BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Ruud van der Sluijs op 14 June 2011, 21:12:29

Titel: Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Ruud van der Sluijs op 14 June 2011, 21:12:29
Hallo allemaal,

Onlangs heb ik mijn huidige baan in aanbouw weer afgebroken door wijziging van inrichting in onze woning. Ik ga hem nu op zolder bouwen.
Helaas ben ik vanwege mijn leeftijd geconfronteerd met slijtage aan mijn nekwervels  :( en is het voor mij niet raadzaam om onder een treintafel te kruipen en met rare standen van het hoofd hier te zitten knutselen. Ik wil mij  nieuwe tafel al op een werkhoogte van ca 100 tot 120 cm bouwen, maar het zou nog mooier zijn als er helemaal niet onder de tafel gekropen hoeft te worden.
Zelf heb ik het idee om de tafel uit 2 lagen op te bouwen, waarbij de bovenste laag scharnierend aan de achterzijde met de onderste laag wordt verbonden. De onderste laag is dan ook een frame maar met een bodem erin, waarin de de diverse trafo's. decoders en bedrading wordt gemonteerd.
Misschien is een dergelijk wiel al uitgevonden of heeft iemand nog andere ideën of een tip.

Ik houd mij aanbevolen

Vriendelijke groeten

Ruud van der Sluijs
R
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Marc tramt op 14 June 2011, 21:14:19
Gewoon alles in modules bouwen die je in elke positie op tafel kunt zetten.
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Floris Dilz op 14 June 2011, 21:22:06
jup, alles op ondiepe modules (als ze dan vast staan kun je ook nog aardig bij de achterkant)
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Ronaldk op 14 June 2011, 21:27:18
Bereikbaarheid is blijkbaar het toverwoord. Ik zou niet voor wegklappen gaan. Dat kan al snel heel zwaar worden. Gewoon voor modulebakken die niet al te zwaar zijn. Die kan je gemakkelijk optillen en dan verplaatsen. Dan een vaste onderbaan met bijvoorbeeld het schaduwstation en daarboven op losse modulebakken. Deze modulebakken kan je eventueel vervangen door andere bakken waardoor je een andere baan krijgt.

Door de tafel niet te breed te maken en als je er omheen kan lopen dan is het nog steeds bereikbaar voor jou. Alle elektronica en bedrading moet je dan wel gescheiden houden: Dus alles voor het schaduwstation op de onderbaan en op de modulebakken alle elektronica voor die bak. Aangezien je toch helemaal opnieuw gaat beginnen: "loconet" dan heb je niet veel kabels voor je digitale baan nodig (zoals bezetmelding, spanning, enz)

Groeten Ronald.
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Ruud van der Sluijs op 14 June 2011, 21:36:43
Bedankt voor jullie snelle reacties. Zo zie je maar dat aan je eigen idee ook nog bezwaren kunnen kleven waar ik niet aan gedacht heb. Het gewicht bij een scharnierden oplossing. Modules lijkt inderdaad een hele mooie oplossing. Het enige wat ik mij nog afvraag bij de oplossing die ronald meld met een schaduwstation als vaste onderbaan. In dit geval moet je toch nog onder kruipen, of zie ik iets hier over het hoofd?
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Xander op 14 June 2011, 22:09:18
Ook je 'vaste' onderbaan kan je modulair opbouwen, zodat je een gedeelte eruit kan tillen als er een storing is.

Het meest simpele is natuurlijk gewoon 1 verdieping, geen gedoe... gewoon aan beide einden een keerlus bijvoorbeeld. Of helemaal rond op de zolder langs de kanten..

Groeten, Xander
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Ronaldk op 14 June 2011, 22:23:09
Hallo Ruud,

In principe niet... Als je zorgt dat je modulebakken van de bovenbaan gemakkelijk kan verplaatsen dan kan je zo vanaf boven werken. Zelfde geldt voor de aandrijvingen van de wissels van de onderbaan, deze gewoon naast de baan zetten, zoals ik het bijvoorbeeld (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,22356.msg378705.html#msg378705) gedaan heb. Maar er zijn meer oplossingen. Als je zorgt dat overal bij kan, zoals bezetmelders, elektronica en wisselaandrijvingen dan kan je van bovenaf gewoon lekker werken. Dus de baan niet dieper dan 80cm houden dan hoef je niet onder de baan te kruipen...

Groeten Ronald.
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Thurbo op 15 June 2011, 00:18:53
De bedrading hoeft natuurlijk bij een schaduwstaion/onderbaan natuurlijk niet persee onder de baan aangebracht worden. Je kunt als je draadjes aan de railzen/wissels bevestigd hebt deze ook bovenlangs nast de rail laten lopen. Dat ziet straks toch niemand meer wanneer het bovenste gedeelte erop komt te staan, en is makkelijk voor controles/onderhoud.

Je moet dan alleen rekening houden met de plaatsen waar de eventuele bovenbaan op de onderbaan komt te staan, eerst aftekenen zodat je er niet perongeluk toch een paar draadjes legt.
Ten tweede moet je rekening houden dat je niet te hoog gaat. Bijv met het plaatsen van een kroonsteentje vlak naast de rails want dan kan het zijn de een trein er achter blijft hangen.
Zeker wanneer je de kroonsteentjes in bochten zou moeten plaatsen dan moet je rekening houden met de de vrije ruimte en de draai van lange wagons.
Bij ons op de club hebben we ook bedrading "bovenlangs" lopen en bij de kroonsteentjes hebben we de bovenkanten(die torentjes waar de schroefjes in zitten) op een aantal lokaties eraf gesneden.
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: GW op 15 June 2011, 06:39:33
Kijk voor tips voor module banen ook een hier, bij FREMO (http://www.fremo-net.eu/index.php?id=23&L=7).

De voorgeschreven hoogte van de modules is 130cm. Voordeel van de mate van normalisering die men in FREMO verband toepast is dat je modules ook naar treffens kunt meenemen om geweldig lange rijlengtes te kunnen maken wanneer je de modules samen koppelt.

En de losse modules zijn niet al te groot, dus je kunt ze ook op z'n kant voor je op tafel neerzetten om er aan te werken. (Zelf bouw ik er van 100 x 50 cm).

Zie ook hier voor een bouwverslag (http://beijville.modelbaan.nl/beijville/loc-yard/).

Gerard
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Bert Mengerink op 15 June 2011, 08:44:53
@Gerard,

Mooi bouwverslag en een leuk project.

@Ruud,

Modules is inderdaad een hele goede manier om aan treinen te werken, zonder dat je te veel moet kruipen, etc. Mijn hele baan is opgebouwd uit modules, die op een tafel worden onderhouden. Vooral draden solderen zou ik niet kunnen onder de baan, want ik heb ook een probleem met de rug.
Het enige nadeel van modules, is dat je ze steeds goed recht aan elkaar moet zetten en dat kost soms iets tijd. Voor vaste combinaties gebruik ik 2 maten elektriciteitsbuis, die over elkaar heen schuiven. Op het moment, dat de modules goed aan elkaar zitten, boor ik een gat van 19 mm door beide modules. Daarna gaat in beide kanten een stuk van ongeveer 20 tot 30 cm buis in het gat. De buis ondersteun ik dan aan het einde. Om de modules te koppelen gebruik ik dan een stuk dunnere buis, dit precies in de grotere buis past van 40 tot 50 cm. Dit schuift dan goed aan elkaar en de railovergangen zitten dan altijd goed.

Groet,
Bert
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: henk op 15 June 2011, 08:49:43
Dus de baan niet dieper dan 80cm houden dan hoef je niet onder de baan te kruipen...

Groeten Ronald.

Goede opmerkingen allemaal, maar 80 cm vind ik nog wat veel, zeker bij pijnlijke rug en nekwervelproblemen. Met 60 cm is het allemaal comfortabel bereikbaar en hoeft een module ook niet te zwaar te worden.
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Ekklesia op 15 June 2011, 09:54:47
Ik heb op zolder m'n N baan staan, bestaande uit 3 module bakken, met een totaal lengte van ±3.10mtr. De zijwanden van de bakken zijn, net als van m'n Ho baan, ongeveer 8cm. De poten van de N-baan hebben een lengte van 105cm en dat is een fijne hoogte om bij te staan werken, maar ook om onder de baan te kunnen werken. Ik heb dan wel geen last van m'n nekwewervels, maar heb wel een slechte rug, daarom geniet ik nu al reeds van m'n pensioen.  ;)

Foto ter verduidelijking:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/N_Baan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/N_Baan.jpg)

Klik op de foto voor vergroting.
Groenten Rob
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: loclion op 15 June 2011, 12:45:42
onderstaande module opgebouwd uit triplex, piepschuim en ?mate, na verlijming zeer stabiel en uiteraard zeer licht, wel rondom balkjes voor bevestiging poten.
De gekleurde strepen aan de zijkant vd bak stellen de verschillende stroomdraden voor zodat ik daar gemakkelijk bij kan te solderen.
(http://wwwA.beneluxspoor.org/bnls/3_77.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/3_77.jpg)(https://images.beneluxspoor.net/bnls/4_52.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/4_52.jpg)
onderstaand twee modules zonder scenery.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kale_baan.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kale_baan.jpg)
Hier zie je de losse scenery onderdelen (voornamelijk bergen) die uiteraard precies op hun plek passen.
[img width=400
height=300]https://images.beneluxspoor.net/bnls/scenery_modules.jpg[/img] (https://images.beneluxspoor.net/bnls/scenery_modules.jpg)

gr Leo.
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: GW op 15 June 2011, 14:06:19
@Bert: Dank je.

Overigens gebruik ik een iets andere manier om de modules te verbinden, namelijk bouten met vleugelmoeren. Er worden gaten geboord van 10mm doorsnede in de kopse kanten van de module op (door FREMO) voorgeschreven plaatsen. Daar passen dan M8 (8mm) bouten doorheen. Dan kun je nog ietsje "friemelen", dan de boel aandraaien, en dan zit het vast.

Gerard
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Floris Dilz op 15 June 2011, 15:42:06
hm, allerlei ambitieuze spiralen in een berg enzo zou ik juist niet aan beginnen. Maak dan liever een soort "hondenbot"-baan, dan is het meeste spoor redelijk vooraan te houden, daar moet je het vaakst bij kunnen, het landschap achteraan bouw je een keer en daarna niet meer aan zitten.  ;D
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Bello op 15 June 2011, 17:40:55
Ik denk dat mijn baan (zie hiervoor het draadje wat zijn we aan het rijden - gewoon een treinbaan-) wel geschikt is voor een senior. De baan is heel simpel, je kunt overal goed bij, weinig wissels. De baan ligt vast, heeft geen modules (hoef je ook niets te tillen). Als er ergens een storing is kun je er goed bij, omdat er geen ondergrondse sporen zijn.

Keep it simple, dat geeft veel lol!

Bert
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: scherrenberg op 15 June 2011, 20:30:59
kijk ook eens op de site van m-track groetjes peter
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Ruud van der Sluijs op 16 June 2011, 09:25:00
Dank voor jullie tips. Er zitten er zeker bij waar ik wat mee kan.
Heeft iemand nog een idee op welke manier je het beste je stroomvoorziening bij modulebouw kan
onderbrengen. Alle trafo's en boosters nemen natuurlijk wat ruimte in en sommige trafo's zijn redelijk
zwaar.

Groet

Ruud
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: henk op 16 June 2011, 09:31:59
Mijn beeld was niet dat je met de modules op sjouw wilde. Eerder dat je een soort vaste baan had, maar met uitneembare delen waaraan gemakkelijk is te bouwen. Dan heb je alleen een los trafootje of digitale regelaar nodig voor wat testdoeleinden. Het feitelijke rijden doe je als de modules in de baan zitten. Dan heb je wat stekkerverbindingen nodig voor de rijstroom, maar de baantrafo's staan ergens op een vaste plaats.
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Ruud van der Sluijs op 16 June 2011, 11:02:09
Henk,  Jouw beeld is geheel juist. Ik wil inderdaad niet met de modules op sjouw, maar ik wil inderdaad, zoals jij zegt, uitneembare
delen waar makkelijk aan te bouwen is. Wellicht heb ik mijn vraag niet duidelijk gesteld. De trafo's e.d. kunnen een vaste plaats krijgen, alleen wil ik deze ook niet onder de tafel wegwerken. Graag had ik een idee wat voor oplossing andere forumleden hiervoor zoal hebben gevonden.

groet

Ruud
Titel: Re:Tips voor bouw treintafel voor senioren
Bericht door: Bello op 16 June 2011, 13:38:56
Hoi Ruud

Ik heb het zo opgelost

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/station_26.jpg)

Kun je overal goed bij.

Bert