BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Rolando op 31 January 2011, 10:53:18
-
Ik weet niet of het hier gepost moet worden, zit net een dag op het forum. Maar anders verplaatsen de moderators hem wel naar het juiste.
Ik heb een probleem met een kruiswissel ( electrisch ) in mijn baan. Ik heb hem gekocht op de beurs in Houten, en daar zeiden ze dat die getest en goed was. Hij klikt ook netjes alles om. Hij is trouwens nog niet aangesloten.
Gisteren heb ik voor het eerst met een aantal treinen wat proefstukjes gereden met de treinen. Op een gegeven ogenblik reed de trein niet meer. Om een verhaal even krot te houden, na lang zoeken bleek het de kruiswissel te zijn die dit effect veroorzaakte. Ik weet ook niet goed hoe ik het hier moet uitleggen, maar als de kruiswissel omgezet werd, zeg maar voor rechtdoor, reed de trein niet. Zette je hem weer om, dus om de bocht te nemen, dan reed die wel op dat stuk.
Toen kwam ik er achter dat, toen ik de trein aan de andere kant van de kruiswissel op de baan zetten, het verhaal precies andersom was. Aangezien ik nog nooit met deze kruiswissels gewerkt heb ( zie het topic voorstellen ) zou ik niet weten waar dit probleem uit komt. Ik doe er even een foto bij van de kruiswissel waar het om gaat. Alvast bedankt voor het meedenken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kruiswissel_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kruiswissel_3.jpg)
-
Ik denk dat 'meedenken' precies aangeeft wat er mis is. De meeste Fleischmann wissels zijn meedenkend uitgevoerd, dat wil zeggen dat ze spanning doorgeven naar het spoor waar de trein heen geleid wordt en die onderbreken na omzetten van de wissel.
Met name bij oudere of lang niet gebruikte wissels komt het dan regelmatig voor dat de verbinding niet optimaal meer is, dan is het zaak om óf de wissel inwendig te reinigen, óf met minder risico op losse veertjes en palletjes, de aftakking van een eigen spanningsbron te voorzien.
-
Okee, alvast bedankt voor je snelle reactie. Ik had al een poosje op het internet gezocht, maar kon het niet vinden. Dus toen ik dit forum tegen kwam, was dat gelijk inschrijven natuurlijk. :D Ik hoop dat ik het goed begrijp ( electriciteit is helaas niet mijn sterkste kant ) dat als ik een ringleiding onder de baan leg ( wat ik wilde doen naar aanleiding dat ik dat al eens gelezen had ) en overal stroom op de baan zet, dat ik dat probleem dan kan verhelpen. Open maken vind ik niet zo'n goed idee, omdat deze kruiswissels best wel ingewikkeld in elkaar zitten.
-
Je kan natuurlijk even heel simpel controleren of de stroomtoevoer stopt bij het kruiswissel door even een los draadje te verbinden (op de rails drukken) met de rails links en rechts van het kruiswissel, gaat de trein dan wel rijden, dan is er inderdaad iets met de stroomtoevoer door het kruiswissel, en aangezien het een meedenkend wissel is, zal er dan wel één of meerdere stroomlipjes ontbreken in het wissel.
Het meest voorkomende probleem bij 2 de hands Fleischmann wissels........
-
Hmmm, had ik nog niet bedacht inderdaad. Goed dat er hier mensen zitten die verstand van electriciteit hebben, haha. Zo leer je nog eens wat. Ik zal het eens gaan uit proberen. Jammer als die kapot blijkt te zijn, want je durft op een gegeven ogenblik niets meer 2e hands te kopen. Uittesten op de beurs kan je vaak niet.
-
Kapot is een zwaar woord, immers als het wissel dekend wil maken, moet je ze juist verwijderen. Wordt het wissel daarna verkocht, dan wordt wel eens " vergeten" om de lipjes (eigenlijk kleine veerende draadjes) weer in het wissel te klemmen.
Zijn zeker ook los wel te krijgen, immers raken volop zoek....... Beetje goede winkelier verteld dan wel even waar ze horen te zitten.
-
En anders even frobelen met een nietje.
Dat doet het meestal ook wel.
Gr.
Eric
-
We hebben hier in DEn Haag inderdaad de Houtloods zitten, daar kan ik altijd nog langs gaan als ik het niet voor elkaar krijg. Maar op deze manier hoop ik door te lezen en te doen weer een hoop te leren. Klakkeloos laten doen door andere, word ikzelf niet wijzer van :) Vandaar dat ik zeer blij ben met dit forum, want ik zal nog wel meer problemen tegen komen.
-
Dit klinkt inderdaad als de ontbrekende geleidende veertjes in het wissel.
-
Als ik het goed heb, bedoelen jullie de draadbruggen in de wissels. Nu ik wist waar ik moest zoeken, ben ik even op internet gedoken en kwam deze link tegen.
http://www.nproject.org/nl/modelspoor/fleischmann-denkende-wissels.html
Hier hebben ze wel de profirails van Fleischmann, maar ik neem aan dat ze ook in die van mij zitten. Of vergis ik me daarin.
En daar komt even mijn volgende vraag, als die draadbruggen weg zijn, waar hadden ze moeten zitten. Kan ik dat zien, heb namelijk geen idee waar ik moet zoeken.
-
De draadbruggetjes van de engelse wissels zien er uit als gebruikte nietjes, dit in tegenstelling tot de gewone wissels, die zien er uit als ongebruikte nietjes. Ik heb deze engelse wissels ook in mijn oude baan gehad, maar ik kan niet meer zo uit mijn hoofd zeggen waar ze geplaatst moeten worden omdat ik die rails niet meer heb.
Het kan ook zijn dat ze nog gewoon op zijn plaats zitten maar erg zijn geoxideerd en daardoor geen kontakt meer maken. (heb ik ook eens last van gehad).
Ik denk dat een goed gesorteerde treinenzaak die dingen wel op voorraad heeft. B.v. Wapstad in Rijswijk.
N.B. de link in jouw bericht laat N-spoor rails zien.
Gerrit
-
Ik zal straks even zoeken, heb dezelfde wissels liggen en ook nog wel een paar van die veertjes. Ik kom erop terug met een paar foto's!
-
Ik heb even mijn profiwissel bekeken en bij mij zitten de veertjes bij de rode pijltjes.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/kruiswissel_3_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/kruiswissel_3_2.jpg)
M.v.g erik
-
In het blauw omcirkelt waar de draadbruggen horen te zitten.
Deze hebben niet de vorm van een nietje!
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/engelse_wisselveertje.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/engelse_wisselveertje.jpg)
Het betreft hier overigens een engelse wissel. Geen kruiswissel. ;)
Meer info over wissels? Klik hier (http://wiki.modelspoorwijzer.net/index.php/Wissel).
mvg,
Sander
-
Erik,
Als je het plaatje hier op BNLS geupload hebt dan moet je de laatste url lijn die men geeft na het uploaden in je bericht knippen en plakken.
Dan is je plaatje aanklikbaar.
mvg,
Sander
-
Helemaal super die uitleg, ik leer vandaag gelijk een hele hoop (y) Wist inderdaad niet het verschil tussen een kruis en engelse wissel, maar bedankt.
Ik heb even gekeken ( weet nu tenminste waar ik moet kijken ) en er zitten inderdaad veertjes op die plek, dus die zijn dus niet weg. Is het dan inderdaad vuil worden, of is het dan toch iets anders. ???
Ik zal de veertjes morgen even met daglicht er voorzichtig proberen er tussenuit te halen en kijken of schoonmaken helpt.
-
@ Sander, bedankt voor de info. Het is gelukt.
M.v.g erik
-
Hallo Rolando,
Naast de veertjes kan het ook nog het schakelmechanisme in de wissel zelf zijn. Naast mechanische zaken, wordt daar ook elektrisch geschakeld om de doorverbindingen goed te krijgen. Mijn treinen blijven ook wel eens op de wissel staan. Even opnieuw schakelen doet dan de contacten wel inkomen en de trein rijdt vrolijk verder. Je zou de wissel in een plastic zak kunnen stoppen en proberen te openen. Dan liggen de onderdelen in ieder geval niet door de hele kamer. Inelkaar zetten is dan nog weer een heel ander verhaal.
-
Dag Dirk, bedankt voor je uitleg ( iedereen trouwens ). Maar de engelse wissel is nog niet aangesloten. Dus ik heb hem nog met de hand bediend. Weet niet of dat ook uitmaakt. Ik ga in ieder geval met alle informatie even aan de slag. Kom ik er niet uit, meld ik me weer. Erg leerzaam en leuk forum. ;)
-
Hallo Rolando,
Voor het slecht contactmaken binnenin maakt het niet veel uit of je hem met de hand of elektrisch bedient. Als de wissel slecht contact geeft, zou je kunnen kijken wat er gebeurt als je het schakelpalletje een aantal keren heen en weer haalt. Een eerste poging zou kunnen zijn er een klein beetje contactspray in te spuiten en de wissel een aantal keren om te leggen. Het kan zijn dat dan eventueel aanwezig vuil wordt weggenomen en de contacten het wel weer doen. Als de contacten echt heel smerig zijn, of kaduuk, zal het natuurlijk niet helpen.
Succes verder met de reparatie.
-
Even voor de duidelijkheid: het gaat hier dus niet om kortsluiting zoals de titel van dit onderwerp vermeldt maar om ontbrekende/gebrekkige stroomtoevoer.
Kortsluiting kan je juist krijgen wanneer door schoonmaken of een ontsporing zo'n draadbruggetje is verschoven.........dat heeft mij persoonlijk eens vele uren gekost voordat ik daar achterkwam.
-
Inderdaad wist ik nog niet met het openen van dit topic dat het om een engelse wissel ging, al doende leert men. In het weekend ga ik eens aa de slag met de wissel, eens kijken of ik het euvel kan verhelpen. Tot nu toe bedankt voor al jullie advies. (y)