BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Rob Bogers op 06 December 2011, 09:25:27
-
Een kennis van mij wil graag een ECos 2 in combinatie de daarvoor speciaal bedoelde ECos detector modules inzetten en uiteraard gebruik maken van de Railcom mogelijkheid. Het lijkt allemaal erg fraai om te zien maar heb je er wat aan als je een treinbesturingsprogramma gebruikt zoals Win-Digipet of Traincontroller of elk ander programma?
Zo'n dure centrale vind ik zowiezo overdone mar goed...
Laatste vraag, wat kost een locdecoder met Railcom mogelijkheid als ze al bestaan want ik kan ze niet vinden.
Alvast bedankt voor de hulp.
Groet Rob Bogers
-
Alle ESU LokPilot (en ik neem aan dus ook LokSound?) 3.0 en 4.0 varianten hebben RailCom ondersteuning. Lenz Silver en Gold decoders hebben het ook evenals veel modellen van Tams (zelfs de goedkope FD-R functiedecoder) Kortom qua decoders is er genoeg keuze.
-
Bij Traincontroller kun je prima Railcom gebruiken. In een blok detecteer je dan niet alleen dat er iets is maar ook welke Lok.
Manual sectie 5.5
Overigens betaalt de prijs van een Ecos zich prima terug in gebruiksgemak en mogelijkheden. De oorspronkelijke prijs van een Twincenter of IB lag indezelfde orde van grootte.
-
Ik ken Traincontroller niet echt goed maar Win-Digipet detecteert ook elke loc en op nagenoeg elke plek op de baan en zelfs dat wordt toonbaar gemaakt met afbeelding en bouwserie (als je dat wilt). maar als ik kies voor de Esu detector van 181 Euro dan kan ik maar maximaal 4 punten van de 16 laten werken als detectie voor Railcom detectie, dat heb ik toch goed begrepen?
Rob
-
Dat klopt idd 4 v d 16 kunnen daarvoor gebruikt worden. Reden? simpel gezegd hoef je niet altijd te weten welke trein zich waar bevindt. Je kunt dit juist gebruiken in bv Stions om een lok een extra actie te laten doen.
maar ook bij dit soort modules etc geldt dat er in de loop van een periode (jaar of 2, 3) een prijsafvlakking zal komen naarmate er meer van dergelijke devices beschikbaar komen.
In de IT wereld gaat dat snel, in de (europese) modeltreinenwereld niet.
-
Hier een leuke joetuub over het gebruik van Railcom en mogelijkheden.
Je ziet dat zelfbouw van dit soort modules al mogelijk is.
http://www.youtube.com/watch?v=keDJOnSlqvc
-
Zoals ik al aangaf, Win-Digipet laat de gebruikte locomotieven al zien met zowel een afbeelding als ook de bouwserie. op bijna elk punt op de baan en dat op de spot acties uitvoeren kan in Win-Digipet ook met een Tams centrale of IB-Com op bijvoorbeeld de seconde naukeurig maar ook op de milimeter, dus als er per module van 180 Euro (vind ik nogal wat) maar 4 posities gekozen kunnen worden en die liggen dan ook vast natuurlijk lijkt mij een investering (en dat was de vraag eigenlijk van mijn collega) van 600 Euro + 180 Euro eigenlijk een beetje overkill.
Ik kan met een Tams of IB of IB-com namelijk hetzelfde doen. Ook wisselstraten en rijwegen aanmaken kan in zowel in de ECos maar ook in WDP. Ook het doel van twee bedieningsknoppen op een ECos lijkt mij niet alleen niet eenvoudig te bedienen bij gebruik van meer dan 4 locomotieven maar bij gebruik van een programma als genoemd overbodig en zo heeft de ECos meer van dat soort leuke dingetjes maar die zitten ook in WDP. Dus waarom twee keer zo'n enorme uitgave. En al helemaal in deze dure tijd.
De ECos is een heel mooi ding maar ik denk dan toch dat je de aankoop moet afwegen als je tevens een besturingsprogramma gebruikt. Tja als je zo'n centrale al had dan is heb je die vraag niet meer ...
Groet Rob
-
Ja Rob wat dat betreft heb je gelijk.
Juist bij de aanschaf van een modelbaan moet je jezelf afvragen wat je uiteindelijk doel is: sturing van je baan met PC en software of met een centrale die vanaf moment van aanschaf je van allerlei gemakken voorziet.
Veel van de beginners die ik spreek op beurzen etc. maken die afweging nog niet en kopen om zeer uiteenlopende redenen dingen die ze nog lang niet nodig hebben. Te vaak begint men nog met een startset meet een fraaie lok en wagens maar een bedieninstrument wat snel te klein, te onhandig, niet meer compatibel of niet meer te upgraden is.
Werken met Railcom, blokken terugmelding, programmatuur etc valt al gauw in "voortgezet onderwijs" terwijl de lagere school van modelbanen nog niet doorlopen is. Het gevolg laat zich raden, men verliest de interresse omdat zaken niet lukken en voelt zich teleurgesteld in de hobby. Tis als met pizza's , begin met die bodem!
grtz
-
Dat dacht ik ook. Ik zie dat soort dingen ook heel vaak bij baanplannen. Men koopt alvast station Bonn, Baden-Baden of een vergelijkbaar station en dan blijkt de gehele baan op een plaat te moeten van 1.22 meter x 2.44 meter o.i.d. en dus het stationscomplex niet langer te kunnen zijn dan 1.80 meter lang en dan is de verhouding een beetje op straat.
Ook ik heb dergelijke fouten gemaakt, zo begin je nu eenmaal. Maar als je kan voorkomen dat een collega dergelijke dure fouten maakt, dan doe ik toch poging. Niet geschoten is altijd mis.
Dank voor je uitgebreide reactie, stel ik zeer op prijs.
Groet Rob
-
Heeft iemand hier ervaringen met de Ecos en detectie?
Ik heb hier alles in huis, maar slechts bij de ESUs Lopis werkt het Railcom. Mijn Zimos en Lenz dekoders werken niet. Moet ik hier iets anders doen?
De decoders zijn alle getest op werkend Railcom met een Lenz-modul!
Groet
Bernd
-
Zo te zien heeft niemand ervaring ermee? Jammer ...
-
Misschien het Esu forum?
Rob