BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Modeltreinproblemen en -vragen => Topic gestart door: Rob Bogers op 25 September 2010, 14:58:29
-
Vanmorgen heb ik op een beurs een vijftal rijtuigjes voor een zacht prijsje kunnen bemachtigen. het zijn de rijtuigjes van Fleischmann met het nummer FL5002/5003 en 5001 (zie afbeelding)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wagon_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wagon_1.jpg)
Toen ik thuiskwam zag ik pas dat er kunststof wielen onder waren gemonteerd die op een metalen as zijn geperst. De wielstellen zijn in het wagentje tussen metalen plaatjes geklemd. Nu heb ik reserve wielen zat dus wilde ik ze vervangen door andere wielstellen maar wat schetst mijn verbazing dat de aslengte bijna een milimeter korter is dan de standaard (reserve)wielstellen. De kunststof wielstellen hebben een aslengte van 23,95mm, terwijl de Fleischmann reserve wielstellen een aslengte hebben van 24,75 mm. Dus de reserve wielstellen zitten nogal klem. Ik wil de wagentjes van verlichting voorzien dus moeten de wielstellen wel vervangen worden maar heeft iemand een idee hoe ik dit op kan lossen?
Laatste vraag, hoe krijg ik het dak er af, zonder dat ik weer wat afbreek.
Alvast dank,
Rob
-
Rob, wat je er niet bij vertelt is of het onderstel van metaal is. Als dat het geval is, dan is dat de reden van de kunststofwielen. Als alleen de metalenplaatjes de assen vasthouden dan is een gedeelde as misschien een optie, deze kun je inkorten. Hoe het dak eraf moet geen idee.
Gr Hans
-
Je hebt gelijk, sorry. Het onderstel is van metaal, dus heb ik een klein probleempje. Hoe bouw ik hier verlichting in?
-
Stroomvoerende koppelingen een optie?
Gr Hans
-
Openen kan je door simpelweg lichtjes de zijkantjes in te drukken.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto_001_12.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/foto_003_3.jpg)
Meet de metalen plaatjes waarin de wielen zich bevinden eens door, misschien zijn deze niet met elkaar verbonden.
Mvg.
Matheus.
-
Het onderstel is van metaal, dus heb ik een klein probleempje. Hoe bouw ik hier verlichting in?
Zoals Matheus al zegt: eerst meten :) Als er toch contact is, dan dubbel geisoleerde wielen erop (bv Roco 40197 of 40199) en stroom afnemen van het wiel (niet van de as).
Als iemand een tip heeft hoe je gemakkelijk afnemers voor wielen kan maken hou ik me ook aanbevolen!
Groet,
Erik.
-
Goedenmiddag,
in deze wagens pasen de Fleischmann wielen 53 4003. Als je ze er beide op dezelfde wijze insteekt maken ze geen kortsluiting (één wiel is geisoleerd tov de as). Je zult dan aparte stroomafname moeten maken op de wielen. Een andere optie, ze per twee laten rijden en de een stroom laten afnemen van de ene railstaaf, de andere wagen van de andere railstaaf en de wagens onderling doorverbinden. Niks geen moelijke stroomafnemers, gewoon een draadje aan het stalen frame maken waar de wielen in zitten en je bent klaar.
Jelle.
-
(http://modeltreinbaan.nl/wp-content/uploads//Diverse-treinfotos-2-160.jpg)
Misschien heb je wat aan deze (http://modeltreinbaan.nl/?p=623) oplossing?
Groet Jaap
-
het zijn de rijtuigjes van Fleischmann met het nummer FL5002/5003 en 5001 (zie afbeelding)
Het onderstel is van metaal, dus heb ik een klein probleempje
Deze wagentjes zijn uit de zgn. Junior-Serie en zijn geheel van kunststof.
-
Deze wagentjes zijn uit de zgn. Junior-Serie en zijn geheel van kunststof.
Alleen het frame waar de wielen in zitten is van metaal, de rest is idd kunststof. Ik heb zelf een hele serie wagentjes 5011 en daarbij is dat zo. Ik moet ook nog ergens een 5002 hebben, maar die kan ik nu even niet direkt vinden om te checken of het daarbij ook zo is. Als ze volledig van kunststof waren dan zouden ze veel te licht zijn en om de haverklap uit de rails lopen.
Jelle.
-
Dat stukje blik waar die assen ingeklemd zitten weegt echt niet veel hoor.... ;)
-
Goed, nu toch maar even mijn 5002 opgezocht en de wielen eruit gehaald.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1020_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1020_1.jpg)
De assen zijn puntgelagerd in stalen plaatjes (zie rode pijl op foto).
Aan deze plaatjes zou je een draad kunnen solderen (of ergens eronder klemmen). Tussen de voorste en achterste is trouwens geen elektrische verbinding, ik leefde in de veronderstelling dat dat wel zo was. Dus hoe je de wielen erin zet zou niet uit mogen maken.
Jelle.
-
Beste,
Ik heb ergens nog Fleischmann DC wielen liggen van 24 mm.
Interesse ?
Laat maar iets weten
Mvg
Olivier
-
Dus hoe je de wielen erin zet zou niet uit mogen maken.
Dat maakt wel uit.... De assen hebben aan één kant een isolatie.
Je moet stroom halen uit beide railstaven ( + en - ).
Dus als je de assen verkeerd plaatst,
dan heb je 2 x plus of 2 x min
oftewel kortsluiting....
-
oftewel kortsluiting....
Euhmmm... geen kortsluiting, maar ook geen stroom :P :-*
Dus ene wielstel met isolatie links, andere met isolatie rechts !
Grtzz,
Karst
-
Beste forumleden, het probleem heb ik al opgelost. Het uit elkaar halen van het wagentje is ook gelukt en dat met die kunststof wielen ook. Hoe heb ik dat gedaan. De metalen puntlagering heb ik weggenomen. Op de plaats waar de metalen plaatjes zaten bleef een ruimte van ongeveer 3 mm breed en 1 mm diep. Daarin heb ik op maat gemaakte strookjes Plastruct gelijmd. Daarin heb ik op de plaats van de aslagering kleine gaatjes geboord waarin de puntjes van de as precies past. Dit heb ik zodanig uitgeslepen dat de eenzijdig geisoleerde wielstellen met een aslengte van 24,75 precies passen. Uiteraard heb ik bij het eerste wielstel de isolatie aan de ene kant en het andere wielstel de isolatie aan de andere zijde geplaatst. Nu kan de verlichting er ook in. Allen dank voor de geboden opties
-
Hoi Rob.
Bedankt voor uw uitleg, kan ik die van mij ook van verlichting voorzien.
Gewoon striples op bijde asjes voor de stroomafname en vooruit met de geit.
Mvg.
Matheus.
-
wil je een beetje leuke verlichting dan zul je toch een paar van die wagentjes met allemaal eigen stroomafname met elkaar moeten verbinden, 2 wielen per spoorstaaf is nogal mager qua stroomafname, dat wordt flink knipperen.
-
@ Matheus 18, vergeet dan niet de wielstellen te vervangen door metalen wielstellen en de spanningstoevoer via de metalen assen. Ik heb al een aantal wagentjes (tweeassers) voorzien van verlichting en met verlichtingsstrippen voorzien van een condensator kom je al een heel eind met dat geknipper en wat ik ook vaak doe is de wagens elektrisch doorkoppelen met tweepolige stekkers (zie mijn treinverhaal) waardoor meerdere wielstellen met elkaar verbonden kunnen worden waardoor ook de spanningsvoorziening gewaarborgd blijft. Mijn laatste vraag is: wat wordt er eigenlijk bedoeld met "junior"
serie. Ze zien er toch hetzelfde uit als de rijtuigjes voor de volwassenen (behalve dan de kunststof wieltjes)??
-
Mooi dat het probleem met de verlichting is opgelost. (y)
De "junior-serie" bestaat uit eenvoudige wagentjes in de goedkopere prijsklasse.
Vroeger waren dat blikken wagentjes, daarna geheel van kunststof.
Vaak hadden ze dezelfde basis, de opbouw is eenvoudig, de prijs relatief laag t.o.v. van het andere personen- en goederenmateriaal.
Voor deze personenwagentjes (5000-5005) is geen binnenverlichtingsset beschikbaar.
Voor de duurdere en veel meer gedetailleerde wagens is dat wel het geval.
Ze hadden het ook "instap-serie" kunnen noemen.
Vergelijk jouw 5002 maar eens met de 5092 (meer details, spaakwielen, kortkoppeling)
-
Ik vraag het ook om een reden. namelijk op het doosje van de rijtuigjes staat namelijk niets v.w.b. de junior serie. Sterker nog, op het doosje staat dat kinderen onder de 3 jaar niet met dit spul mogen spelen of iets van gelijke strekking. Ook zijn de wagentjes met kortkoppelingen uitgerust en al ik de wagentjes eens goed bekijk zien ze er helemaal niet zo raar uit mooi voorzien van opdrukken (decalls). Maar goed, Conrad verkoopt speciale lichtsetjes voor deze wagentjes maar ook een zelf gemaakte ledconstructie in het dak zal wel werken.
-
De juniorserie is niet meer zo Spartaans als vroeger en de rijtuigjes ogen inderdaad heel aardig. Toch zijn ze wel eenvoudiger en hebben bijvoorbeeld wel die profi-koppeling, maar geen kortkoppelmechaniek.
Dat van die driejarigen staat op bijna de hele speelgoedwinkel, zelfs op speelgoed dat toch duidelijk voor de allerkleinsten is bedoeld. Zal wel een juridische achtergrond hebben, zodat een Amerikaanse mammie niet naar de rechter loopt als haar peuter op de een of andere manier kans heeft gezien een schram op te lopen met een superzachte Nijntjebal. Eigenlijk bedoelen ze: "kleine kinderen hebben permanent toezicht nodig stelletje suffe ouders".
-
Op de doosjes (!) staat niet het woord "JUNIOR-SERIE" maar dat vind je wel in de FLM-katalogi. Niet in de laatste, want deze hele serie met goedkopere wagonnetjes is onlangs geschrapt.
Maar vergelijk jouw model eens met de -bijna eens zo dure- 5092 (type Ci bay 10)
Dan zie je de verschillen, deze zit niet in een kartonnen doosje, maar in zo'n heldere plastic verpakking.
De 5092 heeft niet alleen de kortkoppeling, maar ook het kortkoppelingsmechanisme.
-
je hebt gelijk, mooie uitvoering die 5092 en ja hij verschilt duidelijk met die van mij.