BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Peter Spruit op 24 January 2011, 23:09:27
-
Ik bezit nog een hele reeks Roco's die zijn uitgerust met gloeilampjes als verlichting.
Nu dat eindelijk de boel rijdt bij mij merk ik op dat deze in digitaal bedrijf aardig wat warmte ontwikkelen. Vevorming vande kap heb ik nog niet gehad maar binnen in waar de afdekkap zit die de cabines van de Re460/Re465 op zijn plaats houdt zie ik toch reeds een aardige vervorming tgv van de warmte ontwikkeling.
De lampjes afdimmen ( zijn lampjes die reeds geschikt zijn voor digitaalbedrijf ) naar 50% van hun oorspronkelijk waarde geeft wel een vermindering maar blift desalniettemin een hete bedoening. Met de blote vinger is het op het randje van verbranden af.
Hoe lossen jullie dit probleem op ? Practische Tips / Ideeen / voorstellen etc ?
Mvg
Peter
-
Ik heb bij overgang naar digitaal bedrijf destijds ALLE lampjes verwijderd in mijn rijtuigen en vervangen door (zelfbouw) SMD-ledstrips. Ik vond de warmte van de gloeilampjes linke soep, en ik heb ook mogen ervaren dat door de warmte een dak van een rijtuig ging vervormen.
Kant en klare ledstrips te over op de markt. (Digirails, Hufing) Raadpleeg het forum, daar is genoeg te vinden.
Ik moest plm. 160 rijtuigen en treinstellen van ledverlichting voorzien en vond de aanschaf van ledstrips dus nogal een flinke rib uit het lijf. Daarom met zelfbouw begonnen. Kosten voor een strip liggen op plm. 90 eurocent. Wel wat werk, maar het loont.
Als je 4 SMD-leds in serie zet (bij een voeding van plm 16 volt) heb je slechts een lage weerstandswaarde nodig, die bovendien weinig tot geen warmte produceert. Wel zo veilig dus.
Als je zelf wilt bouwen: orienteer je op prijzen van leds, elco's en verder benodigde componenten. Op o.a. E-Bay -dld zijn diverse aanbieders. Bouw er tevens een piekspanningsbeveiliging in, waardoor minder aanslag wordt gepleegd op de electronica (decoders/boosters etc)
Groet,
Paul
-
Hi Paul,
heb je een schematje van de door jouw gemaakte led-strips?
bvd, Ruud
-
Tx voor je antwoord Paul maar is een beetje naast de vraag geantwoord.
Het gaat hier specifiek over de aanpassingen van locs die vaak nog met gloeilampjes zijn uitgerust.
Voor rijtuigen speelt dit bij mij minder daar deze ( indien voorzien van verlichting) standaard de ledstrip bekomen.
Dus graag even terug ONTOPIC
Tx & groetjes
Peter
-
geen idee welke loc je specifiek bedoelt.
hier heeft iemand op 3rail forum de smd led's niet achter elkaar opgehangen, maar stuk voor stuk achter de lichtgeleiders.
één led ipv het lampje mag ook.
(http://i136.photobucket.com/albums/q191/madmenno/Ombouw%20projecten/DSC00702k.jpg)
foto van madmenno
-
Bij sommige loks (ik heb alleen ervaring met NS materieel) als de 1600 kun je de hele lichtgeleider ook verwijderen en vervangen door LED's als
http://www2.conrad.nl/goto.php?artikel=180275
Die zijn perfect als vervanger van een 2mm lichtgeleider. Weerstanden ed kun je gewoon zwevend monteren of een net printje maken.
-
Het gaat hier specifiek om de Zwitserse SBB Re 460 en BLS Re 465 loks.
Veel plaats is er hierin helaas niet
Iemand die reeds hierin leds geplaatst heeft of hiervan een aansluitschema voor de leds kan tekenen.
Ben zeker niet electronisch onderlegd dus wat voor jullie a piece of cake is , is helaas voor mij soms wat gecompliceerder . Dus op niveau " voor dummies" aub.
Zou de inbouw tevens willen toepassen op mijn dummy lok eenheden
mvg
Peter
-
Peter,je moet het jezelf niet te lastig maken, vervang gewoon elk lampje voor een led, eventueel een SMD uitvoering, met een bijbehorende weerstand.
Dan moet het toch wel lukken. (y)
Als er aan beide kanten van de lamp een lichtgeleider zit moet je denk ik twee leds gebruiken (in serie)omdat een led meestal maar aan 1 zijde licht uitstraald.
Die twee leds zet je dan met de rug tegen elkaar.
Groeten uit Barendrecht