dat terzijde.
edit 2: bij bestudering van 'Stoomtractie 1944-1958' komen verschillende Etoile du Nord treinen voorbij (oa pag 153), maar deze laten maar bitter weinig wagons zien. Wel is duidelijk dat er met ingang van de zomerdienst 1950 geen stoomtractie meer gebruikt werd..
Eelco
-
Bij Otto Dijkstra staan een paar samenstellingen:
http://spoorinfo.nl/ciwl/ciwl1.htm (http://spoorinfo.nl/ciwl/ciwl1.htm) inclusief van welke maatschappij
Dirkjan
-
top, dank je! (y)
Geen CIWL inzet te zien rond 1954 helaas. Dan maar eens gaan denken aan een fantasie-inzet voor op m'n toekomstige baan.
Eelco
-
In het boek over de NS1100 staat volgens mij ook een foto van een vertrekkende turquoise NS 1100 met erachter wat merkwaardige franse rijtuigen. Betere beschouwing levert op dat het rijtuigen zijn van de franse nord met bijzonder gevormde ruiten, welke LS models in model gaat uitbrengen of vorig jaar al deels heeft gedaan.
Op de site zijn die te vinden als voitures rapides nord en/of voitures express nord. Ik weet niet zeker welke, want ik kan de afbeeldingen niet vinden.
mvg,
Ivo
-
Mijn vroegste internationale samenstellingsboek van de NS (VRM deel III, buitenlands verkeer) dateert van 1958. En toen werd de Etoile du Nord al gereden met de nieuwe rood/creme vierdelige TEE treinstellen van de NS/SBB.
De gloriejaren van de mooie blauwcreme rijtuigen dateren uit de dertiger jaren en naoorlogs gebruikte men gewoon een opgelapt zooitje CIWLrijtuigen, aangevuld met goede franse, belgische en nederlandse rijtuigen.
Foto's geven in dat geval de beste informatie, want de samenstellingen kwamen niet altijd meer overeen met de dienstvoorschriften.
Gerard
-
Okay, dan weet ik genoeg. Welke CIWL restauraties en Pullmanrijtuigen zijn zonder probleem inzitbaar in de jaren '50 en goed verkrijgbaar in model? (om het even welke trein).
Eelco
-
Lees de meest recente Railmagazine met de bijdrage van Otto Dijkstra en je komt tot de ontdekking dat er geen goede CIWL restauraties te koop zijn die ook in Nederland hebben gereden op dit moment. 2e hands is er misschien nog iets te vinden dat erop lijkt van Rivarossi. Verder is onze hoop vooral gevestigd op LS models om deze CIWL rijtuigen eens uit te brengen. Ik heb inmiddels begrepen dat een goede etoile du nord set, die Rivarossi in de planning had staan is gesneuveld doordat er rechten moesten worden betaald.
mvg,
Ivo
-
Volgens Wikipedia:
"Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de treindienst onderbroken. In 1946 is de dienst, onder de treinnummers 117 en 144, hervat met een samenraapsel van verschillende 1e- en 2e-klasrijtuigen en een enkel Pullmanrijtuig, de restauratie werd door CIWL verzorgd."
De Étoile du Nord was een van de treinen waarmee het TEE-net in 1957 van start ging. Hierbij werd het getrokken materieel vervangen door TEE materieel.
Gerard
-
Rivarossi heeft inderdaad de WPC/WP2 gecanceled (Etoile du Nord combo), maar dat is omdat hun licentie eind 2012 afloopt en ze dus een risico lopen met voorraad te blijven zitten die ze niet mogen verkopen. Hadden ze m een jaar eerder gebracht was er niets aan de hand geweest.
In 1954 reed er best een leuke EdN. Samenstelling zal ik over een paar weken eens in een grafiekje gooien, maar op basis van samenstelling en foto zag het er ongeveer zo uit:
NMBS C, type I2
NMBS AB, type I2
SNCF AB, Dev-Inox
SNCF C, DEV-AO (46)
SNCF, C, Nord
CIWL SB, WP2 (Etoile du Nord)
CIWL SAk, WPC
SNCF D, Nord
De NMBS type I2 is aangekondig in IIIa door LSM
De SNCF Nord C bestaat van LS, nog niet in IIIa
DEV-Inox en DEV-AO bestonden van Lima, hopelijk eens in IIIa van Jouef
SNCF D Nord bestaat nog niet van LS, maar ze hebben wel gezegd ze ooit uit te brengen
en finally de CIWL. Daar heeft Otto Dijkstra recent in de RM wat over geschreven. Daar wil LS ook weer wat brengen, maar ja, de economie...
Dus veel beloftes van ooit die trein, maar tot op heden nog geen enkel bijdetijds model te koop.
In het samenstellingsplaatje zal ik de bestelnummers van wat er al valt bestellen vermelden.
Dirkjan
-
@Dirkjan: Dat is inderdaad wel een leuke EdN die je daar noemt! Jammer dat er veel nog niet is in model, maar dus wel het een en ander aangekondigd. Dat zal ik eens bij gaan houden.
Railmagazine is in Denemarken opvallend slecht verkijgbaar... ;D
-
De DEV-AO 46 is trouwens wel verkrijgbaar op dit moment bij Lematec. 595/stuk...
-
In plaats van de Lematec heb ik een Lima'tje voor 25 euro op ebay gekocht. Acceptabel model maar kortkoppeling moet er nog ingeknutseld worden, en helaas met zwart dak dus van voor ongeveer 1956, past niet bij de andere groene SNCF die ik heb.
Altijd wat : -)
De "Nord"-rijtuigen zijn de Rapides, vorige maand uitgeleverd door LS Models, inmiddels uitverkocht. Ik had een set in bestelling maar toch maar afgezegd (kan niet bezig blíjven).
De Nord Express zijn de rijtuigen met al die zijdeuren. Nog niet uitgebracht. Ook errrrrrug aantrekkelijk...
Onze toenmalige minister van Buitenlandse Zaken onderweg van of naar Parijs, of Brussel natuurlijk, Utrechts beeldarchief:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/sncf_NORD.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/sncf_NORD.png)
-
Bedoelen jullie deze 2e klasse wagens?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0960_3_21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0960_3_21.jpg)
-
In de samenstelling van 1954 zit een 2e klas en een eerste klas met keuken (SB en SAk) Dat was de standaard samenstelling na de oorlog.
dirkjan
-
Ik heb inmiddels begrepen dat een goede etoile du nord set, die Rivarossi in de planning had staan is gesneuveld doordat er rechten moesten worden betaald.
mvg,
Ivo
Zo goed was die set nou ook weer niet, want naast een type Cote d'Azur zou deze een type Fleche d'Or bevatten i.p.v. een rijtuig type Etoile du Nord.
-
Bedoelen jullie deze 2e klasse wagens?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0960_3_21.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0960_3_21.jpg)
Hans, dat zijn als ik het goed heb toch de 2eklas EtN rijtuigen (de mooie!!) van Jouef?
-
Ik dacht het wel. Kan er nu even niet bij om het te controleren. Was in ieder geval een triplace (set van drie)
-
Alleen heeft Jouef het nadeel dat het bovenste deel wit is.
Bij Rivarossi is dat heel licht cremekleurig, en dat komt toch iets sfeervoller over. :D
Verder zijn het schitterende rijtuigen in de uitvoering SB en SBk. (y)
Gerard
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1187_3_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1187_3_1.jpg)
De triplace van de Etoil du Nort van Rivarossi. Het extra 2eklasse rijtuig van de Fleche D'Or (Paris-Calais)(London) is van Jouef.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1189_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1189_3.jpg)
Links is Rivarossi, Rechts die van Jouef.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1194_3_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1194_3_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1195_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1195_3.jpg)
De enige verschillen zijn de kleur van de dakluchters en de kleur rond de ramen.
-
Het gerucht gaat dat de mallen van de Rivarossi ter ziele of zoek zijn. Waarschijnlijk daarom gebruikt Hornby Fleche d'Or bakken, die er veel op lijken.