BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Ombouwen => Topic gestart door: Jeff op 16 February 2011, 17:48:01
-
Hallo
Ik heb een Philotrain kit voor de bouw van een NS6200 en
ga nu op zoek naar een Roco Br93 voor het onderstel.
In de beschrijving is een onderstel gebruikt van de latere
Roco versie met vrijstaande waterkasten en digitaalplug.
Mijn vraag is nu of het onderstel van de oude versie van
deze lok ook te gebruiken is en wat zoal de verschillen zijn.
In de franse en oostenrijkse uitvoering hebben ze nammelijk
al een zwart onderstel.
Groet
Jeff
-
Ik had ook een Br 93 gekocht voor dit doel, wist ik veel dat er verschil in zat. Mijn uitvoering heeft een gedeeld frame in de zin dat het kan scharnieren. Ik zie dit niet terug in de bouwbeschrijving, dus ik denk dat ik ook op zoek moet naar een nieuwere, of even kijken of ik er toch wat mee kan. Maar deze kit heeft bij mij even geen voorrang.
-
Jullie weten toch hoop ik wel dat de rijeigenschappen van de BR 93 tamelijk dubieus zijn? Je kan een goeie treffen, maar de meeste hebben een slechte stroomafname.
Groet,
Ruud
-
Heb geen ervaring met de Roco Br93 maar ik denk
dat er verder geen andere optie voor de NS6200 is.
En anders eerst de stroomafname verbeteren.
Groet
Jeff
-
Ik heb er 4, 2 oude versie's en 2 latere versies.
De oude versie heeft als voordeel dat ie korter is (je moet er immers voor de ombouw een stuk afzagen) maar of de verhoudingen nog kloppen?
Alle 4 hebben goede rijeigenschappen al heeft er 1 de neiging om aan het begin in rook op te gaan ;D
Door voorzichtig in te rijden komt dat iedere keer toch weer goed 8)
-
Jullie weten toch hoop ik wel dat de rijeigenschappen van de BR 93 tamelijk dubieus zijn? Je kan een goeie treffen, maar de meeste hebben een slechte stroomafname.
Deed het prima voordat de slopershamer erin ging...
-
Ik heb ook eens een stukje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,15353.msg406385.html#msg406385) over Roco's 93 geschreven. De 935 in dit geval. Misschien kan dit als hulp dienen voor het 6200-project.
Roco bracht in 1981 de Br. 930 uit. Deze loc had een 'knikchassis', waarbij de drijfwielen ten opzichte van de achterloopas in bochten naar buiten kan knikken. Mijn inmiddels verkochte 930 reed veel en ging in de loop van de tijd steeds meer schudden. Het knikchassis is dan niet direct een goede hulp.
In 1995 kwam Roco met de Br. 935, die een star chassis kreeg. Bij deze loc is de stroomafname van drie drijfwielen en het voorloopwiel. Toch ziet de dame nog wel kans op een ongeschikt moment te haperen. Hiervoor heb ik ook het achterloopwiel in de stroomafname opgenomen.
Welke loc meer geschikt is voor een 6200? Dat weet ik niet en laat ik graag aan de 6200-kenners over.
Groet,
Basilicum
-
Misschien is dat knikchassis wel te fixeren. Ik heb geen R1 bogen te doorlopen. Ook gen R2 , R3 of R4... :)
-
Ik heb twee 6200'en op onderstellen van Roco "Locomotive à vapeur" BR93 met de Roconummers 04122B en 04122D. Het voordeel van deze (Franse) uitvoeringen betreft het reeds zwart zijn van wielen en frame. Inderdaad een knikframe, waardoor de achteras de andere kant op scharniert als de drijfwielset, maar daardoor beter de boogstralen kan volgen. Dat knikeffect moet trouwens niet overdreven worden, want het knikken verloopt vrij stroef. Dus eigenlijk denk ik dat als de loc rijdt er helemaal niet 'geknikt' wordt.
Op onze Bollenspoorbaan hebben deze locs al heel wat kilometertjes gereden en van slechte rijeigenschappen heb ik nooit iets gemerkt.
Dus Jeff, als je op beurzen aan deze Rocostomer kan komen met bovenstaand nummer, doen!
Gerard
-
Ik heb drie verschillende 93'ers gehad, zowel de oudere als de nieuwere versies. Het rijden was bij alledrie bagger: haperen en stilstaan bij het leven, terwijl andere Roco en Flm-locs vrolijk verder reden op dezelfde plekken. Maar misschien heb ik gewoon drie slechte gehad.
Groet,
Ruud
-
haperen en stilstaan bij het leven,
Ruud
Klink als slechte stroomafname van de wielen!
Gerard
-
Heren Bedankt voor de reacties
Begrijp dat beide uitvoeringen aandacht voor de stroomafname vragen.
Zaterdag in Houten maar eens naar een 93 op jacht gaan.
Mijn voorkeur gaat eigenlijk uit naar de 93.5 ( is digitaal voorbereid ) maar
een kant en klaar zwart onderstel is natuurlijk ook handig.
Groet
Jeff
-
Ach, als je een beetje handig bent is veel mogelijk: ik heb ooit een 6200 op basis van mijn Piko BR55 gemaakt met 2 tenderassen als loopwielen. Dat was mijn eerste NS stomer. Over de rij-eigenschappen kan ik kort zijn: kijk zaterdag even voor een Roco...
-
op zich is zo'n br55 mooi lopend te krijgen hoor. Vaak is het probleem koolborstels die niet fris meer zijn en dat de wielen iets te breed staan afgesteld, zodat ie heel moeizaam gaat lopen sputteren in bochten. Alle assen iets aanknijpen met een waterpomptang (op t midden van het wiel knijpen! dus waterpomptang iets te wijd zetten) wil nogal eens flink helpen. Verder is het niet al te moeilijk om er een andere motor (met wormoverbrenging, dus minder herrie) op te zetten.
-
..klopt, kijk maar.. ;D
http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,16851.msg261592.html#msg261592
-
hehe, nice, ik nam een motortje uit een Anna en zette die aan de voorkant, in de ketel dus, hou je t machinistenhuis ook nog vrij ;)
Maar met zo'n motortje zal het als de worm goed afgesteld staat vast wel mooi lopen, of niet?
-
Er is wel degelijk een alternatief voor de Roco Br93 als onderstel. Ik heb mijn 6200 gebouwd op een Weinert onderstel van de Br93. Heb je meteen een aandrijving met Faulhaber motor en hele mooie wielen. Loopt als een trein. Het chassis kun je gebouwd los bestellen en ook een behoorlijk aantal losse onderdelen welke je ook nodig hebt.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0112_Medium.jpg)
Wel een duurdere optie dan een Br93 slopen.
mvg,
Ivo
-
Hallo Ivo
Is idd wat duurder maar wel heel fraai (y)
Zag dat weinert ook een wielset heeft voor de Br93.
Eerst zaterdag maar eens in Houten gaan kijken wat
ik zoal tegen kom.
Groet
Jeff
-
Ik heb drie verschillende 93'ers gehad, zowel de oudere als de nieuwere versies. Het rijden was bij alledrie bagger: haperen en stilstaan bij het leven, terwijl andere Roco en Flm-locs vrolijk verder reden op dezelfde plekken. Maar misschien heb ik gewoon drie slechte gehad
Blijkbaar heb ik dan geluk gehad, op mijn baan op zolder (beetje verwaarloosd, ook een vochtige ruimte) hebben meerdere treinen moeite met contact, schoonmaken dan helpt natuurlijk wel. Maar ook zonder schoonmaken rijdt mijn br 93 altijd zonder problemen op alle stukken. Ook een loc die zelfs analoog fantastisch kan kruipen. Model uit de nieuwe productie, maar wel tweedehands gekocht
-
Hallo
Het is deze lok geworden.
Vandaag in houten gekocht.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/spoor_128.jpg)
Roco 43320 reeds voorzien van decoder.