BeneluxSpoor.net forum
Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Sven op 30 December 2010, 11:45:32
-
Ik vroeg mij af wat voor oplossingen jullie hebben bedacht voor het bevestigen van dakgoten in H0. Nu gebruik ik een half ronde evergreen strip die gewoon op de lengte gelijmd wordt aan de dakrand, maar dat is zeer kwetsbaar, omdat het niet twee vlakken zijn, maar een rand aan een rand (als je begrijpt wat ik bedoel). Hoe lossen jullie dit op?
Uiteraard kan ik zelf wel wat simpele oplossingen bedenken, maar ik ben gewoon benieuwd naar jullie ervaringen. Ik had gedacht om bijvoorbeeld twee of drie styreen staafjes er dwars op te zetten en die in het dak te steken (mijn daken zijn van karton).
-
Bisonkit.
Stephan.
-
Niet de lijm, maar de technische bevestiging.
-
Herkenbaar probleem. Ik heb alleen de de ideale oplossing nog niet gevonden. Wellicht is het maken van messing goten een oplossing maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.
Wat ik nu doe is inderdaad een lijmverbinding maken langs de dakgoot én de goot ondersteunen met een hemelwaterafvoer (regenpijp). Hierdoor onstaat in elk geval een ondersteuning en een plaatselijk iets groter contactoppervlak. De goten blijven uiteraard kwetsbaar maar dat geldt natuurlijk voor alle dunne, uitstekende, delen aan een model.
-
Bisonkit.
Stephan.
Met Bisonkit ga je geen gebouwen lijmen. Dat is lijm voor andere doeleinden.
Koos Jabaaij.
-
Marc,
Daar zeg je zowat. Het mooiste zou natuurlijk zijn als het aan het huis vast zit. Mijn daken zijn afneembaar, dus als dan de dakgoot aan het huis vast zit, is dat minder kwetsbaar. Helaas steekt de rand van het dak vaak uit, dus gaat dit niet echt. Dan steunt ie alleen op een regenpijp. Wellicht toch stokjes dwars op de goot lijmen die in of onder het dak gaan.
-
Niet de lijm, maar de technische bevestiging.
Met Bisonkit ga je geen gebouwen lijmen. Dat is lijm voor andere doeleinden.
Koos Jabaaij.
En toch doe ik het ; bisonkit.
Plastic dakgoten tegen karton, op een paar punten een beetje kit even laten drogen en vast. Voordeel is dat de goot er niet gelijk afspringt bij de miste of geringste aanraking omdat de lijm enigszins flexibel blijft, liefst wel afsteunen op de regenpijp.
Styreen kozijnen op karton doe ik niet (meer) omdat deze dunne stripjes krom gingen trekken.
-
Ik denk dat je weinig andere keus hebt dan Bisonkit, styreen en karton is een twijfelachtige combinatie omdat karton 'leeft', uitzet bij vocht en kou, en krimpt bij droogte en warmte. Het plastic moet zich daarbij aan kunnen passen.
Off-topic, dat is goed te zien als je plastic ramen in karton lijmt. Je lijmt ze er strak is, maar ze gaan al gauw bol staan omdat het karton krimpt.
On-topic, zou je niet wat metalen dakgootsteunen kunnen maken en die in het karton steken?
-
Met Bisonkit ga je geen gebouwen lijmen. Dat is lijm voor andere doeleinden.
Koos Jabaaij.
Ben ik niet met je eens. Lijm is lijm.
Ik heb een station Piet Gijzenbrug van karton met uitsluitend bisonkit in elkaar geplakt.
Ik heb er alleen maar complimenten over het resultaat gekregen.
weer on topic:
Voor de regenpijpen had ik recht gemaakt ijzerdraad gebruikt.
Een lang stuk gewoon gegalvaniseerd ijzer draad aan een kant vast maken, de andere kant in de boormachine, langzaam draaien en tegelijk trekken. Resultaat een kaars rechte draad.
Je zou daar ook de dakgoot steunen van kunnen maken door ze om de stryreen strip te buigen en aan het bochtje een langers stukje recht om in de muur te steken.
Boor 1 mm. gaatjes op de plekken waar je de steunjes wil hebben.
Seconden lijm, de dikke corrigeerbare versie, is een prima lijm om het vast te zetten.
Groetjes
Wil
-
Dank je voor het uitleggen van dat idee van de dakgootsteunen, zo bedoel ik het ook.
Je kunt zelfs het gedeelte dat om de goot komt, nog 'plat slaan'.
-
je kunt de goot ook over de volle lengte lijmen en dan met secondelijm en activator (in setje te krijgen van oa bison) een paar flinke klodders secondelijm op de verbinding leggen en met activator laten uitharden als versteviging.