BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Remmert op 20 June 2011, 21:24:37
-
hallo,
is het mogelijk met fleischmann analoog meerdere loks afzonderlijk te besturen? is hier een systeem voor zonder dat ik over hoef te gaan op digitaal of moet je altijd over gaan op digitale besturing??
-
Hoi Remmert,
Dit kan alleen door het spoor op te delen en deze aan te sluiten op meerdere trafo's. Je bestuurd dan de trein in op dat stuk spoor.
Je kan de verschillende stukken spoor ook via een schakelaar aansluiten, dan kan je stukken aan of uit zetten maar kan je de snelheid van de treinen niet onafhankelijk bepalen.
Timo
PS Ligt het aan mij of kan ik zoiets verschrikkelijk basics niet in de encyclopedie vinden :o
-
@Timo: dat ligt niet aan jou, ik kon het ook niet vinden. En het is idd dermate basic dat je er iets in de encyclopedie over zou verwachten.
Groeten,
Wim
-
ik dacht zelf ook al dat het zo moest... maar omdat je namelijk via Marklin dat wel kan... maja..
-
het HCC en ook dynamo systeem (zie Encyclopedie). De blokken worden daarbij elk afzondelijk door een eigen voeding bestuurt. Het systeem weet dat een trein met snelheid X van blok A naar blok B rijd en zorgt er voor dat blok B ook op snelheid X wordt ingesteld, enz enz. Het systeem is uit de tijd dat decoders nog "goud" kosten. Ik zou en nu niet meer aan beginnen en gewoon overgaan op digitaal. Voor ca 80 euro heb je al een nieuwe roco multimaus en voor 30 euro een lok gedigitaliseerd. Dan gewoon elke maand een lok digitaliseren, doe ik ook, dan loopt het niet zo op.
-
hallo,
de loks moeten ook nog gedigitaliseerd kunnen worden!!
bij sommige loks gaat dat echt niet lukken, te weing ruimte!
-
Zou het? Dan is er voor dergelijke kleine loks ook nog wel een mini uitvoering die eigelijk gebruikt worden voor N.
-
ik blijf denk ik nog een tijdje analoog rijden... als ik 'waardevollere' loks heb die digitaal zijn voorbereid/makkelijk te doen ga ik misschien overstag.
-
Ik speelde al dik 10 jaar met de gedachte om het hcc systeem te gaan gebruiken als alles weer uit de dozen zou gaan komen, maar het is door de tijd ingehaald. Ongetwijfeld zijn er nog vele die het naar volle tevredenheid gebruiken. Het was gemaakt met de gedachte "niets veranderen aan de loks", "voor elk treinen systeem, gelij/wissel/H0/N" en bestuurbaar met elk pc systeem.
-
@Wim, Ah, dan ben ik niet gek ;D
Okay, Dinamo of HCC kan maar schaar ik niet onder analoog. (Er zit immers nog digitale sturing achter...) Ondanks dat deze systemen veel mogelijkheden bieden is het in mijn ogen wel een beetje achterhaald. Voor de kosten hoef je het ook niet meer te doen. En zoals Ruud al zegt, eigenlijk lukt het wel om in iedere loc een decoder te plaatsen (helemaal bij H0). Decoders kunnen tegenwoordig zo klein zijn.
... maar omdat je namelijk via Marklin dat wel kan... maja..
Leg eens uit? Als je hiermee het Delta systeem van Marklin bedoelt kan in je uit e droom halen, dat is gewoon een enorm uitgeklede versie van het Marklin digitaal systeem.
Timo
-
En het is idd dermate basic dat je er iets in de encyclopedie over zou verwachten.
Dat er nog niks over in de Ency staat is mijn schuld. Ik heb op me genomen om wat over analoog rijden te schrijven, maar vanwege drukke bezigheden heb ik dat tot nu toe voor me uit geschoven. Ik hoop binnenkort een gaatje te vinden om er eens rustig voor te gaan zitten.
-
Toch wil ik even reageren op dit forum, het lijkt wel of Digitaal rijden het uiterste is, zelf ben ik, na enkele jaren geleden bij een kennis geweest om de digitale sturing van Märklin materieel goed te laten werken, en eigelijk heb ik er niets mee, natuurlijk het werk super, en vrij eenvoudig maar wat je er voor betalen, ik noem het de hoofdprijs, maar dat is mijn menig. Mensen die gewoon Analoog willen rijden worden soms raar aangekeken ook op beurzen is mij opgevallen, terwijl er voldoende middelen zijn om eenvoudig en goedkoop meerder treinen te laten rijden met een analoog systeem. Enkele schakellaars, Relai’s en weerstandjes bieden een eenvoudig en betrouwbaar systeem. Laat niet weg dat ik zelf de sturing digitaal heb omgezet, maar dat werkt in principe het zelfde, schakelaars zijn IC geworden enz.
Jan
-
Lekker analoog prutsen is best leuk en kan nog heel goed, daar heb je helemaal gelijk in. Het vervelende is alleen dat er zo weinig over op het internet is te vinden. Voor allerei schema's moet je mensen dan verwijzen naar boekjes van 30 jaar terug die dan hopelijk nog zijn te vinden. Dus Klaas, doe je best! ;D
Dat er nog vaak discussie over ontstaat, komt overigens ook doordat er uit de vraagstelling vaak blijkt dat er over digitaal de nodige misverstanden bestaan, dat het per se duur moet zijn bijvoorbeeld. ;)
-
Dat heb ik ook op beurzen dat je soms raar aangekeken wordt als je zegt dat je nog analoog rijdt.
Het grappige is op tentoonstelling zie je veel verenigingen digitaal ziet rijden,maar de techniek werkt niet altijd mee,wissels weigeren,locadressen reageren niet,enz.
Het enige wat ik wel oke vindt dat de meeste nieuwe loc/treinstellen al digitaal voorbereid zijn of al met decoder uitgerust zijn voor zowel digitaal als analoge bedrijf.
-
Het grappige is op tentoonstelling zie je veel verenigingen digitaal ziet rijden,maar de techniek werkt niet altijd mee
Dat is overigens niet anders bij analoge banen ;).
-
Ik ben nu ook begonnen met Dinamo met alle treinen (nog) analoog. Het voordeel van Dinamo in deze is dat je je locs ook kunt ombouwen naar digitaal zonder achteraf je baan te hoeven veranderen.
-
@Wim, Ah, dan ben ik niet gek ;D
Okay, Dinamo of HCC kan maar schaar ik niet onder analoog. (Er zit immers nog digitale sturing achter...) Ondanks dat deze systemen veel mogelijkheden bieden is het in mijn ogen wel een beetje achterhaald. Voor de kosten hoef je het ook niet meer te doen. En zoals Ruud al zegt, eigenlijk lukt het wel om in iedere loc een decoder te plaatsen (helemaal bij H0). Decoders kunnen tegenwoordig zo klein zijn.
Leg eens uit? Als je hiermee het Delta systeem van Marklin bedoelt kan in je uit e droom halen, dat is gewoon een enorm uitgeklede versie van het Marklin digitaal systeem.
Timo
Analoog/Digitaal. Het is een keuze die je zelf maakt & een ander moet respecteren.
o.a. Het AmerikaanseTCS, heeft een aantal 'kleine' NMRA DCC decoders voor HO/OO 'n modellen.
Voor m'n Ierse Woolwich Stoomloc, hadden de bekendsten Lenz & ESU géén voldoende kleine decoders. Bij het ondertussen stopgezette Trains 'n Railways, kocht ik dergelijke kleine decoders voor zo'n £22 (TCS MC: 19mm x 11mm x 5mm met 1.0A continu & 2.0A Piek) Meerdere Engelse zaken hebben die.
Met de goedkope Pound & met enkelen samen te bestellen....
Zowel op de webstekken van Hornby & Bachmann vind je onder de service links enkele voorbeelden van dergelijke ombouwprojecten.
Meer info over het Amerikaanse TCS: www.tcsdcc.com
-
En hier de link van een Engelse zaak die veel met TCS decoders werkt (=gegevenslijst van diverse decoders):
http://www.bromsgrovemodels.co.uk/TCSDecoders1.htm
-
ik ben ook analoog bezig en beetje handig met electronica, al weet ik niet alles uit mijn hoofd.
heb 2 rondgaande sporen en een station in een bocht.
heb op dit moment per "ring" 1 trafo in gedachten (totaal 2)
en een trafo voor het emplacement (dat word 3)
per ring zijn er 2 sporen in het station (1 perron en 1 doorgaand spoor/emplacement spoor)
ben momenteel bezig met een NX systeem voor de wissels (eNtrance-eXit systeem) naast handmatige bediening
ben ook aan het nadenken hoe ik trafo overgang soepel laat gebeuren, wil de sectoren langs de scheidingen over kunnen schakelen naar een andere trafo
heb 7 wissels per kant van het station nodig en nog onbekend aantal voor emplacement.
de 2,5m per sector buiten het station. kan ik per sector met een schakelaar richting kiezen of stilzetten.
ik heb nu nog alles op 1 trafo en kan dus een sector uitzetten als ik dat wil (stopt de trein wel iets abrupt)
dus als je vragen hebt (of ideeën natuurlijk) komen we er wel uit
-
Toen ik op mijn vorige baan nog volledig analoog reed, schakelde ik alles met tuimelschakelaars. De wissels en seinen zaten op een schakelbord. De treinen stopten toen wel abrupt.
(http://www.richardkrol.nl/plaatjes/model/schakelbord.jpg)
De baan bestond uit 12 blokken, ik had 4 zelfgebouwde rijregelaars (4 trafo's, met electronische spanningsregeling) die ik via een matrix van schakelaars (48 stuks) op elk blok kon schakelen. Door nu vantevoren al rijdend te bepalen waar een trein heen moest gaan, moest ik de juiste wissels omzetten en alvast de volgende blokken op de juiste trafo schakelen. In feite hetzelfde wat computerprogramma's als koploper ook doen. Je moest het goed in de gaten houden en als je niet teveel afgeleid werd kon je met 3 tot 4 treinen tegelijk rijden. Van het matrixpaneel met rijregelaars heb ik helaas geen foto (maar ik heb hem nog wel, alhoewel al wel deels gesloopt).
-
Grappig, de laatste twee posts geven precies de twee mogelijkheden aan.
1. De baan in een paar stukken verdelen met ieder baandeel zijn eigen rijregelaar. Binnen ieder baandeel dan nog uitschakelbare secties, zodat je een trein kan parkeren.
2. Iedere trein zijn eigen regelaar die met een stelsel van schakelaars de weg van de trein over de baan volgt. Cab control noemen ze dat in de VS.
Het principe is gemakkelijk uit te leggen, maar ter toelichting zijn plaatjes handig. En die vind je weinig op het web.
-
Leuk onderwerp.
Zelfs mijn nieuwste (en grootste baan ooit) welke nog in opbouw is, is zo analoog als maar kan. Gewoon alle sporen geisoleerd aangelegd, en 10-tallen schakelaars en drukknoppen doen de rest.
Rij met 2 transformatoren, op een binnen en buitenbaan. Door verschillende wissel verbindingen kan ik al rijdende de trein, welke sneller rijd dan zijn voorganger, laten passeren. Hierdoor rijd de ene gewoon een deeltraject nogmaals. Het is dan de sport om zo lang mogelijk te rijden met bv 5 treinen tegelijk, zonder dat de ene achterop de andere terecht komt.
Continue moet je waken dat er niets fout gaat. Het record staat op ruim één uur !!
-
Ik heb even snel een tekeningetje gemaakt van mijn schakelaars.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/rijregelaarmatrix.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/rijregelaarmatrix.jpg)
In de rijregelaar zit een schuifpotmeter waarmee je de spanning regelt en bevatten elk ook nog een ompoolschakelaar. Dit kan ook een pulsbreedte modulatie regelaar zijn.
De 4 schakelaars zijn zodanig bedraad dat je niet 2 rijregelaars op een blok kunt schakelen, rijregelaar 1 heeft een hogere prioriteit dan 2, dan 3, dan 4.
Het principe is dus inderdaad de cabcontrol. Je moet alleen oppassen als je een trein naar een blok laat rijden van een andere rijregelaar dat de spanning en polariteit goed staat.