BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Ruud K op 29 March 2012, 15:58:38
-
Er zijn mooie nieuwe lasercut-bouwdozen op de markt, bijvoorbeeld van Noch en Busch. Maar waarom zijn die zo duur, vergeleken met bouwdozen van plasticmodellen?
Groet,
Ruud
-
De eerste generatie kopers betaalt mee aan de ontwikkelkosten en investeringen in lasercut-appatuur & software.. los van het feit dat op nieuwe soorten producten altijd een grotere marge wordt aangehouden door de handel..
-
Ander productie proces ???
-
Ruud, ik vind het nog wel meevallen. En ik vind ze ook
mooier. De mrs. heeft toevallig net een goederenloodsje
in N gemaakt van Faller en daardoor heb ik ook mijn eerste
kitje gekocht en gemaakt. Nu alleen zien hoelang het
mooi blijft. Kunstof schilder ik altijd, met lasercut wrd dat niet veel.
vrgr Steef
-
Ander productie proces ???
Jazeker.
Maar die is eigenlijk goedkoper dan spuitgieten lijkt mij.
Om dat een computergestuurde lasser snijder alles kan snijden wat je tekent.
En dus geen mallen nodig hebt.
Groet Martijn
-
Een laser brand ook niet eeuwig en kost ook wel een flinke zak geld volgens mij.
-
Dat klopt
Maar je kan er wel rendabel kleinere oplages mee maken.
En als je een nieuw model wilt maken hoef je niet eerst een nieuwe mal te maken
-
Een lasserprinter is een stuk goedkoper dan een matrijs.
elke gietboom heeft zijn eigen matrijs.
Een bouwpaket heeft toch al gauw 10 gietbomen.Dussssssss
Plus een paar spuitgiet machines en dan nog de kunstof grondstoffen.
kortom je word genaaid waar je bij staat ;D
gr Jan
-
Productiesnelheid van een spuitgietmachine is vele malen hoger volgens mij dan van een laser, en of plastickorrels duurder zijn dan gekleurd karton en hout weet ik zo net nog niet. Ik denk dat er bij een grote fabrikant aardig wat lasers staan te draaien om een beetje productie te halen.
-
Lasers zijn niet zo snel, kan wel maar dat bevordert de levensduur van de laser niet en je krijgt van die mega zwarte randen. Koop ook liever eeb paar korrels kunststof (in de bulk) als een paar vellen goede kwaliteit zuurvrij museumkarton. Beetje fatsoenlijke machine kost een kleine 15.000. Beetje matrijs kost ook wel een paar centen, maar de gietstukken zijn wel iets groter als het doosje waar ze in moeten, en die dingen kakken er elke 5 min wat uit...
Tevens zijn de oplagen kleiner, in de VS betaal je voor zo'n craftsman bouwpakket ook al snel een 200 dollar, moet je zelf de latjes nog op maat snijden. Dus iedereen aan de lasercut bouwpakketten en ze worden vanzelf goedkoper ;D
-
Om dat een computergestuurde lasser snijder alles kan snijden wat je tekent.
Groet Martijn
Denk niet dat ie mijn tekeningen wil ;D
-
Wel als je in het goede programma tekent ;)
-
De doorlooptijd zal voor een groot deel de kosten gaan bepalen. Een paar wandjes snijden kost nou eenmaal tijd.
-
Het zal allemaal volume vs ontwikkelkosten zijn. Mooie van lasercut is wel dat het
door de beperktere aanloopkosten (geen mallen e.d.) allerlei moois mogelijk maakt in
de kleinserie markt. Ik zit al een tijdje hier tegenaan te hikken:
http://www.anno1899.de/html/hp_sersheim.html (http://www.anno1899.de/html/hp_sersheim.html)
past mooi in mijn HP Boxum, maar er moet dan wel in gesneden worden om het met het
*echte* dak te verenigen
fred
-
Wel als je in het goede programma tekent ;)
Cad is niet voor iedereen weggelegd..
-
een klein H0-goederenloodsje laten ontwikkelen vanaf voorbeelfoto zit al rond de 300 euro, zo ervoer ik bij navraag bij diverse fabrikanten. Erg jammer, maar de kosten zitten met name in de tijd om een goede tekening te maken. :(
-
Dat zei Jörg van Joswood ook al 's avonds in de bar tijdens Ontrax, veel mensen denken dat ze kunnen cad tekenen en dat de machine dat wel 'even' lasert, maar om de goede passende foutloze tekening te maken....tja das gewoon tijd en die is duur..
-
Voor een fabrikant mag het eigenlijk niet uitmaken of het via lasercut of via een gietmal geproduceerd gaat worden. Het tekenwerk moet hij zowiezo doen. Wel kun je met lasercut wat meer detail doen.
Ik denk dat meer detail t.o.v. gietmal producties plus kleinere oplages vooral voor de hoge prijs zorgen.
-
Ligt ook maar net aan het materiaal en de machine of er veel of weinig detail gemaakt kan worden. Zowel voor laser als gieten.
Ivo
-
Het engineeren van een model is toch best veel werk.
Zeker als het een beetje moet passen en een goede bouwmethode moet hebben.
En die laser werkt inderdaad ook echt niet voor niets.
Binnenkort gaat een bevriende machinefabriek voor mij een setje seinvleugels en verkeersborden laseren (in HO).
Ben nu in AutoCAD bezig, om straks een kant-en-klaar bestand aan te kunnen leveren. De laser gaat 's avonds draaien (fabriekje is bij de baas aan huis, dus nauwelijks handling kosten).
We gaan wel bijhouden hoeveel tijd er echt in gaat zitten, overigens zonder intentie om er commercieel iets mee te gaan doen.
-
Dat zei Jörg van Joswood ook al 's avonds in de bar tijdens Ontrax, veel mensen denken dat ze kunnen cad tekenen en dat de machine dat wel 'even' lasert, maar om de goede passende foutloze tekening te maken....tja das gewoon tijd en die is duur..
mwah, je kop dr bij houden en wat bouwervaring, welke constructies werken wel, welke niet... De bouwervaring heb je al, cad is niet al te ingewikkeld zolang je maar niet met een moeilijk cursusboek aan de slag gaat maar t gewoon houdt bij lijntje-lijntje-rondje in een paar kleurtjes want meer heb je niet nodig voor het ontwerpen van gebouwtjes. Dr komt altijd wat onbestemds bij kijken qua "gevoel" voor wat de machine en wat het materiaal prettig vindt, maar dat steek je ook gauw genoeg op als je er maar genoeg van begin tot eind mee bezig bent (dus van materiaalkeuze tot het ontworpen en gelaserde spul bouwen en weatheren/schilderen) zo weet je van al je keuzes meteen het resultaat en leer je snel
-
een klein H0-goederenloodsje laten ontwikkelen vanaf voorbeelfoto zit al rond de 300 euro, zo ervoer ik bij navraag bij diverse fabrikanten. Erg jammer, maar de kosten zitten met name in de tijd om een goede tekening te maken. :(
als in jij stuurt een foto en je krijgt dan een kit van een loodsje terug? Of is dat de prijs van een 1 loodsje als er een serie van X exemplaren gemaakt wordt?
Dit eerder aangehaalde gebouwtje http://www.anno1899.de/html/hp_sersheim.html kost een kitjesmaker aan voorbereiding al gauw een week schat ik: 2 dagen in cad rommelen, proefmodel bouwen om alles te checken en voor de foto op het doossie, eventueel nog wat delen aanpassen, bouwbeschrijving maken, doosje ontwerpen etc etc... dan is er nog geen kitje verkocht, dus die 300 voor een goederenloodsje is dan wel een erg eenvoudig loodsje. ;)
-
Bij de buren van 3 railforum heeft snoozerman een laser machine en ontwerpt zelf zijn gebouwen.
-
Ik ben er nu 1 van Joswood aan het bouwen en met een verkoopprijs van rond de 100 euro krijg je wel kwaliteit mee. En het is een flink gebouw.
Joswood (http://www.hetgroterdamproject.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=871:joswood&catid=70:stad&Itemid=121)