BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: WillyMAX op 18 July 2011, 19:58:42

Titel: schaduwstation aansturen zonder gebruik van computer
Bericht door: WillyMAX op 18 July 2011, 19:58:42
Hallo allemaal,

ik ben aan het experimenteren geweest met het maken van een schaduwstation. Ik ben bezig geweest om aan de hand van bezetmelders en op de ouderwetse analoge manier het schaduwstation te regelen, maar zonder succes.
Dit is te lezen in een ander draadje van mij: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,37876.msg583378.html#new (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,37876.msg583378.html#new)

Ik rij met een MultiMaus, alleen de locs zijn gedigitaliseerd want dan vind ik de rijeigenschappen wat mooier (geluid, verlichting, enzovoorts.) Wissels wil ik met de hand gaan schakelen via een schakelpaneel.
Nu wil ik ook het schaduwstation via een schakelpaneel aansturen.
Hoe kan ik nu ervoor zorgen dat ik zelf kan kiezen door middel van wisselstanden welke trein uit het schaduwstation kan/mag vertrekken?
Daarnaast wil ik aan de hand van een ledje op mijn schakelpaneel zien of een spoor bezet is. (Dit kan eventueel met bezetmelders begrijp ik... Heb ik ook al mee geexperimenteerd... :) )
Ik wil niet met een computer aan de slag, simpelweg omdat ik die al voor andere doeleinden veels te veel in mijn leven gebruik. :)

Is het mogelijk om een schaduwstation aan te sturen met mijn wensen die ik hierboven gegeven heb?
Zo ja, hoe dan?

Alvast bedankt voor de reacties/suggesties/ideeën!

Greetz, Wilco
Titel: Re:schaduwstation aansturen zonder gebruik van computer
Bericht door: Martin Hornis op 18 July 2011, 21:54:02
Wilco,

Dat kan. Het kan gemaakt worden met behulp van hardware-componenten. In feite heb je hier het antwoord.

De volgende vraag is/wordt dan: hoe 'knoop' ik dat allemaal aan elkaar vast? Je begint eerst met het maken van een 'waarheidstabel'. Die tabel zet je om naar een tekening: een 'Karnaug-diagram'. Dat diagram lees je uit waardoor er een 'schakelformule' ontstaat. De schakelformule bestaat uit AND-, OR-, EXOR- en NOT-functies. Een NOT-functie kan gemaakt worden met een 'gestuurde' EXOR-functie. Daardoor is een NOT-functie eventueel overbodig.

Een NOT-functie is niets anders dan een soort omgekeerde werking. Als iets 'aan' gaat, gaat er op een andere plek iets 'uit'. Een AND-functie komt overeen met een serieschakeling van contacten. Dat houdt dan in dat alle schalaars 'aan' moeten zijn alvorens de lamp aan gaat. Een OR-functie is een parallelschakeling van contacten. Dat houdt in dat slechts één van de schakelaars 'aan' behoeft te staan alvorens de lamp aan gaat. En EXOR-functie komt overeen met de wisselschakeling zoals die b.v. boven een trapgat gebruikt wordt met één schakelaar boven en één schakelaar beneden.

Om te beginnen moet er (dus) een waarheidstabel gemaakt worden. Je maakt eerst een (horizontale) lijst met alle schakelvoorwaarden. Daarnaast zet je dan de lamp (of relaisspoel of wat je maar wil dat er moet gebeuren). Het is sterk aan te bevelen om die lijst te beperken tot maximaal 4 inschakelvoorwaarden, want anders past het niet meer in een Karnaugh-diagram. Als je meer dan 4 inschakelvoorwaarden hebt, dan moet er een tussenrelais opgenomen worden, want anders is het niet meer te overzien. In de tabel komt onder de meest rechter ingang een kolom met afwisselend één 0 (nul) en één 1 (één). De kolom links daarvan krijgt steeds twee keer een 0 en twee keer een 1.
Naar links verdubbelt dat steeds. De derde kolom krijgt daardoor vier keer een 0 en vier keer een 1. Bij de vierde kolom wordt dat acht keer een 0 en acht keer een 1. Bij de uitgang zet je steeds zelf iets neer naar eigen wens wat de schakeling naar jouw idee moet gaan doen. Een voorbeeld met 3 ingangen (de ; gebruik ik omdat deze tekstverwerker niet om kan gaan met: [<Alt> <num> 179]):

S3  S2  S1 ; U1
-----------;---
 0    0    0 ;   0
 0    0    1 ;   1
 0    1    0 ;   1
 0    1    1 ;   0
 1    0    0 ;   1
 1    0    1 ;   0
 1    1    0 ;   0
 1    1    1 ;   0

Als je dit soort puzzels leuk vindt, kun je je hart ophalen. Het vertalen naar een Karnaugh-diagram voert op dit moment te ver. Daarna volgt nog het uitlezen van dat diagram, dat ook weer een nieuwe uitdaging kan zijn. Het realiseren van de gevonden formules is (natuurlijk) weer een hoofdstuk apart.

Daarnaast is er nog het probleem van de betrouwbaarheid van het schakelen van de wisselspoelen. Persoonlijk heb ik daar (uit ervaring) geen hoge pet van op. Daarom gebruik ik wisselmotoren met aparte eindschakelcontacten. Die contacten neem ik ook op in de schakeling om er (bijna) zeker van te zijn dat het wissel omgelegd is.
Titel: Re:schaduwstation aansturen zonder gebruik van computer
Bericht door: gvandersel op 19 July 2011, 09:27:49
Wilco,

Ieder spoor een eigen drukknop. Hiermee laat je een relais opkomen dat je trein laat vertrekken. Zodra het spoor vrij is laat je het relais weer afvallen. Tevens zal het relais de wissels in de juiste stand leggen.
Het gedeelte dat aan het relais vertelt dat het spoor vrij is, kan je meteen het LED aansturen over het al of niet bezet zijn van het spoor.

Groet,

Gerard van der Sel.
Titel: Re:schaduwstation aansturen zonder gebruik van computer
Bericht door: WillyMAX op 20 July 2011, 08:33:26
Heren,

bedankt voor de suggesties, ik ga eens uitzoeken hoe het allemaal werkt.
ls er nog andere suggesties zijn, hoor ik het graag.

Greetz, Wilco