BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Dirkske op 04 February 2007, 10:59:36
-
Hoi railroaders,
Ik rij dcc met het piko digifern systeem.
Mijn baan is nu nog één groot blok en ik wil bepaalde stukken gaan onderbreken om te gaan bedienen via seinen zoals bv. in en uitrijden station en of rangeerterrein.
Mijn vraag is nu:Moet ik slechts één rail onderbreken of allebij de rails om het digitaal signaal niet in de war te brengen.
Groetjes VN.
-
Hallo mijn heer Varkensneus,
Allereerst prefereer ik echte namen en geen schuilnamen.
Om je vraag te beantwoorden het volgende.
Om automatisch met hulp van een computer de modelbaan te besturen moet je de baan in blokken verdelen ongeacht de keuze van het hardwaresysteem. Je hebt voor een digitaal of wel treingestuurd systeem gekozen. Het is tweerail! Dan hoef je de ene spoorstaaf niet te onderbreken behalve bij een keerlus/keerdriehoek, anders komt er kortsluiting. De keuze welke spoorstaaf de doorgande is afhankelijk van je hardware-systeem, meestal is dat de linker spoorstaaf in de hoofrijrichting gezien.
Kijk op www.hccm.nl bij informatiebladen en lees infoblad 1. Daar staat hoe je een baan moet indelen, in het bijzonder bij ingewikkelde wisselstraten en kruisingen/engels wissels enz. Deze tekst is wel gebaseerd op een blokgestuurd systeem en daarom zijn daar de blokken aan beide zijden gescheiden.
In Nederland is er eigenlijk maar 1 programma voor de treinbesturing en dat is Koploper(c) van Paul Haagsma (zie www.pahasoft.nl) :). Ook in de helpfile vind je aanwijzingen hoe een baan moet worden ingedeeld.
mvg,
Wout Jansen
-
Dag,
Digifern is niet bedacht om te besturen met behulp van een computer. Uit de vraagstelling begrijp ik dat "Varkensneus", analoog aan treinbeinvloeding m.b.v. seinen en relais, iets soortgelijks wil realiseren met Digifern.
Als je DCC rijdt, bestuur je iedere trein afzonderlijk (a, b, c en d op de afstandsbediening). Het is dus niet zo dat de Digifern werkt zoals een analoge rijtrafo, tenzij je alle treinen 1 DCC-adres geeft. In dat geval rijden alle bestuurbare treinen met dezelfde snelheid (in stappen gerekend) en reageren tegelijk op ieder commando van de afstandsbediening. Het mooie van de Digifern is nu juist dat je de treinen een individuele snelheid kan geven.
Er bestaan schakelingen die een digiale lok tot stilstand kunnen brengen (Litfinski ZBMxx bijvoorbeeld, Viessman heeft ook zo iets). Als je die gebruikt, heb je een onderbroken stuk nodig in 1 spoorstaaf bij 2-rail of een stuk in de middenrail bij 3-rail. Of je deze schakelingen ook zonder aansturing door een seindecoder zijn werk kunt laten doen vergt enige studie van de diverse handleidingen.
Zomaar uitschakelen van de digitale spanning met een relais bijv. zou ik niet doen. Decoders in de locomotieven kunnen daardoor vreemd gedrag vertonen.
m.vr.gr. Cees