BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Floris Dilz op 03 March 2007, 11:29:29
-
'lo menschheid,
Ik vond het eens tijd worden mn ouwe Roco-blokkendoos wat op te waarderen, geen ingewikkelde verbouwingen maar gewoon een beetje knutselen om de ergste fouten eruit te halen en er een leuk modelletje van te maken.
Om niet straks als het klaar is commentaar te krijgen in de trant van "jamaar dat klopt niet, kijk maar op deze foto" hierbij uw kans om mij van foto's en tekeningen te voorzien. Help Floortje 't weekend door zogezegd. (wie achteraf met spul komt kom ik opzoeken en in zn brievenbus poepen, grr en zo)
Dussss.... 't gaat om de bekende mB4D, met name om het dak. Ik zie op foto's van de jaap en de mB5D van het NSM dat de leidingen gewoon plat over het dak lopen, dus niet op die vadsige isolatoren, maar hoe liepen ze precies bij een mB4D? En hoe zag de overspanningsbeveiliging of wat er ook allemaal op zat eruit? Zat er op de plek waar het blokje zit waar de omschakeling voor bovenleidingrijden ook echt een blokje of heeft Roco dat verzonnen?
Heeft er nog iemand meer info over de draaistellen? wat moet er aan een plan E-draaistrel worden toegevoegd om het te laten lijken?
Verder nog punten waar ik op moet letten? Als ik het wel heb had de mB4D een stalen dak, dus dat was zilvergrijs met zwarte zijkanten.
Hier alvast wat fotootjes van de eerste werkzaamheden, de originele motor is vervangen door eentje uit een pleetime-120, dus met vliegwiel en zo. Scheelt nogal in het lawaai en hij gaat nu zo'n tweemaal zo hard. Om de motor te laten passen heb ik onderin het frame 1 extra schroefgaatje geboord en de motor zit nu met 1 schroefje vast, leek me wel zat... om ruimte te houden voor het vliegwiel zit ie nu iets verder naar voren gemonteerd. Daarvoor is een stukje uit de printplaat gesnokt, dat ding was al zwaar gevandaliseerd omdat ik er vroeger ooit al led-verlichting in gebouwd had.
(http://home.wanadoo.nl/roeland_dilz/blaat/blokkendoos_2.JPG)
Ook zijn de draaistellen vervangen, de mB4D had draaistellen met rollagers en "zwanehals zonder zwanehalzen", van een korter type dan het stroomlijnmaterieel. Omdat de draaistellen van mastica-plan E's ingekort zijn zijn ze qua radstand bijna goed voor een blokkendoos, het scheelt ongeveer een millimeter dus daarvoor ga ik niet moeilijk doen. Het motordraaistel kreeg nieuwe draaistelzijkanten opgeplakt, het loopdraaistel werd gewoon vervangen door een mastica-draaistel met een wat verbouwde bevestiging en ingebouwde stroomafnamelipjes.
(http://home.wanadoo.nl/roeland_dilz/blaat/blokkendoos_1.JPG)
Alvast bedankt voor eventuele informatie!
grtz
Floris
-
Een kijken in Elektrische treinen in Nederland deeltje 1. Weinig dakfoto's natuurlijk en al helemaal niet van de mB4D.
Het dak van die serie was inderdaad van metaal. De leidingen liepen aanvankelijk toch wel over isolatoren, zij het natuurlijk niet van die schaal 0 exemplaren. Pas bij de verbouwingen naar Mp of motorkonvooiwagens zijn de leidingen tegen het dak geplempt. Op een dakfoto van één van de oudste exemplaren zie ik een soortement blokje op het dak waar de leiding naar binnen wordt gevoerd. Of dat het blokje van het model kan zijn weet ik niet, omdat de restanten van mijn exemplaar nog in een verhuisdoos zitten en ik dus niet kan kijken.
Zo, aanvulling door anderen.
-
Allereerst raad ik je aan tekening 20.03.008 (alle Blokkendoostypen met draaistellen/trucks) van de bekende en deskundige modelbouwer J.F. Smit, helaas ons ontvallen, bij de NVM aan te schaffen. Smit bouwde onder andere veel NZH-modellen, die op tentoonstellingen van de Blauwe Tram vast deel uitmaken omdat ze zo getrouw zijn, eenvoudig klasse.
Zijn tekeningen zijn feitelijk geen 'model'-tekeningen zoals van Vellekoop (met talloze consessies) maar gelijken meer op die van de NVBS, dus met de werkelijke maten.
Het dak met alle toeters en bellen van de mB4D wijkt af van die van de mB5D, het was zelfs langer om de vouwbalgophanging te beschermen.
Qua uiterlijk verdient het aloude Rocomodel zoals je opmerkt verbeteringen, denk bv aan het kleine u-profiel pal naast het tweede venster en tussen dat venster en de schuifdeur van de bagageafdeling. Dakfoto's zijn schaars, misschien heeft Albers wat.
Zal es vragen.
Modelspotter
-
Zeer veel dank!
hum, tekening bestellen gaat lang duren... (te lang in elk geval, want ik wil vandaag hakselen :D Jaja, waardeloze instelling voor een goed model, ik weet het, maar de blokkendozen interesseren me niet zoveel maar als je er toch eentje hebt staan en je verveelt je... etc.)
Het profieltje had ik gezien, dat komt erop (paar stukkies evergreen ofzo)
Ik heb hier wel een foto van het dak van het ZHESM-rijtuig in het NSM, dat ding heeft min of meer staafvormige witte isolatoren die met dikke voetjes op het dak staan (dus die lompe meegegoten dingen op het Roco-dak kloppen nog redelijk, alleen die dikke platte isolatoren die erop zitten niet)
Zo kijkend naar hoe de installatie op de ZHESM-wagen eruit ziet en hoe het zo'n beetje zit bij de overgebleven blokkendozen vermoed ik dat het zo'n beetje zo gezeten heeft, kan dat?
(http://home.wanadoo.nl/roeland_dilz/blaat/blokkendoos_3.JPG)
de hoofdschakelaar zat dan dus oorspronkelijk helemaal niet op het model aangegeven
grtz
Floris
-
Hier een beetje donker plaatje van het dak van de latere Roco mB5D. Daar heeft Roco erg zijn best op gedaan dus die zal wel goed kloppen. Komt ook goed overeen met je vermoedens. Ik zie ook geen reden waarom de dakinstallatie van de mB4D heel anders zou zijn.
De isolatoren zijn inderdaad ook van die dunne staafvormige dingetjes.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/bd.jpg)
-
Een kijken in Elektrische treinen in Nederland deeltje 1. Weinig dakfoto's natuurlijk en al helemaal niet van de mB4D.
Het dak van die serie was inderdaad van metaal. De leidingen liepen aanvankelijk toch wel over isolatoren.
Toch wel, pagina 88-89 middenin. Opgenomen rond 1946 en zo te zien liggen de meeste leidingen daar al plat op het dak. In 'Van Stoom tot Stroom' (pagina 52) staat een fabrieksfoto van Beijnes uit 1931 en die suggereert dat er vanaf het begin al geen isolatoren zijn gebruikt bij deze serie. Je kunt wel zien dat er een smoorspoel in serie met de dakveiligheid zat, en die zie je ook op 2 andere foto's in Elektrische treinen deel 1 (pagina 91, en op pagina 90 lijkt hij met een draadboog te zijn overbrugd). Al met al denk ik dat de layout behoorlijk moet hebben verschild van die van de eerdere Blokkendozen met houten daken (die trouwens ook niet allemaal identiek waren qua dakopbouw)
Wat de draaistellen betreft: die lijken niet echt op die van Plan E, eerder op een ingekorte versie van een Hondekopdraaistel...
Arjen.
-
Op pagina 69 de tot mC4D gedeklasseerde 9155. De foto is uit 1955 en daarop liggen alle leidingen inderdaad al tegen het dak, behalve bij de schakelaar en de zekering natuurlijk. Dakindeling is zo'n beetje hetzelfde als bij mijn KleiNSpoor motorpost, maar dat is juist een model van een verbouwde 5-ramer met vernieuwde leidingen.
-
enne Henk... hoe is die kleinspoor-motorpost dan?
Arjen, wat is dan precies het verschil tussen plan E-draaistellen en hondekopdraaistellen? Ok, wat detailverschillen ongetwijfeld maar om even snel wat beter onder die blokkendoos te mikken zijn die plan E's toch prima?
-
Om een en ander nog eenvoudiger te maken: de heer E. Langeveld, domicilie hebbende te Tilbur en aldaar handelend onder de inmiddelsch bij een ieder bekende naam 'KleiNSpoor', heeft voor die oude Blokkendoos (mB4D dus) al een hele tijd geleden een ombouwsetje uitgebracht (en voor zover ik weet nog steeds leverbaar) met daarin alle benodigde frutsels en zo om die bak te pimpen. Ook nieuwe draaistelzijkanten dus.... Doet er allen uw voordeel mee!!!
-
jamaaaaaar ik wil vandaag hakselen en dat kleinspoor-setje kost geld (ieks) en zo. (die ouwe blokkendoos was al duur genoeg)
Heeft er niet iemand een bouwbeschrijving van dat setje om onder de scanner te pletten? ik neem aan dat de dakindeling er wel instaat. ;)
grtz
Floris (beroepslastpost)
-
Bedoel je deze?
(even snel uit de hand, en in de zon JA JA. op de plaat gezet
(http://img259.imageshack.us/img259/3945/img6787kq0.jpg)
(http://img371.imageshack.us/img371/6281/img6788nm6.jpg)
(http://img371.imageshack.us/img371/1752/img6789jy0.jpg)
SK
-
woesj! viel'n dank! ;D
-
Misschien heb je hier (http://www.nicospilt.com/index2.html) iets aan ???
Zoekfunctie: blokkendoos
Heel veel foto's van dat blokkenspul....ensoo
Groet Jaap
-
Arjen, wat is dan precies het verschil tussen plan E-draaistellen en hondekopdraaistellen? Ok, wat detailverschillen ongetwijfeld maar om even snel wat beter onder die blokkendoos te mikken zijn die plan E's toch prima?
Die plan E-draaistellen lijken er alleen in de verte op.
Maar als het goed is heb je mail.
Arjen.
-
och, ze lijken er met een remcilindertje erbij genoeg op... stukken beter dan de originele in elk geval.
Hier met nieuwe deur en profieltje:
http://home.wanadoo.nl/roeland_dilz/blaat/blokkendoos_4.JPG
-
ziezo, wat interessantseligs op het dak:
(http://home.wanadoo.nl/roeland_dilz/blaat/blokkendoos_5.JPG)
gewoon wat stukkies zilverdraad, 3 originele isolatoren, wat styreenfrummels en een beetje messingpijp voor de opstaande dunne isolatoren. Met mn domme hoofd had ik op de site van 't utrechts archief een foto uit '33 van een ontspoorde mB4D over het hoofd gezien... daarop was het dak duidelijk zichtbaar, eroverheen zwiepende bovenleiding (?) had de installatie nogal beschadigd maar het was duidelijk dat de leiding plat op het dak lag. (als dat in '33 zo was is dat bij de bouw in '31 vast ook wel zo geweest)
-
Floris, ga je de ventilatoren ook vervangen door bijv. messing exemplaren?
Ziet er verder goed uit. Dat die daken verschillen, is mij ook al eens opgevallen.
Maarten
-
Ik denk wel dat ik de hele mik vervang ja... ik heb toch nog messing dingen liggen. Voor de foto yoch nog maar even de oude erop gezet.
-
ok, de kappen zijn zo'n beetje klaar, vandaag t een en ander in de verf gezet, daarbij de opschriften afgeplakt want ik had geen zin om die weer te moeten bestellen en zo. De kleur die ie nu heeft is XF 58 van tamiya, hetzelfde groen als mn andere rijtuigen. Er zit dus een beetje donkergroen rondom de opschriften maar als er vernis overheen zit valt dat niet zo erg op (hoop ik)
Het dak van de Ces is zandgeel zoals t hoort (houten dak met asfaltpapierbekleding)
Nu de onderstellen nog een beetje superen (remslangen, koppelingen en zo)
(http://home.wanadoo.nl/roeland_dilz/blaat/blokkendoos_6.JPG)
-
Ziet er gaaf uit Floris :D, maar asvalt papier is toch grijs/zwart van kleur?
Of hebben ze ander materiaal gebruikt als dakbedekking?
Groet,
Gideon
-
hm, dan was het wat anders dan asfaltpapier, in elk geval ging er nog een laag zand overheen die het de kleur gaf. Pffft, ben ff te lui om op te zoeken ho0e het dan wel zat allemaal... 't stel is nu trouwens wel zo ongeveer klaar, ik ben alleen het overloopplaatje dat nog in de vouwbalg van de Ces moet kwijt dus dat kotm wel een keer... maar goed, hier wat piccies:
hele stel (mB4D+Ces (http://home.wanadoo.nl/roeland_dilz/blaat/blokkendoos_7.JPG)
kop van de mB4D met aangepaste wand (http://home.wanadoo.nl/roeland_dilz/blaat/blokkendoos_8.JPG)
-
hm, dan was het wat anders dan asfaltpapier, in elk geval ging er nog een laag zand overheen die het de kleur gaf.
De gele kleur hoort bij daklinnen, dat waterdicht is gemaakt met een mengsel van 5 gewichtsdelen dikke waterproofvernis, 1 gewichtsdeel zinkwit en 1 gewichtsdeel gele oker. Daar gaat geen zand overheen.
Asfaltpapier wordt met gesmolten asfalt bestreken waar inderdaad zand overheen wordt gestrooid terwijl het oppervlak nog nat is. Als je voldoende zand gebruikt krijg je zo misschien ook wel een gele kleur, maar het zou me niets verbazen als het eindresultaat er eerder donkergrijs uitzag.
(zie Handboek voor Spoorwegtechniek, deel 3, pagina 324-325)
Arjen.
-
oh ja, daklinnen, dat was t. Teveel thinner gesnoven ofzo.
-
.
Dakfoto's zijn schaars, misschien heeft Albers wat.
Zal es vragen.
Hierbij de gewenste info (geleverd door de medebouwer 1:1 van de NSM-Blokkendozen mB5D9107 en Ces 8104).
http://www.obd.nl/~otto/mBD9151a.jpg
en
http://www.obd.nl/~otto/mBD9151b.jpg
(Pas op ze zijn groot!)
Modelspotter
-
zo, kijk eens an... ik ga het een en ander zo eens vergelijken, als de mijne nou nog neit klopt pas ik m aan. Zeer veel dank! :D
-
Op verzoek zijn de tekeningen en foto's weer geplaatst, nu op:
www.spoorinfo.nl/images/mbd9151a.jpg
en
www.spoorinfo.nl/images/mbd9151b.jpg
Modelspotter
-
Hallo alle Blokendozers.
Na alle draadjes te hebben gelezen heb ik een paar vragen en opmerkingen overgehouden.
Ik heb begrepen dat er 3 uitvoeringen zijn waarvan de Mb4D de oudste is.
De tweede uitvoering is type ...........
De derde uitvoering heet ...........
De Mb4d kan opgeknapt worden door het setje van Kleinspoor.
Het setje is nog leverbaar maar niet op voorraad,en het duurt nog wel even voordat het zover is.
Ik krijg wel een prijsopgave en de levertijd !!
Ik heb een setje Blokkedoos gekocht 4190S is dat de oudste uitvoering ?
Ik hoef qua originaliteit niet tot he gaatje te gaan dat is niet mijn hobby
En het is nogal een ingreep heb ik begrepen van meneer kleinspoor.
Demonteren zagen, vijlen, spuiten, plakken, etc.
En dan nog de kosten.
Wat mij het meeste zorgen baard zijn de rijeigenschappen.
Ik wil er een decoder inzetten en ook een andere motor.
Ik heb dezelfde motor liggen als op een van de ombouw plaatjes.
Dat heb ik al vaker meegemaakt.
Ik vermoed dat de oude motor niet goed draait met een decoder.
En de Mb4D is toch ook mooi met al zijn onnauwkeurigheden !!
Ik wil graag een reactie op mijn zorgen.
Bij voorbaat dank.
Ludi P.
-
Hoi,
De mB4D is de laatste serie motorwagens met pakafdeeling. de 9151-9160 hadden een stalen alu-kleurig dak en hadden meteen al 2 panto's.
Erik.
-
@Ludi, wat de motor betreft zou je eens kunnen informeren bij Piet Peetoom van GM&S. Hij heeft hele mooie Mashima vervangingsmotoren. Voor de veer-cardan heeft ie vast ook wel een vervanging, dus da's dan al min of meer opgelost. En de rest wat de ombouw betreft: Tja, alles waar je hte mes inzet is afwachten wat je tegenkomt. Uiteraard veelal afhankelijk van je ervaring. Voor alles is een eerste keer. Maar het lijkt moeilijker dan het is, echt.
-
Ik heb wel van die oude Blokkendozen van een decoder voorzien. Voor Sander bijvoorbeeld. Dat rijdt eigenlijk prima. Het blijft wat lawaaiïg, maar dat hoort bij Roco modellen uit die tijd.
Ik heb toen nog gevraagd naar het afregelen van de decoder (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=2313.msg32024#msg32024).
-
Hallo Floris,
Wat voor motor is dit precies?
"eentje uit een pleetime-120, dus met vliegwiel en zo. "
Lijkt me leuk iets dergelijks te doen.
Piet
-
what it says in the box, een motor uit zo'n playtime-loc van roco dus, zo'n br 120 met bieropeners op t dak.
-
floris,
ik zie dat je de gaten hebt uitgeboord voor sluitverlichting!
Hoe heb je dat precies gedaan? denk er ook aan om sluitverlichting in te bouwen, maar de sluitverlichting geeft een beetje hoofdpijn.
dave
-
Hoi Dave
Sluitverlichting aan Bl.doos
Men neme een rode led 3 mm'
Twee stukjes lichtgeleider bv optisch kabel wat gebruikt wordt om twee audio dngen aan elkaar te knopen ca 8cm lang ,strip ca 1mm van de mantel af en boor in blokd.de twee rode sluitlichtje op met een boortje ter dikte van de kern van de opt.kabel.
een stukje krimpkous heb nodig dat om de led past .de twee lichtkabeltjes leg je tegen de bolle kant van de led en de krimpkous krimp je er omheen.
De twee aangestripte einden steek je in de opgeboorde gaatjes en het geheel zet je met een stukje goede tape aan het dakvast.
De rest wijst zichzelf.
Ik hoop dat het duidelijk genoeg is.
Vr Gr Ludi P.
-
Ludi, volgens mij wil Dave vooral weten hoe de sluitseinen zijn uitgeboord. Klaas Zondervan heeft dit gedaan m.b.v. een messingplaatje. Deze was half ingeboord met een boor die dezelfde diameter heeft als de 'ring'rond de seinen. Door dit plaatje tijdens het uitboren van het middelste gedeelte van het sein op het sein te houden, krijg je een mooi gaatje in het midden. Hij had volgens mij eerder op dit forum een plaatje geplaats. Ik kan het alleen niet vinden...
Maarten
-
Ik heb omdertussen de gaatjes uitgeboord met de hand en kristal clear er in laten lopen.
Nu even wachten tot het droog is (24 hr)
daarna de ledtjes ervoor en afschermen.
ps. er zijn een paar draadjes te vinden over de ombouw alleen de foto's zijn allemaal verdwenen.
grt dave