BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Jefftrack op 14 March 2011, 13:43:58
-
Voor mijn diorama heb ik het wel bekende fleischmann OK locje welke ik wil verbouwen tot een ander type industrie locomotiefje.
(http://i43.photobucket.com/albums/e366/Jefftrack/DIWloc.jpg)
(http://i43.photobucket.com/albums/e366/Jefftrack/DIWloc8.jpg)
(http://i43.photobucket.com/albums/e366/Jefftrack/DIWloc7.jpg)
De loc rijdt nu goed maar ik wil ook dat deze goed blijft rijden en nu vraag ik mij af wat ik moet doen om deze te reviseren ? Ik dacht zelf aan het schoonmaken van de tandwielen en deze opnieuw smeren etc maar ik heb daar totaal geen ervaring mee en is dat alles .... ?
Ook wil ik deze loc voorzien van wissellende front en sluit verlichting. Ik dacht daarbij aan één front licht en twee sluitlichten maar ook hierin heb ik geen ervaring en zijn alle tips welkom .... ?
Jeffrey
-
Ik ga dit met interesse volgen. zelf heb ik deze loc ook. De oudste is ongeveer 50 jaar oud en rijdt niet meer zo goed.
Graag foto's blijven plaatsen.
Frank
-
hey heb ook nog 2 tal van deze locje's
een is overleden... zijn hartje doet het niet meer.
de ander doet het nogwel met hortjes en stootjes.
Ga deze ook dit draadje met veel intresse volgen.
zowiezo kan je alles schoonmaken.
op verschillende topic's staat hoe... (heb helaas geen tijd om voor je te zoeken)
Wielen kun je zowiezo schoonmaken met een fijn schuurblokje.
denk dat je beste gebruik kan maken van smd led's voor verlichting (wel geel nemen)
@ Jeffrey: waarom geen 3 punts verlichting voor?
Succes!!!
-
Hoi Jeffrey,
Ik ga je draadje volgen daar ik hem ook heb.Ik heb de mijne al een keer of twee uit elkaar gehaald en goed schoongemaakt die van mij is de eerste versie met wat kortere kap 4203.Ik meen dat hij in 1977 /78 uitkwam Ik heb hem nog steeds en loop goed. Voorzichtig uit elkaar halen en de stroom draadje los solderen.Ankerplaat los halen.(het anker kan er niet uit)Tandwielen loshalen (pas op dat het veer ringetje niet weg schiet).Goed schoonmaken met wasbenzine en alles even laten drogen.In elkaar zetten en smeren en hij loopt weer als een trein.Ik ben benieuwd hoe je verlichting in gaat bouwen. Zelf was ik het ook eens van plan en tevens te digitaliseren.Maar ja dat vind ik weer een beetje zonde het was toen een Sint Nicolaas cadeau voor mij van mij grootvader.De blikken wagens heb ik ook nog (Jeugd sentiment)
Succes,
met vriendelijke groeten,
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_408_1.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Afbeelding_406.jpg)
P.S. tevens een PBtje naar je toe
Jan van den Berg
-
Voor het inbouwen van de front- en sluitseinen kan je misschien wat inspiratie opdoen op deze pagina's van mijn website:
http://people.zeelandnet.nl/zondervan/frontsein.html (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/frontsein.html)
http://people.zeelandnet.nl/zondervan/permaloog3.html (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/permaloog3.html)
-
de ander doet het nogwel met hortjes en stootjes.
Wielen kun je zowiezo schoonmaken met een fijn schuurblokje.
Schuurblokjes en horten en stoten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Nooit doen dus, doodzonde. (Bijna net zo erg als afvijlen)
Maarten
-
Maarten, ik ben het absoluut niet met je eens. We hebben hier als eens eerder een discussie gehad over de nadelen van schuurblokjes. Ze zouden krassen veroorzaken en de spoorstaven verslijten. De enige manier om zulke beweringen te controleren is testen. Dat heb ik gedaan, en mijn conclusie was, en is nog steeds: indianenverhaal. Schuurblokjes maken goed schoon en zijn onschadelijk. De vergelijking met vijlen is volkomen uit de lucht gegrepen.
-
Voor het inbouwen van de front- en sluitseinen kan je misschien wat inspiratie opdoen op deze pagina's van mijn website:
http://people.zeelandnet.nl/zondervan/frontsein.html (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/frontsein.html)
http://people.zeelandnet.nl/zondervan/permaloog3.html (http://people.zeelandnet.nl/zondervan/permaloog3.html)
Klaas bedankt voor je linkjes...... jouw site is veel te technisch voor mij maar de meeste schakelingen van de front en sluit verlichting snap ik wel. Met mijn beperkte electro technische kennis lijkt schakeling 4 een mooie optie die ik verder zal uitwerken.
Jeffrey
-
Ook ik heb gecontroleerd en getest. Mijn conclusie staat haaks op de jouwe (Klaas) en is nog steeds: erg schadelijk op de langere termijn.
Ik maak wel een duidelijk verschil tussen een schuurblokje en een railgum: een schuurblokje schuurt en beschadigt en een railgum niet. Probleem daarbij is dat onder het woord railgum ook schuurblokjes verkocht worden, andersom niet voor zover ik weet.
De analogie met vijlen is daarbij duidelijk: zowel een schuurblokje als een vijl nemen naast het vuil ook basismateriaal weg, maken dus krassen in het materiaal. De gradatie ligt bij vijlen alleen een flink stuk hoger.
In hoeverre het basismateriaal tevens gepolijst wordt, of dat de microscopische krassen opgevuld worden met slijpsel (vuil), hangt af van het soort (merk) schuurblokje.
Maar ik zal mijn auto voortaan met een schuurblokje schoonmaken in plaats van met een railgum, werkt een stuk makkelijker :D
Maarten
-
Ledjes uitzoeken is ook zo eenvoudig niet als je de basis kennis mist. Maar waar moet je op letten en wat is gewenst, mA zo laag mogelijk of juist niet en de lichtsterkte 10 mcd of hoger ?? voltage heeft minder invloed denk ik omdat je daar de weerstand op aanpast .....??
Jeffrey
-
@Maarten, de verwarring zit inderdaad in het door elkaar gebruiken van de woorden schuurblokje en railgum.
In mijn test ging het om een railgum. Als je daarmee wil schuren of vijlen, dan ben je wel een jaartje bezig. :)
-
Schuurblokje
Ik gebruik hem al jaren (vanaf m'n 6e levensjaar)
schuren doet hij niet meer erg, maar mijn treinen lopen na het poetsen/beetje schuren hiermee weer helemaal goed.
als de treinen constand rijden gebruik ik deze niet, als ze een half jaartje stil hebben gestaan en een laagje erover is gekomen maak ik ze altijd weer eventjes schoon.
hortjes en stootjes bij dat locje heeft denk ik vele andere redenen.
koolborsteltjes, vervuild stroomafnemertje op de motor. die is nog nooit schoongemaakt sinds ik die heb...
maar Back on topic!
ik ben en blijf nieuwschierig!!!
mvg Mark
-
Kan iemand een aanbevolen materialenlijst maken om de loc te digitaliseren en van verlichting te voorzien?
Dit zou mij in iedergeval helpen.
Frank
-
Lijstje:
- ledjes
- weerstandjes
- decoder
- (*lak)draad om de (*smd) leds van voeding te voorzien.
- lijm om lakdraad tegen de kap te bevestigen (indien nodig)
Heb nog niet zoveel ervaring met (smd) led's en de weerstanden erbij, dus helaas kan ik geen waardens hierbij geven...
Wil dit ook wel weten ivm mijn volgend project.
* combinatie.
-
Misschien dat iemand anders de technische details kan toevoegen.
-
Ook ik volg dit draadje graag, gezien mijn groene locje ook wel aan een revisie toe is. :)
-
Nou... vooruit dan maar: http://www.m-voorloop.nl/html/o&krevisie.html
Ik ben nog steeds bezig met dit lokje: er komen nog 2 zwaailichten op de cabine, de gaten voor de typhoons (typhonen?) zitten er al.
De front- en sluitseinen heb ik van SMD LED's gemaakt, die ik op een dun epoxy-printplaatje ondergebracht heb: toendertijd (al snel 2 jaar terug) heb ik de eilanden op dat printje gefreesd, nu zou ik dat etsen na een ontwerp op de computer gemaakt te hebben.
De SMD-LED's betreffen bouwvorm 0603, een formaat dat ik voor beginners zeer zeker af kan raden: koop liever bouwvorm 1206 (even voor de duidelijkheid: een 0603 LED heeft afmetingen van 1,6 x 0,8 mm: een 1206 heeft afmetingen van 3,2 x 1,6 mm)
De weerstanden betreffen wel bouwvorm 1206. Elke LED heeft zijn eigen weerstand, en die 'paartjes' staan dan weer parallel aan elkaar.
De lichtsterkte is niet heel erg belangrijk: het hoeft niet, zoals in de realiteit, ook echt iets te verlichten. De gele LED's in mijn lokje variëren met de lichtsterkte tussen 80 en 140 mcd als ik het me goed herinner, bij een doorlaatstroom van 20 mA: op die stand is het lokje een soort rijdende schijnwerper, dus de weerstanden heb ik, zelfs bij het rekenen met 10 mA als doorlaatstroom, fors verhoogd in waarde.
De stroomafnemer die tegen de binnenkant van beide wielen drukte heb ik vervangen: die was gewoon op. Met het vervangen ervan werd het rijgedrag al wat beter, maar uiteindelijk heb ik ook de wielen vervangen (gekocht voor een symbolisch bedrag via een oproep op 'een bepaald modelspoorforum')
De stroomafnemer die op de assen drukte aan de binnenzijde heb ik aangepast: in plaats van een klemverbinding met het chassis, die blijkbaar niet al te betrouwbaar was, heb ik er een draadje aangesoldeerd: nog voor het vervangen de wielen en de andere sleper ging het rijgedrag er behoorlijk op vooruit.
Tja... wat betreft de motor: daar kan ik niet mee helpen, ik heb bij mijn lokje de originele motor verwijderd en de aandrijving gedeeltelijk verwijderd, en vervangen door iets nieuws (lees: beters)
Kort samengevat: in het lokje zitten: 1 decoder (ESU LokPilot V3) 1 printje om de zwaailichten te laten knipperen, wat straks ingeschakeld wordt via de decoder, 2 printjes voor de front-en sluitseinen.
6 gele 0603 SMD LEDs voor de frontseinen.
4 rode 0603 SMD LEDs voor de sluitseinen.
Als er nog wat mist, lees ik het wel ;D
-
Kort samengevat: in het lokje zitten: 1 decoder (ESU LokPilot V3) 1 printje om de zwaailichten te laten knipperen, wat straks ingeschakeld wordt via de decoder,
Waarom een apart printje voor die schakeling? De esu LoPi v3 heeft op de functie uitgang een zwaailampfunctie. In te stellen via cv115 voor F1 of cv 116 voor F2.
-
Ja... maar dan knipperen beide zwaailichten constant in hetzelfde ritme, zonder afwisseling. Daarom heb ik het printje gemaakt.
Zo dus: (videootje van het printje met 2 enorme 5 mm LEDs als test) http://www.youtube.com/watch?v=k61CicJ8NXM
-
Zoals gezegd zal de loc van uiterlijk veranderen.
(http://i43.photobucket.com/albums/e366/Jefftrack/DIWloc.jpg)
(http://i43.photobucket.com/albums/e366/Jefftrack/DIWloc2.jpg)
De verbouwing van de loc zal ik verder laten zien in het draadje over de bouw van mijn diorama.
klik hier voor een directe link (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,32137.75.html)
Jeffrey