BeneluxSpoor.net forum

Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: Eenerspoor op 29 July 2010, 15:43:10

Titel: Rails slijpen: waarom?
Bericht door: Eenerspoor op 29 July 2010, 15:43:10
Beste forumleden,

Naar aanleiding van het gebeurde in Stavoren en wat ik nog las in het draadje daarover, ben ik nieuwsgierig naar het hoe en waarom van rails slijpen.
Ik heb wel eens gehoord van roest rijden, maar dit lijkt me iets veel rigoureuzers.

Mvg,

Henk
Titel: Re:Rails slijpen: waarom?
Bericht door: Overlord op 29 July 2010, 15:51:26
op de HSL heeft er een slijpproces plaatsgevonden en daarmee is er een geluidsreductie opgetreden (y)
Titel: Re:Rails slijpen: waarom?
Bericht door: Simon Stenneberg op 29 July 2010, 15:54:31
Persbericht

16-01-2006
Nieuwe maatregelen tegen geluidsoverlast spoor 
Geluidsoverlast van spoorverkeer kan in Nederland beter worden bestreden. Dat is het ge-volg van twee nieuwe maatregelen uit het Innovatie Programma Geluid, die minister Peijs van V&W en staatssecretaris Van Geel van VROM vandaag presenteren tijdens een werkbe-zoek in Breda.
 
In Nederland is geluidsoverlast van spoorverkeer een bekend probleem. Om de schaarse ruimte te benutten, wordt op diverse manieren geprobeerd om de overlast te beperken en binnen de wettelijke normen te houden. Vaak zijn dat dure maatregelen, die bovendien uit landschappelijk oogpunt niet altijd gewenst zijn. Zo kost een geluidsscherm gemiddeld 500 euro per vierkante meter. De ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat zijn daarom in 2002 het Innovatie Programma Geluid gestart om nieuwe technieken te ontwikkelen en in te voeren. Voor de periode 2002 – 2007 is daar in totaal 110 miljoen euro voor beschikbaar. Vandaag worden twee nieuwe maatregelen gepresenteerd, die klaar zijn voor toepassing in de praktijk.

Raildemper
Raildempers zijn voorgevormde elementen van een elastisch materiaal en staal die tegen de zijkanten van de rails aangebracht worden. Ze dempen de trillingen van de rails als er een trein overheen rijdt en verminderen zo het geluid. De raildemper levert een geluidsbeperking op van 3 decibel.  Raildempers zijn niet goedkoop. Toch zijn er veel situaties waar toepassing van de raildemper niet duurder of zelfs goedkoper is dan de (hogere) geluidsschermen die anders nodig zouden zijn. Raildempers zijn hierdoor en door het voorkomen van visuele hinder in veel situaties een aantrek-kelijk alternatief voor geluidschermen.

Akoestisch slijpen van spoorrails
Akoestisch slijpen houdt in dat de spoorstaaf zo vlak mogelijk wordt geslepen, waardoor de treinwielen de spoorstaven minder aanstoten. Het directe gevolg hiervan is dat er minder geluid ontstaat. Momenteel wordt gezocht naar een spooraannemer die volgens de strenge specificaties van ProRail kan gaan slijpen. Voorwaarde voor de optimale werking van akoestisch slijpen is dat de treinen beschikken over gladde wielen. Het merendeel van de reizigerstreinen beschikt over gladde wielen. Het IPG werkt verder aan projecten om ook de wielen van goederentreinen glad te krijgen.

Bron: http://www.prorail.nl/Pers/Persberichten/Archief/Landelijk/Pages/Nieuwe%20maatregelen%20tegen%20geluidsoverlast%20spoor.aspx
Titel: Re:Rails slijpen: waarom?
Bericht door: Ronaldk op 29 July 2010, 15:56:48
Hoi!

Om de rails in een bepaald profiel te houden. zie ook de wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Slijptrein en http://nl.wikipedia.org/wiki/Railprofiel

Groeten Ronald.


Titel: Re:Rails slijpen: waarom?
Bericht door: IJmc op 29 July 2010, 15:57:03
In de trein zelf is het geluid ermee toegenomen...
Titel: Re:Rails slijpen: waarom?
Bericht door: JAB van Ree op 29 July 2010, 16:47:38
Na een bepaalde tijd gebruiken van het spoor verschijnen er allerlei slijtage patronen.
Krassen, butsen , soms ook golfslijtage. Al die zaken hebben een negatieve invloed op de loop en levensduur van het materieel. Slijpen is ook gewoon een vorm van onderhoud.