BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: stootkussen op 18 December 2011, 19:19:26
-
Als jullie dachten dat alleen de koppeling een probleempje vormt.. Nee dus ;)
Dezelfde locomotief, de Roco 43228, heeft in de ketel een gewicht zitten in de vorm van een T met ongelijke poten.
Foto's:
https://images.beneluxspoor.net/bnls/LocAchterkant.jpg
https://images.beneluxspoor.net/bnls/locZijkant.jpg
https://images.beneluxspoor.net/bnls/LocBodem.jpg
Ik hoop dat de foto's duidelijk maken wat het probleem is; hoe krijg je dit gewicht eruit om zodoende plaats te maken voor een locdecoder ?
Ook nu dank voor de aandacht en wellicht een goed advies.
Vriendelijke groet
Adri
-
Als ik foto drie zo bekijk, zou ik zeggen dat er een pen in zit.
Uitboren en je hebt waarschijnlijk het gewicht eruit.
vrgr Steef
-
Lijkt me geen pen maar een eindstuk van het gieten. Bij veel Roco-stoomlocs kan de voetplaat in zijn geheel los worden gemaakt en dan kan het gewicht er gewoon uit. Voorzichtig, het lijken soms wel klik-krak verbindingen ;D UIteraard uitkijken met leidingen en appendages die in beide delen vast zitten (erin gestoken dus).
Marc
-
http://www.roco.cc/fileadmin/downloads/Ersatzteilblaetter/43228.pdf (http://www.roco.cc/fileadmin/downloads/Ersatzteilblaetter/43228.pdf) Zo te zien aan de tekening kan de voetplaat er inderdaad vanaf. dan zou het gietstuk er richting rookkastdeur uit moeten kunnen.
nabrander: bij het nog eens goed bekijken van de tekening zou ik zeggen dat de ketel delen om het gietstuk tegen elkaar geplakt zitten en het giet stuk er dus niet meer uit kan. :-\
-
denk eerder dat ie er naar achteren uit zou moeten kunnen, maar is het echt nodig? dr staat me bij dat de decoder bij dit ding in de kolenbak gaat.
-
Afgaande op de Br 23 van Roco lijkt het me sterk dat het gewicht door de fabriek gelijmd is.
Wat je zult hebben te doen is de onderdelen verder uit elkaar halen. Dus op zoek naar klikverbindingen.
Hier eens aan trekken daar eens zien of er naden zijn. De grootte van de onderdelen bekijken.
Bij de Roco 23 zit er een onderkant van de ketel die er uit getrokken kan worden maar deze zit dus met een klikverbinding in de ketel vast. Vergelijkbare constructies zou ik mij bij jouw lok kunnen voorstellen.
Als je het gewicht eruit hebt: dan moet je daarin nog ruimte maken.
Wat maakt dat je de decoder in de ketel wilt en niet in de tender?
Groet
Jan
-
Zo te zien aan de tekening kan de voetplaat er inderdaad vanaf. dan zou het gietstuk er richting rookkastdeur uit moeten kunnen.
Klopt, ik heb een BR 17 helemaal uit elkaar gehaald, lijkt mij een redelijk overeenkomstige constructie.
Bij dat model houd de bodem/voetplaat het gewicht tegen.
je moet dus de ketel los zien te krijgen van die plaat, dan schuif je het gewicht er zo uit.
-
Dank voor de reacties tot nu toe
De voetplaat kan los van de ketel maar dan is het probleem nog net zo groot. Het gewicht word tegengehouden door het onderste, rechte stuk van de ketel. Ik heb indachtig het klik - klak advies geprobeert om dit onderste rechte stuk er uit te krijgen. Ze hebben degelijke lijm gebruikt want er gebeurde niets behalve nu een scheur in dat onderste stuk. De foto's spreken voor zich ook al zijn ze niet zo scherp.
https://images.beneluxspoor.net/bnls/Gewicht1.jpg
Je kunt ook zien dat ik hier de voetplaat los heb van de ketel, ben alleen niet verder gegaan om dat dan alle leidingwerk ook los moet .
https://images.beneluxspoor.net/bnls/Gewicht2.jpg
Ook hier zie je dat de plaat los zit van de ketel. Je ziet ook de boosdoener en de door mij gefabriceerde scheur. Maar goed was het proberen waard en wat lijm erop en het is weer oke. Maar verder breken ga ik niet doen Dat zou echt zonde zijn.
@ Ruudns > Je hebt gelijk dus en het is niet met houtlijm geplakt :(
Waarom ik de ketel inwil is omdat daar egr weinig plaats is voor een normale locdecoder met voldoende functie uitgangen Een micro past idd wel maar dan moet ik weer aan de decoder gaan solderen en de onversterkte uitgangen weer gaan voorzien van een transistor en zo. Vandaar deze keuze. Maar zal nu toch moeten besluiten voor de tender te gaan ben ik bang
Dank tot nu toe voor het meedenken
Vr Gr Adri
-
:( das niet zo mooi, maar wel te lijmen zie ik. Als ik de exploded view van de tender bekijk, denk ik dat Floris gelijk heeft en er in die tender wel genoeg plek is voor een grotere decoder. Dan wordt het dus wat meer bedrading trekken tussen lok en tender om alle functies op zijn plek te krijgen. Succes (y).
-
Ook hier nog even een update. Aangezien ik het gewicht er dus niet uitkrijg, tenminste niet zonder de rest van het ketelhuis zwaar te beschadigen, de decoder toch maar in de tender gezet:
https://images.beneluxspoor.net/bnls/Gew5.jpg
Geen probleem dus er is net plaats, alleen moet er een flink deel van de "kolenvoorraad" worden afgezaagd. Maar oke dat is te doen en zoals je ziet zit het er keurig in. Waarom ik dit toch liever niet doe moet ik nog even uitleggen denk ik. De decoder sluit de opening van de motor volledig af. Die kan dus zijn warmte alleen maar kwijt via de decoder die op zijn beurt extra warm zal worden. Een tweede reden is de hoeveelheid draden die nu van de tender naar de loc moeten en extra mechanische weerstand in de bochten veroorzaakt. en de derde reden is het gewicht verlies door het wegzagen van een deel van het gewicht boven de decoder. Ik kan met loodstukjes nog wel iets extra gewicht er in brengen maar dat is minder dan dat ik heb verwijdert.
Oke iedereen weer op de hoogte wat ik tijdens de natte sneeuw buien heb gedaan.
Vriendelijke groet
Adri
-
Laatste foto. Alles zit er in en werkt, de smd ledjes branden De koppeling zegt KLIK en er komt rook uit de juiste plaats ;)Nu nog een gewoon ledje in de vuurkist en dan de ketel er weer op. Dus nogmaaals dank voor de adviezen.
Groeten
Adri
https://images.beneluxspoor.net/bnls/Klaar2.jpg
-
@Adri: welke rookgenerator heb je gebruikt?
-
Seuthe nr 11
-
Stuur je hem aan met een roco multimaus? Is hij regelrecht op een functiedraad van de lopidecoder gezet?
-
Hoi Ruud
Gebruik nog steeds TwinCenter en heb daar geen problemen mee. Roker zit rechtstreeks op een functie aansluitning, gebruikt ongeveer 55 mA.
Grtz
Adri
-
@Adri: (y) Wat is de railspanning die je twincenter de rails op gooit. Mijn roco trafo heeft een uitgang van 16V~. Komt dit ongeveer overeen met de trafo van de twincenter? Ik kan me voorstellen dat dit het verschil tussen wel of niet goed roken gaat veroorzaken. Zit jouw seuthe ook aan één kant verbonden met het metale frame van je lok en hierdoor dus NIET met de blauwe draad van je decoder?
Zie ook dit draadje: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,21007.msg647360.html#msg647360 (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,21007.msg647360.html#msg647360)
-
@Ruud De spanning is 18 - 20 volt De roker zit rechtstreeks op een functie en op de blauwe draad aangesloten. Bij een andere loc heb ik een messing buisje in een plastic voetje gelijmt Binnendiameter dus 5 mm rond. Maar je kunt ook een andere "roker" gebruiken toch? De aansturing gebeurt door Lenz Silver decoder en nog een oudje, ook van Lenz(1035) Ik zou nooit de railsspanning gebruiken, waar heb je anders je functie uitgangen voor ? Zijn meestal ook nog tegen kortsluiting beveiligd. Maar goed ik heb ze dus los van het frame en geen problemen er mee. Af en toe sputteren ze wat maar dat geeft wel een leuk effect. Hoop dat dit dan wel een antwoord was waar je wat aan hebt.
Voor jou en andere lezers > Beste wensen nog voor 2012!
Adri
-
@Adri: (y) Als ik het dus helemaal goed begrijp is de seuthe dus inderdaad tov het chassis geïsoleerd. Mijn oude Seuthe was dat zeer zeker niet. Er zat één aansluit draad aan de messing pijp, die tevens het chassis in zijn gehele lengte raakt. Mijn lok is uit 1978 ;D
-
(y) Vandaag eindelijk een nieuwe seuthe No12 binnen. Ik had gehoopt dat deze van 2 draden voorziene rookgenerator het messing NIET aan één van beide aansluit draden zat. :-X Niets is echter minder waar.
De Fleischmann BR50 assen liggen aan één kant aan het metalen chassis en doordat de seuthe ook in het chassis zit, ligt deze dus ook aan één kant aan de rails. Als ik hem dus met F2 (paars) wil gaan schakelen en de draden van de seuthe aan F2 en blauw leg, ga ik dus weer een sluiting maken of niet?
Hoe los ik dit op? De hele metale blok waar de seuthe in past van het chassis zagen zodat ik hem geïsoleerd tov het chassis kan aansluiten? Of hoe sluiten jullie de seuthe in zo'n geval aan op een lopi4?