BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: JAB van Ree op 06 December 2011, 20:56:39
-
Ik heb een aantal Digitrax UP5 paneeltjes gekocht. Ik ben van plan op mijn baan een Loconet-B ringleiding te leggen en waar nodig de UP5's in te zetten om van Loconet-B naar Loconet-T te gaan om zo decoders en handregelaars te voeden en toch maar een databus te hoeven doorvoeren tussen modules.
Nou valt mij op dat Digitrax 15V DC gebruikt (PS14 adapter, al vermoed ik dat die 15V nog wel hoger kan uitvallen indien onbelast) terwijl Huib Maaskant het over 12V DC heeft (en geen polariteit vermeldt) (http://www.floodland.nl/aim/info_lol_met_loconet_1.htm) en in de Loconet personal edition documenten kan ik al helemaal niets vinden over het Loconet-T gebeuren (de benaming lijkt sowieso bij Uhlenbrock vandaan te komen...) Uhlenbrock houdt het denk ik op 12V DC (9V AC gelijkgericht komt op circa 12V DC, van de Loconet Stromeinspeisung 63100 handleiding)
Wat is nu de 'officiele' spanning en is er nog een standaard qua polariteit? En als de polariteit niet vastligt; is AC ipv DC dan ook toegestaan?
-
stuur een emailtje naar de importeur zou ik zeggen. inexspoor#planet.nl # is @
-
Ik gebruik meer dan alleen Digitrax, de importeur zal ongetwijfeld zeggen dat ik een PS14 moet nemen, maar of mijn Uhlenbrock Intellibox Basic / Power4 en mijn Fleischmann Profi-Boss dat ook leuk vinden is daarmee nog niet bekend; vandaar dat ik het hier vraag...
-
Digitrax site : You can power up to 9 additional UPs and/or URs from a single +12V to +15V DC supply
-
Ik weet wat Digitrax voorschrijft... maar Digitrax is niet de enige leverancier van Loconet en er lijkt geen eenduidige standaard te zijn, vandaar ook mijn vraag. Dus als er mensen zijn die meer info hebben dan van de Digitrax website / manuals houd ik me aanbevolen.
-
Er is geen voorgeschreven standaard JAB.
Volgens mij is het ook een soort van 'misbruik' van het 'rail-sync' signaal geworden. Dat was namelijk de originele DigiTrax spec. Dat Uhlenbrock daar later de LocoNet-T bijbedacht heeft, zit niet in de specs en is in feite incorrect.
Je zult dan ook zien, dat elk LocoNet device dat z'n voeding uit de 'railsync' haalt een gelijkrichter en spanningsstabilisatie aan boord heeft.
Sterker, ik heb daar destijds nog een discussie met John Jabour ( bedenker van LocoBuffer ) over gehad. De specs schrijven zelfs voor, dat in geval van GP_OFF ( spanning van de baan !! ) het railsync-signaal ook moet wegvallen. Het gevolg daarvan is, dat alle devices die daaruit gevoed worden, ook spanningsloos geraken...
Wederom Uhlenbrock heeft daar een hack op bedacht: In het geval van GP_OFF stoppen ze met moduleren van de railsync ( Loconet-B ) en trekken 1 lijn 'hoog' en de andere 'laag'. Welke hoog danwel laag wordt, is volledig willekeurig en hangt af van op welk moment in de bit-stream GP_OFF is geconstateerd.
Grtzz,
Karst
-
De UP5 heeft zelfs geen Railsync op de voorkant zitten, maar gelijkspanning, ze noemen het dan Trottle jack!
-
Dank je Karst, dat is precies wat ik wilde weten!
Hmmm dus als ik het quick'n'dirty wil doen, kan ik gewoon mijn 16V AC ringleiding op de power-in van de UP5 gooien, of zou 16V net teveel zijn (hoewel... railsync kan dacht ik tot dik over de 20V gaan?) Ik hoef me dus iig geen zorgen te maken over polariteit enzo, dat scheelt alvast. Worst case iedere module een simpele 7812 voeding geven.
-
Ik zou zeker dat laatste doen ;)
-
OK bedankt, gaan we de soldeerbout maar weer opstoken ;D
-
Goedzo, (y)
Brugcel, elko 47uF, 100nF voor en 220nF achter de 7812
'Better sure than sorry ;)'
Grtzz en suc6,
Karst