BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Rob Bogers op 17 January 2011, 09:15:36
-
Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan maar afgelopen weekend vroeg iemand mij; waarom zijn bij de DB (Deutsche Bahn) de voorseinen dan weer op de mast van het hoofdsein gemonteerd, dan staat het voorsein weer los van de mast op een afstand van ongeveer een meter voor de mast van het hoofdsein en dan staat het voorsein weer helemaal apart en is het hoofdsein niet eens aanwezig binnen laten we zeggen 100 meter. Waarom het verschil tussen deze plaatsingswijze van de voorseinen voor het hoofdsein? Bij Viessmann zie je dit ook bij de seintjes art 4509, 4010, 4014 enz..
-
Waarom een voorsein los staat, dan wel aan dezelfde mast is gemonteerd kan ik je niet zeggen, maar wel waarom de ene keer een voorsein bij het hoofdsein staat of honderd(den) meters verder. Dit heeft te maken met de bloklengte. In tegenstelling tot bij ons kent het Duitse seinstelsel voor ieder sein een voorsein. Bij ons geeft het voorgaande hoofdsein aan wat het volgende sein voor seinbeeld heeft, bij de DB geeft het hoofdsein alleen aan wat de status is van het eerstvolgende blok. De stand van het volgende sein is te zien aan het voorsein. Als de bloklengte tot het volgende hoofdsein kort is (zoals bijvoorbeeld vaak een stationsemplacement) staat het voorsein bij het hoofdsein, in andere gevallen zal je normaliter alleen een hoofdsein zien en honderden meters verder het voorsein van het volgende hoofdsein.
Hopelijk een beetje duidelijk zo?
-
Een voorsein staat in de regel op remafstand voor het sein. In Nederland zijn de blokafstanden ongeveer remweg afstand en is een derde lamp toegevoegd aan het sein (geel).
In duitsland zijn de blokken over het algemeen veel langer als de remweg. Hierdoor staat op enige kilometers voor een hoofdsein een voorsein, die de stand van het sein alvast meld.
In duitsland kennen ze korte blokken op de emplacementen etc. Hierbij staat het voorsein los (binnen 10 meter op een losse paal voor het hoofdsein) of vast van het hoofdsein. Voorseinen die op de paal zitten zijn gedoofd bij een stoptonend hoofdsein.
Groeten,
Gerard van der Sel
-
Hierbij staat het voorsein los (binnen 10 meter op een losse paal voor het hoofdsein) of vast van het hoofdsein.
Let wel, zo'n voorsein geldt dan niet voor het hoofdsein waar het vlakbij staat, maar voor het volgende hoofdsein.
-
Ik zelf kan je er niet veel over vertellen, maar misschien kunnen de volgende websites je helpen.
http://www.stellwerke.de/index.html ( in Duits) en http://www.thesignalpage.nl/data.php
-
heel duidelijke beantwoording. Mag ik iedereen hartelijk bedanken voor de antwoorden. Bedankt dus bij deze.