BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: rard op 11 April 2007, 10:29:37
-
Ik ben op zoek naar 2 trafo's. Ik wil iig niet die dingen van fleischmann, nee ze mogen gewoon altijd een bepaalde spanning afgeven. 1 is voor een stuk of 25 (gloei)lampjes en wissels (wisselspanning dus) en de andere is voor de sporen (gelijkspanning) er zullen nooit meer dan 2 treinen (stoomloks) tegelijk rijden en er zullen ook nooit meer dan 2-3 wissels tegelijk omgezet worden.
Nu zie ik op de website van conrad art.nr. 242862 - 8A
is die goed genoeg voor de wisselspanning? Op de conrad site kan ik geen trafo vinden voor de gelijkspanning....
-
8A is behoorlijk veel. 25 lampjes gebruiken net iets meer dan 1A, hou je flink over. Voordeel is wel dat je nog eens een wissel kan omzetten zonder dat je dat gelijk merkt aan een korte vermindering van de lichtopbrengst. Desondanks zou ik toch een apart trafootje voor de wissels gebruiken, een stekkernettrafootje van 1A is genoeg en kost een drol. Gelijkstroomtrafo's bestaan niet. Dat is altijd een gewone trafo met een gelijkrichter er achter, ook als dat in één kastje zit. Gelijkrichters kun je ook bij Conrad kopen.
-
Technische specificaties:
Uitgangsspanning 24 V~
Vermogen 1 A
Afm. (lxbxh) 101 x 61 x 51 mm
Voedingsspanning 230 V~.
waar haalt u die 8A vandaan?
Dus als ik 3 van die trafootjes koop, 1 voor de verlichting, 1 voor de wissels en 1 voor de sporen (met gelijkrichter) werkt het prima? ;D
//edit: of kan ik beter art.nr 218494 - 89 nemen aangezien deze 18v levert? Hoeveel A is 30 vA?
-
Oh sorry, ik zag een deel van het artikelnummer aan voor de geleverde stroomsterkte.
1A is weer een beetje klein. ;D Je moet een trafo liever niet tegen het maximum belasten, dan zakt de spanning in en dat zie je aan de lichtopbrengst. Bovendien weet je nooit of het bij 25 lampjes blijft. Ik zou voor de verlichting een trafo van minstens 3A aanschaffen en ik zou 14 tot 16 volt aanhouden. Voor de wissels en de treinen moet dat zelfs, die zijn niet gemaakt voor hogere spanningen.
VA is de vermenigvuldiging van spanning (volt V) en stroomsterkte (ampère A). Dus bij 15 volt (V) betekent 30 VA 2 ampère (2A) stroom.
-
... of kan ik beter art.nr 218494 - 89 nemen aangezien deze 18v levert? Hoeveel A is 30 vA?
Bij een trafo 18V en 30VA is de maximale stroom 30VA / 18V = 1,67A
-
Bij Conrad is 216465 - 89 een ideaal manusje van alles, in ieder geval heel geschikt voor de verlichting. Voor de treinen eigenlijk ook.
Vorig jaar op de beurs nog een zwik nieuwe Roco trafo's (10718) gekocht die eigenlijk bij de Lokmaus 2 horen. Met 16 volt en 2,5 ampère heel geschikt voor van alles en nog wat. Tientje per stuk voor betaald. Dumpactie van Reyne. Volgens mij vindt je die nog steeds op een beetje beurs.
-
Een trafo met een gelijkrichter erachter zal je voor je treinen ook niet veel verder brengen. Je moet de spanning voor het rijden toch kunnen regelen tenzij je alleen op volle snelheid wil rijden. 24Volt (= gelijkgericht meer dan 30V) is wel erg veel van het goede. Neem hier toch een gewone trafo met regelaar voor.
-
daar zijn rijregelaars voor bedacht ;) (vandaar dat ik dus geen reglaar nodig heb)
-
24Volt (= gelijkgericht meer dan 30V)
??? Bij gelijkrichten gaat de spanning niet omhoog, eerder omlaag. Bij gelijkrichten met een brugcel wordt de spanning 1 tot 2 volt lager. Vandaar dat 16 volt ideaal is, wordt de rijspanning maximaal 14 tot 15 volt.
Als je de gelijkspanning vervolgens gaat afvlakken met een condensator, dan gaat de spanning omhoog, maar dat is hier nergens voor nodig.
Weet je trouwens zeker dat je regelaars gelijkstroom nodig hebben Van Renkum?
-
van Rekum... zonder de N
jazeker, dat weet ik 100% zeker ;)
-
Wat voor gelijkstroom hebben ze dan nodig? Is gelijkgerichte wisselspanning voldoende, of wordt er ook afgevlakt? In het laatste geval heb je trafo's met een lagere spanning nodig.
-
Om welke regelaars gaat het eigenlijk heer van Rekum? ;D
-
Als je dan toch die trafo bij conrad besteld: 216465-89 en je doet er meteen een spanningsregelaar bij: 115967-89 ( voor de locs) dan ben je met één trafo klaar.
Die trafo levert ong. 4 Amp. ruim voldoende voor 2 locs, 25 lampjes en een aantal wissels.
Probleem opgelost denk ik :)
Groet Jaap
-
toch opvallend dat je begint met de vraag of de keuze voor de trafo goed is en het na een paar reacties al ineens over rijregelaars gaat.... :-|
-
Omdat we dan beter kunnen inschatten wat voor trafo je eigenlijk nodig hebt. Zelf dacht je aan 24 volt of 18 volt en dat zijn spanningen waar de meeste losse treinregelaars niet goed tegen kunnen.
-
ik gebruik nu de "zware jongen" van fleischmann... die levert voor zover ik weet 16 volt. De 24 is idd te hoog. De regelaar is een zelfbouw o.b.v. een antiek circuit (werkt prima ;)) en geschikt voor 14-20 volt ;D) (regelbaar tot 0v :-*)
-
toch opvallend dat je begint met de vraag of de keuze voor de trafo goed is en het na een paar reacties al ineens over rijregelaars gaat.... :-|
Dat komt omdat je zelf dit schrijft:
Op de conrad site kan ik geen trafo vinden voor de gelijkspanning....
Trafos leveren namelijk wisselspanning... ;)
Groet Jaap
-
jups, maar dan zie ik nog geen verband met een rijregelaar ;D
back ontopic!!! ;)
-
Jij niet, maar wij wel. Heb je een schema van die rijregelaar?
"Een" rijregelaar is een ruim begrip. Met name de aan- of afwezigheid van elco's maakt nogal verschil uit voor de benodigde trafo spanning.
Gelijkspanning is niet persé hetzelfde als gelijkspanning.....
-
Als je dan toch die trafo bij conrad besteld: 216465-89 en je doet er meteen een spanningsregelaar bij: 115967-89 ( voor de locs) dan ben je met één trafo klaar.
Die trafo levert ong. 4 Amp. ruim voldoende voor 2 locs, 25 lampjes en een aantal wissels.
Probleem opgelost denk ik :)
Groet Jaap
Ik zou niet graag aan één trafo willen hebben. Liever Wissels, loc's en licht allemaal appart. Schakelen van wissels enzo zie je dan niet terug in de verlichting. Voor rijden zou ik ook apparte gebruiken omdat je dan de baan zeker gescheiden hebt van de rest.
Timo
-
Kan en mag allemaal ;D
Groet Jaap