BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Stoker op 26 November 2011, 20:19:05
-
Het probleem is,dat wanneer mijn hondekop een meegebogenwissel passeert,dat je dan een tik hoort.Volgens mij raken de wielen het puntstuk van de wissel.
Heeft iemand hier ook ervaring mee.Om ze te vervangen voor een rechte is geen optie voor mij.Daarvoor heb ik te weinig ruimte.
gr Jan.
-
Hallo Jan,
Ik heb een Piko Hondekop geel met omgekeerde L-seinen. In mijn baan liggen twee Fleischmann Profi meegebogen wissels, die als overloopwissel liggen. De Hondekop loopt er probleemloos doorheen. Sommige andere locs, zoals de Lima(Rivarossi) NS1312, hebben er meer moeite mee. Ik zou eens de wielafstanden van je Hondekop nameten. De afstand binnenkant flens moet 14,4 mm zijn. Als de wielen te ver uiteen of te dicht bijelkaar staan, kun je de problemen die je beschrijft, krijgen. Ook treden dan vaak ontsporingen op.
-
Bedankt voor het antwoord Dirk.
Ik heb geen last van ontsporing.Bij het beneluxtreinstel is het ergst.
De andere twee Hondekoppen van mij doen het een beetje.
Wat mij wel opvalt is,dat bij één rijrichting het haast helemaal niet voorkomt.
Wat je voorstelt zal ik zeker proberen.
gr Jan.
-
Ik heb het anders aangepakt.Na wat heen en weer rijden met het treinstel heb ik wat van het puntstuk afgevijld.En zowaar het euvel is verholpen.
Alle drie de Hondekoppen van mij,de 329,de 348 en het beneluxtreinstel 1202 van de NS,rijden nu goed over de meegebogenwissel.
gr Jan.
-
Hallo Jan,
Goed te horen dat het probleem is opgelost. Ik zal eens kijken of ik op die manier ook het probleem bij mijn NS1312 kan oplossen. Ik heb dat nu gedaan door de wissel te verkanten en dat werkt ook. Ik zie echter ook wel dat de locs er wat overheen wippen. Dat zie ik ook wel bij de Engelse wissels.
-
Ik heb ook een aantal Fleischmann Profi meegebogen wissels in het schaduwstation maar heb dit euvel nog niet meegemaakt. Ik heb twee Hondekoppen van Piko in tractie over de baan rijden. Zal toch eens gaan opletten of er in de buurt van de betreffende wissel een tik te horen is als de beide stelletjes er overheen rijden, in ieder geval dank voor de tip.
Groetjes Rob
-
Mijn nieuwe 01 stoomloc van Roco ontspoort ook op de meegebogenwissels. Ik vind het rotdingen (die wissels dan) en heb ze al zo min mogelijk toegepast. De eerste loopas komt omhoog en wil gewoon rechtdoor. Een 2200 en V200 ontsporen niet, maar helemaal lekker gaat het ook niet.
-
Dit komt ook erg veel voor bij mijn profi slanke en kruiswissels. In vrijwel alle gevallen was het de flensafstand. Bij sommige treinstellen varieerde deze van 14,2 tot 14,8 mm. Bij mij was het probleem kortsluiting op het puntstuk, dat gaf inderdaad ook een tik met vonkje, maar soms ook het ontsporen van de eerste wielen.
Na afstellen van alle wielflenzen, meestal 14,5 mm waren de meeste problemen verholpen.
Groeten,
Henny
-
Er wordt hier erg geconcentreerd op de flensafstand in de wielstellen. Niks mis mee natuurlijk, maar als een trein probleemloos door gewone wissels rijdt, maar niet door meegebogen wissels, dan zal er iets mis zijn met de maatvoering in dat meegebogen wissel. Dus controleer daar ook eens of de spoorstaafafstanden en groefwijdtes wel overeenkomen met NEM310.
-
De enige loc die bij mij erover wipt en ontspoort is de 2445 van Roco,ondanks dat de wielen al een keer gesteld zijn.
De twee andere,Roco 2418 en de 2417 rijden er probleemloos overheen.
Daarom is de 2445 voor eeuwig verbannen naar de vitrine. ;D
gr Jan.
-
Mijn nieuwe 01 stoomloc van Roco ontspoort ook op de meegebogenwissels. Ik vind het rotdingen (die wissels dan) en heb ze al zo min mogelijk toegepast. De eerste loopas komt omhoog en wil gewoon rechtdoor. Een 2200 en V200 ontsporen niet, maar helemaal lekker gaat het ook niet.
Zoiets heb ik meegemaakt met een Roco BR 50. De beschermhulzen voor de zuigerstangen veroorzaakten dat. Die liggen naast de loopwielen en beperken de beweging ervan. Nadat ik die hulzen had weggehaald, was het probleem over.
Maar je het model word er natuurlijk minder werkelijkheidsgetrouw van.
Mvg,
Henk
-
Die beschermhulzen zijn al verwijderd, want anders komt de loc ook niet door normale bochten.
Ik heb vanavond nog eens gekeken naar een paar dingen. De afstand tussen de wielen is precies goed. Als de loc heel langzaam rijdt gaat het wel goed en kan ik dus niet zien wanneer en waardoor het mis gaat.
Wel lijkt het erop dat als ik het wissel aan de binnenkant wat naarbeneden druk dat het dan wel goed gaat. Ik zal daar eens een spijkertje in slaan.
-
Mijn BR01 van Roco ontspoorde ook maar dat gebeurde niet met de voorloop wielen maar met de drie grote spaakwielen waarschijnlijk komt dat omdat bij de meegebogen wissel van Fleischmann Profi de naar binnen afbuigende rail gelijk is aan de boogstraal 6120 van de Profirails en voor Roco locs van dit type maar ook de 03 is dit een beetje teveel van het goede. Mijn Fleischmann loc BR01 kan deze bocht nog wel hebben net als de BR50 en BR44 van Roco. De drie grote spaakwielen kunnen niet ver genoeg naar binnen of naar buiten en dat komt waarschijnlijk door het stangenstelsel (ik gok nu even).
Rob
-
Die meegebogen wissels van Fleischmann geven ook problemen bij Fleischmannlocs. Mijn eigen Br 103 liep er continu over uit de rails.
Andre
-
Wel lijkt het erop dat als ik het wissel aan de binnenkant wat naar beneden druk dat het dan wel goed gaat. Ik zal daar eens een spijkertje in slaan.
Nu ik dat lees, herinner ik me dat ik soms ook een meegebogen wissel iets moest verbuigen (of misschien juist in de goede vorm zetten?) om problemen met ontsporingen op te lossen. Het lijkt erop dat het mis gaat als dergelijke wissels ook maar iets 'bol' staan.
Mvg,
Henk
-
Ik heb 2 locs van het type van die BR103 en nog een loc BR151 maar die lopen goed bij mij over die wissel. Overigens is het wel zo dat bij het zogenaamde "openrijden" van de bochtwissel er niets aan de hand is maar bij krappe boogstralen van 6120/6122 van Fleischmann of gelijksoortige met een radius van (radius 356,5) moet je toch oppassen, want dat is toch wel aan de krappe kant.
Groet Rob
-
Hi All,
De meegebogen wissels lijken inderdaad tegenverkant te zijn. De treinen hingen merkwaardig naar buiten als ze er doorreden en bij de NS1312 ging het dus echt fout. De wissel ligt nu stevig verkant de goede kant op en nu gaat het goed.