BeneluxSpoor.net forum

Overige spoorzaken => Mediatheek => Topic gestart door: henk op 10 April 2007, 16:25:57

Titel: Railmagazine 243
Bericht door: henk op 10 April 2007, 16:25:57
Railmagazine 243 is tevens nummer 3 van de 29e jaargang. Eind dit jaar mogen we dus nummer 250 verwachten en daarna feesten we vrolijk door met de 30e jaargang.
De actualiteiten reiken deze keer tot pagina 36. Op pagina 8 staat een interessant treintje om na te bootsen: zes keer class 66 getrokken door een 6400 op weg naar de aloude werkplaats in Tilburg. Nog wel, want op de volgende pagina lezen we dat Nedtrain en de gemeente Tilburg overeenstemming hebben bereikt over verhuizing van de werkplaats. Er staat niet bij wat er met de draaischijf en de locloods gaat gebeuren. Bij 'goederenwagens actueel' gaat het deze keer over de nieuwe wagenkenmerken die schijnen te zijn ingevoerd. Dat is dus een potpourri van kreten waar liefhebbers van smullen: hpgrfss, blzaaaads, rmmnaai, zoiets. In Hoogwoud kan worden overnacht in de vrolijk ingerichte Abk 164. Tijdig reserveren, denk ik.

Het eerste artikel gaat over Venlo. Venlo is het drukste grensstation voor goederenverkeer van Nederland en dus is er een keur aan Nederlandse, Duitse en Belgische locomotieven van allerlei maatschappijen te aanschouwen.
Dat diverse hulpdiensten zich in Dordrecht mogen uitleven op een plan V en dat er in Amsterdam met vrachttrams wordt geëxperimenteerd, geloof ik wel. Verder een uitgebreid artikel over de korte geschiedenis en de sloop van de SM’90 stellen.
Het laatste grootspoorartikel gaat over de opleiding die vier Nederlandse machinisten in Duitsland op de serie 189 kregen. Het hoogtepunt voor de heren was volgens mij de kans om ook eens links- und rechtsrheinisch te mogen rijden. Vanuit de stoere cabine van de 189 moet dat een fraai schouwspel zijn.

De modelspoorafdeling begint met een artikel waarin René Vink allerlei tips geeft over de renovatie van modellen waarmee iets rampzaligs is gebeurd. In zijn geval werden wat treintjes geplet onder een instortende boekenkast.
Len de Vries himself gaat in twee artikelen de bouw van de KleiNSpoor BDs bespreken. Deze keer de ruwbouw en de grondverf, de volgende keer spuiten en afwerken. Altijd nuttig om te lezen hoe een ervaren rot zoiets aanpakt. Voortreffelijke kit ook, zo te zien.
Daarna toont Flip Seurink hoe er sinds Railmagazine 212 verder is gebouwd aan zijn RTM-modelbaan. Een eindje verderop het vervolg op het artikel over tentoonstellingsbaan 'Mariahöhe' uit nummer 238. Daar tussenin een artikel over Legotreinen. René Kok is geïnteresseerd in Legotreinen en in technisch Lego. Die combinatie levert pneumatisch aangedreven locomotieven op: goed herkenbare locs met indrukwekkend cilinderwerk dat is aangesloten op een compressor.

In ‘onder de loupe genomen’ een uitgebreide vergelijking tussen de Linten van Fleischmann en Mehano. Als deze vergelijking niet uitputtend is, dan weet ik het niet meer. Ook de foto's zijn verhelderend. Ze laten bijvoorbeeld zien dat het verschil in raam- en deurhoogte tussen de niet correcte Mehano (Lint 41) en de wel correcte Fleischmann (Lint 41H) meer in het oog springt dan je zou denken. Len de Vries vindt geen van beide modellen ‘echt voordelig’. Fleischmann is duur, maar dan heb je ook wat; Mehano is goedkoper, maar levert te weinig waar voor het geld. Als er toch te veel geld moet worden uitgegeven, dan maar doorsparen voor ...

Zoals gebruikelijk eindigt het nummer met de productinformatie. Ook hier mooie foto’s natuurlijk, maar het doet genoegen om te zien dat er deze keer werkelijk helemaal niets in de rubriek is te vinden dat al niet op de site werd aangekondigd.  ;D
Titel: Re: Railmagazine 243
Bericht door: Chris op 11 April 2007, 10:05:46
Nette bepreking.
Blad ondertussen gelezen.
De kleinspoor bouwset is al eens op BeneluxRail besproken.
Die bevindingen zie ik nog niet terug in het artikel, hoewel ze overduidelijk aanwezig zijn. Eens kijken of men het in deel II er wel over heeft....
Titel: Re: Railmagazine 243
Bericht door: Robbert op 11 April 2007, 13:31:56
Citaat
Op pagina 8 staat een interessant treintje om na te bootsen: zes keer class 66 getrokken door een 6400 op weg naar de aloude werkplaats in Tilburg. Nog wel, want op de volgende pagina lezen we dat Nedtrain en de gemeente Tilburg overeenstemming hebben bereikt over verhuizing van de werkplaats. Er staat niet bij wat er met de draaischijf en de locloods gaat gebeuren.

De gemeente Tilburg wil de huidige lokatie gebruiken voor woningbouw, dus alles moet weg. En NedTrain gaat alles nieuw bouwen.  Ze gaan een eindje verderop zitten langs het spoor.

Hoor ik net van Gerard.

Kan iemand die foto voor mij Inscannen ?

EDIT: Is gebeurd, Dankje Gerard.

Groetjes,

Robbert
Titel: Re: Railmagazine 243
Bericht door: henk op 11 April 2007, 13:41:27
Ik dacht dat draaischijf en loods op de monumentenlijst stonden. Dan vrees ik eigenlijk dat ze als doods monument tussen de huizen komen te staan.
Ik heb een beter idee. Duitse draairommel uit het spoorwegmuseum en echt Nederlandse draaischijf erin.  :D
Titel: Re: Railmagazine 243
Bericht door: Blausee_Mitholz op 11 April 2007, 13:43:50
Goed idee Henk, incl lokloods  8)
In MSN horen ze inderdaad thuis, regel jij het even  ;D
Titel: Re: Railmagazine 243
Bericht door: Stijn de Vreede op 11 April 2007, 13:46:49
Citaat
In MSN horen ze inderdaad thuis
De railhoppers ook  :'(
Titel: Re: Railmagazine 243
Bericht door: Gerard op 11 April 2007, 13:48:53
Citaat
Kan iemand die foto voor mij Inscannen ?

Ik heb net met Robbert afgesproken dat ik een scan voor hem maak en opstuur.
Titel: Re: Railmagazine 243
Bericht door: mmhajvth op 11 April 2007, 14:00:01
Locloods/Werkplaats Tilburg gaat naar Tilburg Loven aan de Noordoostkant van Tilburg. Het terrein tussen Tilburg Noord, Loven en Qurijnstok gaat daarvoor gebruikt worden. Dat betekend dat Udenhout geen station maar wel Nederlands grootste tractie materieel werkplaats in de achtertuin heeft liggen over een tijdje.
Het hele gebied tussen Tilburg noord en Udenhout word binnenkort vol gezet met woningen. Het stedenbouwkundig plan is al klaar. Kenmerkend zal de ene boer zijn die als een soort van alternatief stadspark mag gaan fungeren in het midden van die nieuwe wijk. (Soort Breda Haagse beemden idee.)

Verder zal op de huidige plaats inderdaad ook woningbouw gaan plaatsvinden maar wel een stuk stedelijker.(Denk aan appartementen e.d.) Dit heeft natuurlijk temaken met de grondprijs en het feit je tegen het centrum aan zit.
Onder het station zal de tunnel verbreed worden en ook gezorgd worden voor een voetgangers noord-zuid verbinding die er nu wel is maar alleen voor personeel van Nedtrain.

De Oude ronde locloods en de Draaischijf zijn inderdaad opgenomen in de monumentenzorg en mogen/kunnen waarschijnlijk ook niet verplaatst gaan worden. De draaischijf zal naar alle waarschijnlijkheid statisch worden en de Locloods wil men uiteindelijk laten dienen voor onderdak aan beginnende kunstenaars die daar hun atelier van kunnen maken. (met restricties en regels uiteraard)
Over de Locloods en Rolbrug is het laatste woord overigens nog niet gevallen, dus er is nog een kans dat het anders word dan ik net aangaf hoewel die kans niet erg groot is aangezien nuttigere dingen ook meer geld kosten en een gemiddeld gemeente bestuur weinig geld beschikbaar maakt voor spoorweg historie. (Bron: Stedenbouwkundige dienst van de gemeente Tilburg. Datum 4 April 2007)

m.v.g.

Mark