BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: DickRa op 22 November 2010, 21:04:46
-
Ik rijd digitaal (IB-basic) zonder PC besturing, maatr een groot gedeelte van de baan is geautomatiseerd m.b.v relais. Het gevolg van deze besturing is dat treinen niet afremmen maar ineens stilstaan op een station. Ik las het volgende artikel:
Bij digitaal rijden met het DCC-protocol is het mogelijk om met een aantal diodes een rem- en/of stopsectie te maken waarbij een 'digitale locomotief of -treinstel' stopt voor het sein. De diodes creƫren een asymmetrisch DCC-signaal waar alle DCC-decoders op reageren door af te remmen naar 0 (stilstand). Na het opheffen van het asymmetrische signaal zal de locomotief/het treinstel weer rustig optrekken en verder rijden.
Wie heeft hiermee ervaring en hoe bouw je zo'n schakeling?
-
Hoi!
Aan het systeem wat je noemt heet het ABC-systeem en is van Lenz... Daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden zoals dat de decoder het moet ondersteunen.
Er zijn al wat draadjes over dit onderwerp geweest:
ABC bij Lenz (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,4700.0.html)
Asymmetrische DCC experimenten (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,4266.0.html)
Digital Plus, bij Lenz (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,27475.0.html)
Pendeltreintje (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,29503.msg458243.html#msg458243)
En ook in de Encyclopedie staat een stuk over het aanbieden van a-symetrisch signaal voor het laten stoppen bij seinen: Seinen digitaliseren (http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/E10.12_-_Seinen_digitaliseren)
In principe bestaat de schakeling uit een aantal diodes parallel en in serie staan met elkaar. Met een relais kan je dan het a-symetrisch signaal opheffen.
Succes!
Groeten Ronald.
-
Je kunt daar ook lezen dat het bij DCC niet met zekerheid werkt.
De meest gangbare manier voor wat jij wil is het gebruik van een remgenerator. Je hebt er eentje nodig en die wordt op alle stoprelais aangesloten. Als het relais de generator met een stopsectie verbindt, zal een loc die de sectie binnen rijdt met de ingestelde vertraging afremmen en stoppen. Als het relais de digitale spanning weer op de sectie zet, zal de loc met de ingestelde vertraging vertrekken.
Als Duits geen probleem is, dan staat hier werkelijk alles wat er te weten valt over dergelijke schakelingen.
http://www.digital-bahn.de/info_kompo/bremssysteme.htm (http://www.digital-bahn.de/info_kompo/bremssysteme.htm)
-
In tegenstelling tot bovenstaande is mijn praktijkervaring dat het ABC systeem uitstekend werkt, maar natuurlijk wel met de daarvoor bestemde juiste decoders. Die dus ABC herkennen.
Het is zelfs op een clubbaan toegepast waar de meeste lok's geen ABC hadden. Dit werd opgelost door het stroomloos schakelen van het stopstuk d.m.v. een reed-contact en een relais. Noem het maar "gemengd bedrijf".
Dus dat zou je ook nog kunnen overwegen, om niet meteen weer andere decoders te hoeven kopen.
In combinatie met alleen diodes is het waarschijnlijk sowieso verstandig om met een reed-contact het gehele baanvak op remmen te zetten. Met een BM2 of BM3 van Lenz is dat niet nodig. Dan kun je zelfs met stuurstandrijtuigen voorop stoppen voor het sein, als het stuurstandrijtuig maar stroom afneemt (bv. verlichting, hoeft GEEN decoder te zijn).
Een en ander vereist wel wat recht-toe-recht-aan relais"elektronika" , dus een zuivere ABC omgeving/baan/lok's heeft wel de voorkeur.
Maarten.