BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Henks1973 op 21 October 2010, 22:45:40
-
Hallo,
Ik heb 6 stuks 4 assige tankwagons van Lima.
Nu doet zich het volgende probleem voor, in de bochten worden de eerste wagons uit de rails getrokken. Ik denk dat dat komt doordat ze zo licht zijn. Ik heb gezien dat er aan de onderkant kleine gaatjes zitten. Nu heb ik zitten te denken om de wagons met een bepaald spul te vullen dat hard wordt en dat de wagons verzwaard.
Maar wat voor spul kan ik daar het beste voor gebruiken? En wat dan ook nog een beetje gewicht meebrengt.
Of hebben jullie een andere oplossing hiervoor.
Groet,
Henk
-
Je kan met wat lood proberen
-
Had hetzelfde met deze liliput wagons.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/goederenwagenbestand_014.jpg)
Gewoon in de onderkant een gaatje geboort, opgevuld met heel fijn zand ( wat ze ook bvb als ballast gebruiken in plakbandhouders en zo ) en gaatje weer keurig dichtgemaakt.
Je ziet er niets van, het fijne zand vloeit als het ware in de wagon en ze lopen niet meer uit de rails
Groetjes
Peter
-
Of je gebruikt inderdaad wat lood. Bij de bouwmarkt kan je daklood krijgen. Dat is wel wat dik, maar goed, ik heb dan het geluk een moeder te hebben met een metaalwals, dus wordt een reep van 1,5 mm al snel 3 keer zo dun.
-
Vroeger heeft in de Railhobby (1991, november, blz. 52-53) een stuk gestaan over de NMRA norm RP 20.1. Daarin wordt het optimale gewicht van wagons gegeven met betrekking tot hun lengte. Meestal zijn tegenwoordig de modellen veel te licht. De loopeigenschappen worden beduidend verbeterd door het gewicht te vergroten. 't Is natuurlijk maar een houvast, maar als vuistregel kan je ongeveer uitgaan van een gewicht van 30 gram, plus 5 gram per cm lengte bij schaal H0. Een wagon van 10 cm lengte wordt dan 80 gram.
Ik heb mijn rollend materiaal op gewicht gebracht met stukjes daklood, vaak vermomd als lading. Sindsdien heb ik nauwelijks ontsporingen meegemaakt. Het bevalt mij goed.
-
Of je gebruikt inderdaad wat lood. Bij de bouwmarkt kan je daklood krijgen.
Of visloodjes (kogeltjes) uit de hengelsportwinkel. Gemakkelijk te verwerken.
Gr, Ben.
-
In de auto onderdelen handel heb je balansloodjes voor wielen, die zijn klein en zelfklevend. Ideaal om eenvoudig rijtuigen mee te verzwaren, maar je kunt ook de plakstrip er afhalen en de loodjes als bakstenen in de juiste vorm metselen: zo heb ik een compleet passend gewichtblok voor mijn gepimpte Lima Hondekop gemaakt nadat de (Roco) aandrijving voorin werd gebouwd.
Bessel
-
Juist ja! bij fitkwik zijn die oude loodjes gewoon gratis joh......
-
Allen, bedankt voor de ideeën.
Hier kan ik wat mee.
Henk
-
of een beetje beton ::)
-
Gips zo nog wel kunnen. Leg het karretje op z'n kop en giet er vloeibare gips in. Proppen in de gaten, kar weer omdraaien, wachten tot gips hard is. Weer omdraaien, proppen verwijderen, vocht kan weg uit de gaten. Dan heb je een vaste bodem van gips die niet verschuift.
Gietgips of modelgips.
-
Je kent ze ook vulle met olie, aardolie, daar zijn ze toch voor? ;D ;D
Groetjes
Wil
(y)geintje (y)
zand is niet aan te raden, stel dat de wagon gaat lekken, dan komt het zand op je baan en geheid in de locomotieven.
En zeg nou niet, dat gebeurt niet.
De wet van Murphy zegt : alles wat mis kan gaan , gaat mis.
De wet van Jones zegt: Murphy was een optimist.
Het beste is dus lood aan brengen.
groetjes
Wil
-
Voor wie belangstelling heeft:
Inmiddels staat hoofdstuk E05.03 in de encyclopedie. Dat gaat over het normgewicht van wagens, waarbij de Amerikanen meestal een wat groter gewicht wenselijk achten dan wij, eenvoudige Europeanen ;D.
Dick