BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Sander op 09 October 2010, 18:21:23
-
Wie o wie weet er een goede oplossing voor mijn vraag:
Ben nu een aantal modulebakken aan het bouwen, welke straks onderdeel moeten worden van 1 baan.
Een deel van de bakken zal ingericht worden als schaduwstation. Dit schaduwstation zal over zoveel mogelijke sporen moeten beschikken, de bak breedte is 60 cm.
Hoe kan ik zoveel mogelijk overgangen toch zo goed mogelijk neerleggen zodat alle sporen altijd goed bereidbaar zijn en er dus geen problemen (lees:ontsporingen)optreden?
mvg,
Sander
-
Hallo Sander.
Wat ik een goede oplossing vind is om de uiteinden van de rails op een stukje printplaat te solderen en die vastschroeven.
De bak overgangen kan je ook nog beter passend maken door er paspennetjes in te monteren die in een gaatje in de bak er tegenover valt.
Scheelt ook weer geklooi met de railovergangen als je het goed doet.
Ik ken ook iemand die een modulair station die bij de module bakken van die paspennetjes heeft gebruikt en dat station staat in 10 minuten helemaal klaar.
Groet Martijn
-
mooier nog zijn messing schroefje die je in de module draait en waar je daarna de spoorstaaf op soldeert. de zaak goed leggen gaat prima als je de modules aan elkaar zet zoals ze later ook komen, met dezelfde bevestiging enzo, en je de rails dan ineens door legt over de naad heen en vastsoldeert op de schroefjes, daarna pas als alles ligt en vast zit de rails doorzagen recht boven de naad. Zo weet je zeker dat er in elk geval 1 positie is waarin alle rails perfect op elkaar aansluit. Zelfs met wat speling op de bevestiging van de modules onderling is dan niet zo'n probleem, gewoon een kwestie van de zaak goed afstellen tot ie weer precies de positie heeft die ie bij het leggen van de rails ook had. Deed ik zelf vaak door de bouten waarmee de modules aan elkaar zaten vrij strak aan te draaien en dan gewoon met een hamer met kleine tikjes de modules iets te laten schuiven ten opzichte van elkaar, gaat heel subtiel al ziet t er niet subtiel uit.
-
Ik ben zelf niet zo enthousiast over paspennen, maar goed, dat moet iedereen zelf weten.
Mijn werkwijze bij het maken van meervoudige spoorovergangen:
Zorg dat de bakken stevig aan elkaar gekoppeld liggen, met de bovenkant op exact gelijke hoogte.
Leg alle sporen gewoon door over de overgang.
Zet aan weerszijden van de overgang een koperen spijker naast elke spoorstaaf, en soldeer de spoorstaaf aan de spijkers.
Pas als alle sporen liggen zaag of slijp je de rails precies op de overgang door.
-
Sander,
Ik heb het weer iets anders gedaan, met 3mm hout en scharnieren. Welliswaar in N. Werkt prima, zonder problemen.
Zie deze post voor uitleg hoe ik dat heb gedaan: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,19304.msg321716.html#msg321716
Groet, Jeroen
-
Klaas , zeg jij nou precies hetzelfde als Floris ?? :D
je zou eventueel met deze methode ook nog een plaatje styreen ofzo van 1 mm dik tussen de bakken kunnen doen, voor het monteren van de sporen
zo worden de spleten later weer 1 mm kliener tussen de sporen
-
Klaas , zeg jij nou precies hetzelfde als Floris ?? :D
Niet precies,maar het lijkt wel op elkaar.
Dat extra vulplaatje is wel een aardig idee, maar werkt alleen goed als de sporen haaks kruisen.
-
KLOPT Klaas, maar ik ging ervan uit dat het Sander het had over een schaduwstation, en daar liggen de sporen doorgans haaks.
Schuin of scheef leggen heeft in dit geval geen optische meerwaarde denk ik ;D
-
Bedankt voor de tips.
Hier moet ik me wel mee bezig kunnen houden komende tijd.
mvg,
Sander
-
Klaas , zeg jij nou precies hetzelfde als Floris ?? :D
dubbel genaaid houdt beter en als klaas en ik het zeggen weet tenminste iedereen dat t waar is. ;D
-
Toch zit er één niet onbelangrijk verschil tussen beide beschrijvingen, namelijk de positie van de messing schroef (onder of naast de spoorstaaf).
Er onder is natuurlijk fraaier, maar wat meer gepiel.
-
Ik zou deze variant gebruiken. Ik heb op mijn baan duizend messingschroefjes zitten, maar aan printplaat kan het niet aan....kijk hier (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,3496.msg447476.html#msg447476)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0174_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0174_1.jpg)
Voor deel is naar bij elke radius en geometrie kan ik maken, zelfs puntstuken en wissels zijn dan op de module overgang mogelijk! Zelfs Märklin, zou kunnen, maar de Märklin spoorstaven solderen heel slecht. Ik zal deze week een poging doen...
Groet
Bernd
Edit: plaatje bij gezet
-
ik heb bij mijn modulebaantje ooit gehad dat een spoorstaaf alsnog loskwam van het stukje printplaat, dat ding trok gewoon het koper mee van het pertinax af. Omdat ik dat blijkbaar voor elkaar krijg (en het dus zo weer kan gebeuren) vond ik dat het echt olifantbestendig moest worden, vandaar die schroeven.
-
Tja, en bij mijn schroefjes trekt het van zelfs loos, omdat er in de spoorstaven te veel spanning zit van de warmteverschill in winter/zomer... daar heb je een groter oppervlakte nodig. Moderne GFK platen zijn vele keren beter, dan de pertinax !!! En als je dan niet te hot gaat solderen kan niet veel mis gaan..
-
Warmte is geen thema als je een voegje open laat in het spoor op de module/het segment. En dat voegje krijg je cadeau, want de bakken zijn al snel langer dan een flexrails. Gewoon een halve mm ruimte tussen de spoorstaven laten en het gaat goed.