BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Arno E op 22 August 2011, 11:07:48

Titel: Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: Arno E op 22 August 2011, 11:07:48
Hallo iedereen,

Ik heb een kleine (160 x 70 cm) baan in spoor N, waar ik al jaren rustig mee aan het sleutelen ben.

Ik ben een tijdje geleden overgestapt naar een zelfgebouwde PWM rijregelaar (http://www.circuitsonline.net/schakelingen/17/modelbouw/motorregeling.html). Deze heeft het kruipgedrag al redelijk verbeterd. Ik wil deze controller graag uitbreiden met meer functionaliteit of een geheel nieuwe rijregelaar bouwen.

Ik heb me helemaal suf gegoogled maar heb eigenlijk niet gevonden wat ik zocht. Ik ben op zoek naar een schema die beschikt over de volgende mogelijkheden.

Pulsbreedte modulatie
Inertie simulatie (dat de trein niet abrupt van snelheid veranderd), het liefste schakelbaar en instelbaar
Terugkoppeling (ook wel feedback) zodat de regelaar de snelheid van de trein constant probeert te houden. Het liefste ook schakelbaar.

Voeding bij voorkeur door 14 V gelijkspanning

Optioneel (dit kan ik zelf nog wel toevoegen aan het circuit)
Kortsluitdetectie (die het tijdens het rijden aangeeft)
Open circuit detectie (die tijdens het rijden aangeeft)

Het solderen van een print en de onderdelen is geen probleem. Ik ben verder wel bekend met de wiskunde van versterkers met terugkoppeling maar ik heb niet genoeg kennis om zelf een regelaar te ontwerpen. Dus ik zoek naar een nieuwe regelaar of een aanpassing van mijn huidige regelaar.




Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: JAB van Ree op 22 August 2011, 11:17:12
Analoog en feedback lijkt mij erg lastig te realiseren...
In deeltje 15 van "Die Kleine Modelbahnreihe" staat een regelaar die voor de rest denk ik aan al je punten voldoet. In een goede bieb of anders bij De Slegte vast wel te vinden :

(http://www.klondyke.nl/new/images/extra/extra_116778_01.jpg)
Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: dws op 22 August 2011, 12:03:05
Hallo Arno,

Mijn ervaring met al die speciale regelaars is dat ze niet goed werken, m.a.w. ze doen nooit wat je denkt dat ze zouden moeten doen. De beste ervaring heb ik met het ontwerp van Marten Weistra dat lang geleden in RailHobby is gepubliceerd, later in het eerste boek van Gerard Tombroek (Let op: In de eerste uitgave staan fouten bij deze regelaar) en als ik me niet vergis ook op de website van Klaas Zondervan te vinden is. Deze regelaar werkt met een pulsbreedtesysteem en een gelijkspanning die afhankelijk van de snelheid wordt geregeld (meer gelijkspanning en minder pulsen naarmate je harder rijdt). Deze regelaars doen al tientallen jaren dienst op de modulebaan van TTNederland en zijn nog nooit stuk geweest. Dus, betrouwbaar zijn ze ook. Je kunt er bijna iedere loc mee laten kruipen en wel zo langzaam dat het lijkt alsof ze stilstaan. Zelfs Faulhaber-motoren zijn hiermee aan te sturen, maar dat is wel overkil aangezien een Faulhaber met een normale gelijkspanning ook al erg goed werkt (zijn ze op ontworpen).

Groetjes,

David
Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: Klaas Zondervan op 22 August 2011, 12:36:25
Het schema van de Weistra regelaar staat idd op mijn website, onder De bonte verzameling.

Kijk dan ook meteen naar Permaloog pagina 2, daar staat een variant met inertie simulatie. Niet instelbaar, maar dat is altijd toe te voegen.
Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: Zsjoske op 22 August 2011, 12:52:37
@ Arno

Tja het is geen schema, maar o.a. Roco heeft in het verleden een dergelijk soort trafo in haar programma gehad.
ASC-2000.

Deze is/zijn op div. Veilingsites best goedkoop uit te halen.

http://cgi.ebay.de/Roco-ASC-2000-Steuergerat-Netzteil-/120764744687?pt=DE_Modellbau_Modelleisenbahnen&hash=item1c1e23c3ef

Gr. Jos
Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: Gleisbaumachine op 22 August 2011, 14:23:31
Ik zou eens kijken bij triac schakelingen/dimmers
Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: gvandersel op 22 August 2011, 15:21:06
Arno,

Detektie:
Ook bij Klaas Zondervan staan voor 2 rail detektie schema's. Hiermee is eenvoudig te zien of het circuit gebruikt wordt of niet.

Korsluitdetektie:
Weerstand onder de FET (BUZ11). Hier een simpele transistorschakeling overheen die de reset (pen 4) naar 0V trekt.

Tenslotte motortoerental terugkoppeling: Vergeet het maar. Je wilt vermoedelijk met meerdere verschillende treinen op deze regelaar gaan rijden. Dan is de terugkoppeling redelijk variabel. Dit is niet simpel met een potmetertje op te vangen.

Groet,

Gerard van der Sel.

PS. Ik heb het boekje thuis liggen. Kijk vanavond wel even welk schema precies bedoeld wordt.
Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: prutser op 22 August 2011, 17:53:01
Ik heb ook 2 zelfgebouwde PWM regelaars in gebruik (beide uit oude Elektuurs) waarvan 1 met terugkoppeling voor een constante snelheid bij hellingen e.d., maar dat is niet echt een succes omdat de motortjes te veel van elkaar verschillen; in eerste instantie sloegen alle treinen op hol maar door het aanpassen/verwijderen van enkele condensatoren is het nu redelijk onder controle, ideaal is het echter niet.

Stephan.
Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: haes op 22 August 2011, 18:49:39
De Martin Weistra bediening(ik heb er nog 3 liggen) of http://www.modeltech.be/PWM06-DS_HRF_NL.pdf (http://www.modeltech.be/PWM06-DS_HRF_NL.pdf) kant en klaar

gr Hans
Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: Ronald Halma op 22 August 2011, 20:53:56
Arno, de ultieme analoge rijregelaar; Heisswolf: http://www.modellbahn.heisswolf.net/ Ik heb het systeem in Leipzig op de messe in actie gezien. Ook mijn duitse vriend Michael kirsch die al 2x op OntraXS heeft gestaan rijdt hiermee. Werkelijk subliem wat je hiermee kan bij analoge locs. En redelijk betaalbaar.
Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: gvandersel op 23 August 2011, 09:22:39
Ik heb het deeltje dat de aansturing van de modelbaan beschrijft. Hierin zit helaas geen analaoge rijregelaar met PWM.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:Zelf rijregelaar bouwen
Bericht door: Arno E op 23 August 2011, 15:58:08
Bedankt voor alle reacties!!

Ik ben niet op zoek naar een kant en klaar systeem, ten eerste wordt mij dat te duur (dan kan ik veel beter in digitaal investeren) en ik vind het heel leuk om het zelf te bouwen en te experimenteren.

Ik heb geƫxperimenteerd met de massasimulatie maar ik krijg het niet goed werkende.

Bedoel jij een condensator met een weerstand parallel tussen P1 en 2,6 van de IC of in serie. Of moet de condensator met 1 pootje naar de aarde net als de 1nF in het schema. Ik heb even zitten experimenteren met wat waarden en verschillende constructies. Heb je nog een tip over richtwaarden voor de massasimulatie?? Ik heb met 100 - 500 k weerstand en 100nF, 10uF en 47 uF geprobeerd. Bij sommige waarden kreeg ik wel vertraging maar kreeg ik het idee dat de maximale snelheid van de trein behoorlijk was afgenomen.

Ik heb ook nog even zelf zitten zoeken en vond nog de volgende regelaar. (PDF) kent iemand deze?http://www.richardpriddy.co.uk/downloads/DIYcont3a.pdf

Ik denk dat ik die ook maar gewoon ga proberen. Aan onderdelen is het misschien 3 of 4 euro en ik ben wel benieuwd of het werkt.