BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: NS1124 op 30 January 2007, 17:11:27
-
De besturing van de modelbaan is van Gahler und Ringstmeier, dit is een van de meer onbekende besturingen, maar het lijkt op Dinamo (HCC)
De treinen zijn gewoon analoog en worden per bloksectie aangestuurd doormiddel van regelkaarten. Deze worden op hun beurt weer door de pc aangestuurd met een simpel dos programma.
zie ook www.gahler.de
Alle blokken en wissels worden als eerste ingeprogrammeerd, daarna worden de rijstraten ingeprogrammeerd, deze bevatten data over de te kiezen sporen en de te schakelen wissels. De stand van de wissel wordt in de rijstraat aangegeven, dus rechtdoor of afslaan.
Er wordt met het systeem een blok vooruit gereden zodat het mogelijk is om continu door te rijden zonder al te veel oponthoud.
zonder het invoeren van de rijstraten is het niet mogelijk om treinen te laten rijden. De route's van de diverse treinen zijn van te voren ook ingeprogrammeerd. de trein rijdt als het ware van rijstraat naar rijstraat.
Het is ook mogelijk maueel te rijden maar alleen via de geprogrammeerde rijstraten.
Verder is het een vrij complex systeem waar je eerst even bekend mee moet raken voor je het goed onder de knie hebt, ik heb er eerst ook even mee moeten vogelen voordat ik het allemaal doorhad.
Het is niet mogelijk om het systeem via een laptop aan te sturen of een nieuwere PC, er is namelijk een PCI kaart bij het systeem die ingebouwd wordt.
Vanuit deze kaart wordt het signaal naar een naastgelegen kast gestuurd waarin zich alle blokkaarten bevinden.
-
Het is niet mogelijk om het systeem via een laptop aan te sturen of een nieuwere PC, er is namelijk een PCI kaart bij het systeem die ingebouwd wordt.
Volgens mij hebben ook moderne PC's nog een of meer PCI-sloten. Ik heb een paar maanden geleden een nieuwe Dell 9200 desktop aangeschaft, met Intel duo-nog-wat processor dus tamelijk state-of-the-art, met drie PCI-sloten.
Een gebruik ik voor een draadloos-netwerk kaart, een voor een parallelle kaart (voor een digitale scope) en een voor een kaart met twee seriele poorten (voor aansluiten van antieke computers als Apple II en Elektuur SC/MP). Werkt allemaal prima. Daarnaast heeft deze Dell nog een tweetal PCI-express-kaarten, maar dat is iets anders als PCI-zonder-meer.
Of bedoel je misschien dat de PCI-kaart van MPC wel geplaatst kan worden, maar niet werkt in een hedendaagse PC?
PCI-kaarten in laptops lukt inderdaad niet. Maar als je op de plek waar je je baan bestuurt/beheert per se een laptop wilt, zou je het MPC-gebeuren op een desktop-machine kunnen aansluiten, en dan via een netwerk-verbinding vanaf je laptop met "remote desktop" de desktop-machine overnemen. Mits MPC in een DOS-sessie onder Windows XP wil draaien, natuurlijk.
Freek.
-
Hoi,
de insteek kaart is geen PCI kaart maar een ISA kaart. Moderne PC's hebben tegenwoordig vaak geen ISA slot meer.
Op zich is dat geen enkel probleem, er komt binnenkort ook een interface kaart voor de printerpoort beschikbaar, dan hoef je dus helemaal niets meer in te bouwen.
De applicatie waarmee e.e.a. bestuurd wordt is een DOS applicatie, en die heeft dus vaak al genoeg aan een 300 Mhz Pentium I computer, inderdaad zo'n computer die je tegenwoordig overal voor een habbekrats kunt krijgen.
In mijn studenten tijd ben ik ooit begonnen om het MPC programma na te programmeren zodat ik met mijn HCCM hardware dezelfde functionaliteit zou hebben. Ondertussen een jaar of 10 verder ... het blijft leuk.
Een oude versie van mijn broncode is in te zien op mijn homepage. Ter lering ende vermaek zullen we maar zeggen.
Guus
-
In het kader van varianten voor modelbaan besturing met
PC nog eentje
http://www.groupiemebtron.de/
Staat regelmatig wat van in de ModellEisenbahner...
Robert
-
Even een vraag aan de mensen die het gebruiken. Mijn beeld van het systeem is dat het inmiddels technisch verouderd en eigenlijk veel te duur is. Dinamo levert voor minder geld veel betere waar. Kortom, niet iets om nog aan te raden aan mensen die nog een keuze moeten maken. Zit ik er dan ver naast?
Je kunt de electronica natuurlijk nabouwen en dat is het een stuk goedkoper, maar dat zal toch niet de bedoeling van G&R zijn.
-
@Henk,
waarom zou MPC verouderd zijn?
Via de blokkaarten kun je 256 snelheden genereren (zou je daar trouwens echt iets aan hebben?)
Geregelde motorsturing, inderdaad dat hebben ze niet
Vergeet niet dat ze 1 product op de markt brengen, dus incl. software en hardware.
Natuurlijk is de prijs een issue (tot u spreekt iemand die het vertikt dit soort bedragen neer te leggen voor die besturing, daarom bouw ik de besturing ook na met veel goedkopere hardware en 'eigen' software) maar het product is op zich goed!
Volgens mij is willekeurig iedere volledige besturing voor modeltreinen niet echt goedkoop. Met volledig bedoel ik dus automatisch rijden met meerdere treinen in een bloksysteem, dus incl. bezetmelders voor blokken.
Op mijn n-baantje (2.60 bij 1.25) heb ik straks 36 blokken. Dat zijn in mijn geval dan 36 * 4 = 144 bezetmelders. Daar krijgt mijn beurs nu al buikpijn van....
-
Op zich is dat geen enkel probleem, er komt binnenkort ook een interface kaart voor de printerpoort beschikbaar
Da's hoogstens even uitstel van executie. Hedendaagse PC's hebben nog maar zelden een parallelle poort. Moet je dus een USB-naar-parallel-adapter of een PCI-parallelle-kaart hebben, en ook dat soort dingen wordt almaar zeldzamer (want een beetje printer heeft tegenwoordig een USB-aansluiting).
Freek.
-
tja het nadeel van dit systeem is gewoon dat het op dos werkt en alleen ze gebruiken is in combinatie met een ouder moederbord voor de besturingsprint.
Verder zijn de kaarten aan de dure kant, deze zijn zelf gemakkelijk te maken.
Je hoeft dan alleen maar een keer een bouwpakket te kopen voor een duidelijke bouwbeschrijving.
Verder is het wel een uiterst betrouwbaar en naukeurig systeem helemaal voor grote banen zoals die van Nienoord.
Je kunt er gerust bij weg lopen zonder dat de baan stopt omdat deze geen input meer krijgt van buitenaf.
Het wachten is nog op een losse besturingsprint die ingebouwd zit in een losse unit. deze is dan gemakkelijk aan een usb poort te hangen en dus te gebruiken met alle pc's en laptops.