BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Rob Bogers op 19 March 2011, 12:37:42
-
Ik heb echt via "zoeken" gezocht maar kan door de bomen het bos niet echt zien. Nadat ik de constructie heb gemaakt voor de bergen heb ik gezien dat je gipsverband kunt gebruiken van de Apotheek en dan gips voor het modelleren van de berg. Nu kom ik net terug van de bouwmarkt maar ik zie heel veel soorten maar weet niet welke soort gips nu het best is om voor bergen te gebruiken. Roodband, Geelband en nog veel meer soorten gezien. Graag advies, of misschien een ander middel?
-
Roodband en geelband zijn beide geschikt. Alleen de structuur verschilt. De ene soort werkt wat gladder af dan de andere.
Deze soorten zijn eigenlijk bedoeld om muren te pleisteren. Voor de modelbouw hebben ze als voordeel dat ze tamelijk langzaam uitharden.
Dit in tegenstelling tot b.v. modelgips, dat hardt zo snel uit dat je nauwelijks 5 minuten hebt om het te bewerken.
-
Dank Klaas, dan weet ik in ieder geval in welke hoek ik het moet zoeken.
-
Ik heb goede ervaringen met iemand die zich Der Gipsdealer noemt op Ebay ,niet duur en prima kwaliteit Gibsverband.
Ik gebruik het overal voor waar ik iets moet modelleren.
-
Welke afwerking is gladder, roodband of geelband?
Grt,
Gerard
-
Van een hobbysite gehaald: Roodband is glad pleisterwerk, en geelband is fijn schuurwerk. Der Gipsdealer heeft ook een eigen site, hartelijk bedankt voor de reacties. Ga eerst eens bij de apotheek vragen naar de kosten, anders zit je weer met verzendkosten en dat is zonde als het hier in Nederland net zo duur is.
-
Ik gebruik altijd roodband, maar: alleen die van de bouwmaterialenhandel. De roodband van de bouwmarkten zit wel in dezelfde zak als die van de bouwmaterialenhandel, maar komt van een andere fabriek. Het eerst zichtbare verschil is dat die van de bouwmaterialenhandel wit opdroogt en de andere grijs, maar belangrijker vind ik dat die van de bouwmaterialenhandel fijner verwerkt en een minder korrelig (dus gladder) resultaat geeft.
-
Hallo Rob
Toevallig gisteren besteld
De gips rollen van Conrad
Bestel nr 211856-89 prijs 8,49€ per twee rollen van 2 Meter
Is wel wat duurder dan een zak roodband maar werkt wel plezierig.
Losse gips of roodband kan je dan nog altijd gebruiken om af te werken.
Herwim Frank
-
Ik heb ooit een keer die aanbieding gekocht van 100 rollen van 15 cm bij 3meter voor €133,00 ik kreeg er ook nog ``Doktershandschoenen´´ bij. (y)
Werkt perfect en de verzendkosten naar Oostenrijk waren ook niet zo duur .
Hoe die naar nederland zijn weet ik niet .
-
De roodband van de bouwmarkten zit wel in dezelfde zak als die van de bouwmaterialenhandel, maar komt van een andere fabriek.
Sorry, maar dit vind ik een onwaarschijnlijk verhaal. Ik koop Roodband afwisselend van de bouwmarkt en van de bouwmaterialenhandel, maar nooit verschil bemerkt.
En die andere fabriek, dat snap ik ook niet. Roodband is een merknaam van Knauf, er is geen andere fabriek die de naam Roodband gebruikt.
-
Ik heb laatst modelgips gebruikt, ook van Knauf geloof ik. Wordt ook gebruikt om gipsmodellen te gieten.
Je moet inderdaad wel doorwerken, en niet teveel tegelijk aanmaken. Maar dan wordt het ook keihard.
Als ondergrond gebruikten we aluminium horrengaas. Daar overheen kwamen oude stukjes laken (ca 15x15cm) welke in de gips werden gedrenkt.
Nu hebben we een spijkerharde berg, welke al meegeweest is naar de school van mijn zoon Koen. Zonder barsten kwam het ding weer terug.
En Koen had een 10+ voor zijn spreekbeurt!
Hendrik Jan
-
Sorry, maar dit vind ik een onwaarschijnlijk verhaal. Ik koop Roodband afwisselend van de bouwmarkt en van de bouwmaterialenhandel, maar nooit verschil bemerkt.
En die andere fabriek, dat snap ik ook niet. Roodband is een merknaam van Knauf, er is geen andere fabriek die de naam Roodband gebruikt.
Hoe het in het zuiden van het land is weet ik niet, maar in Noord Nederland is het door mij bekende vakmensen met regelmaat opgemerkt. En sorry, maar Knauf heeft meerdere produktiefaciliteiten voor Rotband.
-
Hoi,
Ik gebruik flexibele vulmiddel dat ik koop bij de action winkel, het droogt wit op en het blijft flexible
Het word verkocht in pakken van 1 kilo voor euro 1,69
Paul Smits
-
Ik gebruik grote gaten vuller van albastine hier zitten vezels in waardoor er geen krimpscheuren onstaat.linkje (http://www.alabastine.nl/product/grote-gaten-vuller/)
mvg Marc
-
Vandaag voor het eerst gewerkt met rotband(van de karwei) om bergen te maken.
Alleen begint het hier en daar te scheuren. Naar een paar uurtjes.
Hiervoor altijd modelbouw gips gebruikt.En daar had ik daar nooit last van.
De onder grond is van horren gaas met daar over heen gipsverband.
Wat doe ik fout?
mvg Ronald
-
Waarschijnlijk maak je het te nat. Hoe meer water er moet verdampen, hoe sneller je scheuren krijgt.
-
Wat Klaas al aangeeft. Door houtlijm toe te voegen, wordt het flexibeler. Geen wonderen verwachten, je kunt het niet dubbelvouwen, maar scheuren zal het minder snel.
-
Hallo,
Een tip is om eerst stucadoors-plakband op het gaas te plakken. Deze plakband gebruiken stucadoors om over scheuren te plakken voordat ze beginnen met stucen.
Gr Marco
-
precies , dat is een soort gaasband wat je ook ver de gipsplaatnaden plakt om scheuren te voorkomen.
-
Of je zet in 1 keer een te dikke laag op,gaat doorzakken en dan met drogen wil t iets terug door gewicht verlies(zie klaas zn opmerking)en dan schert het
dus minder nat en dunner opzetten
je kan ook wat behang plaksel erdoor mengen
-
Beetje ongerelateerd aan de oorspronkelijke vraag: hoe stevig is dat gaasband? Zou het geschikt zijn om over kippegaas (met 2cm grote openingen) heen te leggen om er daarna gips overheen te kleien? Dus een beetje als alternatief voor gipsverband?
Ik ben dat gaasband nog niet eerder tegengekomen; ik filosofeer een beetje over de mogelijkheden :)
Reinout
-
Wat ook erg handig is bij het maken van bergen is om zaagstof van de bouwmarkt door het (model)gips te mengen. Dan krijg je een sterk en toch licht materiaal dat ook langer te modelleren is als alleen gips. Met een beetje Googlen waarschijnlijk wel meer over te vinden. Het zaagsel ( zaagstof ) is bij de bouwmarkt meestal wel in grote zakken voor niets te krijgen als je het vriendelijk vraagt en uitlegt wat de bedoeling er mee is. Ik weet niet waar je vandaan komt Ronald, want ik heb nog een aantal zakken staan waar je er wel een van mag hebben als je in de gelegenheid bent om het op te halen in Vlaardingen en dit wilt proberen.
Groeten Ruud B.
-
dat gaasband is enorm sterk, +/- 5cm breed
en heeft een plakkant.
gewoon te vinden bij de bouwmarkt.
-
Als ik het zo lees heb ik te veel water gebruikt en het er te dik op gesmeerd.
Tevens ga ik er wat houtlijm door heen mengen.
Maar hoeveel hout lijm moet je er door mengen?
Mvg Ronald
Ps kom uit maasluis
-
je kan tot 1 deel houtlijm op 1 deel water gaan zonder problemen.
Wel de wateroplosbare houtlijm nemen, alleen die gaat goed in dispersie, al de rest gaat bolletjes geven met resultaat "nul"
-
(http://modeltreinbaan.nl/wp-content/uploads/2014/11/null-57a.jpg)
Ik heb al heel wat bergen gemaakt met Rotband, maar barsten is mij echt onbekend!
Zoals Klaas al zei, maak je de Rotband niet te dun, of breng je een te dikke laag aan.
Het aanmaken van Rotband met water moet je stapsgewijs doen, tot je een stevige brij krijgt.
Groet Jaap
-
Als ik je foto zie: Dan weet ik zeker dat mij mengsels te veel water bevatte.
Heb het nu dikker gemaakt.
En tot nu toe zie het er nog goed uit.
mvg ronald
-
Het valt wel op dat rotband veel langer tijd nodig heeft om op te drogen dan modelbouwgips.
Bij modelbouw gips kan ik al snel een tweede laag aan brengen.
Dat gaat niet lukken met rotband.
Dus morgen maar de tweede laag aan brengen.
mvg Ronald
-
Logisch. Modelbouwgips is puur gips zonder toevoegingen. Aan Rotband zijn stoffen toegevoegd, juist met de bedoeling om het langzamer te laten uitharden. Als je wel eens een muurtje hebt gestuct snap je vanzelf waarom dat is.
-
Ik ben ooit op bezoek geweest bij iemand die een Zwitserse berg voorzien had en die had zijn gips gemengd met zagemeel om scheuren te voorkomen. Ik heb geen idee van de mengverhoudingen.
-
Op de verpakking van Rotband staat voor laagdiktes vanaf 5mm dus zeker niet te dun maken die lagen zou zomaar kunnen zijn dat als je te dunne lagen maakt deze scheurt.
Voor het aanmaken van rotband zegt Knauf op hun website het volgende: Strooi de gips rustig bij het water en laat 5 minuten drinken. Mix tot de gips smeuïg en klontvrij is.
of wel even de tijd nemen voor een goede mix, maar dat moet je met elk mengsel dat je moet mixen tenslotte.
Meer info vind je op hun website: http://www.knaufdoehetzelf.nl/rotband
Wat ik alleen niet vind is het volgende, ik heb bergen gemaakt met modelgips van Knauf, daar heb ik toen eerst gipsverband als basis voor gebruikt en daarover dan het gips, voor rotband heb ik geen idee of ik ook gipsverband kan gebruiken, iemand een idee? de basis zijn spanten met een geweven kartonnen strippen patroon, de vraag heb ik uitstaan bij Knauf.
Info Rotband:
Verwerking
Verwerkingswijze: handmatig
Verwerkingstijd: circa 20 minuten
Uithardingstijd: circa 120 minuten
Overtegelbaar: na minimaal 10 dagen
Laagdikte: 5 – 20 mm
Aanmaken: met schoon water strooien en mengen
-
als je wat vaker met dat soort knauf spul werkt kom je er achter dat stukadoors hun eigen mengseltjes maken. de 1 heeft liever meer fix en finish want dan wordt het wat gladder, de ander gebruikt weer mp75. maar vaak gaan er diverse spulletjes door elkaar. ik heb ook wel is hierover met de vertegenwoordiger van knauf gesproken en die gaf aan dat dit eigenlijk geen probleem was maar dat ze om de begrijpelijke garantie perikelen niet kunnen adviseren. ik zou dan ook geen reden kunnen bedenken waarom je rotband niet kan gebruiken met gipsverband. het enige wat die vertegenwoordiger terecht wel zei was dat door het combineren de verwerkingstijd kan veranderen
zelf zou ik ook is naar uniflott kijken. dat is is ook van knauff, wel iets duurder maar heeft van zichzelf glasvezeltjes "aan boord". het is geen alternatief voor gipsband maar wel net wat sterker.
-
...voor rotband heb ik geen idee of ik ook gipsverband kan gebruiken, iemand een idee?
Dat moet kunnen. Ik heb het zelf wel eens gedaan met oude lappen. Afkomstig van overhemden en theedoeken.
-
Gipsverband hoeft niet perse duur te zijn, ja als je het in de modelbouwwinkels haalt betaal je de hoofdprijs, bv spul van Woodlandsceneis is mooi, maar achtrlijk duur. Ik koop het in bulk, net 24 rollen 10cm breed, 3mtr per rol voor € 1,23, totaal 24 rollen besteld voor een totaal bedrag van €41,75 incl. btw en verzending, ik weet niet of ik het hier mag vermelden maar de leveranciernaam is Degros, op hun site zoeken naar gipsverband. Zij zijn naar al mijn zoektochten op het weide net het geodkoopste.
Degros is een groothandel voor diverse disciplines waar ook de particulier zonder pasje kan bestellen, degros.nl
Dit is mijn tweede bestelling bij hun, de eerste serie was ik zeer tevreden over, per rol netjes verpakt in een aluminium verpakking, ik raad het aan. Je kunt er betalen met Ideal, mastercard visa of paypal.
-
..... ik weet niet of ik het hier mag vermelden maar de leveranciersnaam is Degros....
Ja hoor.
Gr, Bert
Team moderatoren
-
Is deze reactie niet bedoeld voor het andere gipsdraadje?
-
Zo juist werdt ik gebeld door iemand van Knauf over het ebruik van Rotband i.c.m. gipsverband.
Rotband is een stuk zachter en dus poreuzer, de combinatie achte hij niet aanraadbaar, ook eeft rotband een laagje nodig als het geverfd moet worden.
Modelgips is puurder gips en is daardoor minder lang verwerkbaar, maar wordt wel harder en is hierdoor overschilderbaar zonder extra laag.
Eventueel de steentjes uit rotband zeeven en mixen met modellgips, maar dat moet wel uitgeprobeerd worden, dit was een on officiele mededeling.
Kortom modelgips is speciaal voor onze toepassing ontwikkeld.
Mooi antwoord, maar nu weet ik niet of ik daardwerkelijk rotband wil gaan gebruiken.
-
Is deze reactie niet bedoeld voor het andere gipsdraadje?
Ik heb beide draadjes samengevoegd...
Gr, Bert
Team moderatoren
-
Woord van het jaar: gipsdraadje (y)
-
Dacht dat GolBand ook meer gips bevat
-
Ik ga er even vanuit dat je geelband bedoeld ;)
-
Ik heb hele landschap van mijn oude baan (zie Bröckenbahn) met zelfgemaakt gipsverband gemaakt. Gewoon de goedkoopste katoenen stof van bekend woonwarenhuis en dat beetje pappen in de knauf roodband. Moet zeggen dat ik het resultaat net roodband beter vond/vindt als modelgips (ook van knauf). Roodband blijft wat ruwer in tegenstelling tot modelgips dat een veel vlakker/gladder uiterlijk krijgt. Misschien beter voor gieten van modellen (bv rotsen) in mallen maar als je het gebruikt om direct berglandschap te maken vindt ik het veel minder mooi. Nooit problemen gehad met laagdiktes. Dun gaat prima en als je ergens nog een bult wilt gooi je gewoon een extra schep op het aangebracht “gipsverband”.
Ook schilderen geen enkel punt. Gewoon lekker experimenteren met diverse lagen sterk verdunde verf.
Maar goed, dat is mijn ervaring/mening
Gr Frank
-
Roodband is inderdaad korreliger dan Geelband.
-
Kijk een lees eens dit draadje. Het gips/berg (duin) gedeelte vanaf blz 6.
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=70988.0 (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=70988.0)
Door een professionele stucadoor (Sake Bosma) afgewerkt met Knauf MP 75 gips. Over/in het gips verstevigingsnetten en afgewerkt met pigment poeder. Niet de eerste keer dat hij het zo gedaan heeft en tot op de dag van vandaag in perfecte conditie.
Alle gegevens staan in dit verhaal.
(https://live.staticflickr.com/5770/31294311712_c23673705d_z.jpg) (https://flic.kr/p/PFnwAu)2.IMG_8746 (https://flic.kr/p/PFnwAu) by Nulpunt0 (https://www.flickr.com/photos/71654212@N00/), on Flickr