BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Eenerspoor op 08 January 2011, 16:27:57
-
Beste mensen,
Als vervolg op dit topic (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,32526.msg494910.html#msg494910) heb ik 2 boosters power 4 aangesloten op mijn baan. De booster van het TwinCenter is niet op de rails aangesloten.
N.a.v. de vraag van Klaas Zondervan: Ik heb ook gemeten dat uitgangsklemmen 3 en 4 van deze Power 4 met elkaar zijn verbonden.
De baan is in 2 secties verdeeld en de Power 4 voeden ieder een sectie. Alles is aangesloten volgens het "common ground"-principe en via Loconet.
Beide boosters worden uit identieke trafo's gevoed.
Maar als een lok over de scheiding tussen 2 secties rijdt, schakelt er een booster af als zijnde overbelast.
Daar snap ik niets van, wie kan mij hiermee helpen?
Mvg,
Henk
-
Zoiets kan voorkomen als de voedingstrafo's van de boosters te veel verschillen.
Op het moment dat een trein over de scheiding rijdt komen de uitgangen van de boosters even parallel te staan. De booster met de hoogste uitgangsspanning gaat dan beide boostergebieden voeden, en dat kan net te veel worden.
Als deze theorie klopt, dan zou het dus niet mogen voorkomen als die trein de enige is op de baan.
-
Hallo,
De booster met de hoogste uitgangsspanning gaat dan beide boostergebieden voeden, en dat kan net te veel worden.
Zou dan theoretisch ook niet de andere booster moeten afschakelen? deze voedt op dat moment ook 2 voedings gebieden.
Zomaar een gedachte, maar kan het uitmaken dat de voedings trafo's fase ongelijk staan?
gr Leo
-
De gedachte is dat de andere booster (bijna) niks doet, omdat zijn spanning lager is.
Ongelijke fase van de trafo's maakt niet uit, ongelijke fase aan de uitgang van de boosters wel.
Dat kan komen door een aansluitfout in de aansturing tussen centrale en booster.
-
Henk,
De transformatoren voor de verschillende boosters en ook eventueel van de Intellibox of andere apparatuur met gemeenschappelijke massa dienen vóór aansluiting gepolariseerd te worden. Het kan dus zijn dat de trafo van de ene booster op dat moment net het positieve deel van de wisselspanning verwerkt en de andere trafo het negatieve deel.
Het klinkt een beetje vreemd, maar draai van een van de twee trafo's de stekker in het stopkontakt eens om.
Gerard
-
Gerard, de discussie over het al dan niet polariseren van de trafo's hebben we al vaker gehad. Maar er is nog niemand in geslaagd om mij uit te leggen wat daarvan het nut is. Dus ik zou zeggen,steek eens van wal.
-
Klaas,
Dat is juist het rare ervan.
Bij dit soort schakelingen hebben we te maken met enkelfasige gelijkrichting, waarbij een spanningspool gelijkgericht wordt en de andere pool aan massa ligt. Als twee boosters aldus gekoppeld worden, dan kan er een massastroom gaan lopen van de ene (trafo)pool naar de andere. En ik denk dat dit het probleem is bij de vragensteller.
Eventueel is een en ander na te lezen bij op de site van Hans Deloof (http://users.telenet.be/deloof/booster/LocoBoosterNL.pdf) bladzijde 13.
In eerste instantie deed ik het ook af als onzin, maar bij een praktijktest bleek het wel degelijk tot resultaat te leiden, vandaar mijn eerder gegeven advies.
Gerard
-
Heren, bedankt zover, maar het is nog niet opgelost, dus andere suggesties zijn meer dan welkom
@Klaas: Zoals ik al schreef, worden de boosters gevoed door 2 identieke trafo's van Uh*, nl. de trafo's die worden aanbevolen door de fabrikant.
Het is wel zo, dat de beide boosters niet gelijk belast worden: in de ene sectie staan meer treinen, sommige met verlichte rijtuigen, dan in de andere. En het is de booster van de minst belaste sectie, die afschakelt.
Tussen de beide secties meet ik met een dig. multimeter in AC-mode een spanningsverschil van 0,6 V.
@Gerard: Ik heb van 1 trafo de netstekker omgedraaid, maar dat gaf geen verbetering.
In de handleiding van Hans Deloof kan ik dat niet vinden op blz 13. Wel op blz. 12 en op blz. 3 staat iets over Loconet- en andere kabels. Is dat wat je bedoelt?
Mvg,
Henk
-
Gerard, op de pagina van Hans Deloof staat wel dat de trafo's gepolariseerd moeten worden, maar niet waarom.
Dat is een vraag die ik op forums al diverse keren heb gesteld, maar er is nog nooit iemand met een sluitende uitleg gekomen.
-
Henk.
Ik heb van 1 trafo de netstekker omgedraaid, maar dat gaf geen verbetering.
Mogekijk is dit niet op jouw baan van toepassing maar het systeem waar ik mee rij (Roco digitaal) is het bij het overrijden van de scheiding tussen twee booster wel van belang dat deze in fase zijn en dat doe men niet door de stekker van de trafo om te draaien maar wel om de uitgang van een van de booster naar de rail om te draaien.
Mogelijk helpt dit.
Gr Piet
-
@ Piet,
Jouw antwoord heeft mij op het spoor naar de oplossing gezet: mijn boosters bleken uit fase te staan. Nadat ik van één booster de fase heb omgedraaid, is er geen kortsluitprobleem meer. :D
@ iedereen:
Als je de Power 4 van Loconet gebruikt, kun je van alles programmeren, o.a. de fase draaien. Dat is nodig als je een gekruiste Loconetkabel gebruikt en zo eentje heb ik blijkbaar tussen de boosters zitten.
Trafo's polariseren is hier dus niet nodig.
Bij normaal gebruik van deze booster, bijvoorbeeld via de DCC-boosteraansluiting, heb je dit faseprobleem waarschijnlijk niet.
De meting die ik had gedaan, waarbij ik 0,6 V verschil heb gemeten tussen verschillende boostersecties, heb ik zeker niet goed gedaan. Vanmorgen heb ik nog eens gemeten en kwam ik op bijna 41 V. Dat wijst op tegenfase. Als ik die fout niet had gemaakt, had ik jullie niet lastig hoeven vallen met deze vraag. :-[
Toch bedankt voor het meedenken.
Mvg,
Henk
-
Als ik die fout niet had gemaakt, had ik jullie niet lastig hoeven vallen met deze vraag. :-[
Je hebt toch weer wat ervaring opgedaan, en anderen hebben er hopelijk ook wat van geleerd.
Ik vind het trouwens een rare optie, de mogelijkheid om de fase van de boosteruitgang om te draaien. Als je alles gewoon rechtuit aansluit zou die optie overbodig moeten zijn.
-
Die optie heb je alleen in Loconetmode, omdat er dus gekruiste Loconetkabels bestaan.
Dit was idd weer leerzaam, misschien ook voor anderen.
Mvg,
Henk