BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: MB6400 op 14 October 2011, 20:18:18
-
Ik lees hier dat er diverse decoders worden gebruikt van merken als Lenz, ESU, Zimo etc.
Kunnen jullie me vertellen wat de voordelen zijn van de diverse merken decoders ?
Ik moet namelijk nog beginnen en wil grasg goed onderbouwd beginnen.
Bvd,
Marc
-
Hallo Marc,
Sla daar de Miba-Special Digital eens op na. Die moet komende maand in de handel liggen. Daar staan de meeste in Duitsland (en ook dus de meeste NL) te kopen (lok)decoders in met alle eigenscappen zoals opgegeven door de fabrikant. Of probeer een van de oudere op de kop te tikken bij de modeltreinzaak.
De vraag:"Kunnen jullie me vertellen wat de voordelen zijn van de diverse merken decoders ?" is te vergelijken met de vraag: "Welke kleur heeft de regenboog?". Er zijn zoveel decoders, en ieder heeft z'n zwakke en sterke kanten (of soms alleen zwakke; kwalitatief uitermate terleurstellend).
Er zijn decoders voor Z-lokomotieven: Die zijn er handig als er niet zoveel ruimte is.
Er zijn decoders voor LGB-lokomotieven: Die zijn wel handig als je wat meer stroom nodig hebt.
Er zijn decoders die uitermate goed werken om de treintafel waterpas te krijgen.
Er zijn decoders zonder poespas, die je look laten rijden op een digitale baan.
Er zijn decoders met geluidsmodules, als je een keer naar iets wil luisteren.
Er zijn decoders die alleen functieuitgangen hebben, met name geschikt voor niet lokomotieven.
Er zijn decoders die wissel erg mooi aansturen met een motor.
Er zijn decoders die wissels met een servo voorbeeldig laten bewegen.
Er zijn decoders die je centrale veranderen in een discotheek.
Er zijn decoders die erg digitaal zijn: aan of uit.
Er zijn decoders die je zelf moet maken.
Er zijn decoders die aangeven dat er iets mis is door rook uit te stoten.
Er zijn decoders die alleen op een digitale baan werken.
Er zijn decoders die ook op een analoge baan werken maar niet met analoog wisselstroom overweg kunnen (zie twee regels terug)
Er zijn decoders die een hele kermis kunnen op laten lichten.
Er zijn decoders die plof zeggen...
Zie daar: decoders te kust en te keur.
Een prettige morgen,
Jan-Peter
Die voor z'n lokmotieven Esu producten gebruikt omdat ie daar de meeste ervaring mee heeeft, en het niet slecht doen.
-
Hallo naamgenoot,
voor mij zijn een aantal criteria belangrijk bij de keuze van een decoder:
1. Het digitaal systeem. Ik rij DCC, dus decoders moeten die taal kennen.
2. De prijs, ik wil een goede decoder tegen een schappelijke prijs.
3. De maximale toelaatbare stroom. Dit geldt zowel voor de motorstroom als voor de diverse functies en het totaal maximum).
4. Hoeveel functies heeft de decoder naast de motorsturing.
5. Welke mogelijkheden qua instelling hebben deze functies (knipperen, digitale koppeling, etc)
6. Verkrijgbaarheid.
7. Afmetingen. Is de decoder makkelijk te plaatsen en niet zichtbaar weg te werken.
8. Ervaringen die ik hoor van andere gebruikers en eigen ervaringen.
Dit zijn voor mij de belangrijkste criteria voor locdecoders. Het door Jan-Peter genoemde tijdschrift koop ik ook ieder jaar en de daarin opgenomen lijsten geven op vele van de hierboven genoemde punten al antwoord. Momenteel gebruik ik in 90% van de gevallen ESU.
groet Marc
-
Ik denk niet dat er onder de nieuwe types van de diverse merken nog slechte decoders gemaakt worden. Welk sesteem wil je gaan rijden? DCC of een ander protocol?
Ik zelf gebruik de ESU lokpilot v4, deze is ook via de ESU lokprogrammer van nieuwe firmware updates te voorzien zodat hij altijd up to date blijft. Deze decoders zijn breed inzetbaar en de meeste hebben reeds 2 aux (extra schakel uitgangen) voor binnenverlichting, rookgenerator of andere extra's die je op een lok of treinstel wilt gaan schakelen. Ook zijn ze via de meeste rijcontrollers goed te programeren (let wel: cv's boven 255 zijn niet met de Roco mause te programeren, maar dat geld voor elk merk decoder).
-
Bedankt voor de reacties.
Ik begrijp dat ik de vraag wat explicieter had moeten stellen. Ik heb een roco multimaus en daarmee dus DCC.
Wat ik graag zou willen weten is wat de voor- en nadelen zijn van de loc decoders van de 3 genoemde merken.
-
Mensen kunnen je niet snel vertellen wat de voor- en nadelen van allerlei soorten decoders zijn. Ze kunnen je wel vertellen met welke decoders ze goede of minder goede ervaringen hebben.
Ook hier vooral ESU lokpilot. Waarom? Uitstekende probleemloze decoders die voor allerlei motortypen zijn aan te passen. Daarvoor ken ik nu ook de weg bij allerlei instellingen met die decoder. Verder zijn ze voor goede prijzen te vinden.
Recent een paar Zimo 630 decoders aangeschaft. Duur, maar ze hebben zo'n handige omvang voor de loks waar het over ging. Doen het ook goed, maar was meer gezeur om de decoder te laten doen wat ik wilde, vermoedelijk omdat ik er minder ervaring mee heb.
Verder nog twee verdwaalde Kuehn decoders, maar die koop ik niet meer, vind ik persoonlijk toch minder.
Met andere merken al jaren geen ervaring meer, waarom ziu ik, maar ik weet dus ook niet wat de kwaliteit van de tegenwoordige Lenz of Uhlenbrock decoders is.
-
Ik gebruik in 60% van m'n locs ESU-decoders (V 3.0) en in de rest Lenz Gold-decoders, een enkele Lenz Silver-decoder. Ze bevallen me prima. Met oudere types Lenz-decoders had ik problemen. In enkele oudere locs heb ik nog Fleischmann-decoders zitten. Die vind ik wat minder plezierig, omdat m'n treinen zich hiermee iets minder soepel laten besturen. Dat geldt ook voor een enkele loc die uitgerust is met een Roco-decoder uit startsets.
Sinds kort heb ik een paar ESU decoders van het nieuwste type V4.0 in gebruik. Die bevallen me matig, omdat de locs daarmee gehoriger zijn dan ik wil. Ik overweeg daarom weer Lenz Gold-decoders te gaan gebruiken.
Groet,
Ruud
-
Mijn ervaringen:
Zeer goed: ESU LokPilot 3.0, ESU LokSound 3.5 en een enkele Zimo voor het betere rangeerwerk (Zimo's zijn beter in het lagere snelheidbereik).
Ik heb me vanwege de prijs wel eens laten verleiden tot LokPilot Basic (veel te weinig functionaliteit) Hornby prullen (niet normaal te programmeren) en dat doe ik dus nooit meer.
Ook zat er in een loc die ik onlangs kocht een of andere cheapo van E-Z Bachmann... Bagger, werkelijk.
Gerard
-
Persoonlijk vind ik de ESU 3.0-4.0 het fijnst. Decoder mooi afgeschermd met folie tegen korstluiting en doen het alijd goed. Versie 4 vorige week even getest, leek nog beter dan de 3.0.
verder sluit ik me volledig aan bij het commentaar van Gerard ivm dezelfde ervaringen.
gr Michael
-
Lenz silver bevalt me ook altijd goed. Lekker betaalbaar en rijd als een zonnetje met genoeg functies. Daarnaast gewoon betrouwbaar...
-
Ik gebruik alleen maar ESU: tot nu toe alleenLokPilot V3's, en een enkele Basic, daar ik de V4 niet voldoende kan programmeren met m'n MultiMaus.
Waarom: de kortsluitingsbestendigheid, de uitgebreide handleiding (die er helaas telkens bijgeleverd wordt), de mogelijkheid tot functie-mapping, de onhoorbare aansturingsfrequentie van de motor en de 2 extra (onversterkte) functie-uitgangen.
Ik heb slechts 1 maal een Roco decoder gekocht, en wist meteen weer waarom ik normaal altijd ESU gebruik: te weinig functionaliteit, een piepende motor en geen extra functies.
-
Ruud
Voor wat betreft het toegenomen geluid: gewoon de regelfrequentie op 20 KHz terugzetten
kijk even in de gebruiksaanwijzing welke CV die heb ik ff niet bij de hand.
Gr. Ron
-
In het begin van mijn digitaal tijdperk heb ik veel Lenz decoders gekocht, die nu nog goed functioneren.
De laatste die ik van Lenz heb gekocht zijn voornamelijk de "silver" en 3 maal een "gold" deze funtioneren goed en ben er gewoon te vreden over.
De laatste tijd is het echter alleen maar de ESU lokpilots v3.0 en de v4.0 hierover niets te klagen.
1x een Kuehn gekocht en daar was ik niet zo over te spreken. Ik heb hem nog wel maar zal binnenkort worden vervangen.
-
... de uitgebreide handleiding (die er helaas telkens bijgeleverd wordt) ...
Hoezo helaas?
Het kan ook anders, ik weet het, maar ik gebruik ze als volgt: Al mijn documentatie van loc's (bijgeleverde boekjes en tekeningen, etc) stop ik in insteekmapjes die dan op volgorde van hun nummer (= bij mij ook het decoderadres) in een ordner gaan. In diezelfde insteekmapjes doe ik dan ook de documentatie van de decoder.
Altijd alles van dezelfde loc bij elkaar en bij de hand.
Ook handig als je mocht besluiten er weer eentje van de hand te doen...
Gerard
-
Maar we dwalen wat af... ;D
-
Ik gebruik ook de ESU decoders 3.0 en heb nu ook een 4.0, deze bevallen mij het beste.
Wat betreft de Multimause en het programmeren van de hogere CV's in een 4.0. Als je de Multimauszentrale Pro (http://www.roco.cc/produkteshop/uebersicht/detail/cat/139/pr/set-multimausproampnbspampnbspmit-funk-multizentraleproampnbsp.html) (10832, blauw draadloos) hebt dan kun je wel de hogere CV's WEL programmeren. Zo uit m'n hoofd dacht ik dat je dan t/m CV 1024 kunt bedienen, maar dat zou ik dan moeten nakijken in de handleiding.
Groenten Rob
-
Ik ben ooit een draadje begonnen om het bij te houden maar dat was wat ingewikkeld door de korte tijd dat je een post mag aanpassen en de onoverzichtelijkheid van BBcode. Toen deze decoderline-up (http://wiki.modelspoorwijzer.net/index.php/Locdecoder_line_up) gemaakt. Lang niet compleet, hopelijk wordt hij dat ooit nog...
Zelf gebruik ik vooral LokPilots. Heb v2 en v3 rond rijden, sinds kort een Silver mini+ ivm ruimte ingebouwd en een loksound v3.5 die allemaal mooi hun rondjes doen. In een 1100 heb ik een roco decoder zitten (rebrand van een LokPilot v3) maar de ellende is dat je heeeeeel erg beperkt bent in de instellingen. Rijdt verder ent als de Lokpilot gewoon goed.
Timo