BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => (Her)beginners => Topic gestart door: dito op 09 October 2010, 20:39:36
-
Hello
Ik heb een vraag over "wat is eigenlijk een wisselstraat".Begint die bij een wissel ..en tot
hoever?Of is het een stuk spoor voor de wissel?Of is het een verbinding tussen twee wissels?
Er wordt veel geschreven over wisselstraten zoals al dan niet laten detecteren bij digitaal rijden maar nergens zie ik een definitie van een wisselstraat.
Dito
-
Tja... Een definitie :-) Voor de modelspoor is het is geen wet van meden en perzen wat nu precies een wisselstraat is. Meestal praat je over een wisselstraat als je meerdere wissels achter elkaar hebt liggen. Dan is de wisselstraat het gedeelte vanaf de eerste wissel tot net na de laatste aangesloten wissel. De wisselstraat kan bestaan uit meerdere wissels, Engelse wissels en drieweg wissels achter en naast elkaar, een stukje spoor tussen de verschillende wissels. De verschillende routes die een trein door die wisselstraat kan rijden noemt men rijwegen.
Groeten Ronald.
-
Even de encyclopedie raadplegen:
Trefwoordenlijst:
http://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Trefwoordenlijst
Onderin kiezen voor:
OVnet
Dan kiezen voor 'Wisselstraat'.
Of direct:
http://www.ovnet.nl/?h=begrip&m=begrip&b=wisselstraat&pid=xxdZJY2a
Grzz,
Hans
-
Ik zou niet te moeilijk doen over de precieze definitie, maar een eigen definitie aanmaken die jou het beste past, mij past het beste: alle te schakelen zaken die liggen in een specifieke rijweg en dat is niet alleen beperkt tot wissels, ook de overweg schakelt in de wisselstraat.
Groeten, Anne W
-
Ik zou niet te moeilijk doen over de precieze definitie, maar een eigen definitie aanmaken die jou het beste past,
Het jammere van het niet gebruiken van vaststaande definities is dan wel weer, dat het de communicatie over het betreffende onderwerp niet zal verbeteren. Immers met een dergelijke, door jouw voorgestelde "eigen definitie aanmaken" zal alleen maar gaan leiden tot verwarring.
Kan op je eigen modelbaan leiden tot een beetje schade aan je spullen, in het grootbedrijf, zal vrije interpretatie van definities tot immense rampen kunnen lijden.
En om dat juist te voorkomen, hanteert men dus: definities. ;)
-
Het idee dat ik heb van een wisselstraat is bvb "twee wissels verbonden door een kort stuk
(ong 10 à 20 cm)spoor die samen een straat vormen en welke men dan kan laten detecteren
in zijn geheel.Heb ik het bij het rechte eind?
Dito
-
Dito,
In de encyclopedie komt te staan:
"Wisselstraat: Een aantal wissels en kruisingen welke aan elkaar gekoppeld zijn en het mogelijk maken om verschillende sporen te bereiken. Wisselstraten komen veelvuldig voor op stationsemplacementen". Er komt ook nog een mooi plaatje bij, om het te illustreren.
Op een wisselstraat is het niet gebruikelijk om een (model)trein te laten stoppen, dus voor detectie is een aanwezigheidsmelding voldoende. Normaal gesproken wordt de gehele wisselstraat als één geheel beschouwd.
Dick
-
Nu snap ik het, het staat nog niet in de encylopedie!
Verder let even goed op wat ik zeg: alle wissels in een specifieke rijweg, wat automatisch weer betekent dat de wissels in die specifieke rijweg op dat moment niet vrij zijn om gebruikt te worden door een andere specifieke rijweg.
De vragensteller vroeg waar een wisselstraat begint en eindigt, het antwoord is erg simpel: in de specifieke rijweg, dus niet daarbuiten.
Definitie van een rijweg: de af te leggen weg vanaf een sein (punt van vertrek) tot het eerstvolgende sein (punt van aankomst), en mocht er nu vlak voor het punt van aankomst nog een wissel liggen, dan hoort die voor mij bij de wisselstraat
Groet, Anne W
-
@Anne W
ik ga voor een groot deel mee in je definitie, alleen kunnen er wat mij betreft best meerdere wisselsaten in een rijweg liggen. Ik leg de grenzen door het te definieren als de wissels en tussenliggende stukken spoor in een rijweg, voor zover deze niet in een blok liggen.
@Dito
In een wisselstraat kan ik meerdere bezetmelders hebben. Om als voorbeeld een kruiswissel te noemen, daar gebruik ik standaard twee bezetmelders in. Zo kunnen er toch 2 rijwegen berijdbaar zijn als de wissels in de stand rechtdoor liggen. In de stand gebogen geven beide bezetmelders dan bezet aan en kan er maar één rijweg vrijgegeven worden. Per situatie bekijk ik dus of er meerdere rijwegen tegelijk mogelijk zijn en bepaal zo hoeveel bezetmelders ik aansluit.
Marc
-
Beste Marc,
Zoals je wil, het is jouw definitie, voor mij dienen alle wissels IN ÉÉN rijweg geschakeld te worden bij de uitvoering van de rijweg, dus heeft het geen zin om van 2 wisselstraten IN ÉÉN rijweg te spreken.
Vanzelfsprekend zullen/kunnen delen van een wisselstraat in de éne rijweg deel zijn van de wisselstraat in een andere rijweg, min of meer zoals jij dat doet met je kruiswissel.
Overigens hebben we het over absolute wisselstraten (tastbaar met de hand) en schakelbare wisselstraten IN ÉÉN rijweg, wat meerdere absolute wisselstraten kunnen zijn (zie je hoe ingewikkeld een discussie over definities kan worden), dus blijf ik bij mijn eerste bijdrage
Ik werk niet met bezetmeldingen, slecht met terugmelders, ik neem het risico van een losgelaten treindeel.
Groet, Anne W
-
Absolute wisselstraten ???
-
Tastbaar, is dus het samenstel van één of meerdere wissels zelf, in metaal en plastic.
Groet, Anne W