BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Martijn_ op 08 June 2011, 19:09:56
-
Voor een diorama/projectje ben ik op zoek naar een methode om een gebouw te maken met een rijkelijk versierde gevel. Ik heb op flickr een plaatje gevonden van het Berlijnse stadtsslot. Worden dit soort gebouwen gemaakt d.m.v. CNC frezen of met 3D printen. Misschien dat iemand weet hoe ze dat bijvoorbeeld bij Railz miniworld maken. Wat ook een mogelijkheid zou kunnen zijn dat ik de muren laag voor laag opbouw maar dan blijk je uiteindelijk zitten met de versierde raamkozijnen en dakranden, zijn er fabrikanten die gevel versieringen in hun assortiment hebben?
Foto: http://www.flickr.com/photos/infactoweb/1444693194/ (http://www.flickr.com/photos/infactoweb/1444693194/)
Mvg,
Martijn
-
Het principe van laagje op laagje wordt uitgelegd in de encyclopedie.
Zie: http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E11.03.01_-_Werken_met_papier_en_karton
Het is mogelijk om bepaalde ornamenten te gebruiken die met 3D printen zijn gemaakt.
Neem eventueel eens contact op met Mitchell. Misschien kan hij je helpen aan iets bijzonders.
Grzz,
Hans
-
Kijk eens naar de Artitec-gevels en probeer deze eens met wat fantasie te combineren.
Succes
-
Martijn,
Stuur eens een PBtje met je vraag naar Floris Dilz
http://forum.beneluxspoor.net/index.php?action=profile;u=17
Hans
-
Bij artitec heb ik helaas geen gevel gevonden die met wat fantasie in de buurt komt met wat ik zoek. Heeft iemand al een idee als je kijkt naar de foto uit mijn eerste post wat de techniek zou kunnen zijn geweest waarmee dat gebouw werdt gemaakt?
mvg,
Martijn
-
Voor mij is de foto in elk geval niet gedetailleerd genoeg om iets zinnigs over de bouwtechniek te vermelden.
Misschien is het ook zinvol wat meer te vertellen over wat je eigenlijk wil gaan bouwen dan kunnen we je hier beter van advies voorzien. Bij een "diorama/projectje" denk ik niet gelijk aan een groot slot... Artitec heeft gevels die beter bij een diorama passen: KLIK (http://www.gemeentetramwaelstede.nl/Trammeland/Brum_IMG00109.jpg)
-
Het gebouw dat ik graag zou willen maken is het Bode museum in berlijn op de bekende museumsinsel waar de stadtbahn dwars door heen rijdt, echt een geweldig gezicht in het echt zeker met een ICE 1. Bij artitec vind ik helaas alleen gevels die zowel op de begane grond als op de eerste verdieping een rechthoekig raam hebben, het bode museum heeft een gevel die op de begane grond ramen heeft die aan de bovenkant rond zijn.
Martijn
-
Fraai én ambitieus. Als ik het even snel opmeet in goochel-aarde kom ik aan gevels van 100, 140 en 170 meter langs, ofwel in h0 115, 161 en 195 cm..... :P
Dat wordt (eerst eens goed nadenken of je dit wel wil ;D) de repeterende gevel segmenten in styreen maken en daar afgietsels van maken in giethars.
Kant-en-klaar ga je voor deit gebouw niet veel in de winkel vinden. En met deze afmetingen gaat het ook gigantisch in de papieren lopen. In de Railhobby (http://www.railhobby.nl/spoornieuws/1331-railz-miniworld-bouwt-aan-groothandelsgebouw) van april stond trouwens een artikel over de bouw van het Groothandelsgebouw bij Railz. Op de site van Railz zelf staan ook diverse fotos van de bouw.
-
Ik weet het het is misschien wat groot maar ik maak het mezelf graag moeilijk. Ik ben ook van plan om het in N te maken. Of in H0 maar dan maar een gedeelte van 1 zijde van het gebouw.
Martijn
-
dat soort geveldelen zijn op 2 manieren te maken: met de hand (of met een cnc-frees) een origineel maken en dat nagieten of de zaak tig keer frezen op een cnc-frees, zo werk ik meestal bij railz (heb n bloedhekel aan gieten, teveel nabewerking nodig, gefreesd spul is lekker strak en van styreen dus makkelijker te verwerken). 3D-printen kan ook, maar dat zou dan zijn om een origineel te maken om na te gieten (je kunt er een stukkie fijner mee detailleren dan met een frees, dat beperkt zich toch een beetje tot plaatjes stapelen met wat graveerwerk) maar dan moet je dus wel zo'n stuk gevel helemaal in 3D gaan tekenen wat ook niet echt vanzelf gaat, in een plat vlak tekenen is makkelijker.
Verder heeft cnc-frezen een voordeel doordat je de zak in laagjes plasticplaat opbouwt, je kunt een baksteenlaag in kleur spuiten, dan een sierlaag erop doen die apart gespoten is en later plak je nog een weer apart gespoten kozijnlaag achter het geheel. Bij gegoten of 3d-geprint spul gaat dat niet, je moet dan alles kwasten.
-
Ik heb alles nog een keer nagemeten en heb het uitgetekend op twee modules met in totaal een opp van 150 x 190 cm in N, waarbij er 1 hoek afgaat. Hierop moet dan zowel het Bode museum als het pergamon museum komen. Met dat laatste museum ga ik denk ik beginnen aangezien er bij dat museum minder gevel versieringen zijn. Voor het Bode museum moet ik mij maar eens gaan verdiepen in de wereld van 3d tekenen, heeft iemand een idee op welke manier ik mij daarin het beste/snelste weg wijs zou kunnen maken.
Martijn
-
Vandaag eindelijk eens de voorzijde van het pergamon museum in papier gemaakt zowel in N als H0 om een indruk te krijgen van de dimensie. Maar kan eigenlijk geen keuze maken. Wel ben ik er over uit dat de gehele museumsinsel iets te veel van het goede wordt, dus ik beperk mij tot slechts 1 brug en niet 2. Maar ik ben er nog niet over uit of ik het in N of H0 wil hebben. In H0 ziet het er wat statiger uit maar in N krijg je op hetzelfde oppervlak veel meer diepte. Ook het aanbod van de fabrikanten qua rollend materieel heeft in beide schalen weer zijn voor- en nadelen. Kijk ik er op ooghoogte naar dan neig ik naar H0 maar kijk ik meer van bovenaf dan heeft N mijn voorkeur. Met andere woorden ik kom er niet uit, morgen er maar weer eens na kijken.
Mvg
Martijn