BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Digitaal => Topic gestart door: manuelspot op 24 September 2010, 17:31:27
-
Ik ben mij eens gaan richten op het automatiseren van de modelbaan.
Op dit moment ben ik bezig met het Roco Multimaus systeem en de Locomotion.
Nu heb de roco terugmelder 10787. Hier staat in dat de terugmelding via reedcontacten moet gaan. Maar ik weet ook dat er terugmelders zijn die de baanspanning detecteren.
Is er ook iets van een merk dat dit doet en op Roco past?
Of zijn er andere mogelijkheden om en terugmelding te krijgen naar de Roco 10787 zonder te veel extra toeters en bellen.
Voor mij is deze automatiserings wereld vrij nieuw. Dus ben nu een beetje de weg aan het zoeken. Zijn er mensen die hier enigsins evaring mee hebben en mij tips en truks kunnen vertellen.
Alvast bedankt.
Manuel
-
Hoi Manuel,
Piet Heinst heeft hier op het forum daar eens iets zinnigs over geschreven. Dus even zoeken... ;) Wat me bij is gebleven dat het niet heel eenvoudig was.
Grtzz,
Karst
-
Dag Karst,
ik ga eens aan het spitten op de site. hopelijk vind ik wat. alvast bedankt ;)
Manuel
-
Had zelf een brainwave... ;D
Littfinsky ( LDT ) maakt ze:
(http://www.ldt-infocenter.com/grafik/P1010100.JPG)
speciaal voor de 10787 (http://www.ldt-infocenter.com/gbm8.htm)
Grtzz,
Karst
-
Hallo manuel,
je kunt ook gebruik maken van zelfbouw printen , floodland 16sd of van rosoft sd16
Ook de uitvoering 3x van Littfinski kun je ook zelf solderen, je hebt er dan eventueel wel een kastje bij
voor floodland zie http://www.floodland.nl/aim/info_16sd_1.htm in het voorbeeld is er Uhlenbrock op aangesloten maar dat is vergelijkbaar.
Voor rosoft zie http://www.rosoft.biedmeer.nl/
Voordeel is dat printen van rosoft en floodland ieder 16 melders hebben en Littfinski maar 8 en dat kan in de prijs uiteindelijk schelen, keuze is aan je zelf.
De werking van Littfinski berust op een ander principe en je hebt daarbij geen diode schakeling nodig in de aanvoer naar de overige rails.
Gr Piet
-
Hallo manuel
Roco Multimaus systeem en de Locomotion
Ik denk dat je bedoeld Rocomotion.
Zijn er mensen die hier enigsins evaring mee hebben en mij tips en truks kunnen vertellen.
Ik gebruik Rocomotion al vanaf dat het bestaat en eventuele tips en trucks zal ik dan wel kunnen geven als dat nodig is.
Indien gewenst of nodig dan zijn er ook nog diverse naar het Nederlands vertaalde handleidingen o.a. van Rocomotien, terugmeldmodule enz.
Kijk maar een op http://www.dutchroco.nl/index.php
Gr Piet
-
bedankt voor de reacties.
Karst. Als ik het goed begrijp en dus zie is het dus zo dat je met de brainwave een terugmeldactie krijgt door de weerstand van de lok. Dat is wel iets wat ik zoek. En dan is dit ook gelijk te gebruiken voor een bloksysteem? Of komt er dan nog meer bij kijken. ???
Ik bedoel Rocomotion ja :P Locomotion past niet echt in mijn kamer:P Bedankt voor de links Piet ik ga ze eens bekijken.
Manuel
-
De combinatie 10787 met LDT GBM-8 geeft je de gewenste bezetmelding voor blokken in Rocomotion.
-
Hallo Manuel,
Inderdaad door de combinatie van die Karst noemt krijgt je een normale terugmelding op basis van bezetmelding via stroomdetectie.
Groeten Ronald.
-
bedankt voor de reacties.
Karst. Als ik het goed begrijp en dus zie is het dus zo dat je met de brainwave een terugmeldactie krijgt door de weerstand van de lok. Dat is wel iets wat ik zoek. En dan is dit ook gelijk te gebruiken voor een bloksysteem? Of komt er dan nog meer bij kijken. ???
De schakeling reageert op het stroomverbruik van de loc of van een rijtuig met verlichting of van een wielstel met een weerstandje erin gefrot.
Soms helpt basale uitleg een beetje. Bij de 10787 ontstaat een terugmelding als een ingang van de terugmelder met de gemeenschappelijke plus (dacht ik, maar doet er verder niet toe) wordt verbonden. Roco raad een reed-contact of een railcontact aan om dat voor elkaar te krijgen, omdat ze die nu eenmaal zelf in het programma hebben. Maar veel gebruikelijker is om een schakeling op basis van stroomdetectie te gebruiken. Die krijgt dat ook voor elkaar en LDT is in dat gat gedoken.
Dit is alleen terugmelding. Een bloksysteem kan wat met die informatie doen. In het geval van Rocomotion zit dat bloksysteem in de software. Dus je bent zo wel klaar als je dat bedoelt.
-
Een belangrijk punt van roco om reeds-contacten of railcontacten te gebruiken was en is mogelijk nog zo dat men uitgegaan is van een eenvoudigsysteem, dit is hiermee goed samen te stellen en niet omdat ze hetzelf verkopen
De eenvoud is dat men bij gebruik van reeds-contacten de gehele baan kan leggen en geen enkele rails moet onderbreken, voor een beginneling wel zo makkelijk.
Natuurlijk staat de techniek niet stil en komen er steeds nieuwe producten op de markt en zijn er meer mogelijkheden.
Er zijn nog heel veel rijders die gebruik maken van reeds-contacten. Dus veel gebruikelijker is wat je zelf wilt
Zo rij ik zelf nu nog met reedscontacten en rocomotion maar mijn baan (vorig jaar opnieuw opgezet en uitgebreid) heb ik wel in blokken met secties ingedeeld zodat ik probleemloos kan overschakelen op stroomdetectie, wel nog de detectie er tussen zetten en draadje doorverbinden als ik overschakel naar train controller. Alles is voorbereid
Gr Piet
-
Die reedcontacten van Roco zitten in een stukje rail geïntegreerd. Ik zou niet weten waarom van te voren precies bedenken waar die stukjes rail moeten komen gemakkelijker zou zijn dan van te voren bedenken waar je een geïsoleerde raillas moet gebruiken. Natuurlijk kunnen losse reedcontacten worden gebruikt, maar die solderen en goed positioneren is niet iets voor een beginner. Voeg daar het gedoe aan toe om de magneetjes precies goed onder een loc te plakken en ik waag toch zeer te betwijfelen of het systeem met reedcontacten per saldo eenvoudiger is.
-
Helemaal eens met Piet, als je echt nieuw begint kies dan stroomdetectie voor bezetmelding, dus de LDT GBM-8. Dat Roco dit nog niet in zijn pakket heeft verbaasd mij, kennelijk toch te duur dit te ontwikkelen of men heeft daar onvoldoende kennis voor in huis. Inderdaad, LDT sprong slim in het gat van de markt en dit product is buitengewoon. Ik heb mijn Geoline baan ook in aparte secties ingedeeld en werk nu met 5 setjes 10787/GBM-8 en dat gaat storingsloos. De GBM-8 geeft op alles waarop hij moet melden melding, dus loks, wagons met verlichting en wagons met een weestandje in de wieltjes gelijmd of uitgevoerd met weerstandslak. Wagons zonder verbruikers meldt de schakeling uiteraard niet. De rails is bij mij eenzijdig geïsoleerd.
Oh ja, nog een tip wat met blokindeling te maken heeft, stel dat als je ooit van Rocomotion overstapt op RailRoad van Freiwald (zijn grotere broer) www.freiwald.com (http://www.freiwald.com), dan is een enkele bezetmelding per blok (in principe) voldoende; de investering in RailRoad verdien je dan weer terug. Deze spannende overstap zal bij mij binnen 2 maanden plaatsvinden.
@Henk: Bij Geoline klik je reedcontacten eenvoudig onder de bedding van de rail vast; dat kan bij elke rail. Deze contacten zijn dus makkelijk weer verplaatsbaar. Positioneren van de magneetjes onder de loks is inderdaad wat lastig.
-
Hallo Ferry,
Ben met het gebruik van Traincontrller (railroad) met een melder per blok helemaal op de hoogte. ik heb de baan op dit moment nog zo ingedeeld dat ik met een maar ook met meerdere melder per blok kan rijden. hiervoor moet ik alleen maar een paar draadjes per blok door verbinden, kan dus nog alle kanten op. De drie tafels 220cm x 120 cm en een 220cm x 165cm zijn ingedeeld met iedere tafel een eigen versterker / booster en er zitten tot nu toe 14 terugmelders 10787 onder.
Heb met de Dhr Freiwald nog een voorlopige afspraak staan voor Keulen, is een afspraak van Dormund, heb daar met hem gesproken over de vertaling van traincontroller die ik heb gemaakt, dus kijken wat er nog in zit
Rij op dit momen al wel met de gold en zilver versie maar die is geleend en moet die zelf nog aanschaffen??
Gr Piet
-
Positioneren van de magneetjes onder de loks is inderdaad wat lastig.
Ik plak de magneetjes met dubblzijdig plakband in het midden onder de lok, geen enkel probleem.
Het maakt dan ook niet uit welke kant een lok oprijd het magneetje zit in het midden.
Gr Piet
-
@Henk: Bij Geoline klik je reedcontacten eenvoudig onder de bedding van de rail vast; dat kan bij elke rail. Deze contacten zijn dus makkelijk weer verplaatsbaar. Positioneren van de magneetjes onder de loks is inderdaad wat lastig.
Ja, maar het verwijderen van een stukje rail om er een contact onder te plaatsen is toch niet gemakkelijker dan het verwijderen van een stukje rail om twee railverbinders te vervangen?
Kijk, dat Roco ooit met het systeem van reedcontacten is begonnen en nu misschien geen verwarring meer wil scheppen, zou ik kunnen volgen. Maar dat ze ooit met die contacten zijn begonnen omdat dat zo eenvoudig is, gaat er bij mij echt niet in.
In ieder geval heeft LDT het dan maar opgelost. Ze hebben de prijs van dit eenvoudige geheel ook maar gelijk aangepast aan Roco-niveau zie ik. De totale kosten van bijna een tientje per meldpunt zijn tamelijk bizar eigenlijk. Dat is wel een overweging Manuel.
-
@Henk: Ik doelde meer op het feit dat het solderen van reedcontacten niet nodig is bij Geoline. Het aanbrengen van isolatieverbinders of aanbrengen van reedcontacten op deze rails is ook naar mijn gevoel ongeveer evenveel werk. Buiten het feit dat de aard van de meldingen anders zijn, respectievelijk duur of pulscontact, lijkt mij de stroomdetectie methode betrouwbaarder maar keerzijde is weer dat de kosten per detectie fors zijn. Hoe een ieder dat waardeert hangt van zaken af waar alleen de koper zelf over kan oordelen. Kosten zijn wel ondermeer te beperken door zelfbouwsetjes van de GBM-8 te kopen.
@Piet: Als ik zo de diverse fora lees dan werkt de enkele bezetmelder per blok in RR prima, mits de loks qua snelheid goed zijn ingemeten. Je krijgt dan te maken met bijvoorbeeld virtuele contacten etc., maar dat hoef ik jou niet te vertellen ... :). In mijn huidige opzet van de baan heb ik dus ook maar 1 melding per blok. Aan Rocomotion ontbreken toch een aantal zaken die RR wel heeft en daar kom je achter door het gebruik van Rocomotion. Is niet erg, het is ook maar instapsoftware. Ik ben ook benieuwd naar jouw bevindingen met RR t.z.t.!
Van Freiwald heb ik begrepen dat zij zelf geen vertaling in NL zullen uitgeven, omdat ze de ondersteuning via het forum niet in Nederlands kunnen geven; immers men beheerst die taal niet. Tja, zo zal het met vele andere talen ook zijn. Zelf kan ik prima over weg met technisch Duits en Engels; ik waardeer je moeite om te vertalen in het Nederlands absoluut; een hele klus!
-
@Henk
Met het kostenplaatje ben ik het wel eens, Roco is met de terugmelders niet de goedkoopste en bij rocomotion zijn standaard geen andere melders die bruikbaar zijn maar tot nu toe heb ik ook geen enkel probleem ondervonden, ze werken uitstekend.
Ik zelf werk nog met de oude rails met zachte bedding en daarbij heb ik het probleem van loshalen niet, heb het onderframe vastliggen en de rails en bedding kan ik altijd losmaken, deze zitten er gewoon opgedrukt.
@Ferry,
Zoals je al aangaf is Rocomotion in verhouding met Train-controller een instap versie maar als je een eenvoudige baan hebt is het ruim voldoende, heeft ook te maken met wat wil ik allemaal en wat heb ik er voor over.
Heb zelf de mogelijkheden om met 3 sectes per blok te rijden maar als ik de draden van de drie secties doorverbind dan is het een blok en kan ik rijden met 1 melder per blok. Gedaan uit voorzorg omdat ik nog niet exact wist wat ik wilde, ook een groot gedeelte van de baan is nog van reedcontacten voorzien en die laat ik gewoon zitten, je weet maar nooit wanneer ze van pas komen.
Ja het vertalen van Traincontroller Gold-zilver, Traincontroller bronz en Rocomotion naar het Nederlands heeft tijd van de Hobby afgenomen maar ik hen er ook van geleerd, weet nu wel ongeveer wat alle mogelijkheden zijn, (heeft wel ongeveer 3 maanden in beslag genomen tussen de dagelijkse werkzaamheden door)
Zoals je weet te bekijken op http://www.dutchroco.nl/index.php?board=23.0
Gr Piet