BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: Bust3R ÖBB op 28 January 2007, 11:28:58
-
Amdat mijn schaduwstation een lus is (helaas) moet op een plaats de zaak worden omgepoold, echter zou ik niet weten waar ik dat zou moeten doen, maar dat is het probleem niet.
In een ander draadje (die ik niet meer kan vinden) had Klaas Zondervan het over en manier van ompolen die door de trein gebeurd. Deze rijd dan ergens op en drukt dat naar benenden, aan het einde van het ompoolsektie weer, maar dan veranderd het ook weer.
Zou deze manier misschien uitgelegd kunnen worden? Wat ik allemaal nodig heb en hoe ik het moet inbouwen.
Ik rij dus 2rail digitaal (IB) met Fleischmann modelrails in het schaduwstation.
-
Dan kan je toch ook een keerlusmodule gebruiken? Dan gaat het automatisch.
Groeten,
Henk
-
hoi,
Kijk eens hier:http://www.funkyrail.nl/fr-zelfbouw-keerlus.htm (http://www.funkyrail.nl/fr-zelfbouw-keerlus.htm)
Lijkt me de beste oplossing.
Peter
-
hoi,
heb zelf ook de keerlus van "funkyrail" na gebouwd twee richtingen dan en het werkt tot op heden perfect
mvg phillip
-
http://www.modelspoormagazine.be/newforum/topic.asp?TOPIC_ID=3533
-
Ok, bedankt voor de tips & link. Maar ik kan nergens die manier waar ik om vraag terug vinden, of ik zit heel erg met mijn neus te kijken :-X
-
Wouter, ik heb inderdaad eens een simplistische manier voorgesteld om een keerlussectie om te schakelen.
Daarvoor gebruik je dan een bistabiel relais. De keerlussectie is op twee plaatsen gescheiden van de rest van de baan. Aan weerszijden van elke scheiding ligt een kontakt dat door de trein bediend wordt. Roco heeft zo een schakelrail in het programma gehad. Er ligt dan een plastic plaatje tussen de rails dat door de flenzen naar beneden gedrukt wordt, en daardoor wordt het contact gesloten.
De contacten die aan weerszijden van scheiding A liggen staan parallel en sturen het relais zo dat de polariteit gelijk is bij scheiding A.
Bij scheiding B liggen ook twee parallelle contacten en die sturen het relais in de andere stand waarbij de polariteit bij scheiding B gelijk is.
Dit is volgens mij de eenvoudigste manier om bij digitaal het keerlusprobleem op te lossen.
-
Waarom al die elektronica, met een (ompool)relais gaat het ook. Jouw schaduwstation moet afhankelijk van de wisselstand aangesloten worden op het afbuigende of op het rechtdoorgaande spoor van het wissel. Dat kan je met een dubbel-om schakeling/relais realiseren. Dus je laat een relais met het wissel meelopen.
Als je nu nog een stukje verder gaat met automatiseren plaats je railcontacten voor het wissel zodat en het relais en het wissel tegelijk omschakelen. De railcontacten moeten in de lus een stukje voor de dubbele scheiding geplaatst worden.
Dit werkt digitaal en analoog. Een goedkoop relais (tot 10 euro) is veel goedkoper dan zo een keerlusmoduul.
Een schema, zie
http://mypage.bluewin.ch/a-z/f_geering/modellbahn/technik/kehrschleife.htm
Deze is wat luxer uitgevoerd om dat het wissel beveiligd is met spannigsloze stukken. Er wordt geen gebruik gemaakt van een relais omdat schakelcontacten in het wissel ingebouwd zijn. Het principe blijft hetzelfde.
-
Moddemeijer, dit werkt alleen als de keerlus bestaat uit een enkele lus die op een wissel is aangesloten. Dan zijn er nog veel eenvoudigere oplossingen voor.
Maar het is dus afhankelijk waar de keerlus situatie opgelost moet worden, en een deel van de electronica is voor het doorgeven van de bezetmelding via een stroomdetectie, waarop de gehele keerlus schakeling is gebaseerd.
Een andere oplossing is dus deze: een simpel relais mee laten schakelen over de eindafschakeling van een wisselaandrijving
(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/wisselstand3.gif)
-
Een simpele schets van het schaduwstation:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/VIRM_schaduw_ompool.jpg)
Ik rij rechts. De blauwe lijn geeft de verkeerde polariteit t.a.v. het zwarte. Nu kon ik kiezen om het voor of na het schaduw station om te gaan polen. Ik heb ervoor gekozen om het erna te doen (zoals op de tekening)
Het gele gedeelte wordt het stuk dat gepoolt moet gaan worden, het rood geeft de railscheiding aan. Als de trein uit het schaduwstation rijd, in de polariteit van de zwarte lijn. Op de web naar boven moet het gele stuk goed "gezet" worden met zwart. Zodra te trein zich in het gele bevind, moet deze goed "gezet" worden met blauw.
Bovenop de baan komen de sporen op een hoofdlijn:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/VIRM_schaduw_ompool_2.jpg)
Het rode deel geeft de sluiting aan en word geisoleerd.
Ik hoop dat jullie nu een beetje een beeld hebben.
-
Zijn dat kopsporen in dat schaduwstation? Als dat zo is dan heb je helemaal geen keerlus.
(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/GeenKort.jpg)
Mvg
Wim.
-
Het zijn geen kopsporen in het schaduwstation. Als ik geen ompoolsektie erin bouw, krijg ik op het punt bij die kruising de kortsluiting, omdat het spoor daar de lus "voltooid".
-
Dan blijft de beste oplossing de eerder genoemde Funky schakeling voor deze situatie.
Mvg
Wim.
-
ik wil in mijn baan 2 keerlussen toe gaan passen voor mijn berglijn. het ompolen van de rails is geen probleem daar heb ik genoeg kennis van electro in huis voor. ik rij zelf met minitrix en analoog.
maar ik zit nog steeds met een vraag in mijn hoofd. op het moment dat ik mijn spoor ompool gaat mijn loc toch de andere kant op want - en + worden om gedraaid. of zie ik dat verkeerd? en de meeste locs hebben toch meerder assen die naar de motor gaan. ik heb een 3 asser en 2 er van zijn op de motor aan gesloten.
-
Dan heb je toch net niet genoeg kennis in huis.
Het gaat er om, om de pluspool aan dezelfde kant van je lok te houden.
Mvg
Wim.
-
klopt ja. ik zat gewoon krom te denken.
-
Vissie, je moet even opletten dat je twee dingen niet door elkaar haalt.
Bij digitaal rijden wordt de rijrichting door de decoder bepaald, dus in de loc. Als je daar de spanning op de rails ompoolt maakt dat niks uit, dat kun je zelfs tijdens de rit doen. Het gaat er bij digitaal alleen maar om dat je op de scheidingen van het ompoolbare stuk de polariteit gelijk hebt op het moment dat de trein over de scheiding rijdt, want anders krijg je kortsluiting.
Bij 2-rail analoog is het andere koek. Daar wordt de rijrichting bepaald door de polariteit op de rails. Dat vraagt om andere maatregelen. De truc heeft Wim al genoemd, je moet zorgen dat in de rijrichting gezien de rechter spoorstaaf de plus is.
Op mijn website staat een stukje over hoe je bij analoog met keerlussen kunt werken. Het is erg basic, maar als je wat meer kennis van elektro hebt zie je misschien wel kans om e.e.a. te automatiseren.
-
ik moet er gewoon een bouwe dan zie ik het met mijn eigen ogen. zit denk gewoon te moeilijk te denken.
en idd, zat gewoon moeilijk te denken.
het is me gelukt met een dubelpolig relai en een druk knop voor de test. de volgende stap wordt de de detectie zo dat ik lui kan gaan worden :D
-
*kick, schop...*
Ik ben nu (pas) toegekomen om de schakelingen daadwerkelijk te gaan bouwen. Nu bedacht ik mij de volgende manier.
Deze schakelaar tussen de sporen aanbrengen:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/original_version_schakelaar.jpg)
Als de trein deze aantikt met de 1e as, schakeld de stroom zodat de trein "binnen" kan rijden. Aan het einde van het blok weer zo een schakelaar die aangetikt wordt door de 1e as, zodat de trein het blok weer uit kan en de polen goed staan.
Nu moet ik hier een relais aan hangen, wt voor 1 is het beste?
En hoe zit het het bezetmelding van dit sort sporen? Is dat nog mogelijk op de normale manier, of moet ik nog meer electronica op toepassen?
ik rij H0, 2rail digitaal
-
Moet je wel een voorziening aanbrengen zodat bij (per ongeluk) achteruitrijden de lok of wagens er niet achter blijven haken.
Peter
-
De 503398 van Conrad
Bezetmelden is mogelijk met normale stroomdetectie. Deze zet je aan de vaste kant van het relais, zodat die mee ompoold.
De beste en handigste manier is en blijft de Funky Rail keerlus oplossing, heb je alles in één en kant en klaar.
Mvg
Wim.
-
Moet je wel een voorziening aanbrengen zodat bij (per ongeluk) achteruitrijden de lok of wagens er niet achter blijven haken.
Peter
Gewoon haaks op de spoorstaaf monteren, dan is er geen verschil.
Mvg
Wim
-
Dat staafje kun je heel gemakkelijk buigen, op mijn werk gebruiken we ze veel (helaas) je kunt er een hobbel van buigen, zodat het van twee zijden berijdbaar is. Zeg maar een vraagteken model.
-
Ik snap het. Was ik ook van plan. Echter wordt het stuk in 1 richting bereden.