BeneluxSpoor.net forum

Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Japie_Metal op 20 January 2007, 20:18:30

Titel: Pec waar geladen/gelost?
Bericht door: Japie_Metal op 20 January 2007, 20:18:30
Hallo

Vroeger bij passagierstreinen rijdde soms een Pec mee.
Worden die pecs op het station geladen of gelost, of werden ze naar een postperron/goederenstation gerangeerd?

mvg
Titel: Re: Pec waar geladen/gelost?
Bericht door: Peter Korsten op 20 January 2007, 20:23:34
Aangezien die in gewone reizigerstreinen meereden (alle stroomlijnmaterieel tot en met de Mat. '54, Hondekop) werden die op het perron gelost. Dat was altijd haastwerk, vandaar dat de PTT on een gegeven moment met speciale posttreinen is gaan rijden.

- Peter
Titel: Re: Pec waar geladen/gelost?
Bericht door: Klaas Zondervan op 20 January 2007, 21:31:07
In de jaren '60 heb ik dit vaak op Den Haag HS gezien. Een elektrokar met 1 of 2 aanhangers stond op het perron te wachten, ongeveer op de plek waar de Pec terecht zou komen. Als de trein stopte begonnen 5 of 6 man als bezetenen postzakken uit en in de Pec te gooien. Moest allemaal gebeuren in de 2 minuten die een reguliere stop duurde.

PS: in de nieuwste RailMagazine (241) staat een artikel over het postvervoer per spoor.
Titel: Re: Pec waar geladen/gelost?
Bericht door: Japie_Metal op 21 January 2007, 11:59:50
Bedankt voor reactie's

Toch nog even vraagje ;)
Waar werd de post dan heengebracht? Naar het stationsgebouw?

mvg, Jaap
Titel: Re: Pec waar geladen/gelost?
Bericht door: Lukas de Vries op 21 January 2007, 12:36:24
Jaap, in Groningen werd het naar een postkantoor gebracht welke direct naast het station stond. Daar werd ook de post verder verdeeld en vanaf dat punt vertrokken de postbodes voor hun rondes.
Titel: Re: Pec waar geladen/gelost?
Bericht door: Moddemeijer op 23 January 2007, 00:45:48
In Amsterdam lag naast de spoorbruggen oostzijde een speciale betonnen brug tussen het "nieuwe postkantoor" dat recent gesloopt is en het centraal station. Over deze brug reden de bekende bagage karretjes met postzakken.
Titel: Re: Pec waar geladen/gelost?
Bericht door: Rob Ellerman op 23 January 2007, 09:12:26
In Utrecht lag het oude postkantoor pal naast Utrecht CS, waar nu ongeveer Hgb 4 staat.
Titel: Re: Pec waar geladen/gelost?
Bericht door: Hans Reints op 12 February 2007, 12:58:38
In Roosendaal stond het postgebouw in het verlengde van het hoofdgebouw aan spoor 1 gezien in de richting van Begie. Tegenwoordig is het een parkeerplaats waar (vroege)  treinreizigers hun auto kwijt kunnen.
Na afbraak van het oude postgebouw is het postvervoer, naar een nieuwe lokatie verhuist die recht tegenover de oude lokatie staat aan de andere zijde van het emplacement. Postvervoer is ook hier voltooid verleden tijd.
(http://img201.imageshack.us/img201/9137/postrsdig9.jpg)
Dit is een van de weinige plaatjes die ik heb kunnen vinden waar het postkantoor op staat. 1940-1945 het door de Duitsers verwoeste emplacement van Rsd
Titel: Re: Pec waar geladen/gelost?
Bericht door: modelspotter op 12 February 2007, 13:21:32
Door de Stibans is ooit een alleraardigst boekje uitgebracht over de Pec's. Wellicht in de betere bieb of anders, weer NVBS-bibliotheek. Ik heb zelf ooit eens een verhaal geschreven voor Modelkroniek/RailMagazine over de houten vieras postrijtuigen, maar is inmiddels ook al weer heel lang geleden...

De postrijtuigen (houten en stalen getrokken rijtuigen en de stroomlijners (Pec)) hadden alle een eigen omloop. Een van de laatste omlopen van een stroomlijner was een loop van een Pec van Den Haag naar Es, vandaar naar Zl en vandaar naar Gn om aldaar weer te worden opgenomen in een tr. naar Gvr. De rit van Enschede naar Zwolle ging achter een DEIII, dus het werd je geel en groen voor de ogen in Raalte of Heino (ooit een foto van JC de Jongh gezien in het NVBS-boek anno 1989 en een plaatje in een RailHobby van 1979 of zo). De Pec werd in Zl afgerangeerd door een 600 met koppelwagen (met in hoogte in te stellen Scharfenberg-koppeling).

Omdat de Pec zich in het midden bevond van tr. uit Gn/Lw naar Amf (immers koppelen van Lw met Gn te Mp of Zl) was dat een enorme sta in de weg op de reizigersperrons. Al die karren moesten zich altijd een weg banen door de mensenmassa's.

De PTT kende toendertijd stationspostkantoren, de naam zegt het al, daar werd de post dan ook bijeen gebracht. 

Op de modelspoorweg met stilstaande reizigers heb je geen problemen... :) om te slalommen met zo'n karretje (faller sys?).

Modelspotter