BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Materieel => Topic gestart door: Sven op 21 April 2012, 20:31:02
-
Lang naar uitgekeken, maar wel tegen op gezien: het bouwen van een witmetalen en messing stoomlocomotief die ik al een half jaar heb liggen. Ik heb me goed ingelezen en ben er nu eindelijk mee begonnen onder het mom "we kijken wel waar het schip strand". Ik heb geprobeerd me niet te laten overweldigen door de bouwtekeningen, die er erg ingewikkeld uitzien. Maar als je stap voor stap een deel bouwt, wordt de rest eigenlijk duidelijker. De zwart/wit kopietjes van de bouwbeschrijving en exploded view met belabberde foto's van de te bouwen lok gaven niet veel hoop, maar gelukkig heb ik op Internet nog een enkele foto kunnen vinden die het een en ander verduidelijkt. Vroeger uiteraard veel met Lego gebouwd, maar de mensen bij Bemo waarschijnlijk meer met Playmobil. De handleiding lijkt daar meer op, dan op die voortreffelijke Lego handleidingen.
Maar goed, een dimmer gebouwd en een nieuwe punt op mijn 25W Weller soldeerbout en aan de slag gegaan. En het valt me eigenlijk reuze mee. Sterker nog, het enige dat lastig is, is om twee delen precies met een 90 graden hoek aan elkaar te solderen, terwijl ze tussen een "derde hand" (zo'n ding met twee beweegbare klemmen en een loupe) bungelen. Wel gelukt overigens, met overnieuw doen als het fout gaat. Op een volgende beurs toch maar eens van die kaarsrechte zware gewichten kopen om dingen tussen vast te zetten. Maar solderen is een eitje. Beetje vloeimiddel erop, een flintertje soldeer en de bout ertegen. Zie nog wel een beetje op tegen het loopwerk maken, maar als het zo makkelijk gaat als solderen, dan moet dat allemaal wel goed komen. Kan niet wachten tot het gespoten is. De vaart zit er in, hopelijk blijft dat ook zo...
Dit moet 'm uiteindelijk ongeveer worden. Plaatje van Bemo. Ik geloof wel dat het een nieuwe versie is, gelast:
(http://www.bemo-modellbahn.de/produktesachsen/Lokomotiven/1006_850/1006_850.jpg) (http://www.bemo-modellbahn.de/produktesachsen/Lokomotiven/1006_850/1006_850.jpg)
Dit is de bouw. Let eens op het strakke soldeerwerk. Dat is wel wat anders dan de DHJ wadloper die ik te lijf ging met een 15 Watt bout en 40/60 harskern soldeer, jaren geleden. ;)
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2710.jpeg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2710.jpeg)
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2729.jpeg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2729.jpeg)
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2730.jpeg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2730.jpeg)
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2731.jpeg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2731.jpeg)
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2732.jpeg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2732.jpeg)
(http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2733.jpeg) (http://svencentral.com/weblinks/benelux/2012/1006/IMG_2733.jpeg)
-
Sven,
Ziet er netjes uit, doe het zelf altijd maar plakken met secondenlijmgel/2 componentenlijm.
Dat solderen is me net even te veel, tegenwoordig passen de witmetalen bouwdozen zodanig
dat alleen nog maar wat fixeren nodig is.
fred
-
Bedankt, Fred. Behalve dat ik het kant en klare model te duur is (ca €650) is een van de voornaamste redenen dat ik een bouwdoos gekocht heb omdat ik de soldeeruitdaging aan wilde gaan. Da's, op complete zelfbouw na, toch wel de ultieme uitdaging die je op modeltreinbouw kunt hebben. Plakken met secondelijm is voor watjes. ;) Of als je er met de soldeerbout niet bij kunt. Bovendien heb ik niet te veel vertrouwen in de lange termijn prestatie van secondenlijm, maar dit is niet op feiten, maar gevoel gebaseerd. Ik vind overigens dat solderen ook het voordeel heeft dat je fouten kunt herstellen en je kunt herpositioneren.
-
Sven,
secondenlijm is ook wel weer te herstellen (heb het moeten doen...) met aceton lost het op.
Je blijft met een randje zitten, dat zal met soldeer wel makkelijker gaan.
Trouwens, die BEMO handleidingen zijn wel akkuraat: precies doen wat ze schrijven, tekening
is referentie. Drijfwerk is met die knijpdingetjes een eitje, een beetje fine-tunen met de wielkwartiering
kan nog wel nodig zijn.
Fred
-
Ah, dat klinkt goed. Kun je het drijfwerk weer loshalen? Ik bedoel, moet ik eerste de hele boel in elkaar zetten, laten werken en dan verven, of kan/moet ik het drijfwerk tot het allerlaatst bewaren, als alles geverfd is? Ik weet niet of er nog veel mogelijkheid tot schade veroorzaken is of dat je iets moet aanpassen, bij installatie van het drijfwerk?
-
Sven,
uit het hoofd: het frame hoeft eigenlijk niet geverfd, de buffer platen wel, maar die kun je
er na montage op plakken. Mijn ervaring is dat er mechanisch toch nog zoveel te tunen
is dat verven vooraf niet het goede idee is.
fred
-
uit het hoofd: het frame hoeft eigenlijk niet geverfd
Dat lijkt me niet, want het komt zwart uit de doos, maar is rood op de foto's die ik heb. Maar goed, het frame heb ik al rood geverfd, wat ik meer wil weten is of je het drijfwerk zonder schade uit elkaar en dan weer in elkaar kunt zetten.
-
Sven,
het geheugen was inderdaad niet goed, net even gekeken, ik heb die van mij ook gespoten.
Het drijfwerk kan er wel vanaf, is wel wat prutsen.
fred
-
Fraai (y)
Heb ik dit nieuwe draadje van je toch zomaar gemist. Nog verdere plannen met de loc of gaat het alleen om de fun van het bouwen zelf?
Marc
-
8) (y)
-
En ik wist trouwens niet dat Bemo kits had. Is dat nieuw?
-
Marc, allereerst om de uitdaging van een messing/witmetaal bouwset. Ben er nu al achter dat het niet het solderen is dat moeilijk is, maar het goed lezen van de lange, saaie handleiding in technisch Duits. Zo heb ik de ketel en het stuurhuis niet kaarsrecht op elkaar aangesloten (je ziet het op de foto van de zijkant), dus moeten die weer los. Maar ik ben mijn bestaande modules wel aan het omschalen. Daar komt H0e spoor op, wat ik eigenlijk van het begin af aan al had moeten doen. Het is meer een eilandbaan dan een kustbaan en daar rijdt nou eenmaal smalspoor op. Is ook veel leuker, eigenlijk.
Bemo heeft bij veel speciale en dure modellen meestal ook een bouwset. Scheelt toch de helft van de prijs. Deze komt van eBay, scheelde nog meer, maar ben er vandaag wel achter gekomen dat er een gietstuk met onderdelen voor op de ketel mist. Bij Bemo bestellen dus, wat wel betekent dat ik niet veel verder meer kan.
Is er een trucje om soldeer makkelijk weg te krijgen? Heb je niet van de soldeerzuigers?
-
Ah, gewoon met geweld dus. 8)
-
He Sven!
Wat zie ik ineens hier?? Toch aan het bouwen gegaan in h0e? Het is ook een schitterend lokje! Soldeer kun je weghalen met zo'n desoldeerlint. Een soort sleper van een slotcarracer (zo'n gevlochten draadkous) die het overtollig soldeer wegzuigt. Een desoldeerpen werkt eigenlijk enkel bij printgaatjes..
Ik heb me er zelf nog niet aan gewaagd aan witmetalen kitjes. Zeker dat spul van bemo niet, want dat kost een lieve duit.. Wellicht een keer een Engels kitje, die zijn wat goedkoper, dan kan ik eens kijken hoe gevoelig het spul is voor doorbranden..
Ben benieuwd naar de vorderingen op h0e gebied op de modelbaan! Enne, niet teveel haasten, want dat "ik kannie wachtuh totdattie geverft is" heeft bij mijn bouwsels soms tot veel frustratie en ellende gezorgd.. Ik heb niet echt veel geduld.. ::)
Groet Daan.
-
Bedankt voor de tips. Ik moet daar maar eens op zoek naar gaan, ik kende het niet.
Als je een beetje geluk hebt, vind je zo'n kit wel voor onder de 200 Euro. Maar goed, je hebt wel gelijk om voor een goedkoper kitje te gaan. Zeker als het de eerste keer is. Maar ik had er wel vertrouwen in en heb me er bij neergelegd dat ik fouten ga maken. Je kunt het altijd gewoon opnieuw doen.
Die uitspraak over geverfd is bij wijze van spreken, uiteraard. Beter goed dan half goed, daarom gaat het gewoon uit elkaar als het niet perfect is.