BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Hans Reints op 21 October 2010, 15:31:22
-
Als laatste onderdeel van de grote verbindingen in het noorden van de Unie zou de Fehmarnbelt overbrugt worden. Deze verbinding staat nu bij het spoor nog bekent als de Vogelfluglinien.
De Fehmarnbelt-brug, tussen Noord-Duitsland en Denemarken, gaat 5,5 miljard euro kosten. Dit heeft de Deense krant Jyllands Posten vernomen in kringen rondom het project. Eerder werden de kosten van de negentien kilometer lange brug, die Puttgarden moet verbinden met Rodby, op 4,5 miljard euro geraamd.
Nu de brug duurder lijkt uit te vallen, zou ook het alternatief van een tunnel weer op tafel kunnen komen. Tot dusver werd er van uitgegaan dat een tunnel stukken duurder zou zijn. Inmiddels zijn de ramingen van de kosten van de brug alleen maar opgelopen, terwijl een tunnel juist goedkoper leek te worden. Zo liet Femern A/S, dat het project voorbereidt, deze zomer weten dat een tunnel minder hoeft te kosten dan voorheen werd aangenomen. Een tunnel geniet ook de voorkeur van de milieuorganisaties in beide landen. Twee jaar geleden sloten Duitsland en Denemarken een akkoord over de verbinding. De kosten van de brug zelf worden op grond van die afspraak geheel door Denemarken betaald. Duitsland legt 800 miljoen euro op tafel voor de aanleg van wegen en spoorwegen van en naar de verbinding. Onlangs becijferde het Bundesrechnungshof, de algemene rekenkamer van Duitsland, dat de hiermee gemoeide kosten wel eens twee keer zo hoog zouden kunnen uitvallen.
SK
-
Ik wil geen brug of tunnel >:(
Ik ben erg gehecht aan mijn broodje verse garnalen als ik de boot neem!
-
Zullen we weddenschappen afsluiten over de uiteindelijke kosten? ;D
-
Han, we zijn het volledig eens! (Behalve dan dat ik niet van garnalen houd :P )
In mei trof ik deze poster aan bij Hotel Schützenhof:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2153_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2153_1.jpg)
mvg,
Gert
-
Word dan vast weer een toltunnel/brug waar je een 50eu neer moet leggen om door/over heen te mogen.
-
Inderdaad. Bruggen zijn er nu genoeg. Wie per se over bruggen wil rijden, rijdt maar om via Jutland en Fyn.
Heb ik ook jarenlang gedaan totdat ik de charme van de veerverbinding ontdekte.
Maar ik ben bang dat het een vergeefse strijd is...
mvg,
Gert
-
Inderdaad. Bruggen zijn er nu genoeg. Wie per se over bruggen wil rijden, rijdt maar om via Jutland en Fyn.
Heb ik aan mee mogen helpen om ze te bouwen :D
-
Mooi werk Sobat. Als ik het me goed herinner was die reuzekraan (de zwaan?) bij de bouw betrokken.
Goed dat de Nederlandse industrie erbij betrokken was, maar toch hoop ik dat die ene korte veerverbinding blijft bestaan.
mvg,
Gert
-
Dat was inderdaad de Zwaan, (Swane) maar die is alleen gebruikt voor de bruggen die de aanloop naar de grote overspanning vormen.
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Varne_Dordtse_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Varne_Dordtse_3.jpg)
Hier zijn we bezig om de bekisting voor de pilon(s) op zijn plaats te zetten. Ik zelf doet dienst als 1e stuurman op de meest rechtse boot (Varnebank)
SK
zie ook de Railhobby van 1979 no 4
-
Werd er dan al in 1979 gewerkt aan de brug over de Grote Belt? Die werd volgens mij in 1999 geopend (voor treinverkeer een jaar eerder). Hebben ze dan 20 jaar over de bouw gedaan??? :o
mvg,
Gert
-
Daar voor al, Lees het verhaal maar eens. In 1991 gaf het Deense parlement zijn Ja woord!!
-
Ik wil ook geen brug of tunnel! Hartstikke tof, die bootovertocht, waarmee ik met regelmaat heb gereisd. Die overtocht is maar drie kwartier en de meeste chauffeurs plannen dan juist hun lunch/diner pauze in. Maar het zat erin, de Denen houden van bruggen bouwen en in hun eigen land zijn ze klaar. Volgens mij gaan ze ooit nog eens een tunnel/brug bouwen naar Noorwegen...
Ook is de parkeerplaats waar de auto's wachten om de boot op te gaan een uitermate goede plek om te liften. In Rødby zoek je gewoon de Hollanders eruit en je bent thuis!
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Polen_3_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Polen_3_1.jpg)
Het inhangen van een brugdeel. De delen werden gebouwd in Portugal, gingen op een Smit bak, gesleept door een Rus, naar Aalborg. Hier werden de delen door Franse lassers aan elkaar gelast en het geheel op een Noorsebak geplaats die door de Rotterdamse slepers van Smit (waar toe ik ook behoorde) naar Korsor gesleept alwaar de bokken van toen nog Smit-Tak werden ingehezen. Het geheel stond onderleiding van het Duitse consortium Hoch-Tief.
SK
-
Overigens een tipje voor de scandinavie gangers onder ons.
Vraag een Brobizz aan, kost je een euro of 35-38 , maar dan hoef je maar de helft van je bruggeld/tunnelgeld te betalen, kunt direct doorrijden en alle steden in noorwegen de tol mee betalen..
kaart is niet persoonlijk dus je kunt hem ook met familieleden delen (je krijgt naast de kaart ook een buzz ding voor achter je voorruit . Je rijdt naar de slagboom en sesam open u!
-
Is die brobizz aanschaf eenmalig of moet je dat ieder jaar weer doen?
mvg,
Gert
-
Heren,
Ik kan niet wachten op t moment dat ik aan de slag kan om de brug te maken. Het installeren van windmolens in Europa komt me zo langzamerhand de neus uit (8 Velden met in tot +- 300 windmolens, grootste 160 voor de UK kust).
Eerst een beetje in de grond poeren (eh .. boren), en eens kijken hoe de fundatie moet worden gemaakt.
Daarna een strak RTK GPS systeem op zetten.
Diepte kaartjes maken.
Constructie support en maat verificatie in Portugal (of Roemenie).
Positionerings support voor de Rambiz, Swanen en alle leuke sleepboten.
Ik zie dat ik weer het nodige kan bestellen bij de hofleverancier, ik ben voorlopig nog niet werkeloos :)
Jan-Peter,
Sr Hydrografische Ingenieur.
-
Jan-Peter, ik gun jou natuurlijk je boterham, maar ik gun die vrachtwagenchauffeurs die op en neer naar Scandinavie rijden hun relaxte lunch op de veerboot even goed.
mvg,
Gert
-
Als jullie het over de Vogelfluglinie hebben ben ik één en al aandacht. Ik vind het zonde als daar de laatste personentreinverbinding over water wordt beeindigd. Want met de trein op de boot, dat heeft toch wel wat:
(http://i138.photobucket.com/albums/q253/Murmelfoto/2006-07-214VeerbootnPuttgarden.jpg) (http://i138.photobucket.com/albums/q253/Murmelfoto/2006-07-214VeerbootnPuttgarden.jpg)
Maar de brug of tunnel zal er wel komen. Ik ben dan ook benieuwd wat voor een invloed dat heeft op het tracé aan weerszijden. Zowel in Duitsland als in Denemarken verloopt de lijn hier en daar als enkelspoor. Op veel plekken rijdt de trein met een slakkegangetje, ICE3-TD of niet:
(http://i138.photobucket.com/albums/q253/Murmelfoto/2010-07-15-7-Neustadt.jpg) (http://i138.photobucket.com/albums/q253/Murmelfoto/2010-07-15-7-Neustadt.jpg)
De foto is genomen bij Neustadt (H) waar deze zomer nog oude beveiliging stond. In Denemarken zijn bij Nykobing (F) en Vordingborg ook nog oude klapbruggen aanwezig die keurig voor ons scheepje open gingen, maar niet in een hoofdlijn thuishoren.
De modernere Fehmarnsundbrücke met ouderwets enkelspoor naast de rijbaan:
(http://i138.photobucket.com/albums/q253/Murmelfoto/2010-07-18-2-Fehmarn.jpg) (http://i138.photobucket.com/albums/q253/Murmelfoto/2010-07-18-2-Fehmarn.jpg)
Ik was deze zomer ook onder de indruk van de nieuwe brug tussen Kopenhagen en Malmö. Daar rijden de treinen onder het wegdek. Het lijkt me voor de machinist een bijzondere ervaring, uit de tunnel naar 40 m hoogte boven het water!
(http://i138.photobucket.com/albums/q253/Murmelfoto/2010-06-22-5-Malm.jpg) (http://i138.photobucket.com/albums/q253/Murmelfoto/2010-06-22-5-Malm.jpg)
Met groet, Jan
-
Wauw! Die laatste foto, lijkt wel een sprookje! :)