BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: Dennis op 19 May 2010, 21:51:07
-
Ik heb steeds problemen met mijn soldeerpunten op mijn weller ws80 station.
Mijn probleem is dat mijn punten steeds zwart worden waardoor de tin niet meer houd.
Ik veeg de punt steeds schoon aan een droge doek, dit op advies van mijn electronia specialist.
De tin die ik gebruik is gewoon de lood houdende.
Heeft iemand een oplossing of een verklaring?
Zoals op de tweede foto te zien heeft het mij al aardig wat punten gekost, en dat vindt ik redelijk zonde :-\
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC01850.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC01850.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC01853.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC01853.jpg)
Grtn,
Dennis
-
gokje: je gebruikt loodvrij tin?
mvg,
Robin
-
Even lezen Robin....
De tin die ik gebruik is gewoon de lood houdende.
mvg,
Sander
-
Hoi Dennis,
Eerlijk gezegd maak ik mijn punt altijd met een natte spons schoon, zoals in de soldeer houder zit.
Het zwarte gaat er bij mij dan af, alhoewel ik uit het verhaal begrijp dat het bij jouw niet zo is.
Probeer eens een oude punt die je toch niet meer gebruikt, schoon te maken met een natte spons?
Wel als ie uiteraard in de bout zit die aan staat. Temperatuur ongeveer 325 graden.
Mocht het er niet af gaan kan ik me alleen indenken dat je of hele oude soldeer gebruikt,
met uitgedroogde hars, of een te hoge temperatuur, maar eigenlijk moet dat kunnen :-\
Succes, Hans.
-
Beste.
Wat voor een "ik noem het kleefmiddel :P" gebruik jij?
Bv.
S39
Soldeervet
Of soldeervethoudende tin
Of de tin/lood verhouding? wat gebruik jij?
Ik soldeer meestal met 35/65 of anders 50/50 of 40/50/10 (tin/lood/vet verhouding)
Je zou eens een van deze kunnen gebruiken, ga je zink solderen neem dan Zin7 met tinstaaf diameter 8mm.
Dit werkt het beste, Voor fijne soldeerwerkjes 0,8mm draad of 2mm draad gebruiken licht aan de klus die geklaard moet worden.
Zeg niet dat hiervan iets niet waar is, Ik zit nog op school "Technisch instituut" en heb nog wekelijks te maken met solderen voor een punt ;D
-
Even lezen Robin....
pardon... het is al laat...
Na hoeveel tijd komt het voor? Mijn soldeerpunten zien er ook regelmatig zo uit, maar dat komt meer omdat ik bij het solderen een hogere temperatuur nodig heb ivm gebruik van loodvrij-tin en de te solderen printen. De kans is dus groot dat je temperatuur te hoog staat. Zet de temperatuur wat lager en regel deze net zo lang op totdat het tin lekker vloeit voor je werk wat je er regelmatig mee doet.
Het kan ook zijn dat het door de doek komt. probeer eens de hier boven genoemde natte spons. Maak deze niet kleddernat, maar gewoon vochtig zodat het water er niet uit druipt als je hem optilt en rechtop laat hangen, dat is meer dan voldoende. Het mooiste is een originele spons mte een gat in het midden. Je kan dan je punt in dit gat langs de rand afvegen zodat overtollig tin er af geveegd wordt.
De oude punten kan je eventueel met veel tin weer schoon branden. dit kost ongeveer 10 a 15 minuten en een metertje aan tin maar de punt is dan vermoedelijk weer bruikbaar. Indien er een dikke laag op de punt gevormd is (lijkt een beetje op een kalkafzetting maar is het niet) kan je dit diir stukje voor stukje met een mesje vlak langs de rand te drukken. Meestal breekt het er dan af.
mvg,
Robin
-
Dennis, ik heb dat ook. Ik heb het idee dat het vooral icm fosforzuur voorkomt. Plus hoge temperatuur inderdaad. Ik ben van spons overigens overgestapt op metaalkrullen. Werkt veel fijner: geen temp verlies en steeds spons nat maken.
Oplossing: brandertje. Ik heb de C12 geheel met de brander gesoldeerd. (y)
Doet je WSA het niet meer?
-
Beste Robin,
Ik had dit probleem ook totdat een goede kennis mij wees op de speciale soldeerpuntenreiniger van Weller. Als je op de site van Weller kijkt kun je de juiste naam van dit middel vinden.
Je doopt hier de warme soldeerpunt in en deze is schoon en weer als nieuw.
Op dit moment ben ik in het buitenland ( Zwitserland.) en kan je daarom niet de juiste naam geven.
In ieder geval is bij gebruik van dit middel het probleem met de soldeerpunt opgelost!
Vanaf maandag ben ik weer thuis en kan dan desgewenst de juiste naam melden.Stuur dan maar even een PB.
Succes,
Coen.
-
@ Stig / (Ewout?),
Zou je met metaalkrullen niet snel de beschermende coating van de tip schuren?
Gr, Bert
-
Lijkt me niet, het is een product van weller zelf. (y)
-
Heb eens gelezen (dacht op dit forum) dat een nat sponsje juist slecht is voor dre coating.
Wordt blijkbaar veroorzaakt door het plotselinge temperatuur verschil.
Gebruik sindsdien sponsjes van rvs krullen (Marskramer Blokker AH en zo).
Werkt prima.
Mvg
Hans Vermaat
-
Lijkt me niet, het is een product van weller zelf. (y)
Misschien trap jij er ook in: dan verkopen ze meer soldeerpunten.. :)
Thanks, gr,
Bert
-
Eventueel kan je ook gewoon soldeerpunten nemen welke geschikt zijn voor hogere temperaturen, ik denk dat dat ook een heleboel problemen oplost. Ikzelf heb dit ook gedaan, maar aangezien mijn eigen bout het niet meer deed (m.i. het zwakste punt van weller, de kabel) heb ik weer de oude opgezocht en daar zat dus ook nog een oude punt in wat zeer duidelijk te merken is :)
mvg,
Robin
-
Misschien trap jij er ook in: dan verkopen ze meer soldeerpunten.. :)
Thanks, gr,
Bert
Ik gebruik sinds 1988 een WTCP-S soldeerstation van Weller. Ik heb daar 2 soldeerstiften bij: een dunne voor elektronica en een dikkere (standaard) voor het andere werk. Ik heb voor de dikke in de afgelopen 22 jaar recent een nieuwe gekocht omdat deze wat kort begon te worden ;D ;D
Ik heb veel gesoldeerd aan elektronica en tal van messing kits in elkaar gezet. Ik gebruik fosforzuur als vloeimiddel, maar ook wel ander vloeimiddel voor messing (geen S39!) en vrijwel altijd loodhoudend eletronicasoldeer met harskern.
Ook gebruik ik altijd een (te) nat sponsje. Ik heb nog nooit problemen gehad met deze soldeerstiften. Ik heb een keer 2 dagen samen in Rijswijk met Dennis zitten solderen en zijn punten hebben het wel en de mijne niet. Het is me (behalve de suggestie van lood in het soldeertin) een absoluut raadsel waarom die van Dennis altijd zwart worden. Ik heb hem zien werken en hij doet niets verkeerd. Het enige dat ik verder nog zou kunnen bedenken is dat zijn soldeerpunt te heet wordt.
mvg,
Ivo
-
Het enige dat ik verder nog zou kunnen bedenken is dat zijn soldeerpunt te heet wordt.
Wat ik daar nog bij kan bedenken is dat die van jou ouder zijn en daardoor van een betere kwaliteit.
Bij ons op het werk gebruik(t)en we sinds ongeveer 1980 altijd Weller soldeerstations en ik heb nooit meegemaakt dat we daar nieuwe stiften voor moesten kopen.
-
Daar heb je een punt.
Mijn eerste reactie is dat mijn recent gekochte soldeerstift ook geen enkel probleem geeft. Mijn tweede reactie is dat ik die gekocht heb bij mijn elektronica winkel, die al heel lang bestaat (en ik hoop nog heel lang, want daar ben ik een goede bekende ;) en bij Conrad niet) en misschien wel een relatief grote en dus oude voorraad heeft, dus het zou best kunnen. Hij verkoopt ook nog het goede oude niet meer verkrijgbare soldeer ;D .
mvg,
Ivo
-
Wat ik daar nog bij kan bedenken is dat die van jou ouder zijn en daardoor van een betere kwaliteit.
Bij ons op het werk gebruik(t)en we sinds ongeveer 1980 altijd Weller soldeerstations en ik heb nooit meegemaakt dat we daar nieuwe stiften voor moesten kopen.
Dan wordt daar geen loodvrij-soldeer gebruikt :-) Gebruik dat eens 5 minuten en laat daarna je bout een uurtje aan staan. denk dat de punt aardig donkergrijs tot zwart ziet :-)
Oude soldeerstiften kunnen gewoonweg niet tegen loodvrij tin. Ik heb nu een vervangende gekocht en dat scheelt behoorlijk. (even voor de duidelijkheid, ik gebruik de soldeerbout nagenoeg alleen voor het werk en dan bijna dagelijks.)
Overigens is loodhoudend tin nog steeds verkrijgbaar, je moet er alleen even meer voor zoeken om rollen van een halve kilo te vinden. Die stukjes bij de bouwmarkt vandaan kan je er in een ochtendje doorhene werken ;D
mvg,
Robin
-
Dat wordt dus naar de antiekwinkel voor je punten.
Toen na korte tijd mijn punt versleten was heb ik hem zo'n twintig jaar geleden vervangen voor een punt die ik ergens in de schuur van mijn vader gevonden heb en deze vertoond ook bijna geen slijtage.
Stephan.
-
Als ik Dennis eerste bericht goed lees, gebruikt hij nu juist loodhoudend tin. Dus hij moet een oude stift hebben, die goed met loodhoudend kan omgaan, of als hij een nieuwe heeft moet hij loodvrij tin gebruiken? Dan maar hopen dat er bij zijn nieuwe soldeerstation oude stiften passen ;)
mvg,
Ivo
-
Een stift voor loodvrij tin kan ook overweg met loodhoudend tin. Zeker voor de hobby zou ik loodhoudend tin gebruiken, het oerdegelijke ouderwetse spul.
Overigens zijn speciale setjes verkrijgbaar om de korte punten (zie de foto's van Dennis op de vorige pagina) ook te gebruiken in de oudere soldeerbouten: http://nl.rs-online.com/web/search/searchBrowseAction.html?method=getProduct&R=4882474
mvg,
Robin
-
Hallo Dennis,
Ik heb je foto's gezien en ik vind dit wel vreemd dat je stiften zo snel slijten.
Zelf gebruik ik op mijn werk dezelfde stiften en die Wellerstations (WS 80/81) staan bij ons van 8 tot half 5 aan op ongeveer 380 graden.Ik doe er weken mee.Ik gebruik meestal Multicor 60/40 of Billiton 60/40 ,ook thuis (loodhoudend wel te verstaan, want daar hebben wij gelukkig een ontheffing voor ,want loodvrij vind ik helemaal niets ). En ik gebruik een natte spons. De meeste fouten, die de mensen maken is (hou me ten goede), dat zij na de soldering de stift over de spons halen en hem terug in de houder doen. Dit moet je niet doen. Je moet namelijk de tin niet steeds van de stift afhalen bij de ruststand. Als je een verbinding gaat maken dan pas over de spons halen.
Als je de tin namelijk op de bout laat zitten gaat je stift langer mee.dan kan de zuurstof niet bij de ijzerlaag komen. Hiermee loop je niet het risico dat je stift verbrandt.Gebruik een goed merk soldeertin wat bij de betere elektronica zaak te koop is.Dus niet dat spul wat in die blauwe pijpjes zit van de doehetzelf markt.Als je vloeimildel gebruikt bij zware solderingen neem dan Flux op alcohol bassis.
met vriendelijke groeten
Jan van den Berg
-
Jan,
Interessant punt. Ik heb er nooit bij stil gestaan, maar ik haal de bout pas over de natte spons als ik nieuw tin op de punt laat smelten om meteen mee te solderen. Dus ik haal het er ook nooit meteen af en doe het feitelijk toevallig zoals jij beschrijft.
mvg,
Ivo
-
Wacht even jongens er zit een fout in mijn tekst even verbeteren
-
Heren,
Dank voor de duidelijke antwoorden.
Ik zal morgen eens lans mijn speciaal zaak gaan voor wat extra info.
Verder werk ik eigenlijk al zoals iedereen zegt.
Ik maak mijn bout ook pas schoon als ik ga solderen en zet hem vies weg.
Stig,
WSA heb ik nog maar wil ik nog wat verde mee testen.
En helaas ontbreekt het mij de laatste tijd aan hobbytijd.
Grts
-
Hallo Dennis,
Ik heb je foto's gezien en ik vind dit wel vreemd dat je stiften zo snel slijten.
Zelf gebruik ik op mijn werk dezelfde stiften en die Wellerstations (WS 80/81) staan bij ons van 8 tot half 5 aan op ongeveer 380 graden.Ik doe er weken mee.Ik gebruik meestal Multicor 60/40 of Billiton 60/40 ,ook thuis (loodhoudend wel te verstaan, want daar hebben wij gelukkig een ontheffing voor ,want loodvrij vind ik helemaal niets ). En ik gebruik een natte spons. De meeste fouten, die de mensen maken is (hou me ten goede), dat zij na de soldering de stift over de spons halen en hem terug in de houder doen. Dit moet je niet doen. Je moet namelijk de tin niet steeds van de stift afhalen bij de ruststand. Als je een verbinding cq soldering gaat maken dan pas over de spons halen.
Als je de tin namelijk op de bout laat zitten gaat je stift langer mee.dan kan de zuurstof niet bij de ijzerlaag komen. Hiermee loop je niet het risico dat je stift verbrandt.Gebruik een goed merk soldeertin wat bij de betere elektronica zaak te koop is.Dus niet dat spul wat in die blauwe pijpjes zit van de doehetzelf markt.Als je vloeimildel gebruikt bij zware solderingen neem dan Flux op alcohol bassis.
met vriendelijke groeten
Jan van den Berg
-
Vandaag even naar mijn electronica boer geweest.
Hij gaf als oorzaak mijn vloeimiddel.
De nieuwere bouten kunnen daar toch slecht tegen blijkt :-\
Heb nu maar een goedkope losse 60watt bout gekocht voor het groffe werk.
Kijken hoe het nu gaat.
Grts
-
Ik heb van die "long live "soldeerpunten gekocht bij de electronica winkel.
Daar mag je nooit aan schuren en vijlen of zo, alleen over een nat sponsje halen.
Maar heb er tot voor kort nooit problemen mee gehad.
Alleen is sinds vorige week één van de soldeerpunten zwart geworden en wil gewoon niet meer schoon worden.
Maar geen slijtage aan de buitenkant
Harm