BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: Albert.H0 op 31 January 2007, 20:58:27
-
Onlangs waren er enkele draadjes over defecte lokmausen die alleen nog als slave werkten, het defect werd veroorzaakt door fouten in kabels.
Om fouten bij het zelf maken van kabels te voorkomen, is ergens te vinden hoe de connectoren van diverse merken (Roco, maar ook anderen kan handig zijn) bedraad zijn, welk signaal er op welke pen/aansluitbus staat? Kan er bij de diverse merken weinig van vinden, aansluitgegevens van b.v. boosters op MRdirect of DDL/DDW geven een indicatie voor boosteringangen maar de rest?
Albert
-
Sorry, maar ik snap je vraag niet, van welk merk, of protocol zoek je gegevens??
Bij Roco dus XPressNet zijn de kabels allemaal gelijk. Dus wat is de problem?
Mvg
Wim
-
Hallo Wim, van Roco, om zelf kabels te maken (zelf de stekkers er aan te zetten) en eventueel een verdeler. Wil langs de baan doosjes met aansluitpunten voor slaves maken en dit niet met de standaard Roco kabels doen.
Daarnaast (voor vragen op de vereniging) lijkt me het handig om ook van andere merken wat gegevens paraat te hebben.
Protocollen ben ik niet zo in geinteresseerd, alleen bv pin 1 is data, pin 3 is ground, pin4 is +12V voeding, dit soort info. Voor een soort naslagwerkje.
-
Roco Digitrax maakt gebruik van loconet, een goede site (vind ik ) hierover is de site van Hans de Loof (http://users.telenet.be/deloof/).
1 Rail sync
2 Ground
3 Loconet
4 Loconet
5 Ground
6 Rail sync
Data overdracht vind plaats tussen Loconet en Ground. Theoretisch en praktisch zijn de aansluitingen 2 en 5 doorverbonden als ook 3 en 4. Hierdoor is het mogelijk om een connector die gespiegeld bedraad is toch te gebruiken. De railsync aansluitingen moeten wel overal in fase zijn aangesloten.
De loconetaansluitingen worden gebruikt voor communicatie tussen de apparatuur onderling. Hierbij zijn dus meerdere zenders en meerdere ontvangers. Er wordt gebruik gemaakt van een van ethernet (CSMA/CD) afgeleid protocol.
De Railsync aansluiting is voor communicatie naar de boosters. Let op!; hierbij mag maar een (1) zender (commandstation) zijn, maar er mogen meerdere ontvangers zijn.
Voorbeelden stonden in het eerder aangehaalde draadje en bijvoorbeeld in dit draadje (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=2966.msg41603#msg41603).
Groet Erik
-
Erik, één belangrijk ding. Roco heeft GEEN loconet!!!, maar Roconet!!!, ofwel Expressnet, ontwikkeld door Lenz. De site van Hans de Loof gaat over Loconet heeft hier dus niets mee te maken.
Loconet heeft een andere bedrading, dus het verwarren van de twee kan voor flinke problemen zorgen. Verder klopt het helemaal.
Albert, Expressnet werkt erg simpel. Het is gebaseerd op telefoonaansluitingen (afgezien je mastermuis, want die maakt gebruik van twee extra draden die bij telefoondraad ontbreken), verder is het gewoon een zaak van alles consequent doorvoeren, maar dat doe je thuis ook als je je telefoonkastjes aansluit.
Verder, de handleiding van expressnet kan ik niet zo snel vinden, maar zoek eens op www.lenz.com, dikke kans dat hij ertussen staat.
Henk
-
Sorry Henk,
Ik ben er inmiddels achter. Roco en Lenz is Xpressnet, Digitrax is loconet. Vergelijkbaar en toch geheel anders.
Excuses voor de verwarring, maar ik ben er hierdoor wel achter hoe het een en ander in elkaar steekt. 8)
Overigens is de opbouw van de stekker vergelijkbaar. Je hebt dus Xpressnet, de slavepoort bij de Rocomauscentrale en de Xpressnet bus, de masterpoort. Een mooie tekening van een multiaansluitbord staat hier (http://www.tinet.org/~fmco/lokmaus_en.html#netbox).
Zie hier (http://www.lenz.com/manuals/xpressnet/xpressnet.pdf) voor de Expressnet beschrijving.
Daarnaast is loconet heel soepel in het aansluiten, Xpressnet kent iets meer regeltjes.
Groet Erik
-
Daarnaast (voor vragen op de vereniging) lijkt me het handig om ook van andere merken wat gegevens paraat te hebben.
Protocollen ben ik niet zo in geinteresseerd, alleen bv pin 1 is data, pin 3 is ground, pin4 is +12V voeding, dit soort info. Voor een soort naslagwerkje.
Op blz 24 en 25 van de manual staat alles wat je wil weten.
http://www.lenz.com/manuals/xpressnet/lzv100.pdf
Mvg
Wim.
-
Dank heren, dit maakt het wel een stuk duidelijker. Maar eens printen en grondig bestuderen.
Expressnet werkt erg simpel. Het is gebaseerd op telefoonaansluitingen (afgezien je mastermuis, want die maakt gebruik van twee extra draden die bij telefoondraad ontbreken), verder is het gewoon een zaak van alles consequent doorvoeren, maar dat doe je thuis ook als je je telefoonkastjes aansluit.
Dus gewoon telefoonkabel voldoet voor Roco slave aansluitingen, het is niet nodig om b.v. twisted pair te gebruiken?
Albert
-
Als je maar zorgt dat de kabel 1:1 bedraad is. De connectoren naast elkaar houden en kijken of aan beide kanten de 4 aders in de zelfde volgorde zitten.
Groet Erik
-
Jep, anders krijg je weer het verhaal over Lokmausjes die die het niet meer doen. :-[ :)
-
Uit het hiervoor gegeven Lenz document:
Pin # Port A Port B Description
Pin 1 White N/C Optionally “C”
Pin 2 Black Black Ground "M"
Pin 3 Red Red - RS-485 "B"
Pin 4 Green Green + RS-485 "A"
Pin 5 Yellow Yellow +12 volts "L"
Pin 6 Blue N/C Optionally :”D”
Gisteren even in detail gekeken op de Roco versterker. Deze indeling (in het Lenz document staat ook waar welke draad op de connector zit) is dus gelijk aan de aansluitingen op de Roco muizen en booster ('master' en 'slave'). Maar nu zit er op de Roco boosters ook een smallere 'to booster' aansluiting met 4 pennen. Welke signalen staan daar op?
Albert